Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

2013-01-14

Godmorgon på er, rusningstrafiken i Stockholm är inte rolig just nu. Hela tunnelbanevagnen är full med folk så står och funderar på hur sjutton jag ska komma ut ur vagnen när vi är på den hållplatsen som jag ska hoppa av på. Jobbet har införskaffat sig ett nytt system på måndagar. Istället för att vi stänger 4 så ska vi stänga kl 7 för att ge kunder em chans att få tag på oss efter arbetstid. Så var tredje måndag kommer jag att jobba till kl 19 och idag är min tur, fuck my life säger jag bara =)

Hugo kom hem igår och det är skönt att ha honom hemma igen. Han hade snappat upp att jag kollade på Magic Mike i lördags så vi tittade på den en gång till igår. Hugo är så rolig som säger att han också kan bli strippa och dansare. Han stod och övade lite på att skaka rumpa och gud vad jag skrattade. Ibland är han för söt =)

Annars känner jag att det kommer bli en bra dag. Jag är på bra humör och allt är bra förutom att jag tycker att försäkringskassan komplicerar allt i onödan. Jag har precis fått tillbaka alla papper efter att jag skickade in mitt moderskapsintyg. Jag förstår inte riktigt hur jag ska gå tillväga med mammapenningen och mammaledigheten. Fast det ordnar jag med när jag har en lite kortare dag. Vi hörs lite senare, ha en skön morgon allihopa nu!

Ett sånt där morgonsms som hela ens dag

20130114-085256.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Su

    @Ida: Var står det att föräldrar förväntar sig hjälp eller kräver den? Citera gärna, om du nu hittar något att citera (jag tvivlar).

    Jag har erfarenhet av att vara nyförlöst med ömt underliv, amningsnätter och omställning till att vara förälder med allt vad det innebär. När det ramlar in besökare vill ofta dessa sitta med bebisen i famnen och gärna bli servade med fika och annat. Det hjälper inte så mycket. Däremot är det ovärderligt om det kommer någon som har egen fika med sig (inte kaffe dårå) och/ eller en matlåda eller hjälper en att tömma diskmaskinen. Någon som ser FAMILJEN och inte enbart BARNET. Detta är (enligt min och många av mina mammavänner) allra viktigast under den första tiden, sedan har föräldrarna oftast hittat rutiner och lärt känna sitt barn mer.

    Sedan kan det å andra sidan vara ljuvligt att få hjälp med barnet, så man i lugn och ro kan få göra ”tråksysslor” utan att bli avbruten. Men som anhörig/ kompis kan det vara bra att känna till att det ofta är mer värt att få praktisk hjälp i present, än ännu en liten body i storlek 56.

  2. Linda

    Jag tänkte inte kommentera här mer. Men gör ett litet undantag nu. Och anledningen till att jag inte vill kommentera i denna blogg längre är just för att det finns dem som kallar andra ”idioter” bland annat och skriver nedlåtande till en. Enligt mig är detta Paulas blogg och folk som skriver här skriver väl till henne. Ni som skriver kommentarer till andra som lämnat kommentarer här, en oskyldig fråga bara, varför bryr ni er? Inga kommentarer är väl riktade åt er? Ni ger denna bloggs kommentarsfält bara dålig stämning. Tänker inte komma med exempel, det är bara att läsa vissas kommentarer så förstår nog de allra flesta vad jag menar. Okej, om någon skriver något kränkande eller uppenbart menat som elakt. Då kan man ”försvara” Paula eller den som drabbas. Men annars, varför inte bara respektera folks åsikter och vad dem skriver? Vill ni skriva något om en annans kommentar kan det väl göras på ett bra och schysst sätt. Kan tänka mig att jag kanske får skit för denna kommentar också 🙁 Nåja, menar bara väl. Är det någon som vill kalla mig idiot för det så säger det mer att ”den som sa det han var det”.

  3. nathalie björklund

    Jag är 17 år och lever i staden Gävle, har en pojkvän som betyder mycket för mig. 16 riktiga syskon, en utav sveriges största familjer. I min blogg kommer ni kunna följa MITT liv (inte min familjs så klaga inte som ni ALLTID gör, lol)
    Nya bilder uppdateras varje dag, flera ggr om dagen. Lägge rmycket åsikter och lever allmänt som en vanlig 17 årig tjej, skola, pojkvän, bloggen och min syster som är världens bästa vän!

    min blogg: http://nattstad.se/nathaliebjorklund

  4. Jenny

    Herregud ”ida”!!
    Tror dom allra flesta föräldrar räknar med att klara barnet själv men om man har anhöriga som faktiskt vill hjälpa till varför skulle man då inte ta emot hjälpen?? Nån jävla stolthet eller?!
    Tror alla kan behöva lite avlastning i sitt föräldraskap, men många morsor och farsor ska ju spela så jävla duktiga jämt, och de ger otrolig press och ångest till andra mammor. Tror dom flesta har anhöriga som vill hjälpa så go for it!!
    KRAM //Jenny

  5. ida

    men herregud ska man förlita sig på andra?? näe skaffar man barn så tar man ansvar för det själva! jag och sambon. dina sista två rader var det värsta jag läst! man får väl lov att fixa för sig själv så man klarar attt allt går ihop. folk räknar med hjälp jämt..helt otroligt

  6. Su

    Jag förundras över behovet att skriva sina egna arbetstider här. Jag gissar att ni inte varit gravida och upplevt den förlamande tröttheten som kan drabba en då? Och att man p.g.a. ökade blodmängder blir trögare i kroppen och mer flåsig? Och att man kan behöva ta korta pauser lite oftare än det (oftast) står i ett arbetsschema?

