Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

At the Dry Mill

Idag gick första besöket till en dry mill. Det är torkade bönor som kommer ifrån bönderna och här går det stora arbetet ut på att man ska sortera dom torkade bönorna. Bönorna ligger som i en geleaktig hinna, så första steget är att få ut den gröna bönan med hjälp av maskiner:

pb305945
Sen ska bönorna sorteras i storlek. Storleken sätter kostnadsribban och ju större bönan är desto dyrare blir den på kaffeaktionen som är varje tisdag i Nairobi under kaffeskördes året (okt – maj). Sen betyder det inte att en större böna gör godare kaffe än en liten men det är så det fungerar. När bönan kommit ur ut sitt ”skinn” återanvänder man dem hårdnade geleaktiga hinnan som kompost så att den kommer tilllbaka i marken för att hjälpa nästa skörd med kaffeplantor.
ZOÉGAS berättade för oss varför många bönder väljer att sluta med kaffeodling och kanske börja med blommor istället. Bonden får inte betalt fören hens skörd blir såld på aktion. Beroende på geografiska förutsättningar blir skörden som ligger lägre i landet klar först. Då är det fifo systemet som gäller ( först in först ut). Då hanterar dry millen först deras bönor och går igenom sorteringsprocessen. Det tar mellan 1-60 dagar innan säcken med kaffe blir transporterat till ett lagerhouse i Nairobi eller direkt till aktionen. Beroende på hur kooperativet ser ut så kan bonden få som en första betalning som fungerar lite som ett lån. För att motverka att bönder slutar satsa på kaffeodling erbjuder ZOÉGAS utbildningar och delar ut kaffeplantor mellan bönder. Mer om det i nästa inlägg där vi besökte en riktig kaffeodling =)

Safarichick

pb305914 pb305920

Dessa män bar 60 kg på sina axlar, utan att ens nudda säcken med händerna. Snacka om vilken teknik, när våra grabbar skulle testa föll dom omkull, flåsade och bar för sitt liv pb305924

pb305955

Steffe och Mona pb305957

Käääämpa Robin =) pb305965

Så fort det kom lite sol ställde vi svenskar oss på rad och njöt pb305968

Här ser vi rostat kaffe bredvid ”råa” bönor

pb305971 pb305977

Vet du vad ”koppa” är för något? Det visste inte jag heller innan vi gick med i projektet. Ett kaffe koppas ca 15 gånger innan det packas in i en förpackning och går ut till försäljning. Genom att koppa kaffe där du egentligen stämmer av doften och surplar upp kaffet på en sked för att sedan spotta ut- kontrollerar du eventuella defekter. Defekter på bönorna som påverkar smaken. På detta sätt kan man ge feedback till odlarna, ge dom verktyg att arbeta med för att få bättre och godare bönor som är fria från defekter. Detta var förmiddagens skratt. Vi skrattade åt varandra när vi försökte ge oss på att koppa kaffet =) pb305981

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats