Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

En av dom konstigaste kommentarerna jag någonsin fått

 

Under mitt inlägg om nyår, där jag skrev vad vi käkade kommenterade Bella såhär:

”Gillar inte barnen oxfilé? Att äta blodigt kött är en uppfostringsfråga, man måste lära sig det tidigt i livet. Finns inget värre än folk som vill ha sitt kött Well done haha! Enligt många i restaurangbranschen är det också en klassfråga faktiskt.”

 

Fråga nummer ett, vilken barnfamilj käkar oxfilé varje vecka? Vi äter sällan, sällan rött kött hemma. På somrarna blir det mer när det är säsong för att grilla. Vi käkar mest kyckling och fisk, och jag har aldrig varit förtjust i kött. När vi käkar ute äter jag helst en god fisk, kyckling eller pasta rätt.

Nummer två- jag är den personen som beställer well done på restauranger? Det känns väldigt onaturligt för mig att servera mina två små barn blodigt kött…

Nummer tre- Tänker på det du skrev om att det är en uppfostringsfråga. Det känns aktuellare att uppmuntra till att äta mindre kött, med tanke på hur den globala uppvärmningen påverkar oss.

Idag växer medelklassen i länder som tidigare inte ätit kött men som nu börjar göra det. Och vi i västvärlden har redan skapat dåliga vanor kring vår köttkonsumtion. Det blir problematiskt, men alla kan hjälpa till genom att aktivt minska intaget av rött kött.

Så absolut, det är en uppfostringsfråga. Och jag väljer hellre att inte uppmuntra till en överkonsumtion av rött kött genom att servera blodig oxfilé till en tre och fem åring.

Nummer fyra- Vi äter köttfärs ca en gång i veckan, vegetariskt en eller två, fisk och kyckling. Det blir mycket nya recept efter att vi börjat handla mat på nätet vilket är roligt.

Hugo, som alltid älskat blodiga biffar beställer till och med fisk till oss på restauranger, så det handlar mycket om att bryta vanor.

Det problematiska med att fler och fler äter kött är att det kräver mer foder till djuren. Och jordbruket tar skada av den globala uppvärmningen. Tipsar alla att lyssna på P3 DystopiaNär maten tar slut”. Vad kommer att hända när maten inte räcker till längre? Finns där poddar finns!

-Hur känner du kring rött kött och barn? Är det en uppfostringsfråga?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Bra svarat, men det är inte bara rött kött man bör undvika. Kyckling och gris är precis lika hemskt. Och DET tycker jag däremot är en uppfostringsfråga: Att man borde ta reda på hur djuret har haft det innan man äter det. För barnens skull också – att de inte blir lurade in i nått tänk om att det är ok att äta plågade djur. Att empatin och respekten även finns i maten man äter.

  2. Elin

    Uppfostringsfråga? Tror inte det..jag och min man älskar rött kött och absolut inte welldone äter rött kött iaf nån gång i veckan resterande fisk/fågel..våran son 3 år äter inget kött alls! Han blir erbjuden men tycker inte om det så han kör vegomat. Tänker att det här med att uppskatta kött är en smakfråga och kan mycket väl utvecklas i vuxen ålder..jag själv avskydde ’blodigt kött tills för några år sedan så atte…

  3. Romina

    Jag tycker att det abslout inte är en uppfostringsfråga, det är en smak sak. Likaså om man vill ha welldone eller blodigt.
    Jag som kommer från en chilenskfamilj som ÄLSKAR FISK OCH KÖTT, äter inte alls fisk för att jag inte tycker om det och har aldrig gjort det trots att det serverats och tillagats på olika sätt flera gånger i veckan när jag var liten. När det kommer till kött så har jag valt att trappa ner på det pga miljön. Så jag tycker att det inte har något med uppfostran att göra.

  4. Namn

    Vad tror du att kycklingar äter Paula? Foder. Vad säger du om utfiskningen av haven? Människan behöver rött kött för att må bra. Större delen av vår evolutionära utveckling skedde under stenåldern då vi ännu inte odlade utan åt mestadels just rött kött. Vi är anpassade för detta. Om några år kommer klimathysterikerna säga att vi måste äta larver och insekter och vem kommer komma springandes först för att smaka? Godtrogna människor som du. Vill du rädda miljön? Sluta resa och konsumera så mkt och sluta städa ditt hem med kemikalier och ge dina barn massa plastleksaker.

    1. Stina

      Hej!

