Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Ett bröst upptryckt i ansiktet 

Hur ställer ni er till offentlig amning? Senaste veckan har det varit rabalder med vissa som tycker att det är äckligt att amma offentligt och att få ”tuttar upptryckta i ansiktet” och sen andra sidan som tycker att det är självklart att amma offentligt och att problemet ligger i beskådarens huvud. För mig är det självklart att bebisar ska få mat när de är hungriga oavsett om det är från ett bröst eller en flaska. Och att det inte är mammans uppgift att behöva dölja sig med filtar eller gå iväg på toaletten eller liknande. Vissa bebisar kanske äter bättre ”ifred” med en filt över sig men andra hatar det. Själv skulle jag inte vilja sitta vid bordet med en filt över mig när jag ska äta lunch – instängt, varmt och kvavt. Nä fy. Och att behöva äta på toaletten? Nej, att äta är visserligen ett naturligt behov vi har men det är inte samma sak som att få ut kroppsavfall så självklart ska en mamma inte behöva sitta på en toalett och amma! 

Dom som jämnför amning med att ”ta fram penisen” offentligt är verkligen skadade av hur vi sexualiserar den kvinnliga kroppen. En penis är ett könsorgan, ett bröst är det inte. Att kvinnor har större bröst än män är ju just för att de är till för amning? Precis som män kan gå runt barbröstade på sommaren borde kvinnor kunna göra samma (även när det inte är amning som är skälet) – att just kvinnliga bröst blivit så sexualiserade är ett problem när vi bortser från funktionen och bara ser dem som snuskiga. Även jag har ju fått den bilden av bröst – annars skulle jag aldrig ens överväga en bröstoperation om jag bara såg bröst för vad det var och inte som en sexualiserad kroppsdel som ska se ut på ett visst sätt.

När det kommer till amning offentligt var jag själv inte så bekväm med det från början. Jag har alltid varit privat med min kropp och inte velat visa mig ”naken”. Som ni vet skyler jag fortfarande mina bröst när jag inte har bh, även för Hugo! Så jag har aldrig varit en sån som ”slängt fram” bröstet utan jag har varit väldigt försiktig. Men samtidigt har jag känt att behovet att mata mitt barn tagit över från min egna osäkerhet i kroppen så med tiden blev jag mer bekväm.
Jag har faktiskt aldrig upplevt att mammor ”slängt fram” eller ”tryckt upp” sina bröst i ansiktet på andra när dem ammar – det känns som att man ska vara alldeles för nära för att det ska bli så, eller? 

Visst har jag sett mammor amma lite överallt men bebisen ligger ju för bröstet och OM jag nu skulle störas av det (det gör jag inte) är det ju lättare för mig att kolla någon annanstans i lokalen än på just den mammans bröst än det är för henne att styra sin bebis behov. Så enkelt är det! Låt mamman vara!

Men med risk för att kanske göra vissa upprörda kan jag erkänna att jag personligen blir lite illa till mods när det är stora barn som ammar. För mig är amning mat för bebis så när en 3-4 åring gör det är det något i mig som känner att det blir en felkoppling. Inte att det är snuskigt eller sexuellt på något sätt men det känns bara som att det liksom inte matchar på något sätt. Men för den sakens skull så skulle jag aldrig lägga mig i om någon annan gör det utan det är i mitt huvud och då väljer jag att titta bort helt enkelt. Men för mig är amning så kopplat till bebisen och ett barn som passerat säg 3år är liksom ”en riktig människa” som pratar, äter, resonerar (inte så bra kanske men för ändå fram sin vilja muntligt) och ja, är en riktig människa. Jag kan förstå att det fortfarande är trygghet att snutta lite på kvällen eller att vilja ta på och vara nära mammas bröst som en rutin kanske men jag har svårt att se behovet en eftermiddag i en park när hen samtidigt äter ett kex och busar med andra barn. MEN som sagt, det är i mitt huvud och även om jag känner att det inte är något för mig så tycker jag inte det skadar någon annan så om en mamma vill amma sin 3 åring – you do you, mama! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. SARA

    Såååå bra Paula! Heja heja! Ingen ska skammas för att man ammar sitt barn, många är osäkra nog utan att behöva såna här diskussioner. Jag hade jättesvårt att amma offentligt då jag har så stora bröst att hur jag än gjorde så tyckte jag att dom syntes. Vilket gjorde att jag slutade amma mitt första barn! Med andra var jag mer modig.

