Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

En dröm som aldrig kommer att bli verklighet

Fascineras inte ni också av Delfiner? Hur vackra dom är. Men framförallt hur intelligenta dom är! Visste ni att delfinen använder 20% av dess hjänkapacitet? Människan kan bara nyttja 10 % av dess hjärnkapacitet. Delfiners vänliga och lekfulla aura har gjort mig nyfiken på dem sedan en lång tid tillbaka. ”Paula, vad ska du bli när du bli stor?”. ”Jag ska bli delfinskötare eller sälja glass där på mitt favoritställe”. Jag var liten och naiv. Trodde att delfiner hade det bra.

När jag såg dokumentären ”The cove” hände något i mig. Jag har sett många filmer och dokumentärer om djur som lever i fångenskap men ”The cove” berörde mig på riktigt för allra första gången. Till er som inte har sett ”The cove”, se den. Även ”Black fish”. Det är svårt att förhålla sig när man har barn. Det är inte bara delfiner och späckhuggare som råkar illa ut utan det är många djur. Det lilla jag kan göra för mig själv kommer jag att göra.

Här lovar jag, Paula Uribe att aldrig bada med delfiner. Jag kommer inte köpa den tjänsten eftersom jag vet att djuren inte mår bra av det. Och då vill jag tillägga att bada med delfiner har varit en stor dröm för mig. En gång i Thailand var vi påväg till en pool med delfiner. När vi kom fram så höll man på att renovera poolen så det gick inte att ens träffa delfinerna. Det är jag glad över idag. Jag vill samtidigt lova att ALDRIG bära riktig päls. I mina täcken finns det inget dun utan bomull. Jag är köttätande men har flera gånger lagat vegetarisk mat hemma för att försöka påverka min familj att äta lite mindre kött.

Små steg i rätt riktning. Med tiden kommer jag säkert att ta ställning till fler problem som äger runt i vår värld. Jag minns en gång när jag var i Indien. Vi låg på stranden och solade när en man bredvid började ropa. ”Look, a dolphin”. Mycket riktigt, en delfin hade sökt sig till ganska nära land. Där simmade den och gjorde fina läten. Det var på eftermiddagen så det var vackert med dämpade solljus. Det minnet kommer jag bära med mig, första gången jag såg en livs levande  delfin!

Lite bilder från Indien

Jag och Mira någonstans i djungeln =)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Jag gick marin biologi på gymnasiet och där fick vi lära oss lite fakta om delfiner som gör att de inte är lika gosiga längre.

    Den finns två arter på hela jorden som våldtar, människan och delfiner. Delfinerna gillar att göra det i grupp och de våldtar även valar i deras lufthål. Gruppvåldtäkter är något som är väldigt hatat människor emellan så varför är delfinerna så söta? De klassas värre än oss människor i denna aspekt.

    Detta betyder inte att det är rätt att bada med dem för det men det är ett bra sätt att motivera varför vi hellre vill träffa något annat djur att klappa på, kaniner kanske? 🙂

  2. A.m

    Hejsan ! Kan du inte snälla skriva ett inlägg om
    Dina resor när du var och backpackade? Är i asien nu och hade varit lugnade att höra någons resa

  3. annasvarld

    älskade delfiner! Filmen The cove berör så fruktansvärt mycket! Jag kan inte förstå att människor kan göra djur så illa….det är helt sjukt =( Jag var nedstämd länge efter jag sett den filmen…verkligenheten är verkligen hård och kall ibland =(

    annasvarld.vimedbarn.se

  4. Julia

    Jag gjorde det på Nya Zeeland mitt ute i havet men där var de mycket noga med att vi inte fick röra delfinerna eller simma för nära. Jag hade också velat simma med delfiner sedan jag var liten men aldrig i en pool så att vara ute i havet med dem kändes väldigt bra eftersom de var fria och kunde simma ifrån oss om de ville. Jättebra att du tar upp det här då många gärna simmar med dem i pooler utomlands. Även fast skötarna säger att de har det bra skulle jag aldrig hoppa i en pool, delfinerna ska vara i sin naturliga miljö där det är de som bestämmer!

  5. Modevärlden

    Mycket snack om att simma med delfiner i media på senaste tiden. Jag tror att om man tar sig tid att verkligen göra research kring detta så finns det många dokumentärer, forskning etc som visar på att delfiner som inte lever i det fria visst har det bra och tom bättre än de som lever vilt också. Jag vet inte alls vad som stämmer men det krävs nog mer än en dokumentär för att ”veta”.

