Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Allergi

Vi misstänker att Molly är allergisk mot mjölkprotein. Sedan förra tisdagen har hon haft diarré kanske 10 gånger om dagen. Först tänkte jag att hon var stressad. Vi har precis flyttat och hon är i seperationsfasen. Hon måste ha känt av vibbarna av stressen som man får vid en flytt. Med tanke på att hon är i en utvecklingsfas borde hon bara ta det lugnt, inte vara mitt uppe i en flytt men vad ska man göra…

Nu börjar jag tro att det är laktos hon inte tål. Allergi mot mjölkprotein är mycket ovanligt vid den här åldern men Hugo hade det så det är inte omöjligt att Molly också är det. Nu ammar inte jag längre men det är fortfarande svårt. Vad får hon äta och vad får hon inte äta. Om det är allergi mot mjölkprotein så måste vi få hjälp av en dietist för att lägga om hela Mollys kost. Jävla, jävla, jävla skit. Usch vad tråkigt det känns. Nu kommet det säkert gå jättebra ändå hur det än blir. På onsdag ska vi på åttamånaders kontroll så då tänker jag kräva en remis till en allergikoll. Med tanke på att jag är superallergisk mot pälsdjur är det lika att kolla upp Molly på alla punkter.

Har ni barn som blivit allergiska mot mjölkprotein? Har ni några tips på hur man går vidare och hur man hjälper sitt barn?

20131216-121904.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Natalie

    Har inte läst andra kommentater, så risken för upprepning finns.Både sambon och vår 2 åring hade diarre säkert 2 veckor. Vet eh vad det berodde på, jag och 4-åringeb fick inget. Vi blev rådda att ge mjölksyrebakterier (droppar) för att lugna magen.

  2. Julia

    Min 4 månaders som jag helammar är allergisk mot mjölkprotein. Hur svårt är det? Laga mat från grunden och använd mjölk, grädde och smör som är vegetabiliska. Vid medelhavet används knappt något med mjölkprotein, ej heller i Asien. Tänk lite… Det finns väl värre saker här i världen..?

  3. linda

    det kan vara tänderna med paula, då blir de så i magen,
    men oavsett vilket kan du ju kolla upp det. absolut inte bra att ha så mkt diarre för barnet blir uttorkad, Men minn mitt första barn han är 9 år idag när han var liten så hade han med jätte mkt diarre när han skulle få tänder fick byta blöja stup i kvarten ;/ kram på er

  4. gia

    Hoppas det inte är någon allergi utan att det bara är någon tillfällig sak! :/ håller tummarna för att det inte är något!! Kram

  5. Pernilla holm

    Vår son var allergisk mot det när han var bebis vi fick utskrivit mat av vår barnläkare som han åt upp till sex månader sen blev han bättre vi trodde han var allergisk för alltid men idag tål han det.
    Men nu går det magsjuka överallt min systers dotter hade det nyss och vår son på 1 år fick diarre föra onsdagen och har det fortfarande vi har varit på akuten och fått dropp.
    Sen behöver inte bara hon är allergisk ska vara en magsjuka.
    RIng bvc och hör med dom eller åk till läkaren och kolla upp det.
    Kan vara så mycket n’är dom är så små.
    Lycka till

  6. Ida

    Min lillebror hade mjölkproteinallergi vilket gjorde att vi enbart fick köra på havreprodukter, tänk på att de även finns mjölkprotein i typ salami, andra pålägg m.m. Som tur växte de bort och de räckte med att vi lät honom vara utan det i ungefär 6 månader så kunde han senare börja äta det lite åt gången och nu är han helt återställd 😀

  7. Linda

    Mjölkprotein och laktosintolerans är inte samma sak, som fler redan har skrivit. Jag skulle nog ta kontakt med läkare för utredning om ni misstänker laktos eller mjölkprotein. Själv är jag laktosintolerant. Det är inte lika jobbigt att leva med som mjölkprotein. Hoppas ni finner en lösning så lilla snäckan slipper ha ont i magen.

  8. Emma

    Hej Paula! Jag föddes med allergi mot mjölkprotein, hade dock tur och det växte bort med tiden. Fick några år senare tillbaka allergin men då i mildare form, så nu är jag bara allergisk mot laktos 🙂
    Eftersom jag bara är 18 år så vet jag inte så mycket om bebiskost men kan dock tipsa om solhavre, det drack jag som välling under hela min ”bebistid” och jag älskade det!!
    Ett annat tips kan vara att ni enbart lagar laktosfri mat, vi gör det bara i min familj och det är absolut ingen skillnad på smaken.
    Det finns även laktostabletter, fast hon är nog för liten för det ännu, men om det håller kvar sig så finns lactasin eller lactrase tabletter på apoteket, dom är jättebra!