  2. Martina

    Innan jag får shitstorm på mig, det är naturligt och mammor ska amma men precis som vad som helst så visar man hänsyn. Både till dig och barnet och din omgivning. Varse sig man vill se det eller inte så kommer mammor fortsätta, låta omgivningen anpassa sig efter sig. Men jag tycker att det är tråkigt att mammor blir kränkta. Så många amningsvänliga platser finns de idag menar jag så dom ska slippa flasha brösten ute., Och ja ja nöden har ingen lag men jag skulle inte vilja amma offentligt, göra allt för förbereda, vara man en ”bra” mamma, gå undan eller gå ut förberedd. Det minsta man kan göra är att visa hänsyn, gå undan, tänka på sin omgivning i stället för att människor kring er mammor ska anpassa sig efter er, som ni skulle ha företräde till allt bara för att ni råkar vara mammor. Och ja, barn kan man aldrig förutse när ett barn blir hungrig men tror det gör mycket att tänka förberedande.

    Hur naturligt det än är kan det jämföras med kissa, bajsa, ha mens eller ha sex och delge det offentligt eller ta fram andra könsorgan offentligt.

    Och innan ni hoppar på mig – mammor ammar och kommer fortsätta göra det varse man gillar det eller inte så varför låta andras åsikter påverka er/bli kränkt av? Det är väl bara fortsätta om ni ”tycker att det är hur naturligt som helst”. Och till sist, innan ni hoppar på mig kan ni inte ändra på min uppfattning/åsikt. Så lägg inte ner tid och energi på att försöka göra det.

    1. Mimi

      Suck. Det är ok att ni tycker annorlunda än mig men säg det snälla inte. Tolkar det som att du vill att folk (ammande mödrar bla) ska tänka på sin omgivning innan de gör något naturligt. Men så länge du själv inte behöver anpassa dig efter det. Det är ju också naturligt att tycke en åsikt är dum och faktiskt säga det. Speciellt när den tidigare motsatt sig själv.

      1. Martina

        Nej, ammade eller ej bör man visa hänsyn för sin omgivning, inte minst för sin, sitt barn och dom bredvid ers skull.. Och om jag nu är så tragisk, varför lägger du tid på energi på mig? Bara för att man säger att man inte gillar det, betyder det inte att man inte skulle acceptera det i verkliga livet. Så ge upp en gång för alla.

    2. Lisa

      Jag ammade framtill ganska nyligen. När barnet behöver ammas så är det liksom nu nu eller väldigt snart. Innan dottern kom till världen så tänkte jag att det inte borde vara så svårt att hitta en avskild plats, men jo! Det är det ibland. Och nej, aldrig i livet att jag hade satt mig inne på en offentlig toalett och låtit min bebis äta i den bakteriehärdan och pysslingen. Mammor som ammar offentligt gör absolut NOLL fel och ska INTE förväntas visa ”hänsyn”. Det är lättare för någon som tar illa vid sig att kolla bort, än vad det är för en ammande mamma att försöka hitta ett bra sätt/ställe att amma på med en ledsen och hungrig bebis. Om jag hade tyckt det var jobbigt att se rödhåriga så ska ju inte dom behöva skyla sig för att visa hänsyn till mig? Nej, då är det jag som skiljer mig från mängden och för anpassa mig. Jävla trams är vad det är.

  3. Emma

    Mitt första barn amma jag till han va 16 mån. Med han som är min förstfödda va jag väldigt obekväm med att amma offentligt, gick alltid undan och helst till amningsrum på köpcenter. Åkte aldrig till köpcenter som inte hadde dessa rum. Vilket jag idag tycker är så dumt av mig, amning ska man inte skämmas över!
    Tre månader efter han slutade amma föddes lillasyster och då hade jag ändrat syn på amning, jag skämdes inte över att amma längre och va inte behov av dessa rum. Men med det betyder det inte att jag kastade fram brösten så fort hon skulle ha mat. Men jag va så mycket mer bekväm i det. Hade bland annat en speciel tröja som va väldigt stor, hade amningslinne under och gick runt pch amma henne under tröjan men tack vare linnet blev det ingen hud som syntes.
    Henne ammade jag tills hon va 19 mån. Och att läsa kommentarer om att barn som är över 12 mån inte ska ammas provocerar mig något enormt. Dom förstår inte vad amning är, det är inte bara mat det handlar om i den åldern eller äldre. Och i mitt fall handlade det om att min dotter hade stora problem med att äta mat, hon klöktes jätte mycket och dessutom va hon mycket sjuk i den åldern så bröstmjölk var en viktig källa för henne. BVC och sjukhuset uppmuntrade mig att amma henne, för då fick hon i sig viktiga vitaminer och fett.
    Nej folk amma på, finns inget mysiga och när man är bekväm med det kan man göra det i alla situationer, både liggandes, sittandes och gåendes

