Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Lucka nr 18

 

I annonssamarbete med Desenio

I den 18e luckan hittar vi generösa presentkort från Desenio! Som ni vet har jag länge haft en tavelvägg från just Desenio ovanför soffan i vardagsrummet. Stommen finns där men brukar byta ut planscherna efter säsong.

 

Dagens tävling kan två personer vinna och i potten finns:

2 presentkort hos Desenio med ett värde på 2000 kr vardera.

-För att vara med och tävla vill jag att du nedan i kommentarsfältet skriver ditt bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn. Tänker att alla konstnärer måste fått verktyg till att utveckla sitt sinne för färg och from.

Lycka till, imorgon kl. 12 presenterar jag vinnarna samt lucka nr 19.

(Glöm inte bort att använda en mail som jag kan kontakta dig på)

Stort grattis till Moa som är vinnaren av gårdagens lucka med Lifestone: 

Mitt starkaste baby minne är när vi låg på britsen inne hos läkaren på kvinnokliniken, jag gravid i v8. Förväntansfull men väldigt rädd. Jag hade blivit gravid efter 2,5 års försök på egen hand och 2 ivf försök. Vi skulle den dagen få göra ett tidigt vul för att bekräfta graviditet. Vi förväntade oss en(!) bebis i magen då vi fått ett(!) embryo insatt via IVF. Jag ligger där och är livrädd att jag bara inbillat mig, livrädd där inget ska vara. Chocken när läkaren efter några få sekunder säger ”här har vi ett hjärta…. Och här har vi ett till”.. WOOW säger jag bara. Vilken känsla, att få lyckan och äran att få tvillingar när man kämpat så. Vi blev alltså gravid spontant samtidigt som vi blev gravid via IVF.
Jag skulle vilja vinna detta för att jag alltid vill bära mina barns avtryck runt min hals, alltid ha dom nära mig! 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lin

  O j så glömde jag Skriva tipset…??
  Mitt bästa tips för och uppmuntra barns kreativitet tycker jag att det är Viktigt att hjälpa barnet utveckla ett bra självförtroende genom och uppmuntra barnet och ta risker och vara med och hitta på nya aktiviteter som stimulerar barnet! Ett barn som vågar försöka och har glada ocj trygga vuxna med i leken och i skapandet lär sig att lyssna på sin intuition och på sin egen skapande kraft!

 2. Lin

  Vi är ett ungt par som nyligen fått en liten son. Vi kämpade för och få lgh när jag blev gravid, kämpade för och göra alla dyra inköp som barnvagn, sele, babysitter och allt vi kunnat tänka oss att mini skulle behöva samtidigt som vi kämpade för och köpa möbler. Bebisen är
  Här nu och vi har tagit oss en bra bit på vägen, men vi har tomma tråkiga väggar och försöker spara pengar (så vi alltid Har en buffert till bebis, och långtidssprande för vi drömmer om att köpa eget eftersom jag får mammapenning får vi tänka noga på hur vi lägger upp det. Att vinna de här presentkortet skulle Vara så speciellt för oss som fått kämpa så mycket på sistone och haft det ansträngt ekonomiskt . ❤️

 3. Sandra

  Böcker!! Jag tror på att få in barnen i sagornas värld, in i berättelser av drakar, pirater, djur, övernaturliga saker, starka roller som gör intryck. Barn får så mycket från böcker och ju fler olika genrer de möter ju mer utvecklas deras kreativitet. När det väl dags för lek så speglar sig allt de har läst och bara fantasin sätter gränser ?

 4. Johanna Wallin

  För att få ett barn kreativ
  Tror jag att det är viktigt att se världen från ett barns perspektiv
  Som vuxen får man kliva ner på barnens nivå
  Kanske den vuxna på alla fyra ibland får stå
  Barnet utforskar allt som runt omkring dem finns
  Och allt en vuxen gör barnen minns
  Därför tror jag att det rätta
  Är att inga gränser för fantasin sätta
  Den vuxna ska inte bara se på barnet och bredvid finnas
  Om den vuxna även forskar MED barnet finns det mycket som kan vinnas

 5. Leslie

  Att uppmuntra barnens kreativitet som de redan har och ta med dom ut och lära dom nya saker som att t.ex använda sig utav naturen och kanske inte alltid ge ”färdiga” leksaker utan att få använda fantasin en stock i skogen kan lika gärna vara en bil eller båt. Jag hade leksaker när jag var liten men var mer ute och lekte där stenar var bebisar och det vart mycket äventyr.

 6. Jennifer

  Det bästa sättet att uppmuntra kreativitet hos barn är att låta dom urforska allt runt omkring dom. Att låta dom försöka själva när gäller kreativitet och låta fantasin ta över och på så sätt utvecklas dom. Man tar med dom på olika aktiviter för att dom ska ha nytta på det. Man påminner dom om saker dom har gjort för att dom ska minnas vad faktiskt klarar av. Man ger dom utrymme till att testa deras egna idéer och följer upp med egna idéer och skapar något tillsammans. Jag jobbar på förskola med 4-åringar och är i full gång med julpyssel där jag jobbar med just deras kreativitet i ateljén där dom får pyssla med allt som dom kan komma på. Vi har inga riktlinjer utan dom får köra sitt eget race. Det är så himla roligt och se att man kan få ihop allt med aktiviter och deras fantasi till deras egen kreativitet. Dom utvecklas och tycker det är så himla kul. Det är viktigt att man tror på dom så dom tror på sig själva!

