Jag gillar torsk. Hugo gillar inte torsk. Jag skulle vilja äta ännu mer fisk än vad jag äter men jag tycker att det är rätt svårt att tillaga. Igår käkade vi kokt torsk med äggsås. Svensk husmanskost är bäst! Recept för 4 pers:
1 kg potatis
500 g torskfilé
Salt
3 dl fiskbuljong
Sås:
1 ägg
1 och en halv msk vetemjöl
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
250 g frysta räkor
Gör såhär:
Skala och koka potatisen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka det. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt koka i ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan och koka upp fiskbuljongen i en ny kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ned i buljongen. Koka på svag värme under lock i ca tre minuter. Ta upp fisken och håll varm. Värm upp såsen och vänd i persiljan och ägget. Servera med potatis och ärtor.
Prova att lägga torsk i ugnen och koka cremefraisch lök finhackad paprika fiskbuljong och sweetchili häll sedan över fisken när den nästan är klar. Servera med pressad potatis och bland sallad
Undrar också hur mycket mjölk det ska vara i, provar gärna detta nästa vecka. Ser fram emot mer recept från dig. Enkla men goda, provade ett vegetariskt recept du la upp förut med pasta fetaost och tomater, supergott!!
Så mer recept Paula!!
Bästa torskreceptet som jag testar är http://www.tasteline.com/Recept/Vinpocherad_torsk_med_pepparrot_och_kokt_potatis
Till och med min vitfisk-ogillande pojkvän bad mig att laga det fler gånger 🙂
Vi bytte ut färskosten mot naturell créme fraich 🙂
Gillar också fisk. Sist lagade jag torskfilé som jag vände i mjöl/salt/peppar. Sen smälte jag smör (mycket) och i med citron i pannan, som liksom får ge smak. Sen steker du filérna tills dess att de blir gyllene. Serverade med riven pepparrot, ärtor och blomkålsmos. Vill man köra potatis till, så passar en liten skvätt skirat smör till som sås. Annars gör jag ofta torskrygg i en ugnsform på en bädd av havssalt, peppar, citron och dill. Likaså över torsken. Sen häller jag på en skvätt grädde. In i ugnen medan jag tar mig an något annat projekt!
Världens godaste fisksoppa:
Stek 1 purjulök, 1-2 vitlöksklyftor, chili efter smak (jag tar en hel men det blir ganska starkt)
Häll på salt, svartpeppar, basilika och timjan, smula i 2 fiskbuljongtärningar och rör om
Häll i 3 dl grädde, 1 dl creme fraiche, 2 dl vatten och 1 pkt saffran
Puttra i 10-15 minuter
Smaka av och se om du kanske vill ha mer av någon krydda
Häll på fisk du gillar, delad i kuber. Lax, torsk, sej… Koka upp och sjud tills fisken är klar
Toppa med räkor
MUMS!
Ett tips till såsen om man vill ha utan mjölk, detta är min gammel gammel mormors recept. Koka torsken i vatten, lagerblad och kryddpeppar, sen när torsken e klar tar du upp den o sen så smälter du lite smör i en kastrull sen vispar ut det med lite lite mjöl o sen i med torskvattnet beroende på hur tjock sås du vill ha:) sen kryddar du upp den som du vill:) o så i med ägg! Sen låter inte 500 gram torsk för 4 personer lite? Tänker bara på min fästman som tränar lika mkt om inte mer än Hugo (yrkesmilitär) han äter ju lätt 300 gram torsk själv, blir inte mkt över till de andra 3:p
Tips för torsk-skeptiker som ändå vill käka torsk; gör panerad torsk!! Godare än färdigköpt och superenkelt. Bara vända filéerna i först mjöl, sen uppvispat ägg, sen ströbröd. Stek i ordentligt med fett så dom blir knapriga. Servera med kokad potatis, ärter och nån god sås, själv gillar jag kall remouladsås!
Hejsan 🙂 måste bara få veta vart du köpt dessa snygga djuptallrikar? ??:):)
Här kommer en superenkel och smarrig torsk rätt som sköter sig själv.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ett torskblock i en ugnsform och täck med grädde och krydda med aromat.
Klar på 30 minuter.
Servera med kokt potatis eller kokt blomkål.
PS. Torsk med äggsås är en av mina favorit husmanskosträtter,
Ett tips är att hälla dill (fryst går kalas) i såsen, så gott ^__^
Jag är allt annat än bra på mat, MEN att koka torsk efter Per Morberg har aldrig misslyckats!
– STORMKOKA vatten i stor kastrull med vad du vill ha i (lök, morötter, salt)
– Lägg i torsken (hela fileer då) på med lock, dra av från plattan
– Låt fisken ligga i vattnet 12min, klart
Blir så bra varje gång, den faller isär 🙂
Hej,
Låter ljuvligt! Men hur mycket mjölk ska det vara? Ska absolut testa detta nästa vecka! Kram