  4. Anna

    Det man ser av bröstet nät bebisen ligger där och äter är inte mer än man ser av ert bröst i en urringad tröja när man har push up bh t.ex. Bebisen räcker ju själva bröstvårtan som är den mest intima delen av bröstet. Det är inte så att man sitter där med bröstet hängande fritt bara. När bebis ätit klart så täcker man ju bröstet igen. Inte så att man sitter med det framme på allmän plats sen.
    Att gå undan till t.ex amningsrum osv får man välja själv om man sj tycker det är skönt att sitta i lugn o ro och kanske bebisen störs av mkt intryck runtomkring när den ska äta så det är bättre att gå undan pga att man behöver lugnet.
    Skulle inte vilja amma mitt barn på en toalett eller känna mig tvingad att gå undan.
    Om man vill skyla sig/bebisen m en filt eller nåt så är det väl inte en tjock varm filt utan en tunn och man lägger bara över lite för att dels skärma av alla intryck för bebisen o ge den ett lugn o dels för att känna sig mindre blottad. Men som sagt det är inte mkt som syns av bröstet när bebisen ligger där o äter.

  5. F

    Intressant och tänkvärt!
    Har en liten här hemma på 4 månader som ammas. För smidigheten nu när det är kallt så försöker jag amma hemma och inte ute! Men är vi någonstans så ammar jag. Min lilla vet ju inte var vi är och hon behöver mat.

    Jag förstår dig på ett sätt vad du menar med äldre barn. Men förr när barnen slutade när de själva ville så ammade man till ca 2-3 år…
    Svårt! Tror inte jag kommer amma så länge men respekterar de som gör det.

    Elaine, din vän. Hon ammar ju sin son på 1 år och några månader vad jag vet.
    Hur ser du på det? 🙂

  6. M

    Jag känner samma. Jag ammade min son i 9 månader, sista månaderna endast nattetid. Jag fattar att det kan vara en trygghet för barnet MEN man kan ha samma trygghet& närhet utan att amma stora barn!
    Det känns som att influensers som ammar större barn verkligen vill provocera med bilder på äldre barn som ammar. Jag tror knappast att dom barnen kommer tycka att det är roligt att ha dom bilderna uppe när dom är äldre… bara för att make a point?!?!

    Man ska såklart amma överallt men kanske inte barn som kan äta själv och kan gå och prata, det känns bara lite fel…

  7. E

    Tycker du det är ok att ge en 3+åring komjölk men blir obekväm när ett människobarn dricker mjölk från en människa?

    1. Malin

      Man dricker ju inte från spenarna på kon o det är väl just att lägga en 3-åring vid bröstet för att suga i sig mjölken som känns konstigt.
      JAG ser iaf inget fel i att ge en 3 åring mjölk från en ko som pastöriserats, och sedan köps i en kartong från affären. Men alla tycker olika.

      1. Sara

        Du vet om att det är kalvens mat va?? det är ganska mycket fel i det, som sagt vill väl ingen suga på kossans spenor heller.. så varför dricka en annan arts babys mat?

    2. Gabbi

      Fast att amma sitt barn när det är 3+ är ju bara sjuk?! Varför liksom? Är ju bara självändamål för mamman att man tycker det är ”mysigt”. Vid 3 års ålder ska barnet kunna äta riktig mat, hur klarar det sig annars på förskola? Eller i andra miljöer!

  8. Minna

    Johanna Toftby som skrev inlägg om detta och var äcklad av amning bland folk, är en kvinna som bidrar till den nertryckning av kvinnor som vi alla kämpar med att få bort.
    Skäms skäms! Att tycka en sak och hålla tyst är ett bra råd till henne. Men att öppet stå med pekpinnen och tala om hur andra är och vad som är rätt eller fel. Det är så tabu!
    Jag hoppas hon växer upp och tänker om, ber om ursäkt och aldrig gör samma sak igen.

