Hur gör ni andra föräldrar där ute med veckopeng/månadspeng till barnen? Vi har börjat fundera lite smått på det med Molly nu. En egen peng att betala med när man köper glass är så roligt och jag tänker att det är bra att få lära sig spara tidigt. Jag vill gärna att våra barn får öva sig i ekonomiskt ansvar tidigt så att de är säkra på saken den dagen det är dags att bredda vingarna och flyga iväg på egen hand sen. Jag har ju sagt att ett av mina mål med sparande är att vi ska ha möjlighet att köpa barnens första lilla bostad till dem. Men villkoret är då också att de ska ha möjlighet att själva betala hyra, handla hem alla hushållsartiklar (inte be mamma om dammsugarpåsar eller diskmedel) och stå för inköpen själva. Jag vill ge dem möjligheten till en bra start i livet men inte att de ska bli bortskämda och ta saker för givet. Våra barn har såna förutsättningar som varken jag eller Hugo hade och det är viktigt för mig att de är ödmjuka för livet, tar eget ansvar och uppskattar det dem får.
När är det dags för veckopeng/månadspeng? Än så länge får Molly inga pengar av oss, hon är bara 5 och det känns knepigt att lägga upp en plan för vad hon ska använda pengarna till. Ibland får hon en slant för att själv betala i affären eller att lägga i en spargris men det är mest en rolig grej. När jag har kikat runt på nätet känns det som att 7 år är en vanlig ålder att börja på. Jag tänker att vi kanske börjar med veckopeng då och sen gör det till månadspeng efter några år. En månad känns som lång tid att vänta när man är sju och då är det kanske mer ”greppbart” att det sker varje vecka? Vad är en lagom summa tycker ni?
Jag tycker det känns lite svårt att bestämma vad som ska ingå i pengen och bestämma hur stor den ska vara. I början kanske den bara är en liten slant som barnet kan stoppa undan och spara till någon speciell leksak. Men när de vill ha mer pengar tycker jag också det ska ingå att betala saker och ting själv – inte att jag och Hugo betalar allt och pengarna bara blir en extra grej som alltid finns. Men vart drar man linjen?
Jag tänker att vi kanske börjar med att ge Molly 20 kronor i veckopeng när hon fyller 6 år och då ska några lättare sysslor ingå i det. Kanske att ta undan tallriken efter middagen och att plocka upp i lekrummet. Pengen kanske blir det hon får för att köpa sitt egna lördagsgodis? Sen stegrar vi pengen lite eftersom beroende på vad hon vill ha den till. När hon blir 8-9 år kanske vi går över till månadspeng, då blir det lite mer pengar men att mer ska ingå. Just nu känner jag att vi får ta det lite som det kommer men jag är nyfiken på hur andra lägger upp det.
Det här känns både lite läskigt och roligt att tänka på – att Molly börjar bli så stor och att vi kan börja lära henne ekonomi. Det känns viktigt att vi är ger henne bra värderingar och verktyg från start. Berätta gärna hur ni gjort, när har ni börjat ge, hur mycket och vad ska pengrarna täcka?
Tre bra saker med veckopeng/månadspeng:
- Lär barnen ta eget ansvar
- Lär också barnen hur ekonomi funkar och vad saker och ting faktiskt kostar
- Lär barnen att spara och längta efter något de verkligen vill ha
Vad många intressanta och bra tips bland kommentarerna! Nu är vår tjej bara 1½ år, så det dröjer ett tag innan det blir tal om veckopeng här hemma 😉 Men jag håller med många som säger att man nog ska skilja på vardagssysslor och ”att tjäna in sin veckopeng” på det viset. Annars tycker jag det är en jättebra idé att börja med 20:- i veckan och sedan stegra upp det till månadspeng efter några år.
Att ta plocka bort efter sig när man ätit och städa sitt rum tycker jag är en självklarhet utan pengar. Det handlar om vanligt vett. Till och med min son som är 1.5 gör det.
Ett tips är att läsa boken, eller delar av, ”gör ditt barn rikt”. Där skriver de intressant om veckopeng men även om annat runtomkring, såsom fonder m.m.
Jag tycker 7 år låter som en rimlig ålder, tror att jag var däromkring när jag fick veckopeng och runt 11-12 år när jag fick månadspeng.
