Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Alltid redo

Hugo: Vill du att jag köper tamponger?
Paula: Nej jag har med mig hemifrån (ÄLSK att han ändå frågar).
Hugo: Jag hade aldrig klarat av att vara brud och hålla reda på allt.
Paula: …

P-piller mitt i sommaren. Eländes elände att mitt skydd för fem år stötes bort i våras (läs HÄR). Jag var SÅ nöjd över ett långvarigt skydd mot oönskad graviditet. Och det här med p-piller… enligt kartan ska jag inte ha lingonvecka fören om två veckor men den kom igår. Mellanblödningar som gör att man måste vara redo med skydd egentligen hela månaden.

Resulterat i:

Dåligt humör dagen innan. Hugo sa ”det var därför du var så irriterad igår”.

Värk som är värre än när det är ”på riktigt”

inställd träning. Kan verkligen inte träna med mensvärk

Ponera att våra män var kvinnor. Som skulle hålla reda på preventivmedel, bindor och tamponger. Hugo blev inte förvånad när jag sa att jag hade med mig tamponger hemifrån.

Hugo: Om jag hade varit en brud hade jag fått mens på ett white party. Och jag hade blivit oönskad gravid.

Jag skrattade åt honom, för det finns ingen som är så glömsk som Hugo. Men det är ändå sorgligt, att vi kvinnor förväntas ta så mycket mer ansvar. Det är vi som blir gravida, det är vi som bär barn. Tror ni, att det kan finnas preventivmedel för män där ute någonstans som de inte släpper för att det skulle innebära en ekonomisk diff?

-Mitt inlägg skulle egentligen handla om vikten i att hitta ett fungerande preventivmedel. Jag trodde att jag var säker i fem år, men nu blev det en sommar med p-piller och mellanblödningar vilket suger. Till hösten ska jag återigen till barnmorskan och hitta något nytt som funkar!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ERICA

  Cerazette!! Det har funkat sååå bra för mig och många av mina vänner. Har ätit det i 10 år.
  Får ingen mens och ingen mensvärk! Hade brutal mensvärk innan.
  Så länge du äter varjedag så funkar det super!

  Glömmer man att ta en dag, kan man få lite blödningar och så är man inte skyddad förens efter en vecka.

  Men skapa bara en rutin på att ta tabletterna, tex till frukost, så funkar den prima super bra!

  Ps mina finnar blev även bättre av dom.

 2. ERICA

  Cerazette!! Det har funkat sååå varför mig och många av mina vänner. Har ätit det i 10 år.
  Får ingen mens och ingen mensvärk! Hade brutal mensvärk innan.
  Så länge du äter varjedag så funkar det super!

  Glömmer man att ta en dag, kan man få lite blödningar och så är man inte skyddad förens efter en vecka.
  Men skapa bara en rutin på att ta tabletterna, tex till frukost, så funkar den prima super bra!

  Ps mina finnar blev även bättre av dom.

 3. Sofie

  Skulle försöka med spiral en gång till, jag vet, det gör skitont, men bara i någon minut. Klart värt 5 års skydd, jag har hormonspiral för tredje gången nu, aldrig haft några problem med den.

 4. Matilda

  Du måste prova p-ring!!! Det är det enda som funkar och nånsin funkat för mig, har verkligen provat allt känns det som, Kopparspiral, hormonspiral och hur många olika p-piller sorter som helst, fick mellanblödningar med allihopa utom p-ringen! Är riktigt nöjd! Inga piller o hålla reda på. Fått både mindre mens och mensvärk. Inga hormoner som man stoppar i sig och mår dåligt av som utav p-pillerna, utan de är lokala precis som spiralen och man tar in och ut den själv helt smärtfritt. ???

 5. Moa

  Det finns ett preventivmedel för män. Kondom. Inga biverkningar pga rubbade hormonbalanser. Ingen risk för blodproppar. Ingen risk för blödningar i flera veckor. Mycket liten risk för oönskad graviditet. Skyddar dessutom mot sjukdomar. Men just det, det förstör ju stämningen att dra på en kondom. Silly me… vilken tur att alla biverkningar är en sån fantastisk stämningshöjare!!!