    1. Anna

      Fast Johanna T. skrev ju inte att hon var äcklad av amning, varför vinkla det så, hon skrev blev obekväm och menade ju självklart inte att det var äckligt eller fel med att amma utan det handlade om att visa brösten så öppet och amning av större barn som inte hade ett solklart behov av det just i stunden. Hon har rätt att tycka i sin blogg precis som Paula och andra gör i sina kanaler, det betyder inte att hon står med pekpinne och bestämmer över andra. Hon ställde frågor och startade en debatt precis som P gör här fast med lite andra ord. Du vinklar J:s ord Minna och Paula får det att låta som att J var äcklad och tycker att det ska ammas på toa men NEJ det skrev JT inte heller. Illa att förvränga andras ord också.

  9. Malin

    Tack Paula ! Instämmer med allt !
    Har ammat mina tre barn var som helst och när som helst det har behövts. Sâ praktiskt pâ t.e.x lângflyg ! Jag är bosatt i Frankrike och förvânansvärt nog har jag bara fâtt uppmuntrande kommentarer om amningen. Att det är fint, naturligt, bra för bebisen osv. Folk har i allmänhet visat stor respekt. Dock har jag ocksâ alltid försökt vara diskret, det gâr att skyla det mesta av bröstet med hjâlp av bebisen och en amningstopp och tunika t.ex.

  10. Gabbi

    Fattar inte VARFÖR man känner behovet av att ”slänga” fram brösten i offentliga miljöer, trots att det är ”naturligt”. Visst att bebisen behöver mat, men lite känsla kan man väl ändå ha och gå undan, dels rogivande för själva amningen men också respekt för andra människor som faktiskt ofrivlligt ska bevittna det, visst man kan välja att titta någon annanstans men för att veta det måste man ha tittat en gång, vilket är en gång för mycket.
    Vad gäller amning av alla barn över 1,5 tycker jag bara är sjukt, varför lär man inte barnet äta riktigt mat?! Tycker ofta det hänger ihop med någon sorts självbekräftelsebehov av att det faktiskt är mamman som har större behov av det än bebisen. Man kan ju börja vänja bebisen vid ”riktig” mat redan vid 6 månader. Nej att amma en 3-4 åring skulle jag bara tycka var sjukt, aldrig sett det i verkligheten så hoppas innerligt inte det förekommer heller!

    1. Jennifer

      Har du barn? Då får du gärna berätta hur man går undan på tex ett tåg? Eller du kanske tycker man ska stanna hemma i sex månader..

      1. Gabbi

        Ja det har jag, nu åkte jag bara tåg 2 gånger under dom 6 första månaderna och då såg jag till att min bebis ätit innan så hon klarade sig hela tågresan. Man kan planera sin tid…. men visst hade jag behövt amma på tåget hade jag faktiskt gått undan på tex toaletten. Jag själv vill inte se det, och då visar jag också respekt mot andra som inte vill se. Och helt ärligt, min bebis skiter i om jag ammar på toaletten eller i ett säte mitt bland folk, vilket jag tror de flesta bebisar gör!

      2. Karolina

        Seriöst? Vad är ditt jävla problem Gabbi? Ska man behöva PLANERA när ens barn ska äta? Ska man inte kunna göra dagsutflykter för att någon kanske stör sig på att ens barn vill äta? Min dotter kunde äta efter 10 minuter igen, ibland efter 3 timmar. Sitt inte och släng ur dig en jävla massa skit om att man ska gå undan, tex på en toalett. Så jävla förnedrande. Du om någon bör skämmas över vad du har för syn på oss andra mammor som ger våra barn mat!

        Jag hoppas verkligen att alla mammor vågar amma var som helst när ens barn behöver mat/trygghet och skiter i sånna som dig! Usch!

        1. Gabbi

          Herregud, diskutera på en normal nivå istället för att bli så himla kränkt direkt.
          Jag ser inte att det skulle vara det minsta förnedrande att amma på en toalett, då får man ju vara ifred och få lugn och ro om man är ute bland massa folk. Att se det som något förnedrande handlar nog om din egna uppfattning om att alla borde få amma helt öppet och vartsomhelst.

          Jag tycker mest det är tragiskt att du hamnat i en bubbla där du inte ser någon annan än dig själv och din bebis, och tror du enbart har rättigheter men inga skyldigheter.

