Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Äta grönare

Ett mål som jag har för 2018 är att äta grönare. Egentligen så skulle jag önska att jag kunde bli vegan på dagen men jag ser prövningar:

-Tiden
När jag läser om t.ex. Rawfood så ska det torkas i en himla massa timmar. Ser inte hur jag ska få den tiden till matlagning i hur mitt liv ser ut idag.

-Kunskapen
Det ligger inte i muskelminnet, som när man slänger ihop en köttfärssås och spagetti.

-Livet på språng
Jag ränner runt mycket i vardagen och det erbjuds inte överallt än men måste ändå säga att det vegetariska/vegansk utbudet är bra i Stockholm

-Barnen
Tänk om dom inte tycker om? Har jag rätt att utesluta mat i deras kost pga mina egna intressen? Men återigen spelar tiden roll här- jag har inte tid att laga flera olika maträtter varje dag.

-Fantasin
När jag äter vegetariskt tycker jag att det smakar pyton när man försöker efterlikna kötträtter. Det handlar om att lära sig, jag vet!

Många har säkert markservice på något sätt. Ibland handlar vi mat på nätet, efter vår resa till Maldiverna använde vi oss av ett företag som kom och hämtade vår tvätt, vi har städning varannan vecka. Det är osvenskt att ha en egen kock, så som Isabella Löwengrip har men hur underbart verkar det inte? Både i kvalité i alla maträtter (upp med en hand om du slängt ihop köttbullar och makaroner denna vecka) men också för att kunna anpassa allas önskan i kosten. Jag drömmer om en egen kock här hemma, någon gång kanske. Idag känner jag att jag köper kyckling och lagar den vanliga kycklingsalladen för att jag vet att alla tycker om den. Jag går inte ut fullt ut som jag skulle vilja i att testa nya rätter. Grönare rätter.

Hamnat i en trist vardagsmönster? Förmodligen.

Idag har jag arbetat hemifrån för att jag har passat valpen Greta. Slängd ihop en äggröra med grönkål och vitlök. Till det en stek portobellosvamp, mozzarella och tomat. Det var himmelskt gott!

Hur gör du för att äta grönare?

P1319839

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Beate

    Så duktigt av dig!
    ett tips för en grönare vardag är att när du gör dina vanliga kötträtter på autopilot -> byt ut hälften av köttet mot bönor. På det sättet får du smaken som du är van vid att fätten ska ha, samtidigt som den blir grönare och fräschare

  2. Frida

    Varför skulle inte barnen äta vad du gör och efter dina intressen? Tycker det är toppen att barn sedan tidig ålder faktiskt får lära sig att djur är vänner, inte mat.

    Man ”tvingar” ju på sina barn en vegetarisk kost precis som andra föräldrar tvingar på kött.

  3. Ellen

    Heja dig!! Det finns så många fördelar med att äta grönare! Jag skulle vilja rekommendera (om du inte redan gör det) att följa jävligtgott på sociala medier. Hans mission är att förenkla veganlivet och att få folk att inse att det inte behöver vara så svårt. Och han har barn. Ett annat tips är att följa happyfoodbypetra som arbetar som kock på en förskola i Stockholm. De serverar (vad jag förstår) bara vegetariskt och veganskt och ungarna älskar det.
    Lycka till och heja dig igen!! Kram!

  4. Julia Krook

    Den 1 januari startade en kampanj ”Veganuari” där man inspirerade folk till att testa köra veganskt/vegetariskt under hela januari månad. Jag tänkte vid första tanken, nej det kommer aldrig gå. Jag älskar ju kött! Men det gick och jag har helt ändrat sett att se på animaliska produkter. Jag har än så länge tyckt allt varit otroligt gott, okej det är en sak jag inte gillade men det kan jag leva med. Idag är det den 1 februari och när jag kommer hem kommer jag inte springa till butiken och handla kött. Idag bjuds det på världens godaste lasagne som är helt vegansk. Min äldsta är otroligt kräsen men denna tar hon flera portioner av. Jag är en person som måste köra all-in och jag gillar utmaningar, vegan 1 månad kul utmaning. Jag har även hittat ett sort lugn i mig själv, det känns bra att inte äta animaliska produkter. Som motivation så tittade jag på alla möjliga dokumentärer om just kött industrin i början. Jag kan varmt rekommendera filmen ”Okja” på netflix, ta en filt, en kopp te och bjud in Hugo till en myskväll. Jag lovar att tårar kommer rinna men den är så bra. Kämpa på Paula, om det är någon som kan klara testa vara vegan så är det du!