      Jag är 34, född och uppväxt vegetarian
      (numera vegan) och har alltså aldrig ätit kött. Mår jättebra 🙂 I stort sett aldrig förkyld, blodvärde 148, massor med energi. Så, oroa dug inte för oss som inte äter kött, kram

    2. Läs på snälla någon

      Aaaah blir så tokig på dessa. Är inte själv vegetarian men det är bevisat gång på gång att du kan må kanonbra hela livet utan att äta rött kött. Eller kött överhuvudtaget för den delen. GAH!

      Är du troll så grattis, du vann. ”äran” som ingen annan bryr sig om mer än du själv. Är du inte troll, nej då har du lite att lära om livet

  5. E

    Öhh hahah för den kommentaren. Jag har aldrig ens ätit oxfilé. Jag är vuxen och har barn som inte gillar kött sådär jätte mkt. Men själv kan jag gärna äta en bit grillad kött men då alltid well done. Har aldrig ört att man måste lära kidsen att gilla blodiga biffar, så störtlöjligt.
    Är väl mer klass isf att de får våga äta vad de själva vill! Mammamia!

  6. Diva

    Jag gillar verkligen din blogg.
    Jag blir så less på all storstadsbor som skriver att kött är dåligt för klimatet, det stämmer inte! Handla istället lokalt.
    Jag har en jägare till karl så vi äter mycket älg och rådjur. + att vi handlar kött och kyckling lokalt i byn. Men det är väl stor skillnad om man bor i en storstad eller i en liten by.
    Min dotter älskar oxfilé och den ska vara blodig. Det är inget vi har tryckt i henne, hon har själv valt dom bitarna.

    1. Annie

      Det är superbra med viltkött, dock hade det ju inte fungerat om alla skulle äta viltkött. Då skulle viltdjuren födas upp för slakt precis som grisar och kor föds upp nu. kokött gör markant skada även om det är närodlat. På grund av kornas matsmältning släpper en enda ko ut ca 500 liter metangas om dagen. På naturskyddföreningens hemsida skriver de ”Metan (CH4) är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid på kort sikt, men bryts snabbare ner i atmosfären. Utslaget på 100 år blir dess påverkan 34 gånger så stor som för koldioxid, men räknar man på kortare sikt blir påverkan jämfört med koldioxid ännu större”. När man säger att kött är dåligt för klimatet, handlar det ju självfallet inte bara om metangas dock. Något som även spelar stor roll är att all odlad mat man ger till djuren varje dag hade kunnat föda så många fler människor, än vad kossan sedan gör när den går till slakt. Tänk all mat kossan äter under hela sin livstid och tänk den lilla mängden mat människan får ut av kossan i slutändan.

  7. Stina

    OCH vad spelar det för roll vad andra äter på restaurang? Smakar hennes mat bättre för att ändra vid bordet bredvid äter blodigt kött? Är barnen mer väluppfostrade och mer älskvärda om de lärt sig äta blodigt kött? En klassfråga? Hög klass lär väll ändå vara att äta va fan man vill? Inte äta för att pressa någon norm? Fattar ingenting. Hoppas kommentaren var ironisk eller att jag fattade den fel.

  8. J

    Ja sannerligen märklig kommentar, att orka kommentera om rött kött.. finns det verkligen personer där ute som tycker att om en 3-åring inte äter en blodig biff så är ungen ouppfostrad och sannolikt av lägre klass…. min kärlek för en rare köttbit har vuxit fram, aldrig i livet att jag blev serverad en blodig stek av mina föräldrar när jag var liten (för fattiga och av lägre klass) men jag älskar mat och har lärt mig att prova. Tillhör jag överklassen då? Jösses vilket resonemang.. God fortsättning!

  9. Mikaela

    ”Finns inget värre än folk som vill ha sitt kött well done” Jag vet massor som är värre.Den som kommenterade känns priviligerad om det är hens största bekymmer.
    Jag äter mitt kött well done de få gånger jag äter kött.Ser inte alls det som en klassfråga snarare en smakfråga.Mina barn gillar inte rött kött utan föredrar korv,nötfärs osv.Skulle aldrig få för mig att servera rött kött till mina barn då jag själv inte äter det.Det handlar inte om uppfostring utan det handlar om vanor.