    2. Annika

      Jag håller med dig Gabbi. De flesta ammar med visad hänsyn MEN jag har råkat ut för kvinnor som inte visar hänsyn till andra ex för någon sommar sedan, sitter på en uteservering vid lunch. En mamma har parkerat barnvagnen en bit bort ca 50m, efter en stund bestämmer hon sig för att det är matdags för bebisen, knäpper upp sin skjorta ,tar fram båda bopparna och går sedan och hämtar bebis, med bopparna svajande i brisen. Det tyckte jag inte var ok alls kan jag säga.

      1. Martina

        Exakt, nu är jag inte mamma men det verkar svårt att visa hänsyn dessa dagar både för en själv, barnet och sin omgivning. Svårt att tänka bort att omgivningen ska rätta sig efter mammor. Svårt det kan vara tänka/agera förberedande. Låta barnet äta sig mätt innan utgång eller pumpa så man bara kan ta flaskan. Och jag förstår att alla barn kanske inte tar flaska, lika väl brösten men man kan hitta det som fungerar för en själv. Och om man nu behöver amma offentligt – gör det, men då kan man åtminstone visa hänsyn, gå undan så ni slipper bli kränkta, att folk glor.

    3. Linda

      Förstår inte hur du kan få det till att låta som om det handlar om en kvinnas behov att slänga fram brösten? Tror du på roligt att en ammande kvinna tänker; ”Åh, nu känner jag för att amma lite här bland folk, jag vill slänga fram bröstet. Åh vilket behov jag har av det nu minsann!”
      Tänker du inte att har med barnets behov snarare? Du har förmodligen inga barn, för du skulle aldrig uttala dig så annars. En väldigt okunnig kommentar skulle jag vilja påstå.

    4. Linda

      Förstår inte hur du kan få det till att låta som om det handlar om en kvinnas behov att slänga fram brösten? Tror du på roligt att en ammande kvinna tänker; ”Åh, nu känner jag för att amma lite här bland folk, jag vill slänga fram bröstet. Åh vilket behov jag har av det nu minsann!”
      Tänker du inte att har med barnets behov snarare? Du har förmodligen inga barn, för du skulle aldrig uttala dig så annars. En väldigt okunnig kommentar skulle jag vilja påstå. Och vaddå respekt för andra människor? Sedan när är det respektlöst? Och VAD egentligen är det som är respektlöst? Att andra blir generade för att det är ett bröst man råkar titta på eller vad? It’s only in your head!

      1. Gabbi

        Låter som du tolkar min text då att det passar dig bättre. Jag sa aldrig att en mamma bara slänger fram bröstet för att den känner för det hur som helst, utan jag ifrågasatte mammans behov att stå/sitta/ligga och amma helt öppet när man faktiskt kan gå undan.
        Och oavsett vad du tycker så kommer folk alltid i dagen samhälle vara obekväma med att någon står och ammar öppet, det gäller både barn, vuxna, kvinnor och män, och att då vara så egocentrisk och bara se till sig själv och sitt eget barn för man tycker man själv har rätt, det är respektlöst!
        Det finns för det mesta alltid ställen man kan gå undan på, och det är inget man behöver skämmas för, det är helt naturligt att man vill vara privat när man ammar. Man behöver inte slänga det i ansiktet på folk som är obekväma, bara för att man kan!

    5. cass

      Tkr du kan ta på dig ögonbindel när du går ut för jag hoppas vi möts på när jag ammar min 1 månaders bebis.
      Fyfan för sånna som dig.

    6. Mimi

      Alltså det här med respekt för omgivningen kan jag inte förstå att ni på riktigt tror på. Jag kan tycka att det är respektlöst att inte säga hej till romer utanför butiken, kasta grejer på marken, tränga mig före en äldre, inte vara trevlig med telefonförsäljare etc. Bara för att jag tycker vissa grejer inger respekt betyder det inte att alla gör det. Att amma eller tex vara vulgär och frispråkig ser jag inte som något respektlöst. Det är snarare respektlöst att hävda att alla människor ska vara likadana.

  11. Sandra

    Jag fick min son i juni och ammar överallt, i tid och otid. Jag försöker göra det någorlunda diskret, men min sons behov har alltid gått först, vilket lett till att jag behövt amma inne på kappahl eller vart det nu varit.
    Jag har aldrig brytt mig om vad omgivningen tänker eller tycker, min sons behov är helt enkelt så mycket starkare än andras åsikter eller tankar.
    Jag tycker alla får göra som de vill, och amma hur länge de vill. Jag gör på mitt sätt, andra på sitt!

stats