  9. Sanna

    Det behöver inte vara laktos bara för diarré. Min dotter har haft diarré när hon får tänder. Inte alla gånger, men ändå många av gångerna. Tandbajs luktar även väldigt starkt. Min BVC sköterska sa att laktos/mjölkprotein allergi kommer även med andra syptom såsom ont i magen. Ge henne blåbärspure eller kokt ris. Även mogen banan är bra när de är lösa i magen. Även sempers magdroppar. Eller proviva blåbär med laktobakterier funkar bra.

  10. P

    Tips! Har en dotter som är mjölkprotein-överkänslig, och det upptäckte vi vid 6 mån och hon hade inga stora symptom. Tänk på att bebisar som är känsliga eller allergiska mot mjölkprotein reagerar även på sojaprotein. I just sempers mjölkfria gröt och välling har de ersatt mjölkproteinet med sojaprotein dumt nog. Vår dotter kunde därför inte använda deras produkter. Bästa gröt och välling isåfall är Enago om du vill vara hundra procent säker annars kanske du får ett missvisande resultat. Använder du ersättning också så har de säkert en burk Althera du kan prova på BVC så slipper du köpa.

  11. Jessica

    Jag har inte barn själv, men jag är 19 år och har 3 bröder, den minsta är 4,5 år. Den minste började också tidigt att få problem med magen, lös i magen and u name it. Mamma och vi andra trodde det var laktos och läkaren gav intyg på laktos till dagis osv. Förra veckan var vi på sjukhuset för att göra allergitester mot pälsdjur, mögel och mycket annat. Vi tog upp laktos med läkaren, han va riktigt duktig & man förstod vad han pratade om. Han sa att barn kan INTE bli/få laktos, endast vuxna. Eftersom ett barn kan bli ammad upp till 5 års ålder och att bröstmjölken innehåller (minns inte exakt vad han sa) något som gör att barn är så vana vid mjölk. Det är bara magbesvär, magont och problem som sitter där MEN laktos mjölk kan göra det bättre och att det blir bättre i magen bara för att man ändrar till något annat.. Kanske låter konstigt allt detta och jag vet inte riktigt vad jag ska tro, men min lillebror blev bättre efter laktos även om vi nu fått svar på att det inte är laktos man behöver vara. Lite suddigt inlägg här men jag hoppas att du förstår. Hoppas Mollan snart blir bättre!! kram 🙂

  12. Vera

    Mina två barn, 1 år och 2,5 år, är båda känsliga mot mjölk. Har precis startat upp en blogg där jag lägger ut recept och tips för bland annat barn som inte äter mjölk. Det är inte allt för ovanligt att barn reagerar på mjölk, deras tarmar är fortfarande outvecklade och klarar inte av samma mat som vi vuxna. Kolla ni https://receptbloggens.bloggplatsen.se där jag skrivit ett inlägg om mjölkens påverkan i kroppen. Det är en omställning att byta kostvanor men så värt för att inte förstöra de små barnens känsliga tarmar. Även fast tester inte visar att barnet inte tål mjölk kan det vara bra att testa själv. Det bästa testet man kan göra är att utesluta ALL mjölk/ smör/ ost osv. i några veckor och se om man märker skillnad. Lycka till med allt!

  13. Dijana

    Hej Paula, min son är 8,5 mån o han hade också en son periodaom han bajsade jätte mycket även hans jämnåriga kusin hade det. Det behöver inte vara allergi det kan vara tänderna o all den nya maten de får nu 🙂 hoppas det inte är allergi. Och att det går över som för oss mvh!

  14. Anna R

    Hej Paula! Andas och ta det lugnt;) Jag kände nog lika som du när jag först fick besked om att vår son troligtvis inte tål mjölkprotein. Men det finns massor av alternativ. Både välling, gröt och burkmat som är utan mjölkprotein. På burkmaten står det exakt vad de innehåller. Vi valde att ge honom vår mat som vi själva äter. Vi köperhem mjölkfri havremjölk (som vi kokar vanlig hhavregrynsgröt med), även att ha i matlagning. Vi köper även mjölkfri grädde att ha i matlagning. Just nu kör vi tex mjölkfri grädde till oss alla så vi slipper laga i två olika omgångar. Och smaken är ingen skillnad i maten. Eftersom den mjölkfria gröten och vällingen är ganska dyr, så fick vi råd av bvc att ge vanlig havergrynsgröt. Men att man då kokar den på havremjölk och ev hälla i en skopa pulver av hans mjölkfria gröt för att får mer kalcium. Det finns många alternativ. Men när man väl får beskedet så känns det sååå himla bökigt allting. Men det är inte det. Använd olja/mjölkfri steksmör i matlagningen. Prata även med en dietist. Så får ni mkt tips och råd. Lycka till!

  15. Jenny

    Vi misstänkte att vår son hade nån allergi för att han reagerade likadant som Molly (d.v.s. massa diarré) vid 8 mån. Vad vi senare listade ut var att hans mage var känslig för fibrer. Vi bytte välling från havre till majs och var noga med att inte ge honom för mkt frukt eller grönsaker och genast märkte vi skillnad på bajsblöjorna 🙂 Hoppas ni listar ut vad som får Mollys mage att protestera! Kram

  16. Kriss

    Allergi mot laktos är inte detsamma som mjölkprotein. Om du är allergisk (överkänslig) mot laktos, så är det sockret i mjölken, men om du är allergisk mot mjölkprotein, tål du inte mjölk överhuvudtaget. Kan lätt förväxlas.