Håller med om att hjälpa till hemma är en självklarhet, men veckopengen kan ju gå till lördagsgodis eller spara till en leksak som hon verkligen, verkligen vill ha.
20kr kanske är mycket i veckan dock?! Jag fick 5kr i veckan, det här var ju på 90-talet (jag är 25 år) så det var ju mer värt då men en 10 krona tycker jag själv räcker till en 7 åring om det är i veckan, det blir ändå 40kr på en månad 🙂 När jag fick månadspeng fick jag först 50kr men vi kom sen överrens om att jag skulle få 100kr i månaden om jag betalade för glass, fika och sånt med mina vänner själv. Kände mig sjukt stor då och det var kul att kunna bjuda sin kompis på en glass!
Men sånt där är ju sååå individuellt, vissa barn hanterar och förstår pengars värde mer än andra så vi kan ju bara ge tips, i slutändan känner ni Molly bäst och kommer att ta det bästa beslutet för just henne 🙂 Kram
Min äldsta son är snart 11 år och han får 50 kr i veckan.Vi började någonstans vid 7-8 års ålder med 20 kr men först nu får han det regelbundet och har ett kort kopplat till det.Då är det lättare att överföra pengar och han kan betala med kortet.Det är kravlöst och han betalar sitt fredagsmys själv.Det dröjer nog tills han är tonåring innan jag ställer högre krav på vad han ska göra och vad pengarna ska räcka till.5 år känns en aning tidigt men det kan ju vara bra att fundera över hur man ska göra.
Varför ska man ge barnen pengar för attt de hjälper till hemma? Ta bort tallriken och plocka undan efter sig själv är väl en självklarhet ?
Hur går det med dieten
Lite tokigt kan det nog bli om ett barn ska ”tjäna” sina pengar att köpa lördagsgodis för medans det yngre barnet får godis utan att göra något?
Mina barn på 7 och 9 har veckopeng, kan tipsa om appen Veckopengen (numera heter den nog Gimi) som är sjukt bra. Det är som ett fiktivt konto där de har ett värde i spargrisen. De kan själv välja intervall månad eller vecka, och belopp sätter man tillsammans (finns rekommendationer för varje ålder).
Detta är mer verkligt för mina barn än pengar, och får de tex kontanter av tandfen eller whatever så kommer de alltid med den och vill ”sätta in på veckopengen”. Och så drar vi förstås minus om de vill köpa något.
Superbra verkligen!
Jag skulle inte välja att veckopengen ska gå till godis, för de flesta barn är ju godis något ”självklart” som de länge alltid fått på lördagar t.ex. och vad ska de göra om de både vill spara & ha godis? 20 kr är ju inte speciellt mkt och om man skulle spara hälften & ha andra hälften till godis så får man ju inget för pengarna (då allt är så dyrt), då blir det ju som att barnen måste välja bort en sak och det kan ju förstårs vara vettigt när barnet blir äldre, men för en 6åring? Nja.. Det är ju ungefär samma som de säger om ”hot” & bestraffningar – man ska aldrig ta bort sådant som man redan har ”lovat” och där ingick bla. lördagsgodis. Detta är ju förstårs om man innan veckopeng har gett barnen lördagsgodis 🙂 Jag skulle bara använt veckopengen till ett sparande, helt utan krav till en början och när barnet blivit äldre kan man kräva att andra sysslor än barnens egna (tallrik, städa leksaker) ska utföras.
Jag har för mig att jag sett på både nyhetsmorgon och läst att 4 år är lagom att börja med att prata pengar. Min dotter är 9 och har fått veckopeng på 25kr sen hon var 7 vi har inte tänkt vad det ska räcka till. Men ibland får hon frågan om hon vill spara eller använda något, isåfall till vad och varför. Hon har valt att spara. Vi har appen veckopengen från gimi, funkar Superbra! Den drar automatiskt 25kr. Sen kan hon få göra saker och tjäna lite extra. Hon har runt 3000kr sparat nu. Tror hon ville ha en enhörning ?
Vi har inte heller riktigt kommit till veckopeng än men jag tänker att hon ska få 20kr/vecka de första åren och sen får man öka på.
Dock kommer vi inte ge pengar för att hon plockar undan hemma, för oss är det självklara saker som man gör där man bor. Tänker också att det lär barnen att städa undan naturligt, det har hon fått hjälpa till med sen hon var väldigt liten.
