Bilder från Kenya
Om jag ska beskriva min upplevelse från Kenya med bara ord:
- Generösa. Folket vi träffade var så himla generösa. Bjöd hem, var allmänt fina på att visa snälla gester, ville att vi skulle komma tillbaka. Gav oss deras telefonnummer så att vi kunde ringa. Erbjöd sig diverse grejer. Jag blev berörd, för det var vi som borde erbjuda. Vi gör inte på samma sätt till turister i vårt land, öppnar våra dörrar och låter en turist av den svenska kulturen.
- Myller. Det myllrade av folk överallt. Mellan vägarna, under broar, över gator, i varje vrå, under träd, på fält, i bussar och bilar. Precis överallt fanns det människor.
- Fattigdom. Fattigdom med så enormt mycket kärlek.
- Nyfikenhet. Alla var nyfikna på oss. Människor sprang efter vår buss. Hoppade på bussen. Vikande till oss och skrek ”vitingar” till sina vänner. Många kände på oss och kände i framförallt håret.
- Gudomlig mat. Jag ville bara äta Kenyansk mat och precis allt var gott.
- Förtrollande natur. När vi kom ut ur Nairobi började vi se dalar och kullar av kilometer lång grönska. Vi såg Mount Kenya, skogar där vilda elefanter lever, floder och fält av allt mellan kaffe till annans.
En del i hållbarhetsprojektet som ska bidra till bättre levnadsstandard för alla kaffebönder är att Nestlé delar ut 220 miljoner kaffeplantor under en 10 års period. Detta görs inte enbart i Kenya utan i alla länder där kaffe odlas. Detta för att enskild bonde ska på en bättre avkastning, för att bonden ska tjäna mer pengar helt enkelt. Vid varje möte så frågade jag bönderna om detta, om deras plantor som är speciellt framtagna i Frankrike som är utan besprutningsmedel och anpassade för att klara av klimat förändringar, om plantorna verkligen förändrade deras liv. Svaret var ja – dom tjänade mer pengar, såg ljusare på framtiden och berättade om diverse fördelar sen dom fått hjälp av projektet med plantor, utbildning, en speciell hjälp av en agronmist som vägleder dom i hur man odlar och hanterar kaffet på bästa sätt. Det gjorde mig glad att själva bonden talade om detta för mig och inte bara dom papper som jag läst över statistisk och liknande info.
Dessa plantor var en egens bonde. Dom väntade på att bli mogna och planterade
Arbetsverktyg för att göra kaffebönor redo efter att dom har plockats och separerats från skalet. Först ska bönorna behandlas i vatten för att sedan ligga och torka
Alla bönor som flyter upp efter att dom blivit täckta med vatten är inte bra. Visste du att en enda böna som är dålig kan förstöra en hel säck med kaffe? En defekt böna kan förstöra hela smaken. Bönderna så noga och låter ingen defekt böna komma igenom
Stefan och Hugo kollar in processen
Vi åkte över Ekvatorn varje dag. ”Ett jäkla rännande över ekvatorn” på skånska. När den kommentaren sas garvade jag rakt ut
Vackra människor
Såhär små är kaffeplantorna från början. Dessa är bara 12 veckor men ser du bönorna? När dom är nio månader är dom redö för att planteras, precis som en graviditet
En tretton och en elva åring. Bakom mig stod deras tre småsyskon. Dom tog hand om hemmet och och sina syskon medans deras mamma arbetade på kaffeodlingen. Och jag suckade högt när jag som fjorton åring blev ombedd att dammsuga…
Hugo i skogen
Den här mangon var den godaste jag någonsin har ätit
TACK för att ni delar med er av dessa fantastiska bilderna!
Men HELT fantastiska bilder!