    Missa inte bilder på underbara pappor och vilka tre fantastiska köp jag vill göra till mitt hem på http://www.modevarlden.se idag!

    Kram Johanna

  6. Lina

    Fan vad glad jag blir av att läsa det här inlägget. På riktigt – mitt hjärta blev alldeles varmt nu. Så otroligt viktigt att bloggare med många läsare tar ställning. Å djurens, miljöns och mina egna vägnar: TACK PAULA <3

  7. CheeseDoodle

    Selma)

    Är den delfiner som mördar varandra för pengar och makt. Är det delfiner som förstör planeten. Krigar och hotar med massaker på grund av religiösa övertygelser. Oppenheimer som är atombombens far var ingen delfin. Därifrån ja sitter ser det ut som att delfiner inte bara är smartare än människan utan också mänskligare och mer empatisk.

    Go dolphins 😀

  8. Josefine

    Nu har jag inte sett någon av dessa filmer men någonstans finns det ju en dröm om att bada med delfiner. Men precis som du säger blir det nog aldrig så kanske.

  9. Madde

    Jag såg ”the cove” – så jäkla hemsk! Min dröm var också att få simma med delfinerna, men det känns inte alls rätt idag.

    På min sida kan ni läsa om min lilla familj, min son är 10 månader och när han var 4 månader fick vi reda på att han lider av en allvarlig sjukdom, en kärlmissbildning i huvudet. Mamma livet blev inte som jag hade tänkt mig, men min son är min hjälte, mitt liv.

  10. Sandra

    Å efter detta inlägg älskar jag dig å din blogg ännu mer!! Du är min förebild Paula, den enda tjejen i bloggvärlden med förståndet i behåll å som är en fantastisk mamma å partner! Bara älskar dig!

  11. Moa

    Vilket bra inlägg! Det märks att du är en smart människa med mycket empati, en superbra egenskap som mamma! Skönt att höra att sånna finns! 🙂

  12. Kimberly

    Sjukt att folk reagerar på att hon skrev om hjärnan & inte själva grejen med hela inlägget. Istället för att hacka på henne varför inte skriva ”bra gjort Paula! & tack för att du får mig att vilja göra samma sak!”. Vad är ni för bitterkärringar som kommenterar egentligen? Har ni pms eller bara inte fått ligga på länge? Lägg ner!

  13. Louise

    Simma med vilda delfiner Paula!:)
    Jag var i nya Zeeland, sydön i en liten stad på östkusten där vi åkte rakt ut i havet o där dök flera delfingäng upp, vilken känsla det var!

  14. Selma

    Asså hahhaahhaaha!! tycker det är så himla patetiskt att du skriver något som inte ens är baserad på ren fakta. Vi använder verkligen INTE 10 procent av vår hjärnkapacitet och delfinerna använder inte 20 procent av sin, ingen chans. Alltså kan svära på att du sett filmen Lucy och tror att det är rätt.. så himla tragiskt att folk tror på att delfinerna är smartare än oss. Om det hade varit så, så hade världen inte sett ut som den gör idag. Tänk om tänk rätt nästa gång..

    Det finns två djur med större hjärna än människans, elefantens hjärna väger 4 kilo, valens 2.8 kilo. Men människan har den tyngsta hjärnan i förhållande till kroppsvikten, och därav intelligensen.

    Som sagt.. tänk om tänk rätt, du kanske inte ser denna kommentaren men tycker hursomhelst inte om när folk bara kastar ut sig saker som inte stämmer.

  15. kajsa

    PAULA, JAG SKULLE TYCKA DET VPRE ROLIGT OM DU SVARADE PÅ KOMMENTARER OM DETTA INLÄGG I ETT ALLDELES EGET INLÄGG. UTAN ATT DU TÄNKER EFTER BARA SKRIVER VAD SOM PLOPPAR UPP I DIN HJÄRNA TEX OM SKINNKOMMENTARERNA, BLONDINBELLA OSV.
    Nu menar jag inget ont utan det är bara intressant om du har svar på tal eller bara inte tänkt på det. Vad du än skriver för inlägg om vad som helst är det ju alltid någon som kommer komma med negativa synpunkter så jag menar bara för nöjets skulle. ..