Sen kommer vi ge extrapengar för grejer utöver det dagliga hushållsarbetet, typ plocka kottar på baksidan, klippa gräset osv.
Dock är jag lite kluven till hur man gör med veckopeng om barnet nu skulle ha misskött sig ordentligt, kan knappt komma på ett exempel men tex varit väldigt dum mot någon i skolan etc. Ska det straffa sig på veckopengen? Eller ska ”bestraffningen” inte ligga i att man förlorar veckopengen? Så svårt tycker jag.
Jag håller med andras kommentarer om att man inte ska få pengar för att göra vardagsbestyret hemma. Det är isåfall om man gör något annat speciellt. Hjälper till när gräset klipps, eller tvätten, nåhot man inte förväntar sig att en 6 åring ska göra i vanliga fall.
Sen tror jag att grejen med att betala sit eget lördagsgofis blir fel, för där får barnet ifet val i hur de ska förvalta sina pengar, lillsyrran får godis hur som haver medan storsyrran får betala sitt med pengar hon förtjänat. Isf är iden med att gon sparar ihop till leksaker, kanske fickpengar till resor osv bättre.
Jag tror inte på att tex ta bort veckopeng för barnet om den inte gjort sysslorna som man ”ska göra”. Utan jag tror att veckopeng/månadspeng ska vara separerat från sysslorna. För att hjälpa till hemma ska inte vara ett jobb, det ska var något man vill göra för att det ska kännas bra inombords – att man vill göra det för att glädja andra helt enkelt.
Tycker inte heller att man ska få veckopeng för att man plockar bort sin tallrik eller städar sitt rum. Det tycker jag barnen ska göra ändå. Jag är redan på min 2 åring att vi städar, plockar och lägger tillbaka. Man skulle kunna skriva en lista på saker man kan göra sen får barnet själv bocka av att nu har jag hjälpt pappa att kratta löv t.ex så nu har jag tjänat 20kr till min veckopeng sen något nytt nästa vecka 🙂
Som barn hade vi en lista med uppgifter att göra, ex; dammsuga, diska, gå med sopor osv. Varje uppgift var satt med en summa , (dammsuga 5kr) som ex. Så vi fick ”jobba” ihop våran veckopeng . När vi blev äldre fick vi ”timlön” vid hjälp av större saker, ex hjälp med vedhuggning, ( vi bar veden som nyss blivit kluven och la på plats) gräsklippning ( väldigt stor tomt). Vi fick lära oss att inget kommer gratis och att man ibland måste jobba för att förtjäna något. Var det något speciellt vi önskade oss chippade föräldrarna in med det som saknades, för vi hade ändå lärt oss att som vuxen får man inte pengar gratis. Utan det krävs jobb för det. Fungerade väldigt bra för oss och vi har i vuxen ålder alltid jobbat hårt för att köpa det vi önskar oss och insett att sparande är viktigt , kommer ta med mig detta tills mina egna barn kommer in i den åldern 🙂
Vi har själv inte kommit så långt att vi börjat ge veckopeng men ett ett tips är att ni inte ska ge pengar för ”självklara saker”. Att ta undan sin tallrik och städa lekrummet ska man inte behöva ge belöning för, däremot om hon hjälper till att plocka undan andras saker eller hjälper på annat vis.
Texten låter hård men det är inte meningen. Jag hoppas att du tolkar det på rätt sätt. Kramar från skåne
Vår dotter, 8,5 år, har precis börjat få veckopeng (50kr) och vi resonerade precis som dig att inte få pengar för självklara grejer. Vissa saker ska alla hjälpas åt med i ett hem 🙂
Vår dotter, 8,5 år, har precis börjat få veckopeng (50kr) och vi resonerade precis som dig att inte få pengar för självklara grejer. Vissa saker ska alla hjälpas åt med i ett hem 🙂
Jag tycker inte man ska ge barnen pengar för att de hjälper till hemma. Man hjälps åt i en familj och man tar ansvar utefter sin ålder och förmåga.
När det gäller pengar så självklart måste man lära sig hantera det. Min son fick veckopeng under flera år då månadspeng var för långt emellan. Jag la mig aldrig i vad han la pengen på utan hans peng, hans val. Har man som förälder själv sunda åsikter och bra inställning till pengar, så för man över det på sina barn.