    Jag är gravid just nu och är evigt tacksam att jag har huvuddelen av mina föreläsningar på eftermiddagarna. Då hinner jag upp, må illa, spy, äta frukost, vila lite så frukosten stannar nere i magen och sedan göra mig iordning och gå iväg. Sedan får jag anpassa mina prestationer och mina arbetstider efter hur jag mår (ingen TV på kvällarna, utan jobba, jobba, jobba när illamåendet är som lägst).

    Kämpa på Paula! Det kommer kanske inte att bli så mycket sömn när bebisen kommer, men som jag minns det från första barnet så är det ändå ok för man går på hormoner och är liksom programmerad att vakna lätt och snabbt även nattetid. Och sista månaden brukar man ändå få gå upp och kissa flera gånger varje natt, vilket gör att kroppen och man själv vant sig vid korta sovpass. Sov med barnet på dagtid efter förlossningen! Försök inte hålla vanlig dygnsrytm i onödan. Sov när du får möjlighet och ta emot all hjälp du kan få.

    Och till alla anhöriga: HJÄLP INTE TILL MED ATT PASSA/ HÅLLA BARNET I FÖRSTA HAND. HJÄLP TILL MED MAT, STÄDNING OCH SÅNT DÄR SOM ÄR SVÅRT ATT GÖRA MED EN BEBIS I FAMNEN. 🙂

  7. A

    Alltså får man inte klaga på något eftersom det finns folk som har det värre? Guess what, det finns ALLTID folk som har det värre. Vi är alla OLIKA. Vi har olika uppväxt, olik personligheter, olika smak. Paula tycker det är jobbigt att gå upp tidigt, Lisa älskar att gå upp tidigt. Pelle älskar chokladglass medan Erik inte tycker om glass alls.
    Lotta gillar inte sitt jobb men får dubbelt så hög lön som Per som älskar sitt – betyder det att Lotta är bortskämd?

  8. Anna

    De blanketter man får tillbaka från Försäkringskassan efter man skickat in moderskapsintyget tycker iallafall jag var bra. Bara att följa deras punkter.. Finns även på Försäkringskassans hemsida – förälder – vänta barn – checklista. Där finns också rätt bra info om föräldrapenning som man kan läsa och även räkna ut hur mycket man kommer att få ut (blir ungefärligt men man får en bild av hur mycket man kommer få leva på ett tag).

    Ha det bäst!

  9. ida

    ja bra paula, du kommer fixa det skriver du! hahaha.. jag kliver upp 04:30 varje dag åker på jobbet, en timmas bilfärd, gravid i vecka 29, å kommer hem kring 19 på kvällen… så vad tjatar du om? dessutom tror jag att jag har ett tyngre jobb än att sitta i telefon hela dagrana 😉

  10. S

    Olivia:
    Föräldrapenning har alla föräldrar rätt till i ett visst antal dagar. Några dagar är specifikt vikta åt fadern/ partnern.

    Om man har arbetat minst 6 månader innan barnet kommer (eller har studerat och tagit CSN-bidrag, d.v.s. man har haft en inkomst där sociala avgifter betalats in till staten) har man rätt till föräldrapenning baserad på sin inkomst.

    Om man INTE har arbetat/ pluggat med CSN-bidrag i minst sex månader har man också rätt till föräldrapenning, men då blir det baserat på lägstabeloppet, d.v.s. man får ut ca 200:-/dag istället för typ 80% av sin vanliga dagsinkomst.

    Jag minns inte exakta antalet dagar man har rätt till ersättning, men alla dagar är inte lika mycket värda. Vissa dagar (om man har rätt till inkomstbaserad föräldrapenning och inte har lägstanivån) är värda 80% av inkomsten, medan andra är på ”bara” grundbeloppet, d.v.s. ca 200:-/ dag. Dessa dagar kan man blanda, men man får inte börja ”ta” av lägstadagarna förrän man tagit ett visst antal av de inkomstbaserade dagarna.

    Under första året hemma med barnet har man rätt att ta NOLL dagar, om det är så att man klarar sig ekonomiskt utan ersättning och man hellre vill spara sina dagar till barnet blir äldre (så man kan förlänga semestern o.s.v.). Man kan även välja att ta ut 1-7 dagar i veckan, beroende på hur mycket pengar man behöver för att klara sig/ hur mycket man vill spendera.