  17. Johanna

    Hej Fina Paula!

    Jag var helt allergisk mot mjölk fram tills jag var 6 år och sen dess endast känslig mot laktos, likt hela min familj. När jag och mina syskon var små kunde det vara otroligt klurigt att hitta mjölkfria alternativ men idag finns det gott om det! Dels finns det laktosfritt och sen även t.ex sojamjölk eller liknande!

    Är det dessutom ”bara” laktos och inte mjölkproteinet i sig så funkar dessutom vanliga mejeriprodukter när det kokas då mjölksockret (laktoset) ”försvinner” när det kokar. Alltså har jag under hela min barndom när mjölkfritt var svårt att få tag på kunnat äta såser och annan mjölkbaserad mat i ganska stor utsträckning, så länge den kokat ordentligt!

    Hoppas det löser sig för er, Kram!

  18. Thilda

    Hej!
    Min bror har alltid varit otroligt allergisk mot mjölprotein, ägg, nötter, soja m.m, och när han fått i sig detta har organen svulnat upp. Detta har alla tyckt varit så jobbigt och alla har kollat på honom med sorgsna ögon och sagt till mamma att det är synd om honom, och även till honom själv. Visst är det synd om honom men ändå, han lever och gör det gott och lyckligt, så egentligen varför är det synd om honom? Jag ser inte på honom varje dag som att det är synd för honom utan han är vilken underbar människa som helst, och det är därefter han ska behandlas. Visst blir det lite annorlunda när man åker utomlands, går på restauranger osv eftersom det finns stora risker att han skall bli sjuk men det löser sig alltid. Jag har inte sett honom som en människa som har det svårt, inte som om att han lever annorlunda utan bara att han har en större risk att insjukna.
    Nu för tiden finns det OTROLIGT mycket produkter att använda, och man kan göra vilken mat som helst. Han har två barn, och framförallt det förstfödda har fått ätit hans mat då han till en början var allergisk men han har nu vuxit ur det men väljer ändå pappas mat, mycket godare.
    Jag vet egentligen inte vart jag vill komma med denna kommentaren mer än att ingenting är omöjligt och är lilla Molly allergisk så se inte det som någonting jobbigt, svårt eller omständigt utan bara som en extra egenskap att älska.
    Vissa kommer inte respektera eller förstå att man lätt blir sjuk men det finns människor till allt, och jag vill bara inte att ni ska tycka det är jobbigt för det är det inte. Och att hjälpa sitt barn såväl som förälder, vän, syster, är att bara vara som vanligt, inte göra det till någonting speciellt utan bara enkelt att det tål du inte, vi hittar på någonting bättre.

    Jag menar inte att man ska vara känslokall eller något åt det hållet utan bara inte se ner på det och tro att dessa människor är något annorlunda, utan se dom som vilken person som helst. Men visst är det fortfarande jobbigt när han frågar vad karamellglass smakar, eller vad vit mjölkchoklad smakar osv. Men smällar får man ta här i livet 🙂
    Ni löser detta, ni är ju hur bra som helst, trion!

  19. Renée

    Hej Paula! Härlig blogg du har. Ser att flera har skrivit det innan men det kan inte nog understrykas att laktos och mjölkprotein är två helt skilda saker. Detta är extremt viktigt att skilja på! Jag hoppas att Molly inte är allergisk mot mjölkprotein. Kram på dig

  20. Anna

    Dottern har varit det sen födseln, så använder samma välling som här ovan och passa dig med burkmat, de flesta innehåller skummjölk men nestles funkar för oss!
    Jag har själv ännu lite panik över det här… Tänker på glass och pannkakor och blir ledsen.
    Vi gjorde test när hon var fem mån, pricktest, de brukar oftast inte göra tester innan 1 år då många allergier (tack och lov) gått över då!
    Min dotter får nässelutslag och svullar upp i ansiktet av mjölk, läskigt!,

  21. E

    Min lillasyster blev allergisk vid ett år mot mjölkprotein. Nu är hon dock 9 och kan äta mjölk, det har växt bort med åldern under några år. Men det är vanligt, inte ovanligt! Så kolla upp Molly 🙂 lycka till!