  10. Josefine

    Haha, vad är människors problem?
    ”En klassfråga” att beställa köttet rare eller well Done? Visste inte att smaklökarna var kopplade till plånkan. Isf undrar jag var mina pengar på kontot är!? (Älskar rare oxfilé och annat jobbigt dyrt, men är småbarnsförälder och äter för det mesta spaghetti eller korvstroganoff med ris.. 🙂 )

  11. Emma

    Jag blir så ledsen av det här kommentarerna. Ledsen för att mänskligheten tappat greppet. Jag jobbar med något jag älskar och brinner för, jag producerar mjölk, kött och stora ytor av biologisk mångfald.
    Dessutom gör jag det på ett mycket mer klimat- och djurvänligt sätt än något annat land i världen.
    Så det gör mig jätte ledsen när så många inte ser det, att vi har Jordbruksverket, länsstyrelsen och kommuner efter oss dagligen som kontrollerar att allt går rätt till. Allt vi försöker göra är att producera god, hälsosam och klimatvänlig mat på ett bra sätt, och vi i Sverige lyckas med det!
    Så välj inte ett ”naturbeteskött” från Brasilien(eller något annat land) för det innebär att djuren har haft det sämre än vad de någonsin skulle haft det i Sverige och att de har påverkat klimatet mer redan innan det har flugits till våra affärer.
    Sen om ni är vegetarianer, veganer eller all ätare så spelar det ingen större roll så länge ni utgår ifrån svenska råvaror.
    Det måste väl ändå vara logiskt att det mest klimatsmarta är att äta det som inte behöver flygas hit?

    1. Sara

      Håller med dig!
      Jag är mamma till två barn och vi äter helt vanlig husmanskost, bland annat kött. Alla i familjen gillar det och vi kommer inte att börja äta vegetariskt varje dag. Tycker att det blivit sådan himla hets om kött. Ät svenskt kött och sluta importera det från andra länder bara för att kilopriset är billigare. Tänk på djurhållningen och flygplanens utsläpp…

    2. Amanda

      Fast vänta lite. Jag jobbar på ett företag som importerar kött och att påstå att svenska djur har det bättre? HQB från tex Kanada eller Australien är antibiotikafria djur som går ute i fantastiska landskap hela sina liv. Det skeppas till Europa. Inte flygs. Och jag tror att djur som går ute 24/7 faktiskt har det bättre än svenska djur som står i stallar eller små paddockar med 40 andra djur som dom måste i Sverige pga klimatet., sprid inte okunskap.

    3. Amanda

      Fast vänta lite. Jag jobbar på ett företag som importerar kött och att påstå att svenska djur har det bättre? HQB från tex Kanada eller Australien är antibiotikafria djur som går ute i fantastiska landskap hela sina liv. Det skeppas till Europa. Inte flygs. Och jag tror att djur som går ute 24/7 faktiskt har det bättre än svenska djur som står i stallar eller små paddockar med 40 andra djur som dom måste i Sverige pga klimatet., sprid inte okunskap.

  12. Therese

    Våran 1-äring äter oxfilé, medium. Men han äter ALLT. Våran 3-åring äter inte något kött, förutom korv o färs.
    Vi föräldrar älskar kött men äter det inte så ofta. Och när vi äter oxfilé så får båda barnen smaka, men 3-åringen petar inte på köttet ens så han får nåt annat.
    Det är ingen klassfråga enligt mig. Handlar ju om man vad man gillar eller inte.. men håller med om att man inte förstör en fin dyr bit oxfilé genom att servera den well Done haha. Närå man får såklart äta kött som man föredrar det men här hemma serveras det inga well Done-bitar, varken till oss vuxna eller barnen.
    Mer vegetariskt,mer fisk och mer färgglad mat försöker vi oss på, blandat med svenskt kött som vi älskar. Fast oftast slutar det med korv/köttbullar o makaroner då vi vet att barnen äter det och vi föräldrar är trötta efter långa arbetsdagar.

  13. Martina

    Jag tror att många hatare kommenterar för att provocera, skapa en reaktion, ta ner er på jorden lite. Dock tror jag som dig i detta fall även om jag inte lever som jag ”lär”. Förstår ej varför veganer vaknat dom senaste åren, djur har behandlats illa i alla år och vi som människor har alltid jagat, konsumerat kött, varför skulle det ändras nu? Finns det en efterfrågan kommer det finnas utbud av kött, det vore om man slutade slakta djur, sälja det överhuvudtaget det kan bli en förändring., Bra att människor blir mer medvetna om vad man stoppar i sig, ger sina barn men i vårt familj, kött har alltid varit en central del i vårt liv. Ser inte hur det skulle ändras utan vi har blivit mer selektiva, väljer bra kött i stället för halvdant men än en gång vi kommer aldrig sluta konsumera kött- varken fisk, kött, fågel eller skaldjur utan välja mer selektiv och mer sällan i stället. Och vi är en medelklassfamilj , ingen av oss gillar blodigt, rått kött utan det får gärna vara en kärna – rosa.

    Och nej, jag har inget dåligt samvete och kommer inte fortsätta ha det för att vi konsumerar kött.