 6. Nicole

  Måste bara säga att era gravid clicbaits hela tiden är så himla tråkiga!! Det får en bara att vilja gå in och läsa mindre. Yo go girl annars! 🙂

 7. Bella

  Jag hade också spiral, var så nöjd i början för de var så bekvämt och tänkte att nu är jag skyddad länge. Efter 8 månader började jag blöda massor… tänkte att min kropp stött ut spiralen men visade sig att jag hade blivit gravid. Men utanför livmodern…. resulterade i akut operation där höger äggstock fick tas bort. Var bra besviken på spiralen efter det ska jag säga. Men för livet på grund av en spiral. Började med NC för var så rädd att de skulle hända igen, men efter 4 månader blev jag gravid igen, men denna gången en vanlig graviditet. Så glad och lycklig att NC ”gjorde” mig gravid nu och att min spiral fick tas ut eftersom jag nu väntar en son men hade såklart önskat att vägen till mitt första barn gått till lite annorlunda! Kram

 8. Sara

  Ojj, så många har tipsat om menskopp! Måste hålla med. Mina bindor var slut igår kväll och paniken var total så fick jag ju prova min nya menskopp. Använde menskoppar 6 år innan min första graviditet, sen var jag tvungen att vänja mig vid bindor igen. Provade sätta in den ca 6 månader efter förlossningen men möttes av en hemsk ilvärk genast, så har inte vågat prova på länge.. men nu!! Känns så mycket fräschare och skönare och älskar att vara tillbaka till menskoppslivet??✌
  Om preventivmedel vet jag inte för jag använder ingenting, vi kör ännu efter 2 (planerade) barn avbrutet samlag. Hormoner bara funkar inte för mig, blir det flera barn i ”misstag” så välkomnar jag dom gärna

 9. Anna

  Jag åt P-piller innan (Nevoletta), när jag började träna på högre nivå fick jag mellanblödningar 2 månader ungefär.
  Efter det ordnade det upp sig igen. Vet inte om mitt tränande samt ändring av kost gjorde att kroppen ställde om sig en aning.

  Angående skydd är det bara menskopp som gäller 😀

 10. Elena

  Jag trivs superbra med p-piller! Fick bättre hy, stabiliserat humör och mindre migrän. Speciellt efter att de ändrat rekommendationerna, förut åt jag ”som vanligt” 3 veckor piller och 1 vecka sockerpiller men nu kan man ju skippa sockerpillerna tills man får en blödning av sig själv vilket istället för mig blir ca 2-3 gånger/år! Helt perfekt om man gillar att träna och inte vill bli begränsad då p-piller-blödningen sällan håller i sig mer än 2-3 dagar.

 11. Louise

  Jag hade p-ring förut.. jag hade fruktansvärda kramper i magen så fort jag hade i den att jag trodde jag skulle dö..
  så jag bytte till p-stav, den första funkade utan några biverkningar. Nu har jag haft den andra inne i 1,5 år och ska efter sommaren ta ut den på grund av att jag blivit så gråtig.. jag gråter för allt!

  Min mensvärk har i största mån försvunnit sedan jag började använda menskopp istället, jag vet inte varför men min fiffi mår mycket bättre, den är gladare i den mån att fiffi inte blir torr under mensveckorna på grund av tampongerna.
  Samt att den håller i 10 år och du kan tömma den var 12 timma, det är mycket lättare att vara aktiv istället för tamponger som ska bytas ofta så man inte blir sjuk.

  Jag tycker det är tråkigt att det är tjejerna som måste ta ansvaret. Men det är knte något jag längre tänker på, jag inser själv att för min del så hade jag fortsatt med preventivmedel eller kört dubbelt om det fanns för killar då det är jag som blir gravid om set går snätt. Och på så vis är jag glad att jag kan göra det valet.
  Egentligen dock varför skjuta på en skottsäker väst när man kan skjuta blanka kulor?

  1. Jolo

   men man kan inte säga så.. de är individuellt med bakomliggande sjukdomsbilder osv.. finns inget som är ”bra eller dåligt”.

 12. Helena

  Har du testat p-stav? Min kropp stötte också ifrån sig spiralen och har haft p stav sedan dess. Sitter i armen i 3 år. Perfekt när man glömmer piller 🙂

 13. Nattis

  Jag måste tipsa om menskopp! Jag har precis testat den i några dagar (kört tampong alltid förr). Efter min graviditet nu kände jag hur omständigt det var med skydd och hur torr o ond tampongen var för mig nu.
  Så menskopp (finns på ica/coop/apotek) gjorde inte alls ont! Så sjukt impad! Morgon o kväll töms den. Beter sig som en tampong. Man drar i en tåta ut. Skillnaden är när innehållet nått toan så sköljer man bara av (jag har fött barn så är nog mindre brydd blodet numera, haha). Och så in igen lik ren tampong. Utan att det svider i insättning.
  Morgon. Kväll. Sååååå skönt! Det som gjorde det värt för mig. Även slippa vilken storlek på tampong/binda som behövs beroende på dag till dag i cykeln.