  5. Sophie

    Hej Paula! Passar på att tipsa om min Instagramkonto Sophiesgoodstuff där jag lägger upp bilder på inspirerande vegan/vegetarisk mat. Själv är jag i ”övergångsfasen” och det som hjälper mig är att alltid ha färdig preppade ingredienser hemma (skalade/tärnade rotfrukter), alltid ha färdig pesto hemma och alltid ha halloumi hemma samt skafferiet fyllt med bönor, linser, tomatkross och kockosmjölk.

    När jag är mitt i en stressig period försöker jag att en gång i veckan bunkra upp med en linsgryta och en stor sats bönbiffar/ falafel.

    Hoppas tipsen är till hjälp! Hejja dig! 🙂

  6. Petra

    Planerar alltid vad vi ska äta framöver så man sedan inte behöver spontant vara så kreativ. Ser till att äta max 50/50 mellan kött och utan kött.
    Linser och bönor är vår favorit. Mina barn älskar bönor! Tycker alla grytor och liknande är gott med sånt ist för kött. Typ linsbolognese, kikärtstaco,.. eller så spär man ut typ körtfttfärsen med linser. Men försöker aldrig få det att smaka exakt som med kött. Det får bli en ny egen grej.

    Min man är från kosovo och med hans mat tar vi bara bort köttet som ingrediens emellanåt. Går lika fint.

  7. Mikaela

    Hej Paula! Vill bara säga hejja dig! Är vegetarian sen 2 år tillbaka och man lär sig mycket påvägen vad som fungerar och inte. Såg en kommentar längre ned om att problemtiken som uppstår när man vill efterlikna vissa kötträtter just därför man har en tanke om hur det ska smaka! Jag kände lite samma i början, lite konstigt men jag vande mig snabbt, inom någon/några månader. Mitt tips då är att tänka på varför äter vegetariskt/veganskt. Det har ju många fördelar, och då är det också lättare att ha lite överseende om det inte smakar som det brukar i början (men fortfarande gott dock!). Tror du kommer märka att vegetarisk mat kan vara snabblagat, gott och näringsrik!
    Ha en trevlig kväll!/ idrottsläraren Mikaela som var med och sprang color run 🙂

  8. Julia

    Ett tips är att inte efterlikna kötträtter! För då kommer du utgå från kötträtten och jämföra smak och konsistens, svårt att lyckas. Jag skulle tipsa om att laga olika pastasåser med tomatsås som bas, sen är det bara ha i vad som. Halloumi kan du göra allt av, stroganoff burgare pastarätt osv osv 🙂
    Vegetarisklasagne, falafel, pulled jackfruit. Finns så mycket! Bara fantasin som sätter stopp (och uteblivna googlingar)

  9. Sofia

    Hej Paula vill bara säga att jag tycker din blogg är helt fantastisk. Alltid så kul och läsa därför att du tar upp viktiga ämnen och bra och roliga saker. Jag pluggar just inom kost för jag pluggar till hälsoutvecklare och massageterapeut och jag skulle rekommendera dig om du har svårt och äta grönsaker att äta mer färger i grönsakerna. För den nordiska rekommendationen är att äta mindre socker och vetemjöl och mer färg i grönsakerna och mindre rött kött. I hälsoperspektiv.

  10. Lovisa

    Hej!
    Till vardags kör jag på vegetarisk mat (vegansk ost ärinte min grej), men när man äter ute eller är hos släkt/vänner äter jag det som bjuds! Jag gillar det upplägget själv. Tänker att problemet kanske ligger i att försöka återskapa kötträtter utan kött. Då har man en tanke på hur det ska smaka och kanske inte är så bra jämförelse. Börja att försöka hitta ”fristående” rätter har jag som tips! 🙂

  11. Jessica

    Hej!
    Trixet är att inte försöka efterlikna kötträtter för mycket och sluta tänka att man ska ha substitut för kött i klassiska kötträtter, vegetarisk- och veganmat öppnar nya dörrar vilket jag tycker är spännande ex röda linsplättar, svampstroganoff, grönsaksbiffar med morot och halloumi! Jag har hittat massa goda recept på vegomagasinet.se

  12. Jessica

    Hej!
    Trixet är att inte försöka efterlikna kötträtter för mycketvoch sluta tänka att man ska ha substitut för kött i klassiska kötträtter, vegitarisk- och veganskmat öppnar nya dörrar vilket jag tycker är spännande ex röda linsplättar, svampstroganoff, grönsaksbiffar med morot och halloumi! Jag har hittat massa goda recept på vegomagasinet.se

  13. Romina

    Jag är vegetarian och tycker inte alls det är svårt. Jag lagar samma typ av mat som jag lagade innan bara att jag byter ut köttet/ kycklingen osv mot något som liknar. Om jag ska laga ”köttfärssås ” så använder jag mig av quarnfärs istället för köttfärs osv. Det är inte så komplicerat som alla tror.