  22. johanna

    När min dotter hade sådär, så va det en ”släng av magsjukan” sa BVC. Och jag själv tror att det var pga tänder, men hennes lass..alltså det FLÖÖÖG upp på hela ryggen och i nacken av hennes diarré anfall..haha sjukaste, bara droppa om stackarn när man skulle lyfta in henne i badrummet. Höll på i en veckas tid och det var diarré med stora bokstäver!:) Oavsett vad det är kommer ni lösat! lycka till!:)

  23. Jennifer

    Ser nu att jag skrev att det ”inte går att fastställa allergi förrän efter 3års ålder” och vill få chansen att rätta mig själv.
    Såklart kan läkare visst göra en diagnos av allergi innan 3års ålder – det finns barn som visar utslag på alla tester, prover och undersökningar! Såklart!
    MEN det är vanligt att läkare pratar i termer om att det är överkänslighet just vid små barn och då det finns många andra orsaksfaktorer som kan påverka.
    Det viktigaste är i slutändan att ni hittar en kost som funkar för Mollys mage. Sen tills det är dags för förskola blir det knepigare för de kräver läkarintyg för att kunna ge barnet specialkost

  24. Jennifer

    Vår dotter började reagera både med avföring och konstiga eksem då jag sluta amma vid 6 månader. Efter rådgivning av BVC och en dietist samt barnläkare på aleris på riddargatan gjorde de bedömningen att hon var överkänslig för mjölkprotein. Det är mycket vanligt blan små barn!! Det går inte att fastställa allergi förrän bortåt 3åra ålder. Vår dotter växte dock ifrån överkänsligheten vid 1.5års ålder. Men tips är iaf:
    – rådgör med flera olika instanser (BVC, dietist, vårdC, specialist)
    – stressa inte upp er, finns massor av andra alternativ både för laktos och för mjölkprotein
    – vi körde aldrig stenhårt utan testade gränserna lite då och då för att se reaktionerna. Plus att de var råd vi fått för att om kroppen utsätts för en liten dos av det ämne den är allergisk/överkänslig mot ökar chansen att man växer ifrån problemet
    – för matdagbok, bajsdagbok och eksemdagbok

    Lycka till!!

  25. Caroline

    Det kan inte va tänder då… Så e d på min lilla… Haft diarré i över en vecka men har samtidigt börjat dregla så vi tror tänderna e på g igen.

  26. Josefine

    Paula jag förstår din oro men ring BVC och prata med dom! Laktos och komjölksproteinallergi är två olika allergier och idag kan man ta blodprov för att utesluta sådana allergier men då ska barnen äte/dricka mjölk för att det ska ge resultat på proverna! Min son har varit allergisk mot både komjölksprotein och gluten sedan han föddes, det är en omställning men det är ingen undergång… Man löser det mesta! Så innan ni ”byter” ut mollys kost så prata med BVC som sagt!! Kan även tipsa om att googla på komjölksproteinallergi och laktosintolerans…

  27. Helena

    Hoppas för allas er skull att det inte är det! Det kan inte vara ngt virus som satt sig på magen? När vår dotter var 7 månader gick hon från att bajsa 1 ggr/dag till att göradet10-12 ggr/dag. Det pågick i totalt 13 dagar. Vi var hos läkaren med henne och de misstänkte virus. Innan ni drar igång hela maskineriet med att lägga om kosten så kolla meden ”vanlig” läkare att det inte bara är ngt tillfälligt!

    Kram på er!

  28. Ronja

    Är absolut ingen expert men har hört att man kan ha som tumregel för mjölkproblemen att är bebisarna allergiska mot mjölkprotein = hård i magen. Allergiska mot laktos = lös i magen. Och som alla andra har sagt är ju det olika saker 🙂 hoppas det löser sig, du verkar vara en grym mamma! Kram

  29. Jessica

    Märkte mjölkproteinallergi på min dotter när vi började med gröt , utslag runt munnen och kaskadkräkdes några timmar efter . Nu äter hon mjölkfritt och mår mycket bättre , ska skickas remiss till kontroll utav det nu så vi får ett exakt svar . Men det är inte så svårt, dock är hon inte så förtjust i mat än så är mest amning som gäller här , märker dock inte av det när hon ammas och jag äter ju som vanligt . Hon är nu 7 månader , hoppas självklart att det växer bort men man vänjer sig snabbt vid att ändra kosten 🙂

  30. Isa

    Min son var mjölkprotein-allergisk redan från födseln och diareér hade han aldrig, dock extrema eksem över hela kroppen. Våran allergiläkare sa att mjölkproteinsallergi är väldigt vanligt, 8 av 10 barn föds tydligen med en överkänslighet mot proteinet
    Men det är inte på alla som det märks av speciellt mycket. Min son har även äggallergi och det gör honom jättedålig i magen om han får i sig. Även äggallergi är väldigt vanligt i småbarns åren. Tycker ni ska vara vaksamma, kontakta även allergicentrum eller liknande för att få göra pricktest. Vi gjorde pricktest när sonen var 3 månader första gången , och nu går vi en gång i halvåret, han är 2 år nu och m.proteinet är borta, hoppas även ägget är borta nu, ska göra nytt pricktest imorgon! Lycka till och stå på er och hoppad att allt löser sig!