   1. Anonym

    Den läcker inte om du sätter in den rätt. Kan krävas några gångers övning innan man får till det, då kan man ha trosskydd som säkerhet. Menskoppen fäster sig med hjälp av slidans muskulatur. Det finns olika storlekar och sorter beroende på hur mycket du blöder. Man kan bada med den och den märks inte alls när man kissar. Testa! 🙂

 14. Emma

  Rekomenderar verkligen Natural Cycles!! Så sjukt bra, använt de i över 1 år och har aldrig mått bättre utan massa kemiska hormoner. Det är meningen att vi kvinnor ska ha mens och med Natural Cycles vet vi exakt när den kommer.

 15. Bea

  Vill också slå ett slag för menskopp, guds gåva till kvinnor! Kan inte ens minnas livet före menskopp mera, det har varit min räddning. Man kan sporta och hålla på oberört, den är lätt att bära med överallt i en liten påse, och dessutom älskar jag tanken av att jag a) slipper skräpa världen med plast från bindor och tamponger b) slipper slösa pengar varje månad. En menskopp är den bästa (och rätt billiga ) investeringen i mitt liv, give it a try!

 16. J

  Inte lätt med preventivmedel. Hoppas du hittar något bra!

  Ser att det skrivs om preventivmedel för män i kommentarsfältet. Det kan kännas orättvist att vi kvinnor måste ha ännu en sak att hålla reda på, men för många kvinnor är det viktigt att det är just kvinnor som ansvarar för preventivmedel. Det händer allt för många oönskade graviditeter och osäkra aborter ändå där männen slipper lindrigt undan.

 17. Farmaceut

  Jag tycker att du ska ge Nuvaring ett försök. Det är en p-ring som man för in och har i, i 3 veckor. Sedan tar man ut den i en vecka och har en blödning, och sedan in med en ny igen i tre veckor. Det finns en grymt bra app så man slipper hålla koll på tiderna i huvudet, den påminner när det är dags att ta ut ringen, lite noggrant med klockslag dock men den håller koll.
  Skillnaden är att med p-piller så ökar hormonnivån sttax efter intag av tabletten för att sedan avta under dagen, detta leder ganska enkelt till humörsvängningar, mellanblödningar m.m. Med nuvaring verkar hormonerna endast lokalt och man har jämn hormonnivå under tre veckor då ringen avger lika mycket hormon under alla tider på dygnet.
  Enda är att mannen kan ibland känna ringen när man har samlag, men det är vääääldigt sällan det händer. Om det skulle vara så kan man ta ut den i 2 timmar (om jag minns rättk) för att sedan skölja den och sätta in den igen. Hur enkelt som helst..

 18. Emilia

  P-ring (nuvaring) är det bästa jag testat! Har haft väldigt mycket problem med mellanblödningar innan men inte nu med p-ringen. Att inte behöva hålla koll på ett piller varje dag är jäkligt skönt också 🙂

 19. Hanna

  Testa Zoely!! Har inte haft mens på snart 5 år! Inte ens en blödning när man äter ”sockerpillrena”

  1. JJ

   Är också evigt tacksam för Zoely! Hade extrem mensvärk och oregelbundna blödningar. Testade så mycket olika preventivmedel och ingenting funkade, fram till Zoely. Ingen mensvärk, inga mellanblödningar och mindre blödningar som varar MAX 2 dagar i månaden.

 20. Maja

  Jag slutade med preventivmedel för ca två år sedan, ville inte stoppa i mig en massa saker som ändrar min kropp och har en massa biverkningar. Jag läste för ett litet tag sedan om att man hade tagit fram typ p-piller för män, men man kom fram till att det var för mycket biverkningar så det blev inget av det. Biverkningar så som det hy, finnar, viktuppgång och humörsvängningar. Blir så sjukt frustrerad av att leva i detta patriarkat där de här biverkningarna är för mycket för männen medan man tar för givet att kvinnorna ska behöva stå ut med det! (Kommer inte ihåg vart jag läste om detta, så kan tyvärr inte länka!)

 21. Johanna

  Håller med Linnea, nuvaring är super! Provade detta efter ett flertal byten mellan olika P-piller som gav diverse biverkningar som humörsvängningar och mellanblödningar.

