Fredagens bästa:
Jag bänkpressade 46 kg idag. Gånger fyra. Så sammanlagt 16 gånger pressade jag vikten. Herregud-det är liksom en liten människa. Min pt sa ”Om du inte blir antagen till Gladiatorerna så kommer jag ta ett jobb på ICA”. Jag börjar känna av pressen, jag bara SKA klara av det.
Fredagens plan:
Arbeta och hänga med familjen i eftermiddag. Solen skiner så tror att vi ska vara ute tillsammans med Greta Glitterklo. Längtar efter valpen, inte träffat henne på en vecka. Ikväll fyller en kompis år så vi ska käka ute och fira henne.
Fredagens skor:
En bättre bild på mina nya rosa pjucks från Skopunkten. Har en känsla av att rosa är min nya färg jag kommer bära mycket av framöver.
Fredagens YAY:
Nu har har lämnat in ansökan till ett program inom marknadsföring till hösten. Det känns spännande jag och hoppas att jag blir antagen och får sätta mig vid skolbänken i höst. Programmet är 1,5 år. Ett år spenderar man i skolan och det sista halvåret är man ute på praktik. Jag känner att detta skulle komplettera den arbetserfarenhet jag har fått i denna bransch och göra mig ännu vassare inom kommunikation, pr och content marketing.
Minns ni förra veckan när jag jagade mina gymnasiebetyg?
Det började jag att jag loggade in på antagning.se för att nå dom. Skolan jag söker till är inte med i utbildningsbasen så man behövde få betygen på en PDF. Antagning.se kan inte ge betyg i PDF utan hänvisade till min gymnasieskola. Jag åkte dit, men 2013 blev det en annan skola på mina betyg hade skickats till statsarkivet. Jag ringde statsarkivet kl. 12.15 och dom stängde telefontiden kl 12.00. Stod och svor en stund och ringde sen mamma. ”Mamma. Du är en sån som sparar mina betyg i en viktig mapp, kan du inte leta en gång till?”.
Någon dag senare beklagade jag mig för mormor om det här och då säger hon med sin finska brytning ”Men det är jag som har dina betyg”. Vi scannade in dom men jesus vilket meck det var där ett tag.
På ett sätt tycker jag att det är fel att ens framtid läggs i en ungdoms händer. Gymnasiebetyget är viktigt för mångas framtid och hur trött var man inte på den tiden? Man förstod allvaret men tog det samtidigt inte på så stort allvar. Förr fanns det en andra chans att plugga upp ämnen på Komvux men det gjordes väl om för nått år sen? Jag fick inte underkänt i något ämne så jag tror inte att jag idag skulle kunna plugga upp något ämne på Komvux om jag hade velat. Hur får man idag en andra chans om man bommade ämnen i gymnasiet?
Jag läste ämnen jag inte har läst samt ämnen jag har läst på gymnasiet förra våren på komuvx för att få ett slutbetyg och behörighet till universitetet. Jag hamnade inte i urvalsgrupp 2 som jag trodde, utan i urvalsgrupp 1.
Man spenderar inte ett år i skolan, man tillbringar ett år i skolan. Pengar spenderas, tid tillbringas. Kan vara bra att lära sig innan du börjar din utbildning.
En annan sak, varför läser du inte en universitetsutbildning i stället? Mycket bättre på lång sikt. Lägg ihop de utbildningar du gått/planerar så har du ju redan läst 2/3 av en kandidat.
Kanske för att den utbildningen hon har valt ger henne bättre chanser i arbetslivet? Jag läser en utbildning på en yrkeshögskola som är formad av näringslivet, vilket är en himla tur! Vi lär oss saker som vi faktiskt kommer att använda i yrkeslivet. Jag skulle aldrig slösa bort tid på universitet när jag får en bättre utbildning på kortare tid. Jag har precis som Paula små barn, så därför är det extra viktigt att studietiden är effektiv och relevant för arbetslivet.
Att anta att universitetsutbildningar är bättre är lite gammaldags faktiskt,
Språkrådet menar att man spenderar tid också, kan vara bra att veta om du ska rätta folk.
Här sparar kommunen gymnasiebetyg från 1970, jag gick in på kommunens (där jag tog studenten) hemsida och fick det på pdf-fil samma dag. Gick också att ringa och få det hemskickat.
Jag har säkert missat, men började inte du på Berghs för ett tag sen? Vad hände med det? Trevlig helg!
Hej Jos!