  31. kete

    Jag jobbar på en förskola där vi har en del barn som är komjölksprorein allergiker. Och även min sambo är det. Du behöver egentligen inte tänka så mycke. Idag finns s. Många produkter som ersätter mjölk, matgrädde, crme fraiche osv. Så det är nog ing. Beskymmer. Jag märker inte stor skillnad i matlagningen hemma förutom att jag inte kan ha ost på gratängen typ ;P

  32. Krizz

    Kan de va magsjuka? Min lilla har haft det i en vecka nu. Frisk för övrigt, bara lite grinigare. Massa blöjor går de åt..

  33. Annie

    Hej! Ser att du redan fått mycket bra svar och idéer om både allergi mot mjölkprotein och laktos. När jag var ca 1 år upptäckte mina föräldrar att jag var allergisk mot både mjölkprotein och soja, de allergierna går ofta hand i hand. Det växte sedan bort när jag var ca 15 och idag har jag inga problem alls.

    Utifrån mina och andras erfarenheter fungerar det jättebra att ersätta med både havremjölk och sojamjölk, man vänjer sig med tiden. Dock vill jag bara ge dig tipset att det finns allergi mot soja också så att ni kanske kan kolla upp det samtidigt som allergi mot mjölkprotein.

    Lycka till med allt!

  34. Maria

    Min moster och hennes son är allergiska mot mjölkprotein och min syster laktoskänslig.. I början tyckte hela min släkt att det var väldigt jobbigt men man vänjer sig, i princip allt går ju att göra mjölkfritt. Havre/sojamjölk är ett hett tips om det är mjölkprotein, är det ”bara” laktos finns i princip allt i mjölkdisken i varianter utan (ofta finns det ju en hylla för endast sådana produkter). Lycka till och som sagt, man vänjer sig ganska snabbt!

  35. Anneli

    Ett tips kan vara att sluta med fullkornsprodukter ett tag om ni använder det, som välling o gröt ex. Funkade på min son som hade diarre 🙂

  36. Josefine

    Små barn och deras magar. Många barn går igenom ”skov” med lös avföring eller stenhårda. Det är normalt och det första man bör göra är att lägga om kosten. Ge Molly mat som är stoppande. För skulle hon vara mjölkallergiker är det inte bara att man blir lös i magen. Utan gaser och magknip till följd vilket leder till ett mycket grinigt barn. Är hon bara lös i magen men annars pigg och glad utan uppblåst mage är det säkert något helt naturligt.

  37. Martina

    man kan vara lös i magen när tänderna börjar titta fram också…
    tycker alla är så snabba på att säga att det är allergi,framför allt bvc..
    vet inte hur mycket tester vi gick på och hur mycket råd vi fick om mat…
    slutade ialla fall med att dom inte var allergiska…

  38. Maria

    Kan vara Rotavirus! Det fick våran dotter när hon var 14mån. Diarré i 10 dagar, stackars rumpa. Fick se till att hon fick i sig vätska, majsvälling och mat som är stoppande. Googla rotavirus och se om symptomen stämmer..

  39. Linnea

    Mitt barn var komjölkproteinallergisk. Han sov väldigt, väldigt dåligt under amningstiden och sedan fick han fick massa utslag när han började äta gröt. Så det var ingen snack om saken. Man får byta ut allt mot sojaprodukter. Han växte ur det vid ca 2-årsålder.
    Tror inte att Molly är allergisk, det går magsjuka nu. Men kolla med BVC!

  40. Rebecka

    Mjölkproteinallergi och laktosintolerans är inte samma sak. Vid laktosintolerans finns massvis med alternativ, jag har det själv och är faktiskt ingenting som stör mig då det som sagt finns så mycket produkter som är laktosfria. Mjölkproteinallergi är tyvärr jobbigare, för då fungerar inte de laktosfria alternativen 🙁

    Hur som helst, lycka till! Du är en grym mamma, Paula!

  41. Moa

    Jag har själv inga barn. Däremot har jag en lillasyster som är EXTREMT allergisk emot mjölkprotein samt sojalecitin och alla baljväxter. I början är det väldigt jobbigt och svårt, man måste tänka och planera. Det går inte att bara köpa någonting på stan vart som helst utan att först höra med kocken/läsa innehållsförteckningar men allt eftersom blir det lättare och idag tycker vi inte att hennes allergi är något problem. Hon tål ingenting som är onyttigt egentligen vilket har lett till att vi äter otroligt hälsosamt och alltid lagar mat från grunden eller går på resturanger med koll.
    Den allergi min syster har är ju en kombinerad allergi som är väldigt ovanlig och problematisk i sig då mjölk alltid ersätts med soja istället så har vi fått leta mycket fram och tillbaka.
    Men skulle molly ”bara” ha mjölkproteinallergi kommer hon och ni att klara er galant! Man får bara tänka en hån extra och se alla möjligheter i vad man får lära sig om mat så blir det busenkelt och roligt att pussla.