  16. Susanne

    Hej!

    Blir så glad av att läsa ditt inlägg. Fortsätt uppmärksamma detta och på så sätt få andra att bli mer medvetna över allt hemskt som pågår runt om i världen och hur dom faktiskt kan påverka genom val dom gör.

    Kram /Susanne

  17. Helene

    jag simmade med delfiner i Egypten 2012- ute i det vilda stora havet 🙂 efter en timmes lång väntan började dem plötsligt simma mot oss (vi såg dom på långt håll ett bra tag)
    Det var så jäkla häftigt!:)

  18. Sandra

    Fortsättning…

    Dock ju mer man läser om skinn så märker man att det inte alltid är
    Bra heller…
    Kanske får sluta köpa det också…

  19. Sandra

    Ni som frågar om skinnprodukter.
    Det är inte alls samma sak! Skinn är oftast restprodukter från kossor och andra djur. Päls tar man från djur som hålla fångatagna ENDAST för deras päls. Oftast har dom det hemskt!

    Dun, har jag varit emot men nu skriver dom flesta var deras dun kommer ifrån, att det tas från döda fåglar så att man vet att det inte är fåglar som blivit plockade levande… Därför har jag en dunjacka. Men skulle inte köpa om jag inte visste var det kom ifrån.

    Päls is a big no! Och borde vara för alla!

  20. Anonym

    Jag undrar varifrån inspirationen till det här inlägget kommer? Kanske från Blondinbella, som just badade med delfiner nere i Dubai?? Int blev du väl sur när hon skrev att hon aldrig skulle skriva på bloggen till miljon människor att hon försöker bli med barn för då skulle man bara känna press, som int alls hjälper då man vill bli gravid 😉

  21. Nathalie

    Att vi använder 10% av vår hjärnkapacitet är en myt. Och om det stämde att vi bara använder 10% och delfinerna 20% så skulle det vara dom som styr världen… 🙂

  22. Lalash

    Helt riktigt. När jag såg hur de plågade djur för att ta deras päls osv mådde jag illa och kommer aldrig köpa något sådant i framtiden.

    Jag har själv sedan jag var liten velat bada med delfiner men på senare tid har jag märkt att de inte har det bra. Så min dröm resa med delfiner skulle vara att åka ut med en båt och se riktiga och vilda delfiner. Dessutom skulle det vara men mycket coolare upplevelse!

  23. Sofia

    Jag badade med vilda delfiner ute i havet när vi var på Mauritius! Det var fantastiskt och är verkligen något jag kan rekommendera 🙂 Känslan var dessutom att delfinerna tyckte att det var lika kul som vi när de simmade runt och blåste bubblor på oss 🙂

  24. Nilla

    Bra Paula! Vad glad jag blir över att du tar upp detta och för att du har hjärtat på det rätta stället 😀 tillsammans kan vi göra mycket, eller hur?!

  25. H

    Värst vad du pikar Isabella (blondinbella) nuförtiden. Gillar din blogg och läser den ofta men just när Bella skriver/gör något så kommer du med ”jag skulle aaaaaaldrig”. Annars håller jag med dig om att det är fel.

  26. Jay

    Superbra att du skrev om detta!! Det är så många som ser upp till dig (including me) som också kan lära sig något utav detta. Själv såg jag Blackfish 1 år sedan och har gjort en massa research efter det om zoon, akvarium och allt det där och tycker också det är vidrigt och skulle aldrig mera stödja något av det.. Keep ut the good work 🙂

  27. Josefine

    Jag var i Brasilien för några år sedan, i en liten stad som heter Pipa. (ligger nära Natal i norr). Där finns det en strand som kallas för the Dolphin beach och det är, precis som det låter, en strand som det alltid finns delfiner. Delfinerna är helt vilda, men de tycker att det är roligt med människor så de kommer gärna in mot stranden och simmar runt benen och leker med dig när du badar i havet.
    Jag är själv emot att ha djur i fångenskap och att bada med delfiner i pool är något jag aldrig kommer göra, precis som du nämner. Men denna upplevelse i Brasilien tyckte jag var en riktigt häftig upplevelse eftersom du får chansen att bada med delfiner, fast de är vilda 😉 Så ett tips är att åka dit! Kram