Jag läste på Berhgs i höstats och är klar med den kursen. Nu söker jag till ett program =)
Som du skriver tog alliansen bort möjligheten till komvux så som det såg ut förut 🙁 nu har det delvisåterinförts av sossarna men inte e åkt samma som innan. Det man kan göra för att inte hamna i b-prio grupp med sin ansökan är att läsa nya kurser man inte läst innan. Det kan typ va vilken kurs som helst som jag förstått det 😉
Håller tummarna för dig ❤
Man kan göra högskoleprovet, läsa på gymnasienivå via Komvux eller Folkhögskola. Hur bra som helst!
Jag kan ha fel, men jag tror det är så att man kan läsa upp ämnen efter gymnasiet, men att man då hamnar i en annan urvalsgrupp än de som inte har läst upp sina betyg. Så var det innan i alla fall. Jag kan tycka att det är både rätt och fel. T ex vet jag en tjej som läste till snickare på gymnasiet men sen insåg att hon ville plugga vidare efter gymnasiet. Till programmet hon ville gå antog man bara en liten kvot av de som hade läst upp ämnen efter gymnasiet, vilket gjorde det jättesvårt för henne att komma in = orättvist, för det är väl inte konstigt att man inte väljer rätt från början.
Sen hade jag en klasskompis som skulle läsa upp 12 ämnen efter gymnasiet för att hon ville bli tandläkare, På den tiden var det samma urvalsgrupp oavsett om man fått sina betyg på gymnasiet eller om man läst upp dem efter gymnasiet. I hennes fall kan jag tycka att det blir lite fel om hon hamnar i samma grupp som de som inte läste upp några betyg. På populära linjer skulle ju i så fall alla i princip behöva läsa upp sina betyg och sen ändå kanske inte ha en chans. Då tycker jag det är mer rättvist att de som inte har läst upp sina betyg hamnar i en grupp (som kanske då får lite lägre betygssnitt) och att de som har läst upp sina betyg hamnar i en annan grupp. Däremot ska alla ha rätt att läsa upp betygen tycker jag, men kanske inte att man hamnar i samma urvalsgrupp.
Svårt att säga vad som är mest rätt tycker jag. Man kanske inte heller är så motiverad att plugga under gymnasiet, och ska man få lida för det resten av livet då…
Såklart kan man läsa upp sina betyg på Komvux. Dock hamnar man i en annan urvalsgrupo vid antagningen, en grupp där intaget är något mindre.
Man gör så kallade ”prövningar” nu. Men då får man betala 500:- för respektive ämne, läsa in allt själv och sen komma för att göra ett prov. Därefter får man det nya betyget. Detta gäller alltså om man vill HÖJA sig i ämnen.
Man kan visst läsa upp betygen, det gör jag just nu. Jag läser upp betyg på det jag saknar från gymnasiet så visst kan man det. Det är fantastiskt det.
Ja, man kan läsa kurser som man inte läste i gymnasiet, men det går inte att läsa upp något man redan har ett betyg i 🙂
Det kan man visst!! Haha annars hade det ju varit skit. Man hamnar i en annan urvalsgrupp pga att man har kompletterat.
Detta är precis vad jag själv går och funderar på… jag har inga topp betyg och på den tiden nöjde jag mig med ett godkänt. Idag önskar jag att jag hade tänk annorlunda och satsat mer på betygen. Men som du skriver, man är så ung och trött på skolan när man går gymnasiet.
Högskoleprovet verkar vara de som kan ”rädda” än idag. Men de är ju inte superenkelt heller.
Men ska det vara superenkelt att få bra betyg/bra resultat på högskoleprovet? Det krävs hårt slit och arbete både för bra betyg och för högt resultat på högskoleprovet, så om man inte gjorde så bra ifrån sig på gymnasiet så är det väl jättebra att vi har högskoleprovet som alternativ. Men om högskoleprovet skulle vara superenkelt så hade ju hela betygssystemet förfelas, så tycker ändå att det finns ett syfte med att inte provet är superenkelt. Jag förstår dock vad ni menar med att det kan upplevas som orättvist att gymnasiebetygen ska avgöra och begränsa resten av ens liv.
Jag känner tvärtom, jag hade mycket mer ork och energi i gymnasiet och kunde tack och lov lägga all fokus på plugget och få toppbetyg, Man hade ju ett så enkelt liv, man bodde hemma, fick mat serverad, och kunde lägga all fokus på skolan (så var det för mig iaf) Nu däremot med att vara vuxen och sköta ekonomi, heltidsjobb, vissa kanske har familj osv. .det är däremot asjobbigt..zzz