Att känna sig påhoppad
I måndags så var vi på föräldrarmöte på barnens förskola. Nu ska jag verkligen göra mitt bästa för att formulera mig rätt så att inget missförstås;
Det hade kommit till pedagogernas kännedom att vissa föräldrar känner sig påhoppade för att pedagogerna frågor om vistelsen på förskolan vid klämdagar. Det finns inget riktigt system förutom att förskolechefen skickar mail till oss föräldrar vid jul och sommarledigheten. Dessa kommer inte in av alla föräldrar vilket gör att pedagoger påminner och då känner sig föräldrarna påhoppade.
Min tanke:
Det är givet att meddela förskolan om barnens vistelse så man ger pedagoger en ärlig chans att planera verksamheten och personalen. Pedagogerna vill ju också ha ledigt i möjliga mån vid klämdagar, jul och sommar. Det har hänt att föräldrar anmäler sina barn och sen dyker dom aldrig upp och då står förskolan där redo med just personal. Med mat som kommer att behöva slängas. Det är onödigt och något man så lätt kan undvika genom en rak dialog och ett ansvar att meddela om barns vistelse i god tid.
Också- har man möjlighet till att vara hemma vid t.ex. julen vill man inte ha kidsen hos sig då? Om man jobbar så ska man absolut inte ha dåligt samvete över att man är i behov av verksamheten.
Jag värderar förskolan högt och känner att det är en sådan trygg plats för våra döttrar. Vi lämnar alltid med ett leende på läpparna och har en fin relation till pedagogerna. Visste du att det är många av pedagogerna som arbetade där när mina småbröder gick på föris? Så jag har sprungit där sedan tonåren för att hämta och lämna mina bröder. Jag är glad att verksamheten är givande och att mina barn trivs, för oss var just förskola det självklara valet. Vi tittade aldrig på andra alternativ t.ex. dagmamma utan vi läste på om områdets förskolor istället.
Min uppmaning till alla med kids på föris efter att ha hört tankar från vår egna efter föräldrarmötet: Ha en rak dialog och informera pedagoger om era barns vistelse. Gör det gärna i tid så att pedagoger inte behöver påminna dig så att du i värsta fall ska känna dig påhoppad.
Nu har jag inte barn på förskolan längre men jag upplevde att problemet var att de ville ha reda på den infon så långt innan min egen planering på mitt jobb var klar att jag inte kunde svara på om jag kunde ha mitt barn hemma eller inte.
Man hinner knappt tillbaka från ett lov innan man fick hem lappar om nästa lov.
Men självklart förstår jag att de också måste planera, dock kanske inte en månad i förväg.
Dock när det gäller jul tex så är det inte så konstigt att de behöver veta det en månad innan. Deras scheman måste läggas och dom måste kunna planera sin egna ledighet runt jul.
Så rätt! Har hänt flera gånger att jag blivit nekad ledighet vid jul o liknande för att vara på plats med de varn som inte anmält sig lediga. Lämnar min egen familj och åker till jobbet som flera gånger bara varit en tom lokal då vårdnadshavarna valt att ta extraledigt utan att meddela personalen.
håller med! tack för att du tar upp detta! jobbar själv i förskola och vissa klämdagar/juldagar osv har vi varit mer personal än barn pga föräldrar som ej meddelar ledighet..
Så rätt tänkt!! Jag själv jobbar på en förskola och jag önskar att alla föräldrar tänkte just som dig!?
Väldigt bra inlägg och otroligt viktigt! Föräldrarna måste ansvara för att kunna meddela när barnen kommer eller inte, jag menar hur svårt kan det vara? ?
Så himla bra skrivet Paula!! Håller helt med och har en mamma som är förskolelärare och går genom henne höra en hel del och precis som du säger tar de in vikarier och beställer maten efter antalet barn som ska komma, och då räknar man ju med de antalet…
Kommenterar aldrig här men kände bara för det nu, Tycker du är så bra och en inspiration på så många sätt!!! 🙂
100% klockrent. Arbetade på en förskola i flera år och det var alltid svårt att få ut sin egna ledighet då många barn anmält att de kommer. Sen stod man där med överbemanning och knappt hälften av barnen som anmält sig då de ångrade sig och var lediga….där rök ens egna planerade resor.
Är själv mamma nu och jobbar på skola så jag är ledig alla lov (yey!). Meddelar alltid förskolan i god tid om ledighet. Klart de ska planera sin verksamhet och sina egna ledigheter. Vi ska inte glömma att de har egna liv också ❤
Jag förstår precis och försöker så gott jag kan att ha en dialog med förskolepedagogerna, och dem är väldigt duktiga på mitt barns förskola att anpassa sig och ha förståelse för vår situation. Men det är svårt när jag som timvikarie inte ens visste hur arbetsdagen såg ut imorgon skulle berätta hur det såg ut till lovet, därför satte jag att barnet skulle vara på förskolan heldagar, ifall hen behövde det, för att sedan ringa och säga till ifall schemat ändrades, men dem har varit väldigt snälla med att inte få mig att känna dåligt samvete över detta, utan faktiskt förstått min (och min sambos , som också var timvikarie) situation.
Bra skrivet!!!
Är fritidspedagog och har så mkt problem med detta pga vad jag upplever många gånger (inte alla) slappa föräldrar som ser förskola/skola som en öppen verksamhet. De anmäler sen får de se samma dag vad de känner för. Ofta kommer de med barnen men när de ser dagens planer (har slutat att gå ut med det innan) så tar de hem barnen då aktiviteten inte passar. Eller ännu värre ”mitt barn kommer för hemma kollar hen bara på tv”. Barnen behöver också vila!
Håller verkligen med. Men kan säga så här, jobbar man inom vården (eller där jag jobbar iaf) är cheferna riktigt dåliga med att informera om ledighet i tid. Förra julen fick jag reda på hur jag skulle jobba samma vecka. Man blir ju förbannad eftersom vi med barn måste ju planera mer pga förskolan. Så fort jag får reda på hur jag ska jobba meddelar jag pedagogerna. Skulle aldrig meddela att mitt barn ska vara på föris och sen inte säga till om barnet inte kommer. Som sagt bra med ärlig dialog som du skriver ?
Tänk om fler föräldrar kunde tänka som du gör. Jobbar på förskola och 90% av föräldrarna för ingen dialog med oss hur mycket vi än ”tjatar”. Så himla viktigt med öppen dialog för barnens skull. Det är ju därför vi är här-
Men det förstår inte alla föräldrar. Sorgligt nog.
Hur är det möjligt att känna sig påhoppad är min enda tanke? Att man anmäler sitt barns närvaro är för mig självklart.