 7. Emelie

  Mitt absolut bästa tips till att uppmuntra barn till att kreativt utforska och undersöka vår omvärld handlar först och främst om att visa barnen att vi tror på dem. Bygga upp en självkänsla hos barnen där dem också tror på sig själva. Uppmuntra dem till att pröva sina tankar och idéer själva, men att vi finns där som stöttning och vägledning. Att främst utmana, stötta och visa att DU tror på dem. Också sätta ord på dina tankar som vuxen. Exempelvis jag vet att du klarar detta, men nu hjälper jag dig för jag ser att du är trött.

 8. Malin

  Mitt bästa tips är att uppmuntra barnet när de tänker och tycker själva. Låt dem få upptäcka och uppleva genom att exprimentera.

  Som förälder vill vi gärna vara med och tycka till, peta, och ibland styra in dem på det vi själva gillar. Där dödar vi barnets förmåga att vara kreativt och skapar snarare preststionsångest. Utmaningen är att lyfta barnets egna ideer hur tokiga de än må vara, det bidrar till ett ökat kreativt självförtroendet.

 9. Nicole

  Att gå ut i skogen får fantasin att flöda. Dessutom kan man samla material i skogen att pyssla med när man kommer in. Naturen är kreativitetens centrum för oss som familj 🙂

 10. Madelene

  Jag växte upp med att leka med dom som finns hemma eller utomhus då min mamma inte hade så mycket pengar att köpa leksaker för. Jag hatar hur mycket barn vill sitta vid en tv eller platta och har även varit på förskolan som använde plattan som en slags barnvakt. Minns hr jag och min syster målade olika former av makaroner när jag var liten och när mina barn fick göra det så hade dom superkul annat kan man också göra är att bygga hus av spaggeti, bygga garage av kartonger, göra gubbar av kottar/kastanjer/nötter.mm
  Det är bra jag själv som kan stoppa kreativiteten till skapandet och även fast mina barn har massa leksaker så tycker dom faktiskt att det är roligare när vi bygger leksakerna själva 🙂 På fredag flyttar vi äntligen till ett radhus (från en lägenhet) och barnen får egna rum så det hade varit så kul att vinna detta och klickat hem massa fina tavlor till barnrummet och vardagsrummet 🙂

 11. Isabella Wallgren

  Mitt bästa tips för att min son ska vara kreativ det är att man som förälder är delaktig och bjuder in barnet i allt man gör, då blir de nyfikna och vill också testa på. Jag märker att så fort jag förklarar vad jag gör och låter honom testa på så blir han så glad. Jag tror delaktighet öppnar nya dörrar i ett barns liv och skapar en nyfikenhet och vilja att testa nya saker i livet.

  Jag skulle bli jätteglad om jag vann presentkortet på Desenio eftersom vi har just flyttat till en superfin lägenhet efter att ha bott i studentlägenhet i två år då min man studerat och jag har vart hemma med våran son som nu är 1 år och 3 månader. Våra väggar är tomma här och det skulle vara så kul att få beställa fina posters att hänga upp.

  Hoppas ni har en superfin resa och njut, kram <3

  min mejl: [email protected]

 12. Clara

  Det absolut bästa tipset är att försöka få dom att sitta mindre med sina ipads eller framför tvn. Jag är 20 år och kan inte ens minnas när jag såg barn leka i lekparken. När jag var liten lekte jag och mina kompisar alltid i parken, vi sprang och körde röda vita rosen, tjuv och polis, vi hittade på lekar hit och dit och lät kreativiteten flöda. Så vill jag att mina barn ska växa upp i för samhälle, för idag framför ipads blir knappast samma sak. Jag ska flytta in i min första lägenhet i vår och att vinna fina posters från desenio (!!) vore grymt. Tack för en bra blogg och Instagram!! Kram.

 13. Sandra. L

  Mitt bästa tips för att hjälpa barnen vara kreativa är att själv vara det. Barn gör som vuxna gör, Så att själv sätta sig och pyssla brukar locka fram barnen till att vara kreativa och fantasifulla. Min sexåring som snart avslutar sin första termin i förskoleklassen har målat med fingerfärg sedan hon kunde sitta och kan idag komma men de mest kreativa och roliga alster som ska direkt upp på kylskåpet.
  Senast igår kommenterade hon att ena väggen i köket är helt vit och kanske bör färgläggas. Vore roligt att säga att vi ska välja tavlor tillsammans att hänga där, Ett mer önskvärt sätt (för oss föräldrar) att vara kreativa tillsammans gällande väggen?