    Dock kan ju mjölkprotein allergi som flera säger växa bort så i så fall håller jag tummarna för er ☺️
    Kramar

  42. Maline

    Jag är ingen expert på området men en av mina bästa vänner hade samma problem med sin lilla dotter när hon var i den åldern Molly är i nu. Då fick både hon och dottern lägga om kosten, i och med att hon fortfarande ammade. Efter ett tag kunde de börja med ”vanlig” kost igen utan några problem.

    Men jag tror att de fick hjälp med det och fler råd hos BVC. Så hjälp finns att få så oroa dig inte för mycket 🙂 Det är så lätt att säga så, ”oroa dig inte”, men jag förstår att just oron är en stor del av föräldraskapet. Men det där löser sig på ett eller annat sätt 🙂 Lycka till!

  43. Carolina

    Vår son är intolerant, inte allergisk så att det syns på prover. Han gick upp dåligt i vikt när han var nyfödd så fort jag kom hem från BB och började äta som vanligt, trots att det kändes som om amningen funkade.
    När vi började tilläggsmata med vanlig ersättning så blev han förstoppad, kaskadkräktes och hade ont i magen. BVC propsade på att det var vanligt och tyckte vi skulle ha i olja i ersättningen och ge laxeringsmedel i, men han var ändå förstoppad. Vi bytte bvc-sköterska som tyckte att vi kunde prova mjölkfri ersättning och på två dagar var sonen bra igen.
    Du skriver att det är ovanligt, men jag vill hävda motsatsen! När man ammar går så små mängder komjölksprotein över i mjölken så att det ofta bara är de väldigt allergiska barnen som reagerar, men många små är intoleranta och det säger ju sig själv, människobarn ska ju ha människomjölk, inte komjölk!
    Problemet är att BVC menar på att det är vanligt med magproblem när man ger ersättning, men jag har tappat räkningen på hur många jag vet nu där magproblemen slutat efter att de köpt mjölkfri ersättning istället för vanlig. Ersättning känns numera som ett gift 😛

    Men för de barn som bara får magproblem av sin mjölkallergi/intolerans och inte utslag och svåra allergiska reaktioner så växer ju detta bort ofta runt 1-årsåldern när magen börjar kunna hantera mjölkproteinet, så det är många som inte vet om det. Vet otaliga där BVC sagt att de små har kolik, som i själva verket inte tål mjölk…

    Nu är sonen 14 månader och tål fortfarande inte mjölk, men växer nog bort snart. Är faktiskt förvånansvärt mycket det är mjölk i, men också mycket som är mjölkfritt, vi har inte behövt dietist 🙂
    Hoppas lillasyster som är beräknad snart klarar sig från mjölkkänsligheten!
    Hoppas Molly bara har otur med lite magsjuka nu och att det inte är allergi! Kram!

  44. Arny

    stackars liten, men det behöver inte alls vara så jobbigt! du som lagar mycket av mollys mat själv underlättar det jättemycket för! det finns mjölkfritt margarin, grädde och även havremjölk. många sorters bröd är mjölkfria och det finns även smör att ha på brödet som är mjölkfritt 🙂 det blir ju självklart en omställning, men idag finns det så mycket bra produkter! Jag fick äta mjölkfritt när jag ammade min dotter, och det enda jag saknade var egentligen ost och choklad.. allt annat gick att ersätta på något sätt 🙂

    Hoppas det blir bättre!! Kram!

  45. Anna

    Min lillebror var laktosintolerant fram tills ca 8års ålder. Han hade samma symptom som Molly verkar ha, mycket diarré.. Det finns massa bra produkter för laktosintoleranta som enkelt kan bytas ut. Mjölk, grädde osv. Det man kan passa sig för är chokladen, chips och faktiskt många frysta köttprodukter

  46. Bella

    Hej Paula! Jag har också en liten Molly (hon är dock 4 månader=)). Vi kunde konstatera för ca 2 mån sen att hon med stor säkerhet är allergisk mot mjölkprotein (som är nått helt annat än laktos). Hon hade kolik, jättejätteont i magen flera ggr/dag o även blod i bajset=( allt detta försvann när jag (ammar) uteslöt allt med mjölkprotein i och kom tillbaka när jag efter 4 veckor åt som ”vanligt” i några dagar. Hon är så känslig att hon inte ens klarar att jag äter produkter som innehåller spår av mjölk (får då blod i bajset). Vi ska till barn mottagningen imorgon o få kontakt med en allergi sköterska=).
    Jag skulle råda dig att kontakta er BVC sköterska o höra vad hen tror. Under tiden kan du ju prova att utesluta mjölkprodukter (det kan dock ta ett tag innan förbättringen kommer isf). Tänk också på att barn under 1 år inte ska äta soja produkter!
    Uppdatera oss gärna om hur det går!

  47. Victoria

    Hej!