    1. paulas

      Romina:

      Jag har testat det men går inte alls igång på att efterlikna kötträtter. Ska ge mig in i att hitta nya, goda och enkla recept=)

      1. Emma

        Halloumi skiva och panera i ägg och panko som du kryddat lite. Dela sötpotatis på mitten på med olivolja och kryddor in i ugnen tills den blivit mjuk och fått din färg (Jag kör på full värme) gör en homus och en fräsch syrlig sallad. SÅ GOTT!! SÅ LÄTT!

        Du kan göra en miljon olika wraps eller lägg allt på ett pitabröd som du stekt i pannan lite snabbt.
        Tips: mosa avokado tillsätt citron vitlök olivolja kryddor. Gegga på pitabrödet och toppa med allt gott du kan komma på. Jag rostade förkokta kikärtor med massa kryddor ca 10 min i panna och toppade med sedan annat grönt som jag gillade.

        Du kan göra massor av olika soppor fräs tex morötter någon potatis lök kryddor tillsätt kokosmjölk buljong mixa sedan med stavmixer. Broccoli soppa? Tomatsoppa med vitlöksbröd och mozzarella basilika.

        Vad hungrig jag blev nu haha!
        Du kan pröva göra falaffel? Lär dig massor av röror att ha som tillbehör?
        Du kan göra massor av olika pastarätter. Tips: dela olika tomater på mitten lägg i en form lägg på några vitlöksklyftor häll på mycket olivolja salt peppar in i ugnen tills dom mjuknat. Tryck med gaffel sås allt blir som en sås häll i kokt färskpasta toppa med massa basilika.

        Du kan göra massor av grytor ha i olika bönor i slutet. Paprikor, krossade tomater, lök, vitlök, morötter kryddor m.m.

        Det var det jag kom på nu som du kan variera massor ?

  14. Anna

    Vad är huvudsakliga anledningen till att ni vill äta grönare? ?
    Vill inte verka dryg på något vis, men OM det har med klimatet att göra så tror jag att det är smartare av er att sluta resa med flyg flera gånger per år.
    Grönt är givetvis jättebra! Jag är bara nyfiken i varför det känns så viktigt ?.

    1. Rebecca

      Det beror ju på vad man tror på?Om man kollar på Cowspiracy till exempel blir det väldigt tydligt att flyg, bilkörning och onödig vattenanvändning inte går och mäta jämfört med köttproduktionens miljöpåverkan ? Efter den dokumentären så tror jag VERKLIGEN på det. Sen är det ju inte bara för miljön utan även för en själv. Kött innehåller ju hur mycket hormoner och dåliga saker och är enligt forskning en stor orsak till cancer. Tror det finns tusen anledningar till att vilja minska ner det! För en själv och för världen☺️❤️

  15. Daniella

    Följ instagramkonton och fbsidor där recepts och förslag på substitut presenteras för dig! Det blir löjligt enkelt helt plötsligt efter några veckors följande av veggosidor!

  16. sofia

    ett tips är att kolla #brådingsmat på instagram. min dotter är 2,5 & har älskat alla recepten jag testat! nyttiga, snabba & så goda. icas linscurry med kokosmjölk & lime är också suuuupergod!

  17. Johanna

    När jag inte är gravid äter jag 80% vegetariskt säkert. Enklare och godare. Att efterlikna kötträtter tycker jag däremot heller inte om.

    Som gravid (andra barnet) tycker jag allt vegetariskt känns som kaninmat. Jag vill leva på havregrynsgröt, Nutella och snabbmat. Stackars min gravidkropp…

    Tycker också det är en förälders skyldighet att erbjuda sitt barn många olika rätter. Jag vill aldrig bli föräldern som lagar annan mat till mina barn (men visst har jag några frysta portioner blodpudding som min dotter älskar i frysen – men mest om middag dröjer och hon behöver mat NU).

    1. Malin

      Stackars din gravidkropp? Det är ju din bebis i magen som får i sig skräpet.. det är ju under graviditeten man bör äta extra näringsrik kost.

    2. Malin

      Stackars din gravidkropp? Det är ju din bebis i magen som får i sig skräpet.. det är ju under graviditeten man bör äta extra näringsrik kost.

stats