 14. Jenney

  Att använda hemmets alla saker, i stället för att gå bananas i leksaksaffärer. Vi byggde en hel orkester när vi hälsade på morföräldrarnas sommarstuga med gamla grytor och skålar, vi byggde ihop ett helt rosa dockhus med kvarvarande renoveringslister och spillskivor från vår lägenhetsrenovering och nu innan jul så har vi pysslat massor med toalettrullar som blev smällkarameller och tomtar som blev till av granris och karamellfärg. Man har oftast alla verktyg hemma, även till stora saker. Påhittighet och glädje är allt man behöver!

 15. Elin

  Gå ut och upptäcka naturen, alla dess olika färger, former, dofter, ljud m.m. Leder ofta till olika lekar, skattjakter och insamling av material för pyssel men även mycket tankar, reflekterande och frågor som utvecklar barnet 🙂

 16. Linnea

  Att göra den kreativa stunden till något mer. Istället för att man som vuxen köper hem material och erbjuder barnen tror jag att intresset växer hos dom om de får vara med och välja material till pysselstunden, eller att välja färger till målningen själva. Att tillsammans med barnen gå ut i naturen och låta dem samla ihop eget material som dom kan bygga eller skapa något utav! Att låta barnen få vara ”experter” och att vi vuxna finns som hjälp och push, men att vi inte ska låsa barnens fantasi och kreativitet till våra ramar om vad som är rätt och fel eller fint och fult.

 17. Isabell erlandsson

  Vi brukar ofta göra vardagliga saker lite mer spännande som tex när vi är ute i skogen göra det till en lek om hur vi är ute på äventyr och letar piratskepp, eller bara gå och hämta posten som för oss innebär en liten promenad, då kan den promenaden bli ”en hemlig väg där vi smyger som ninjor för att hämta skatten”. Det blir ofta väldigt kul då vi alla rycks med i leken och fantasin flödar hos barnen ! När vi ska på kalas brukar barnen få gå loss och ”pynta” paketet som är inslaget med enfärgat papper, men då barnen är klara är det både klistermärken,glitter, färg och allt möjligt som barnen vill smycka paketet med. Det blir en kul och lite mer ”personlig” gåva att ge bort som uppskattas av alla !

 18. Felicia Hansson

  Att bara delaktig och visa intresse för det barnet skall göra eller du önskar att barnet skall göra. Sporra kreativiteten genom uppmuntran men jag tror främst på delaktighet. Man kan inte förvänta sig något från ett barn om man inte initierar för det.

 19. Marina Eriksson

  Kreativitet kan se ut på så många vis. Allt från att pyssla, måla eller uttrycka sig genom exempelvis teater.
  Mitt bästa tips är därför att utmana kreativiteten i barnets alla åldrar. Läs böcker tillsammans med barnet och låt barnet tänka högt om vad den tror kommer hända i boken, gå på teater och lyssna på barnets tankar om föreställningen, skapa plats för pyssel i hemmet eller på resan och var alltid öppen för att lyssna på barnets tankar om det den vill uttrycka sig genom.
  Sen tror jag det allra viktigaste är att det finns vuxna som uttrycker intresse för kreativa saker och bjuder in barnet. Kanske laga mat tillsammans, rita fantasivärld eller pyssla med hjälp av naturen.

 20. Sofia U

  Hej paula!
  Jag bodde utomlands i 2 år och var Au Pair. (Är 23år nu). Tog hand om två flickor precis i dina döttrars ålder. De älskare att vara utomhus och upptäcka nya saker. En av favoritaktiviteterna var att göra en ”skattkarta” med saker de skulle hitta i parken genom färger. ”Skattkartan” bestod av ett papper med olika färgrutor på och de letade upp saker i de färger. Men tog aktiviteten ett steg längre, efter skattjakten begav vi oss hem. Utforskade vad vi hittat och sen tog fram bra verktyg och pysseltillbehör för att skapa ett konstverk. Det var kul och intressant att få ta del av deras kreativitet och se hur de använde de olika materialen tillsammans. Så kort och gott, bra verktyg och gärna inslag från naturen tror jag är ett bra kit för att få kreativiteten att flöda hos barn! Och uppmuntra till att testa och pröva sig fram! Det finns inget rätt och fel!
  God Jul!

 21. Daisy

  Ge barnen verktygen genom att ha saker hemma man kan bygga, pyssla, måla med. Visa dem naturens fina stenar, löv, pinnar och ta med lite hem. Rätta dem inte om de inte gör som du tänkt eller visat utan låt dem få va stolta över vad de skapat

 22. Sofia

  Jag tror att barns kreativitet ibland ökar om de får känna sig obegränsade, att liksom få göra precis som de vill. Att ingen vuxen ska säga åt dem hur de ska måla eller så. Och stt man någon gång låter dom göra något helgalet. Jag kommer ihåg när jag själv var barn och vi skulle måla om i mitt rum, då fick jag och mina syskon rita och måla på väggarna precis innan. Det är något helgalet som man som barn inte förväntar sig, och som jag tror kan skapa dels roliga minnen men även ökad fantasi och kreativitet i vardagen!

