Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

13 symtom på långvarig stress

Kom över en lista när jag ligger sömnlös om nätterna och är frustrerad över stickningarna i händerna. Kan mina besvär bero på stress? Det låter logiskt. Kalcium, magnesium, B12 och D vitaminer var en del av min frukost imorse och det känns faktiskt bättre i händerna.

 

Ta dig själv på allvar, lyssna alltid på kroppen okej? Stressa inte, det är inte värt det <3

 

1. Muskelvärk och inflammationer
Vid stress spänns musklerna och med tiden får muskulaturen svårt att slappna av. Det kan resultera i värk, spänningar, darrningar och/eller inflammationer i till exempel rygg, axlar, skuldror, nacke och käkar.

2. Huvudvärk, migrän och yrsel
Långvarig muskelspänning i käkar, nacke och axlar leder ofta till huvudvärk och/eller migränattacker. Långvarigt spända nackmuskler kan också leda till yrsel eftersom hjärnan till slut inte förstår hur den ska tolka musklernas signaler.

3. Matsmältningsproblem


Matsmältning är en energikrävande process och därför stryps den funktionen när du är stressad. Magkatarr, magont och olika matsmältningsproblem som förstoppning, diarré eller IBS  med uppsvullen buk och krampkänslor kan bli konsekvensen.

4. Diabetes och viktökning
Kolesterolvärdena blir högre vid stress och tillsammans med att blodsockernivåerna ökar kan konsekvensen bli viktuppgång och ökad fettinlagring, ofta i form av bukfett. Obalanserna i insulin kan också leda till diabetes.

5. Förkylningar och svårläkta sår
Immunförsvaret är inte prioriterat om ditt liv är hotat och därför fungerar det sämre vid stress. Det leder till en ökad känslighet för infektioner vilket bland annat kan ge återkommande förkylningar. Sår får svårt att läka, även om de är små. Det kan i sin tur leda till problem med var och infektioner.

6. Akne, eksem och herpes
Kortisol gör att hudens talgkörtlar producerar extra mycket fett. Det kan leda till finnar eller utbrott av akne. Även utslag, eksem och herpes är vanliga reaktioner i huden på stress.

7. Sköra naglar och håravfall
Stress påverkar näringsupptaget i kroppen vilket kan leda till brist på mineraler och vitaminer, till exempel B-vitaminer. Det gör att naglar blir sköra och lätt går sönder samt att håret faller av. Eftersom håret växer i cykler kan det dröja några månader innan håravfallet inträffar.

8. Tandgnissel, halsbränna och andning
Vid stress blir andningen snabbare och luftrören vidgas. Det kan leda till torrhet i halsen och en känsla av att kvävas eller tappa andan.
De spända halsmusklerna kan leda till halsbränna eller en känsla av att ha en klump i halsen och få svårt att svälja. Käken påverkas av de spända käkmusklerna vilket kan leda till tandgnissel. Man kan också känna en metallisk smak i munnen av adrenalinet.

9. Svettningar och kallsvettningar
Kroppen börjar svettas så att du inte ska överhettas när du fäktar eller flyr. Det kan innebära både svettningar och kallsvettningar. Svettningen i handflator och fotsulor stimuleras också vid stress, vilket ger fuktiga händer och fötter.

10. Kalla händer och bleka fingrar
Vid stress omfördelas blodet till de större muskelgrupperna och blodkärlen drar ihop sig i de kroppsdelar som inte är prioriterade vid stress, till exempel fingrarna. Den sämre blodcirkulationen gör att du lätt fryser om händerna eller att dina fingrar får en gulblek ton.

11. Sömn, sex och impotens
Om ditt liv är hotat ska du inte lägga dig ner och sova. Därför gör stress att du får svårt att somna, du vaknar lätt och du får sämre djupsömn. Eftersom du sover dåligt kan en konstant trötthet infinna sig. Att ha sex är inte viktigt om ditt liv är hotat. Dessutom är sex en energikrävande process och därför ser kortisolet till att kroppens förmåga att ha sex minskar. Hos män kan det innebära tillfällig impotens och hos både män och kvinnor minskar sexlusten vid stress.

12. Ljud- och ljuskänslighet
Pupillerna vidgas och hörseln skärps för att du ska kunna uppmärksamma faror vid stress. Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig.

13. Problem med minne och koncentration
Det konstanta kortisolpåslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Dels blir det fler hjärnceller i amygdala, som styr över rädsla och känslomässiga reaktioner. Dels blir det färre nya hjärnceller i hippocampus, som bland annat behövs för att du ska kunna skapa nya minnen. Amygdala växer, hippocampus krymper. Konsekvensen blir problem med minne och koncentration och starka, omotiverade känsloutbrott.

 

Tb till när jag och Leonore chillade galet på Maldiverna

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sumeyye

    Vad kan man göra för att ta bort allt det här , kan du snälla göra en lista på det också ❤️

  2. Maria

    Åh så lugnande att få tips på vad det kan vara som man ”lider” av. Kan du snälla göra en uppföljning med tips på saker man kan göra för att motverka stress/varva ner? ?

  3. Bev

    Usch, känner igen mig så mycket i detta och kämpar med att ta mig ur min onda cirkel. Men det är så svårt när man så länge kört på i 120 och inte lyssnat på sig själv. Hur gör man liksom? Men det är bara att kämpa varje dag ?

    1. Mimmi

      Man börjar bromsa och släpper trycket på gaspedalen. säger nej och sänker sina egna och andras förväntningar till en rimligt nivå. Ska vi fortsätta på bil-liknelsen så är ett sämre sätt att köra alldeles för fort över ett fartgupp, så att man måste stanna till, utvärdera skadorna. Och be sin omgivning vara fartkameror så man får hjälp att ta det lugnt ?? ?

  4. Stefan

    Fint att du uppmärksammar psykisk ohälsa! Det är ett viktigt ämne, och fint att du som influencer kan sprida budskap om psykisk ohälsa till dina följare.
    Men att kopiera en lista från nätet rakt av med diverse symtom? När du inte är medicinskt utbildad? Det är inte helt rätt…

  5. Sofie

    Bra lista men SNÄLLA. Ska du skriva om diabetes så var snäll och betona typ 1 eller typ 2. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som slår ut insulinproduktionen och är kronisk. Min 1,5 åriga dotter fick typ 1 och det beror varken på fetma, sockerintag eller stress. Så var snäll och skriv att man kan få diabetes typ 2 vid stress så att min dotter slipper höra fördomar!!

    1. Matilda

      Bra Sofie ! Inte folks fel allmänt men är så jäkla trött på att diabetes benämns just ”diabetes” typ 1 borde heta något annat.. Mvh typ 1 diabetiker sen barnsben.

      1. Sofie

        Okunskapen i samhället gör mig galen! Vet inte hur många gånger jag fått kastat i mitt ansikte när folk ser eller hör att min sitter har diabetes ”hade du socker i bröstmjölken eller” ”men hon är ju inre tjock” ”matade du henne bara med godis när hon var liten”
        Att hon ska behöva växa upp i ett samhälle med dessa fördomar krossar mitt hjärta…

stats