  28. Emma

    Grymt att du tog upp detta, Paula!! Det man måste tänka på också är att kläder och skor gjorda av skinn också utsätter djur för enormt lidande, då de dödas endast för deras skinn. Oftast är det också så att ju yngre djuret är, desto ”finare” anses lädret vara. Man dödar alltså bebisar för att de ska bli ett klädesplagg. Håller också med ”D” om att alla borde läsa boken av Melanie Joy. Det är ju verkligen en stor dubbelmoral, vi älskar hundar och katter men har inga problem med att äta grisar och klä oss i kor. Snacka om artdiskriminering. Shit vad jag babblar nu, brinner verkligen för djurens rättigheter. Så tummen upp till dig, hoppas du får folk att tänka om!

  29. Rebecca

    Hej Paula!! Håller helt med. ,

    Något som du kan Skriva om är din backpackingresa! Fett nyfiken. Eller har jag helt missat att du skrivit om det?

    Kraam

  30. Matilda Öberg

    TACK!! Jag har skrivit i både bloggen och min FB och vädjat om att folk ska sluta bada med delfiner, rida på elefanter, klappa tigrar, bära päls, djurtestade produkter, m.m. Men ingen liksom bryr sig. Jag hoppas du fått någon att haja till om inte annat tack för att du iaf tar upp detta! <3

  31. Frida

    Som några tidigare har nämnt är Kaikoura på Nya Zeeland ett fantastiskt ställe för att simma med delfiner i deras hemmiljö. Utan tvekan är det här det häftigaste jag någonsin gjort och så här i efterhand har jag svårt att förstå att det faktiskt simmade 150 delfiner runtomkring mig.

  32. Elin

    Hej!
    Åk till Kaikoura, Nya Zeeland och få en av de mäktigaste upplevelserna du kan få. Simmade med vilda delfiner som kom och ”lekte” med oss av fri vilja, ingen som lockade med något alls. Guiderna sa att som mest var det ca 80 delfiner runt oss och båten medan vi snorklande. Efteråt förstod man knappt att det man precis upplevt var sant. Din dröm kan visst gå i uppfyllelse! Kram

  33. Ellen

    Blir så glad och rörd över att läsa din kloka tankar så nu sitter jag här och småbölar, haha. Keep up the good work!

  34. Madelene

    Hej Paula, fint skrivet. jag resonerar precis som dig efter att ha sett den dokumentären. Kan starkt rekommendera ”blackfish” som finns på Netflix som kommer få dig till att tänka över situationen kring spckhuggare i fångenskap. en otroligt gripande dokumentär.
    Såg er också i rutan igår, ni är fina tillsammans. har själv en liten som som är född 15 april och har följt dig hela vägen, det är kul att se likheterna kring honom och Molly då de ligger såpass nära i ålder 🙂 tack för att du delar med dig av ert liv <3

  35. Maria

    Jag simmade med vilda delfiner när jag var på Nya Zeeland. Det var jättehäftigt. Visst man kunde inte ta på dom eller så men dom simmade relativt nära och var nyfikna. Skulle heller aldrig simma med delfiner i fångenskap.

  36. Mickaela

    Så bra skrivet Paula!!! Djuren kan inte tala men du talade precis för dem. En dokumentär jag verkligen rekommenderar är Earthlings. Så jävla hemsk men en film alla borde se! Sen är forks over knifs bra men den handlar inte om djur utan mer vad som är bra och dåligt att äta. Kram på dig!

  37. Malin

    Titta på filmen Earthlings, och ta ställning till mer än bara pälsen. Tänker lite som signaturen ”Undrar!”

  38. Veronika

    Sjukt bra tänkt! Tänker själv på samma sätt. Men hur tänker du när det kommer till skor och väskor? De är ju ofta i skinn?

  39. CheeseDoodle

    http://m.youtube.com/watch?v=YfaZeIxHFUM (dining on dogs in Yulin) Känsliga undvik att gå in 🙁

    Ge inte upp drömmen. Som andra innan mig tagit upp går det att träffa vilda delfiner 🙂 Du och Hugo reser en hel del. Möjligheten lär uppenbara sig. Blev glad av ditt ställningstagande. Drömt om att rida på en elefant och besöka delfiner. Nu som vuxen inser man vad djuren lever i för misär, djur ska vara fria och inte inlåsta på zoo eller tillfångatagen för att jobba. Jag ska träffa elefanter någon gång i mitt liv. Min dröm är att få spendera något halvår eller år för att hjälpa till att rehabilitera elefanter i syfte att elefanten ska kunna komma ut och leva ett normalt liv. Asen som jagar elefanter och för den delen noshörningar gör många ungar moderslösa.