 23. Jessica

  Mitt bästa tips till att uppmuntra kreativitet hos mitt barn är att låta han vara fri först och främst eftersom att han fortfarande är ganska liten och vill krypa/gå för att upptäcka allt. Snart 1 år. Men redan som liten bebis har han öppnat ögonen för starka färger och saker som rör sig och låter roligt, vare sig det är en youtube video eller en rolig leksak. MEN något jag lärt mig sedan jag blev mamma, är att om jag tar en del av hans leksaker och stoppar undan dom i förrådet i några veckor för att sedan ta fram dom igen så slipper han tröttna på alla leksaker och leksaken blir som ny. Jag vet nog att det inte kommer funka när han blir 5 år uppåt men man lär sig något nytt som förälder efter varje ålder passerat.

 24. Sanna

  Mitt bästa sätt att uppmuntra till kreativitet hos barnen är att låta de leka loss, vara delaktig och aldrig påpeka om det hamnar utanför, inte ser ut som de borde göra etc. Det är även otroligt viktigt att de inte blir några pekpinnar om att de inte får kladda eller stöka till – utan när man väl är inne i sitt skapande ska man få vara där till fullo. Något annat jag tänker på och är tydlig med är att ingen kan allt från början, men att man alltid kan försöka och prova sig fram – och att de endast är fantasin som sätter gränser.

  Sen tror jag det är viktigt att man själv som förälder vågar gå lite bananas, och gå utanför boxen själv lite ibland. Våga visa att du kan vara kreativ i din vardag och göra saker som du själv, och andra kanske inte förväntar sig utav dig. Här hemma brukar vi ha som nyårslöfte varje år att pröva nya saker – minst en ny varje månad. Det kan vara allt ifrån ett nytt recept, ett nytt livsmedel till en ny sport, en oväntad film eller en resa som du inte tänkt dig från början.

  Kram Sanna

 25. Josefin

  Nu har jag inte barn själv men jag längtar tills jag får mina egna och tycker det är så spännande att följa dessa små livens utveckling. Kreativitet behöver inte bara komma ifrån lekrummet. Jag tror det är viktigt att besöka museum, olika lekaktiviteter för att barn ska få igång tankeverksamheten. Även att man som förälder är delaktig då det oftast är ens mamma eller pappa som barnet ser upp till. Kreativitet kan vara att få låta fantasin få blomstra ute i naturen. I en leken ute i naturen behöver kanske inte kottar vara just vad det är. Istället på ett fantasifullt sätt uppmuntra och leda barnet till ett mer kreativt synsätt med lek. Kreativitet är mer än bara måla och rita och har man kommit fram till det är man en bit på vägen.

 26. Jen

  Att ha tråkigt ibland! Det gör att barnet får öva, använda hjärnan och se sig omkring i omgivningen. Att själv tänka utanför boxen och lära sig att använda det man har runt sig på ett kreativt sätt. Det behövs inte mycket för att öppna den kreativa sidan hos ett litet barn ❤

 27. Linnea

  Jag tror kreativitet och en livlig fantasi hänger ihop. Jag själv är väldigt lekfull och påhittig och kommer bjuda in min son och framtida barn i det. Bygga kojor i vardagsrummet, hitta kottar i skogen, bygga lådbilar av kartonger.. Det är stor åldersskillnad mellan mig och min syster så jag gjorde detta till henne med och minns hur mycket hon uppskattade det då och än idag. Tror det är bra att vara med i leken och samtidigt låta barnet komma på med lösningar och idéer till projektet!
  Hoppas jag vinner eftersom jag bokstavligt talat inte äger en enda tavla hemma ? Flyttade hemifrån för ett och ett halvt år sedan men ja, man har prioterat annat helt enkelt. Njut av eran resa ser underbart ut!

 28. Mathilda

  För att uppmuntra min dotter till kreativiteten så låter jag henne sitta och leka och testa sig fram med målarfärgerna själv, hon tycker det är jätte intressant att blanda två olika färger för att dom sedan ska bli en annan färg. Vi har haft många pratstunder om det här hemma 🙂
  Vi leker även väldigt mycket med lera här hemma och bygger olika figurer av leran, det tycker hon är super roligt 🙂

 29. Sara

  För att locka fram kreativiteten kan man anpassa aktiviteten efter ålder/förmåga. Att måla i samma färg, eller pyssla ihop något betydligt svårare (och där emellan). Att använda enkla medel, som tex pinnar att måla på, gör det roligare än att ”bara” måla på vanliga papper. Ställ fram mycket olika pyssel, fram med en vaxduk, pysselkläderna och låt barnen gå lös med pysslet. Och det viktigaste till föräldrar: var med och visa hur roligt det är och pyssla 🙂 det är superkul!
  Kreativitet hos barn kan vara mycket annat, som att få delta i att välja ut snygga tavlor till sitt rum. Min bästa kompis väntar sitt andra barn och det hade varit så roligt om jag, tillsammans med det blivande storasyskonet, kunde få välja ut tavlor till det kommande syskonets rum ❤️

