Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Ett slag för högläsning

 

Att läsa tillsammans med barnen är en av mina favoritsysslor. Det är mysigt att sitta eller ligga nära och jag har chans att snoosa dom i håret under lässtunden. Att läsa böcker ihop är så mycket mer än att bara läsa.

-Man vidgar barnens vokabulär
-Tränar fantasin
-Ökar förmågan att se saker med perspektiv
-Kvalitativ tid som innefattar delaktighet
-Närhet, vem mår inte bra av närhet?
-Man kommer närmare varandra och får ett mysigt avbrott tillsammans

När vi läser kan barnen komma på känslor, eller på något sätt relatera till boken och då pratar vi om det. Nästa gång har dom förhoppningsvis med förståelse om en liknande situation skulle uppstå. I läsningen sätter vi värderingar också. Leonore på sitt vis och Molly på sitt.

När börjar man läsa för barn? Vi började när flickorna bara var några månader! Enkla böcker som mest åts eller slogs på. Men intresset har allrid funnits där. Vi har bokhyllor och lådor fulla med böcker och alla vi tre smiter ofta in på akademi bokhandeln. Dom får alltid välja en bok var och vill alltid att jag ska läsa baksidan på boken så dom får höra vad boken handlar om.

Just nu läser vi kortare kapitelböcker hemma. Det är egentligen sådana där ”lätta att läsa” så kanske inom ett år kommer Molly kunna läsa dem själv. Tiki väljer ofta enklare barnböcker fortfarande och då passar jag på att öva på Mollys engelska. ”Vad heter det där på engelska?”, ”Vad heter den färgen?” Osv.

Jag vill upp uppmuntra till egen läsning just för att jag själv tycker om att läsa. Fysiska böcker är heliga, för alla i familjen (förutom Hugo?).

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Kul att du också tycker om högläsning. Jag har alltid fascinerats av böcker och läser varje dag för våra två barn. De tycker att det är lika mysigt som jag. Min man uppskattar det dessvärre inte lika mycket?Kram!

  2. Susanne

    Tack bästaste Paula för att du lyfter detta! Det här är superviktigt för alla föräldrar därute att ta till sig då det påverkar våra barn och ungdomar mer än de tror. För att vi ska klara oss i dagens samhälle när det gäller att förstå och kunna ta del av all information som sköljer över oss behöver vi ett ordförråd på minst 50 000 ord. En sjuttonåring som inte läser eller lyssnar på böcker/texter har mellan 15000-17000 ord i sitt ordförråd. De har svårt att klara de högre kunskapskraven i skolan och de får svårt att hänga med och reflektera över informationsflödet. Finns det då något bäst före datum för att börja läsa? Icke sa nicke. Det är bara att börja. Det räcker med att man läser för eller får sitt barn att läsa en kvart om dagen. Det viktiga är att hålla i, ha det som en rutin även när ungarna blir äldre och börjar knorra över att det är tråkigt/hittar inga bra böcker. Ta hjälp av bibliotek och proffsiga bokaffärer för att hitta det som din unge gillar att läsa. Kanske finns det en lärare på skolan som brinner för böcker och läsning som kan hjälpa till och komma med förslag på böcker. En kvart om dagen är allt som behövs.

  3. Elin

    Jag blir så himla inspirerad när jag läser ditt inlägg! ? Jag är gravid i vecka 36 med första barnet och ser fram emot just läsarundersökning om något/några år, det är så mysigt. Läser även till förskollärare och högläsning är något jag tycker är väldigt kul att göra ihop med barngruppen. Samt att det är så viktigt, som du beskriver. ?

  4. Jenny

    Så himla bra att du/ni läser mycket för barnen. Är så viktigt. Jobbar i förskola och tyvärr verkar det ovanligt att föräldrar läser för sina barn. Så fortsätt med det

stats