    +1 till din text power Paula 😀

    Om du eller ni som läser kommentarer orkar klicka på länken jag sänder är det ett reportage om en hundfestivan i Kina, Yulin. Dom äter hundar :/ Känsliga bör inte klicka. Viktigt att sprida medvetenhet. Djurrättsaktivister jobbar på att stänga ner traditionen.

    Vice gör bra reportage och dokumentärer för övrigt. Har även en fristående serie på HBO.

  40. Madde

    Snygga och duktiga ni var i tv rutan tidigare idag! Men den lille killen som var med, utan armar, vilken hjälte! Vi har själv en son, som drabbades av en kärlmissbildning när han var fyrå månader, idag är han tio månader. Våran son har spenderat mer tid på sjukhuset än hemma under sitt liv. Men den lilla killen som var med imorse hos malou gav lite styrka och hopp! Mestadels att allt går om man vill. Riktigt bra program! Våran son är på samma nivå som en nyfödd.

  41. Undrar!

    Hejja dig! Men Hur ställer du dig till skinnskor? Primebots/michaelkorsväskor som är gjorda av skinn?? Merinoull? Dunjacka? En del tycker att det är lika illa att bära dessa märken som har många av sina saker gjorda av skinn som att bära päls/dun??
    Såg Er på tv imorse, vad bra ni var! Hejja Er! Vad ni verkar mogna och trygga i varandra

  42. Sara

    Jag har en fråga. Kanske är dumt men är inte så insatt i hela päls/dun grejen. Hur är det med skinn/läder? Skor, jackor, väskor… You name it. Är inte det samma sak som päls då egentligen? Djur dödas. Man tar skinnet och bär det på sin kropp. Läder borde också bannas då? Eller är det under andra omständigheter (bättre) omständigheter man ”tar” skinnet?

  43. Michaela Andersson

    Det där med att människan bara använder 10% av sin hjärnkapacitet är falsk, det är en neurovetenskaplig myt 🙂 Tänk om det vore så, då skulle hjärnskador så som Agnosia aldrig kunna finnas! Bara en parentes. Vi använder (icke skadade) 100% av vår hjärna 🙂 Kram på dig bästa Paula!!! / Framtida forskaren

  44. malin

    Va glad jag blir, har undrar länge när någon storbloggare kommer nämna detta stora problem! Tummen upp till dig som inte använder päls och som inte bidrar till att djuren far illa.. ❤

  45. D

    Jaaa heja Paula vad glad jag blir 😀 små steg i rätt riktning är bättre än ingenting alls. Nästa steg kanske blir att börja fundera över varför vi älskar hundar/delfiner osv men äter grisar/kor? Det finns ju verkligen inget vettigt argument för det. Har nyligen släppts en bok som precis släppt på svenska som heter just ”varför vi älskar hundar äter grisar och klär oss i kor” av Melanie Joy. Superintressant! Annars kan jag rekommendera ”Äta djur” av Joanthan safran foer. Fick stora delar av kändiselitens i Hollywood att bli veganer inklusive mig haha. Men hur som helst, härligt initiativ! Rata päls och zoon 😀

  46. Jess

    Tycker att du resonerar helt rätt!! Dock vill jag ge dig ett tips om du fortfarande vill uppleva delfiner men utan att de far illa – det går att simma bland vilda delfiner. Allt är på delfineras egna villkor, du är ute på öppet hav där det finns delfiner, du kan inte röra dem, de simmar runt dig så länge de är nyfikna och sen ger de sig av… Det är en enorm upplevelse!!

  47. Angelica

    Hej!
    Jag precis som du och många andra har samma dröm som du, att få simma med delfiner. Men i fångenskap skulle jag aldrig få för mig att göra det.

    Men det finns faktiskt möjlighet att simma med vilda delfiner i havet 🙂 så om det är en dröm så tycker jag absolut att du ska hålla kvar vid den. Och tänk att få simma med fria delfiner i deras naturliga miljö och få vara ett med naturen. Den tror jag är mäktigt.

    Spana in länken: http://delfiner.se/hawaii/

stats