 30. Rebecka

  Hej Paula!
  Vi har precis köpt ett hus där vi har ett väldigt stort garage, i garaget har min man sin motorcykel och vi har byggt ett hemmagym så där kommer vi bli hängande väldigt mycket, våra barn har fått sig ett eget pysselrum där, efter jul ska vi tillsammans inreda med färger, stafflier, en symaskin och olika tyger osv, i de rummet får vi gå all in! Inget försiktighetskladdande och akta så du inte spiller, i vårt pysselrum ska alla barnen få gatan vara och skapa, lära och leka! Jag älskar de och de kommer bli såååå bra

 31. Rejin

  Mitt sätt att uppmuntra min dotter till
  Kreativitet är genom leken. Att uppleva saker. känna, klämma och fundera genom leken. Allt blir så mycket mer spännande då. Vi kan gå ut i skogen på promenad och plocka lite kvistar och kottar samtidigt som vi pratar om vad vi kan hitta på för kul med dem. På så sätt låter jag min dotter vara med, uppmuntrar till att själva tänka ut och vara kreativ. Allt är möjligt bara man gör det. Sen har vi oändligt med pyssel saker hemma som öppnar upp för kreativiteten ännu mer?.

 32. Rejin Cucarano

  Mitt sätt att uppmuntra min dotter till
  Kreativitet är genom leken. Att uppleva saker. känna, klämma och fundera genom leken. Allt blir så mycket mer spännande då. Vi kan gå ut i skogen på promenad och plocka lite kvistar och kottar samtidigt som vi pratar om vad vi kan hitta på för kul med dem. På så sätt låter jag min dotter vara med, uppmuntrar till att själva tänka ut och vara kreativ. Allt är möjligt bara man gör det. Sen har vi oändligt med pyssel saker hemma som öppnar upp för kreativiteten ännu mer?.

 33. Stina johansson

  Jag har en liten tjej på snart 2år här hemma och vi läser, sjunger och målar mycket här hemma. Jag försöker alltid gå ner i hennes perspektiv när vi gör saker så jag kan se hur hon kan uppfatta omvärlden. När vi leker så följer jag hennes lekar och försöker inte styra till hur jag skulle ha gjort det utan tänka att jag vill förstå hennes lek vilket gör att hennes kreativitet styr leken. Jag uppmuntrar alltid henne till försöka själv. Jag finns alltid som ett stöd i bakgrunden men jag vill att hon ska se att hon klarar saker själv. Det skapar trygghet i sig själv vilket i sin tur gör att hon testar nya saker mer och mer hela tiden. Detta är bara några få exempel på hur vi gör här hemma.
  Hoppas på vinst, då skulle Ellie helt klart få några nya tavlor till sitt rum ?

 34. Sandra

  Min son som är 6,5 år är väldigt kreativ när det kommer till att hitta på fantasifulla grejer, han kan liksom ta vad som helst han ser och trixa och greja med det! Häftigt att se att han är så pillg och noggrann för sin ålder och har nästan alltid varit det. Blir alltid lika förvånad och stolt när han gjort något av saker han bara valt ut och berättar alltid hur fantastisk han är då han lär mig också, hans ansikte skiner alltid upp när han lyckas ❤️

 35. Olivia

  Jag tror att man på bästa sätt uppmuntrar barns kreativitet genom att själv vara delaktig i skapandet. Barn tar ju efter oss så om man vågar utmana sig själv att tex måla ett hus av giraffer eller en cykel av blommor. När man låter det bli tokigt eller utanför mallen av vad som ”ska vara” tror jag man kan uppmuntra och hjälpa barn utveckla sin kreativitet!

  Tack för en fantastisk blogg!

 36. Per

  Bästa uppmuntran jag kan ge för att stärka kreativiteten är att låta barn prova sig fram med form o färg! Leran är en favorit, där man först får sätta form och därefter färg efter smak! Resultatet blir aldrig desamma!

 37. Julia

  Mina barns kreativa skapande tar ofta fart när vi hittar på sagor tillsammans. Sagorna kan vara korta berättelser om något barnen älskar eller kanske funderar på. En leopard som ska resa till andra länder. Ett troll som ska börja skolan. Barnen är med och styr handlingen i sagorna själv och det tycker dom är roligt. Karaktärerna blir ofta en del av barnens lek eller det dom väljer att rita. En rolig lek som sätter igång barnens fantasi! 🙂

 38. Maria

  Min son är 8 månader och jag försöker att heja på honom och visa honom hur mycket han faktiskt kan själv(äta själv, ställa sig mm). Det kommer alltid vara viktigt för mig som mamma att uppmuntra mina barn till att få göra saker på egen hand och att peppa dem till att försöka igen om det inte gick som det var tänkt. Att tro på sig själv, att vara orädd och att inte vara rädd för att misslyckas tror jag skapar kreativitet och jag hoppas att jag ska kunna hjälpa min älskade lilla Elias med att känna så❤️ Att vara mamma är ingen enkel uppgift..
  Skulle förresten passa perfekt att få upp lite tavlor i huset vi precis flyttat till ??