    När barnet har fyllt ett år måste man ta minst 5 dagar/ vecka om man vill behålla sin försäkring, d.v.s. så att ens dagar behåller sitt värde pengamässigt sätt. D.v.s. man måste vara ”täckt” ersättningsmässigt så det blir samma som att arbeta heltid.

    Man kan även välja att blanda föräldrapenningdagar med jobbdagar. T.ex. om man jobbar 50% kan man fylla på med föräldradagar så det blir 100%. Jag vet att man som förälder har rätt att gå ner till 75% i arbetstid under den tid barnen är små (vet ej exakta åldrar) och jag vet inte om man måste fylla på med föräldradagar till 100% i de fallen.

    Om man gått från en minst sex månader lång anställning/ studier är man efterskyddad ett visst antal veckor. D.v.s. man har några veckor där man automatiskt är skyddad medan man letar ny sysselsättning. Det kan vara bra att känna till om man slutat en termin eller sagt upp sig eller liknande. Det gäller att så fort som möjligt hitta annan försäkringsgivande sysselsättning så man får rätt till de mest värdefulla föräldradagarna!

    Försäkringskassan har informationskvällar som kan klargöra en del. Gå på en sådan!

    Och glöm inte att ta namn på den du pratar med VARJE gång du pratar med en kundtjänstperson eller handläggare på FK. Be att få personens mailadress så du kan maila dem och få bekräftelse på att sättet du tolkat samtalet stämmer. Ibland får man prata med idioter som ger felaktiga beslut och då riskerar man hela sin föräldrapenning om man agerar på deras besked. Med ett bekräftande mailsvar (kräv att personen svarar och bekräftar mailets innehåll) så kan du bevisa ditt case.

    Lycka till!

  11. Elin

    Jag läser till blogg dagligen, tycker du verkar vara en väldigt fin människa och så snygg 😉

    Jag är 18 år, blir nitton och väntar mitt andra barn nu, är i v. 24, min andra dotter är 2 år i år. Jag undrar lite vad du tycker om unga mammor? Anser du dig vara en ung mamma?

    Kram

  12. eliana

    herregud! helt normal arbeidstid det der. du er ikke den eneste som må opp så tidlig din bortkjemte drittunge!! du har vel lyst å være hjemme å ligge på sofaen som en sofagris bare,og at bare hugo skal jobbe

  13. Felicia

    Börjar man sent på dagen brukar dagarna lätt flyttas fram ett par timmar, så man får samma tid hemma, då är det uppenbarligen lika jobbigt att gå upp 9 som 6 om man har fasta tider. När man är gravid arbetar kroppen dessutom hela tiden med barnet vilket kan leda till att man är extra trött. Själv är jag i vecka 29 och jag kan ibland knappt hålla ögonen öppna vid 7 fast jag sovit 10 timmar på en natt!!
    Man är väl inte bortskämd för att man jobbar heltid som alla andra. Ge er, förstår inte hur folk kan vara så inskränkta i sina egna liv, ganska ego. 🙂

  14. Mia

    Håller med dig sanna. Jävligt bortskämd är hon. Och snälla tror du att de blir sovmorgon när du skaffat barn? har sj en sån, räkna med att få sova max 2 timmar den första tiden.. tror du kommer få chock när erat barn kmr

    1. paulas

      Ja det jobbet jag arbetar på idag har vanliga kontorstider, 9-17
      Innan jag började här jobbade jag på ett jobb där jag började kl 06-00 nästan varje morgon. Man anpassar sig väl efter jobbets tider inte sant? =) Visst är jag en tröttmössa och sover gärna länge men jag tror nog att jag kommer fixa att gå upp på nätterna och tidigt på morgonen för mitt barns skull.

  15. Sanna

    Du om nån borde väl inte klaga över ”jobbiga” arbetstider? Du verkar ju börja mellan 9 – 10 varje morgon.. Det är LYX Paula. Har märkt att varje gång du måste gå upp liite tidigare klagar du på det. Jag börjar 7 eller 8 varje morgon så går alltså upp som tidigast 5.30 för att hinna till jobbet, som förmodligen den största delen av Sverige också gör. Så sena tider du börjar måste det ju bara va skolbarn eller pensionärer som ingår i ”rusningstrafiken” du jämt nämner för i vanliga fall är den mellan ca 7-8.30. Detta är ett bittert inlägg jag vet men blir så störd på att du verkar vara så nedrans bortskämd!

  16. Olivia

    Jag har funderat mycket på de där med förändra penning kan du inte förklara lite extra om det? Hur mycket du får o så. Du behöver ju inte ge exakt ca just du får men lite hur dom tänker o resonerar. Funderar på att skaffa barn och har pratat med försäkringskassan men förstår fortfarande inte riktigt. Har du tid kan du väl göra ett inlägg om de!??

stats