    Allergitester på små barn (under 2 år) är inte alltid tillförlitliga, de kan visa negativt även fast barnet har en allergi. Gällande komjölkproteinallergi så brukar man utesluta allt som innehåller komjölkprotein i minst 2-3 veckor för att se om barnet mår bättre av detta, om man märker avsevärd förbättring så får barnet fortsätta äta komjölkproteinfritt. När de blir äldre så kan man prova att sakta introducera det igen för att se om barnet ”vuxit ifrån” sin känslighet. Det är viktigt att man bara utesluter/förändrar en sak i taget, annars vet man inte vad det var som gjorde att det blev bättre/sämre 🙂 Men prata med BVC, dom brukar vara bra på sånt!

    // Victoria, sjuksköterska på en barnakutmottagning 🙂

  48. Sara

    Hej Paula!

    Vår lille son blir 8 månader på onsdag o han är allergisk mot mjölkprotein (en vanlig allergi bland bebisar, dock är det ovanligt med laktosintolerans hos bebisar- så tvärtom mot vad du skrev). Vi upptäckte detta ganska tidigt, vid 2 månader ungefär och då kände jag precis som du beskriver och jag var väldigt ledsen, med facit i hand vet jag att det finns många bra produkter som är mjölkfria och det går jättebra! Vi hoppas på att det ska växa bort, vilket det gör för många.

    Vi fick hos barnläkare veta att det inte är säkert att allergin syns på blodprover, utan uteslutningsmetoden är det som funkar bäst, dvs ta bort allt med mjölkprotein i, dock ska det ju göras i samråd med läkaren.

    Lycka till och det kommer ordna sig ska du se!

    Kram till dig och Molly!

  49. Terese

    Hade mycket nytta av http://www.mjolkfri.se när min numera 3.5åring fick mjölkallergi vid 1månads ålder. Hon kräkte och fick röda utslag i ansikte o på magen. Men hon växte ifrån det vid 2 års ålder. Finns många bra substitut till mjölkproduktion!

  50. sanne

    Min syster var mjölkallergiker tills hon var 2 år som sedan ”utvecklades” till laktosintolerans. Jag istället blev mjölkallergiker vid 2 års ålder och har fortfarande kvar min allergi. Även min bror är känslig mot mjölk. Detta lär ju vara genetiskt med tanke på att min mamma är känslig mot mjölk.
    Hoppas Molly växer ifrån sin allergi om det nu visar sig att hon har någon.

  51. Pelda

    Om du eller Hugo själva har en autoimmun sjukdom (allergi) så är det mycket möjligt att även Molly fått det för det är ärftligt, men kolla upp ändå såklart 🙂

  52. Elza

    Min dotter som är 9 månader är både ägg och mjölkallergiker och NEJ det är inte så ovanligt att vara icke allergisk vid så tidig ålder idag iom att maten är så processad, besprutad, det dricks enorma mängder läsk med aspartam, tillsatser och konserveringsmedel i maten, miljögifter etc.
    Min son är äggallergiker och är 4 år och har ännu inte växt ifrån sin allergi.

    Du behöver ingen remiss från BVC utan skriv en egen remiss per mail till Aleris på Riddargatan 12 och Dr. Agneta Björkman (hon är specialist på barnallergier).

    Min dotter tål inte varken Sempers el Enagos välling/ersättning utan får på recept Neocate LCP som är supperallergen.

    Hon var lös i magen och fick rödflammiga eksem.

  53. Mamman till L & L

    De flesta som har allergi mot mjölkprotein som små växer ifrån det har jag hört. Och som de flesta skriver här så är proteinet och laktos inte samma sak, det sistnämnda är en sockerart. Sedan är det skillnad på allergi och överkänslighet. Men helt klart värt att kolla upp 🙂

  54. Caroline

    Hej,

    min dotter började kräkas när vi gav henne något annat än bröstmjölk. Vi trodde vi gav henne för mycket mat eller gröt men kräkningarna fortsatte. Jag åkte faktiskt in till akuten med henne en gång när hon inte ville sluta kräkas och det var de bästa jag gjort. Vi hamnade hos en specialist på en gång och fick även träffa en dietist. Efter att vi lagt om hela hennes kost, så provade jag en gång att ge henne lite lite ersättning blandat med bröstmjölk och helt plötsligt gick de bra! Nu kan hon äta vanlig mat och dricka vanlig välling. Gröt är svårt och de äter hon inte alls. Nu är hon 8 månader och det har varit en kamp av infasningar för att få oss dit vi är i dag. Om barn visar allergi så här tidigt växer de ofta bort. Men är de inte så, så finns de så mycket bra mat och så mycket fantastisk mat ändå! Lycka till

  55. Mikaela

    Laktos och mjölkprotein är inte samma sak.Att vara känslig mot mjölkprotein som bebis är inte alls ovanligt,däremot när det kommer till laktos.