 39. Emelie

  Men åh! Av olika anledningar skulle det göra mig gött att göra om och fixa nytt! Detta skulle hjälpa till att piffa till både vardagsrum och sovrum! Håller taveltummarna!

 40. Maja Langsmo

  Jag arbetar som lärare och när elever inte kommer igång med skrivandet använder jag ofta bilder som stöd. Jag anser att barn naturligt har en fantastisk fantasi men ibland behöver de hjälp på traven och bilder/fotografier är grymt i sådana fall!

  Själv älskar jag att ha mycket tavlor i hemmet så det skulle vara så kul att vinna?

 41. Petra

  Helt klart att avvara tid och följa barnes fantasi och lek! Ta er tid och lyssna & bara följ med, det är så underbart att ”bara” vara med & leka, spela, mysa och ta vara på tiden med sitt barn!
  Följ dem & inte dig själv!

  Kram Petra

 42. Alexandra Svensson

  Jag försöker stärka mina barns kreativitet genom att visa att fantasin inte har några direkta gränser. Vi försöker tillsammans komma på olika pyssel och jag frågar alltid vad man kan göra med olika saker vi har i hemmet. Min son är ex. tokig i bilar så en dag tog vi med bilarna i vårt pysslande. Vi körde dom i olika färger och så körde vi runt med dom på vitt papper och skapade på det sättet ett konstverk. Min son tyckte det var hur roligt som helst.
  Jag tror att glädjen är den viktigaste delen i att utvecklas oavsett vad det gäller.

 43. M

  Jag jobbar på förskola, och där jobbar vi (och framförallt jag) dagligen med att uppmuntra kreativiteten hos barn i alla moment i förskolan. Mitt främsta tips är att stötta barnen och själva låta dem finna kreativitet och sedan uppmuntra och utveckla det vidare! Kreativitet finns i allt såsom i skapande, bygg och konstruktion som i rollekar. Jag och mina kollegor vill inte begränsa barnens kreativitet, utan låta dem utforska den fritt!

 44. Rebecca

  Mitt absolut bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn är att fokusera på att barnet ska få en frihet i både lek och kreativitet! barnet ska själv kunna leka ut sina drömmar ? För att jag som mamma ska lyckas uppmuntra mina barn till detta skulle jag använda min egen magi och göra så att barnen känner arr jag lyssnar på deras önskemål om vad de vill göra, använda saker vi har hemma eller i naturen för att ha mysiga pyssel-stunder hemma då det får hitta på egna små konstverk ✨ det absolut viktigast är att barnen får känna att jag tycker om allt dom gör! Om jag skulle vinna presentkortet på Desenio skulle jag använda det för min familj och förverka vår dröm om en fin tavelvägg ✨

 45. Lina

  Mitt bästa tips för att uppmuntra barns kreativitet är att låta dem vara med! Köp en stor rulle papper och giftfria färger. Rulla ut och täck golvet. Sen är det bara att börja måla. Blanda egna färger, måla ihop och måla ensamma. Använda penslar, fingrar och ibland hela kroppen! Det kommer bli kletigt, det kommer bli stökigt. Men oj vad det stärker barns självkänsla, och därmed kreativitet, att få skapa något själva att vara stolt över!

 46. Julia

  Vilken julklapp det hade varit att vinna detta presentkort!
  Mitt tips för att uppmuntra barns kreativitet är att man som vuxen är med och exempelvis pysslar, att man gör saken ihop både uppmuntrar och inspirerar barnen och även oss vuxna tänker jag. Att vi får inspiration och ger varanda kreativitet uppmuntrar barnen, att vi kan lära oss och få inspiration från deras verk gör att dom gärna fortsätter och känner sig stolta!

 47. Malin A

  Jag och min dotter brukar gå ut i skogen och plocka på oss stenar, löv, kottar. Allt man kan hitta som man tycker är fint och göra en tavla eller en gubbe eller vad som helst av det. Vi brukar titta på moln och diskutera villa former vi ser, vi sjunger sånger till nästan allt vi gör där hon får bestämma texten till det vi gör, tex att borsta tänderna, duscha, städa sitt rum osv.

 48. Norea

  Hej Paula!

  Tack för all inspiration du ger mig varje gång jag klickar in på din blogg . En kreativitet som jag uppmuntrar barn till är att om något skulle gå sönder att man försöker använda sin fantasi att återskapa föremålet som har tex gått sönder. Jag ska berätta ett exempel, jag och min syster dotter lekte med hennes dockskåp och då berättade min syster dotter att hennes dockas säng hade gått sönder och då kom vi på tillsammans att vi skulle fixa en ny sång till hennes docka. Alltså inte köpa nytt utan att man använder sin kreativitet och fantasi och bygger en ny säng. Vi tog fram papper och vi började limma och färgade pappret och dekorerade tillsammans och vips så hade vi en ny säng till dockan. Var jätte kul att se. Så mitt tips är att försöka återskapa och bygga tillsammans , visa sina barn att dom kan fixa det själva.