  14. Micaela

    Haha, jag läste den där kommentaren imorse. Jag har två barn, lika gamla som dina och jag skulle aldrig servera dem blodigt kött! Vi har verkligen ingen ”klass” i vår familj tydligen ! ??

  15. Utsläppfrågan

    Du pratar om att avstå från rött kött. Du har aldrig funderat på att avstå från din och din mans konsumtion av resor? Dessa utsläpp ni bidrar till när ni resor utomlands minst tre gånger per år? Ärligt Paula jag funderar på hur du resonerar ibland och inte bara kring detta. Ni var nyss i Vietnam stämmer det att ni ska till thailand snart också?

    1. Sap

      Maten som importeras eller exporteras åker tusen gånger fler vändor än folk som reser. Att resa och se och upptäcka världen är och kommer alltid att vara nyttigt för folk, inte kött… Och där kan de stora flygföretagen samt resebyråer ta fram smartare sätt för oss att resa på som genererar till mindre utsläpp som inte är lika farligt. Säger inte att resor inte bidrar till det dåliga klimatet men att det är en ganska liten procent. Så om vi skulle sluta med våra dåliga matvanor världen över så skulle inte våra resor vara ett problem för klimatet. Kött industrin bidrar till mer utsläpp, mer sjukdomar och mer förorening. Jag tror inte alls du har funderat på hur hon resonerar.

    2. Pia

      Utsläpps frågan. Tror du syftar på min kommentar. Det där med Thailand var ett exempel bara. Du kan liksom inte försvara ditt flygande genom att äta mindre kött.

    3. Pia

      Utsläppsfrågan. Tror du syftar på min kommentar. Det där med Thailand var ett exempel bara. Du kan liksom inte försvara ditt flygande genom att äta mindre kött.

    4. Pia

      Utsläppsfrågan. Tror du syftar på min kommentar. Det där med Thailand var ett exempel bara. Du kan liksom inte försvara ditt flygande genom att äta mindre kött.

  16. Malin

    Kan vara den konstigaste kommentar jag sett … jag tycker det är väldigt många som anammat det här med vegetariskt en gång i veckan men framförallt så tycker jag exakt som du. Käka mindre rött kött och föregå med gott exempel. Visst, i familjer där man äter mkt kött så blir ju barnen likadana men så är det ju i alla familjer, barnen tar efter vuxna. Det är ju naturligt.

  17. C

    Men Paula, varför väljer du att lyfta sådana kommentarer, som så uppenbart bara vill provocera/få uppmärksamhet? Varför lyfter du aldrig intressanta och välformulerade frågor?

    1. Martina

      Kanske behöver Paula och Hugo ta upp vissa frågor för att tysta idioter, även om det alltid kommer finnas dom som vill provocera, skapa en reaktion och alltid fortsätta. Så länge dom lever en annorlunda livsstil än svennebanan kommer det sticka i människors ögon. Flera resor om året, konsumera kött, leva en vardag i lyx.

  18. Hanna

    Väldigt konstigt kommentar, i vårt hushåll åt vi också oxfilé på nyår men barnen fick köttbullar. Känns inte som att en blodig köttbit är något för barn att sitta och tugga på? Inte hos oss i alla fall.
    Hade varit intressant att få höra en kommentar till ditt uttalande ang raketerna när du ändå håller på att gå igenom kommentarerna kring nyår 🙂

  19. Sofia jz

    Ja tycker ni gör helt rätt. De nordiska rekomendationer är ju mindre kött och mer fisk och fågel. Och äta mer efter årstiden och mer färg på tallriken. Alltså mer olika frukt och grönt.

  20. Cornelia

    Men nej, det är det verkligen inte! Hela min familj åt blodigt kött (när det serverades alltså, inte speciellt ofta) men jag åt well done till jag var över 20 – tror inte det har med uppfostran att göra. Nu äter jag typ aldrig kött längre, men om jag gör det äter jag det medium (aldrig blodigt!!). Så man kan ”lära” sig efter att man blivit vuxen också, om nu det är så viktigt. Tycker du tänker helt rätt!

  21. Isabelle

    Haha så sjukt märklig kommentar ? jag älskar rött kött men äter det dock sällan… men hela det där resonemanget var ju bara … märkligt ??

  22. Pia

    Vi har också börjat äta mera vegetariskt och köper endast ekologiskt kött samt vilt kött. Men samtidigt måste man se över sina resor också bara genom att flyga tur å retur till Thailand på individ nivå alltså, är lika illa för klimatet som att äta kött ett par år.

  23. Linda

    NEJ! Jag tycker man ska lära sina barn att äta mer vegetariskt, eller helt vehetariskt om något. Om man ska prata uppfostran. Så. Djur har också känslor ❣️

stats