Buljong:
2 l vatten
5 msk kycklingfond, koncentrerad
50 g ingefära
1 st citrongräs
1 kanelstång
1 st stjärnanis
Frikadeller:
300 g fläskfärs
1 tsk salt
0,5 tsk räkpasta, finns i asiatiska butiker
0,5 st riven lök
1 st vitlöksklyfta, riven eller pressad
2 msk potatismjöl
0,5 msk vatten
Tillbehör:
450 g kycklinglår, urbenade
250 g risnudlar
200 g pak choi
6 st salladslökar
1 knippa pepparfrukter. T.ex. thai chili eller spansk peppar
2 st lime
1 nypa koriander, färsk
1 st fisksås
Tillagning:
* Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad ingefära, strimlad citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
*Blanda färsen med salt, räkpastan, riven lök och vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna.
*Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda i ca 10 min. Ta upp dem med en slev och lägg dem åt sidan.
*Skär kycklingköttet i mindre bitar. Koka det i amma buljong i ca 10 minuter. Lägg även kycklingen undan när det sjudat klart. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
*Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj pak choi, strimla salladslökarna och chilin, skär lime i klyftor och hacka koriander.
Men guuuud..Det här måste jag prova. Jag är vietnames och kan inte laga en enda rätt, nu är det banne mig dags! 😀
Så gott det ser ut! Kul med mat på bloggen 🙂
Paula! Du verkar vara otroligt duktig på matlagning 🙂 Jag blev så förvånad över den sista tidens urval av fantastiska maträtter på din blogg. Jag hade inte alls läst in det som ett av dina intressen. Kul överraskning! Att du dessutom med en liten goding som kallar på din uppmärksamhet har inspiration och ork att laga. Det känns inte heller som att du ser det som en börda utan ett sant nöje att laga mat. Du presenterar det på otroligt uppmuntrande och ödmjukt sätt utan någon som helst prestige eller skryt. Vet inte riktigt varför, men detta inlägget fyllde mig verkligen med glädje, tack för det Paula 🙂
Annie: Frikadeller görs faktiskt vanligast av nöt- eller kalvfärs, så det kan du absolut ha =)
Låter spännande! och framför allt, var det gott då? för det var lite annorlunda 🙂 kan man göra med nötfärs istället?
Den var asgod Annie! Lättlagad och smakade fräscht! =) jag vet inte om du kan ha i nötfärs, varför inte liksom?
Shit vad duktig och kreativ du är Paula!!:)