  Ha en fin kväll

  Kram

 49. Jackie

  Jag har en dotter på 5 månader och det är så häftigt att se hennes utveckling och att hon redan nu kan så mycket! Jag har en inställning att hon måste få testa själv. Hon får redan nu testa äta själv (hålla i sin sked med mosad banan på) även om allt hamnar på golvet. Jag tror att kreativitet föds med att få testa själv.

 50. Clara

  Jag tror att en enorm styrka hos barn är deras genuina glädje till att skapa. Nästan oberoende vad det är. Mat, färg, form, musik. De är så nära med sig själva och sin fantasi att de knappt kan se några eventuella hinder. Det absolut bästa för att främja detta är att skapa en trygghet i det som inte är perfekt. Att inte lägga allt fokus på den färdiga skapelsen och dess utseende, utan att SKAPANDET är en lika stor del att vara kreativ. I en värld fullt av fokus på perfektion tror jag att den finaste gåvan ett skapande barn kan få, är en uppmuntran till att allt inte är perfekt, och att det är en viktig del även för skapandet kring allt i livet!

 51. Clara

  Jag tror att en enorm styrka hos barn är deras genuina glädje till att skapa. Nästan oberoende vad det är. Mat, färg, form, musik. De är så nära med sig själva och sin fantasi att de knappt kan se några eventuella hinder. Det absolut bästa för att främja detta är att skapa en trygghet i det som inte är perfekt. Att inte lägga allt fokus på den färdiga skapelsen och dess utseende, utan att SKAPANDET är en lika stor del att vara kreativ. I en värld fullt av fokus på perfektion tror jag att den finaste gåvan ett skapande barn kan få, är en uppmuntran till att allt inte är perfekt, och att det är en viktig del även för skapandet kring allt i livet!

 52. Julia

  Hej Paula. Älskar din blogg och har läst den sååå länge nu. Jag skulle bli så fantastiskt glad om jag kunde vinna detta presentkort. Jag flyttade in i min lägenhet för 4 månader sedan. Köpte alla möbler nytt då jag inte hade något sedan innan. Men mina väggar står tomma. Jag vill ha två tavelväggar då jag har två helt tomma väggar. Har dock inte haft pengar till att göra detta. Och har även känt mig lite inspirationslös de senaste månaderna då det blev lite mycket att fixa med på en gång i början. Detta skulle vara en fantastisk julklapp till mig själv. Kram

 53. Johanna

  Kreativiteten hos mina två söner har sedan deras födsel varit otroligt viktig för mig. Eller snarare min uppmuntran och tillåtelse att hitta sin kreativitet. För mig har detta inneburit ett enormt stort arbete med mig själv då jag har stora kontrollbehov och gärna vill städa, torka, tvätta osv varje dag. Jag förstod redan vid min första graviditet att jag var tvungen att jobba med mig själv för att mina barn skulle få den ultimata möjligheten att utveckla sina kreativiteter. Det tog tid det kan jag lova dig och de första gångerna det kastades mat, kladdades överallt och leksaker var på varenda millimeter i huset var det inte enkelt minst sagt. Men jag har kommit långt och idag har jag två fantasifulla och kreativa söner som får utforska och upptäcka allt i deras väg<3 Så mitt tips är faktiskt att släppa på dina egna spärrar och tillåta ditt barn att testa, känna, kladda och utforska vad livet har att erbjuda (utan att låta allt för klyschig haha)?

 54. Sanna N

  Mitt bästa tips för att låta kreativiteten hos barn flöda och hållas i liv är att låta barn utforska och experimentera med material man själv kanske ser som ”skräp” eller oanvändbart. Exempelvis material från naturen (barr, blommor, stenar) olika tyger, korkar av olika slag. Sen även ge barn möjlighet att utforska konsten att måla på andra saker än bara papper. Kan man rita på ett löv? Kan man rita på en plastmapp? Kan man rita på kartong? Hur blir resultatet? Experimentera, experimentera och experimentera! Bara fantasin sätter gränser – och sätta gränser kan vi vuxna vara väldigt duktiga på! Jag anser att vi vuxna behöver ta ett steg tillbaks ibland och bara låta barn ”vara”. Låt dem experimentera och pröva ?

 55. Isabella

  Jag skulle säga att mitt bästa tips till att uppmuntra till kreativitet hos barn är att barn gör som vuxna gör. Att vi vuxna måste slå oss ned med ro i själen och pyssla och vara kreativa så barnen ser och blir intresserade. En annan viktig punkt är att var kreativ MED barnen, inte ÅT barnen. Gör inte grejerna åt barnen, då utvecklas aldrig barnet utan tappar istället tålamodet när barnet faktiskt får göra saker själv på förskolan/skolan pga att barnet tycker att det tar för lång tid (barnet är ju så van vid att någon annan alltid gör sakerna åt än, och ofta lite snabbare då vuxna har vanan inne redan). Bättre att uppmuntra barnet till att våga utvecklas, så barnet vågar ”misslyckas” och lyckas. Sitt istället bredvid och utveckla din kreativitet samtidigt som barnet sitter bredvid och får utveckla sin kreativitet. Jag tänker också att det är viktigt att barnet får tid till att vara kreativ, oavsett om det är att skapa sitt egna pyssel eller att skapa sin egen hinderbana ute i trädgården med hjälp av krukor, cyklar, stege, koner osv beroende på vad dom hittar för roliga saker. Samma här, bygg inte hinderbanan åt dem i trädgården, utan låt dem få utforska och skapa sin egna hinderbana och låt dem sedan få visa upp den för dig, låta dig prova och vara stolta för att dom faktiskt skapade något själva!! ?? viktigt att uppmuntra också! Kram

 56. Ida

  Hej Paula!