 22. Josefine

  Hej Paula!
  Jag har provat olika preventinmedel för att minska min hemska mensvärk men har alltid fått någon dålig biverkning av de. Så nu har jag haft minipiller i 6 månader och min mensvärk är helt borta samt mensen är utesluten så inga oförberedda mellanblödningar osv. Så tipsar verkligen dig att prova och se hur din kropp reagerar!
  Kram

 23. Cornelia

  Usch det är så drygt när det krånglar med mens och skydd! Jag äter ppillet fast jag inte ”behöver” (har ingen partner) men för att jag tycker det är SÅ skönt att slippa mens. Har mens typ tre gånger om året och vet alltid när den ska komma, aldrig hejsan-hoppsan-mens-mitt-i-semestern som jag ALLTID fick annars. Nu skjuter jag upp mensen hela tiden förutom då tre gånger per år, precis när jag själv känner att okej, nu passar det. Hade sjuk mensvärk, mens i flera dagar och ursäkta för info men världens blodbad. Allt slipper jag nu! Äter zooely som bara har fyra sockerpiller, har alltså mens i max fyra dagar och mycket mindre. Älskar det! Men ja, hade varit jäkligt skönt om killarna också kunde äta ppiller, känner många som inte mår bra av hormoner, så visst vore det bra med alternativ.

 24. Emmie

  De gånger jag haft problem med mellanblödningar har jag slutat med p-piller och väntat tills nästa mens och börjat om. Lite meckigt men funkar. Men om du ändå ska byta i höst är det kanske inte nödvändigt!

 25. Matilda

  Jag skulle vilja säga att det beror på vilka p-piller du tar också. Jag började med ett par som gjorde mig så sur och irriterad och dessutom fick jag dålig hy men sen bytte jag och har nu haft samma i 7 år. Får aldrig mellanblödningar och har aldrig någon smärta inför mens. Det är den stora anledningen till att jag fortsätter med dem. Min mens är mycket mindre nu och innan jag började med p-piller kunde jag ibland inte röra mig för så ont hade jag.

 26. Jasmine

  Vill tipsa istället för tampong är menskopp! Fantastisk & mycket bättre för miljon och framför allt för kroppen! Mår tusen gånger bättre med menskopp än tampong! ?

  1. Anonym

   Samma!!! Sen så finns det ju p-piller som har mindre risk för mellanblödningar, hade själv ett helvete med mellanblödningar pga vestibulit som gjorde det till en plåga att gå runt med fnöskestorra tamponger och trosskydd. Men nu tar jag prionelle och har aldrig haft en enda mellanblödning! Plus att menskoppen gör mensen till en mycket trevligare upplevelse överlag, märker knappt av att jag har mens längre 🙂 Byter var 10:e timme förutom de två dagar jag blöder mest, då blir det kanske var 6:e (men då blöder jag rätt mycket). Inte för att Paula efterfrågade tips på mensskydd men var bara tvungen att slå ett slag för kvinnornas bästa uppfinning! Att den dessutom kostar runt 300 och håller i fem år… Där kan vi snacka om att ge fingret åt industrin som tjänar pengar på att vi måste ha bindor och tamponger. Det är ju ingen slump att dessa gör reklam stup i kvarten jämfört med menskoppen. Gissa vad som är mest lönsamt på sikt för oss kvinnor… 🙂

   1. Emma

    Hej!
    Jag har/hade också vestibulit men sen jag slutat med mina p-piller (neovletta) så har även de symptomen försvunnit! Samt mitt ont i magen och självmordstankarna 🙂 värt att tänka på! Vill absolut inte skrämma upp dig med p-piller kan ha med din vestibulit att göra. Kram!

    1. Anonym

     Tack för omtanken <3 Har dock varit utan p-piller en längre period för att utesluta detta och hade tyvärr fortfarande smärtor.

 27. Polly#1

  Fast hade det varit killar som hade behövt skydd mot graviditet, mensskydd och tamponger m.m. så hade de väl helt enkelt fått lära sig att ta med sig det som behövs, skydd, piller, extra trosor. Om man inte behöver dessa saker så är det väl inte så konstigt att man inte tänker på det.

  1. Cecilia

   Innan vi blev gravida med barn nr:2 (planerat) använde jag mig av p-ring. Hur nöjd som helst! Hade i den i tre veckor och bytt sedan. Störde inte vid sex och kändes inte alls ?.

stats