  56. Malin

    Min dotter började visa allergi väldigt tidigt, vart röd flammig över hela kroppen och blev med tiden dålig i magen och väldigt hängig.
    Först misstänkte jag att det var pälsdjur eftersom jag själv har det men tar tabletter dagligen eftersom vi har husdjur här hemma. Gick till barnmorskan och hon misstänkte då att det handlade om laktos, men eftersom jag själv är laktosintolerant och inte intog någon laktos så sa hon att det var mjölkprotein. Jag slutade då amma och började med ersättning på heltid. När hon började närma sig 1 år och började äta mer riktig mat så sa läkaren på sjukan att jag skulle prova ge henne små doser mat som innehöll mjölkprotein och kolla om alla symtom kom tillbaka (dom försvann när vi uteslöt mjölkprotein). Jag gjorde som läkaren sa och symtomen kom tillbaka direkt även fast det bara var små doser med mjölkprotein. Läkaren sa direkt att hon var mjölkprotein allergiker och där sitter vi idag… Endast mjölkprotein fri mat och dryck.

    Om barnmorskan skulle säga att ni inte kan allergi testa henne fören om ett antal år så prova med att göra ett uppehåll med all mjölkprotein ett tag och sedan ge henne små doser, och öka sakta tills hon (kanske) reagerar.

  57. Daniella

    Stackars liten, hoppas att det är något annat <3

    Louise, vilket bra tips! Går det att köpa skrädarmjöl i affären och ska man både ha vatten och havremjölk. Skulle verkligen vilja byta ut min sons välling.

  58. Louise

    Hej Paula, vad tråkigt att hon visar problem med magen. Jag skulle vilja ge dig ett tipsn jag ser att Molly får välling, jag kokar välling och gröt på skrädmjöl + vatten/havremjölk och kokosolja och svenskt osaltat smör, det är jättegott och istället för industrivällingens 20 ingredienser är det endast 4.. Vill du ha det järnrikt så smula ner lite paltbröd! 🙂 hoppas att ni finner problemet med Molly.

  59. Nathalie

    Hej!
    Det är mycket ovanligt att man kollar allergier i så tidig ålder. Och det där med magen, det kanske bara en förkylning som satt sig i magen eller fler tänder på g? Min dotter blev jättedålig i magen i samband med tänder.
    Hoppas att hon blir bra snart! 🙂

  60. Erika

    Paula! Kom ihåg att mjölkproteinallergi och laktosintolerans är två helt skilda världar. Är du laktos klarar du laktosfri mjölk osv, men är du däremot mjölkallergiker så klarar du endast havremjölk, sojamjölk, rismjölk osv! Kram

  61. Malin

    Min son är allergisk mot mjölkprotein och det är en helt annan sak än att vara allergisk mot laktos. Och du skriver att det är ovanligt, tvärtom är det väldigt vanligt hos bebisar och kan växa bort efter något/några år. Vi fick hjälp hos barnkliniken och fick mjölkfri ersättning utskriven, den är väldigt dyr om man inte får den på recept. Ersättningen är mycket bättre än välling vad jag förstått eftersom ersättning har mer krav att innehålla bra saker så bebisen får i sig allt den behöver.

  62. Felicia

    Började det förra tisdagen? Isåfall skulle jag i första hand misstänka magsjuka.. Just vid diarréer kan det hålla i sig lite längre. Hade det varit mitt barn hade jag ringt 1177 och om dom också misstänkte magsjuka undvikit 8måmaderskontrollen då det är många spädbarn på BVC som kan bli sjuka.

    Hoppas det blir bra och att det inte är nån allergi!

  63. Fia

    Min son har i omgångar haft besvär med magen, tror han hade diarré i uppåt två veckor en gång. Vi var på extrabesök på BVC och träffade även en doktor som berättade att det är jättevanligt att små barn får diarré utan att det behöver vara någon särskild anledning! Tarmen är omogen helt enkelt. Den försvann för min pojke iallafall, hoppas det snart går över för molly också och att hon slipper allergi, kram

  64. Andrea

    Tänk på att laktos och mjölkprotein inte är samma sak! Laktos är mjölksocker som många människor är känsliga mot. Man får ont i magen om man får i sig laktos men det skadar inte kroppen. Däremot så skadar mjölkproteinet kroppen om man är allergisk. Hoppas allt går bra!

  65. Maria

    Min systers alla 3 barn har varit laktos/mjölk allergiker ! Och det har dom varit enda sen dom va pytte små ! Den ena har börjat växa ifrån det nu , och hon är 4 år ! Dom andra två , som är 1.5 och 6 år är fortfarande känsliga , men det har alltid gått hur bra som helst för henne :)! Kram !

  66. anki

    vi trodde också vår dotter var laktosintollerant och bad vår barnmorska om ett allergitest, och hon sa till mig att man ej kan göra ett under 3 år. så vi får helt enkelt stå ut, hon är bara 14 månader :/

  67. hanna

    min syster är allergisk mot det, som tur är har både arla & andra märken väldigt bra utbud som är fria från mjölkprotein när det gäller mejeriprodukter. sen finns där tabletter på apoteket, laktas, som är receptfria som man kan ta innan man ska äta, om man vet att maten inte är laktosfri, tex på restaurang, som gör att man inte blir dålig eller får ont i magen.

stats