  Jag tror barns kreativitet utvecklas och dom får fram mycket via sina fantasier och små ”låtsasvärldar” dom ibland lever i. Man får låta dom tro på sina drömmar och tro på ”sin verklighet” och stötta dom i det. Diskutera det på deras nivå och låta dom utveckla sina tankar och sitt skapande fritt. Också att göra barnen delaktiga i de vi vuxna gör för att skapa. Finns det något program eller bok för saker de tycker om så kan man pusha dom genom att låta dom använda sig utav det.

  Hade varit perfekt att vinna detta eftersom jag flyttar den 1/1-19 och hade behövt pryda mina väggar med fina tavlor.

  Kram Ida och God Jul

 57. Linnea H

  Genom att låta barnen själva experimentera med saker och att man förser de med rätt verktyg för att kunna uttrycka sin kreativitet med. T.ex. ge barnen ritblock, pennor, enklare verktyg, en kamera, gå ut i naturen och upptäck saker.

 58. Sara

  Kreativiteten hos barn är så naturlig. Alltför ofta är det vi vuxna som begränsar den (ibland är vi såklart tvungna). Alla barn är olika men mina två tjejer älskar att vara ute i naturen. I skogen blir dom inspirerade och här gör vi allt från kojbyggen till smycken av löv, grenar och kottar. Det bästa med att vara just ute är att här är barnen mer fria, vi behöver inte ha lika mycket regler att förhålla oss till. Energin från utevistelsen tar vi med oss in och blir piggare och mer kreativa när vi pysslar inomhus sen. Så mitt tips är att gå ut i skogen där enbart barnens fantasier sätter gränserna!

 59. Elin Johansson

  Jag älskar att pyssla med barnen, och de bästa pysslet är när man själv inte riktigt vet vad eller hur det skall bli utan plockar fram vad man har hemms och sedan kladdar på!
  Att bara få köra på, välja själv vad man vill göra tror jag utvecklar kreativitet!

 60. Hanna

  Kul tävling! Jag försöker uppmuntra mina barns kreativitet genom att vara tillåtande och inte begränsa. Som förälder kan man tänka ”detta kommer bli så stökigt” vid pysseldags men jag försöker att ge mina barn utrymme att skapa utifrån deras egna tankar och idéer. Det blir stökigt, men helt otroligt vilken fantasi små barn har och kan visa genom sina skapelser 🙂

 61. Josefin

  Jag tror att barn får kreativitet när de får känna på att ha tråkigt. I dagens samhälle finns det alltid en tv/iPad när tillhands som stillar begäret att vara kreativ. Men kopplar man istället bort allt av teknik föds istället en vilja att skapa. Skapa och vara kreativ med sin hjärna och sina fingrar. Ha pyssel och annat att leka med nära till hands och styr inte barnet till kreativiteten. Uppmunta men låt barnet tänka på egen hand. Uppmuntrar man som föräldrar barns egna kreativitet och skapande tror jag att det får barnen att känna sig trygga i det också.
  Som förälder eller vuxen förebild ska man undvika att kritisera eller göra ironi av ett barns tokiga idéer. Istället uppmuntra deras kreativitet.

 62. Patricia

  Hos oss har vi en stor pyssellåda, min dotter älskar när jag plockar fram den. Där finns bland annat tusch, kartong, klisterbilder, glitterlim och paljetter. Sen brukar hon ”go crazy”. Vi har konst för att täcka hur många väggar som helst ? Så en pyssellåda e mitt tips!

 63. Cigdem

  Kreativitet hos barn hmm intressant , att man tar fram olika verktyg där de fritt kan vara o skapa, tex, 1) ta fram pyssel o sätt upp ett mål tex bygg en båt, 2) be dem ska en tårta gärna våning, 3) lösa olika frågor,,

 64. Sanna

  Dom gånger jag har varit barnvakt åt min pojkväns brorsdotter på 3 årig har jag alltid frågat henne vad hon vill göra. För mig är det bästa tipset att låta barnet styra och själv få bestämma vad, vart, med, hur vi ska göra, när vi ska göra vad. Hon överraskar mig varje gång och även fast det blir lite tröttsamt att som vuxen leka konstant i 2h så älskar jag att vara med henne och se vad hon hittar på❤️

 65. Annika

  Mitt bästa tips är att göra något värdefullt tillsammans. Jag och mina barn har målat en tavla, ingen av oss är konstnärer. Men barnen fick rita med en svart tuschpenna på en tom tavla och jag fyllde sedan i alla former som blev med olika färger. Tavlan pryder nu vårt vardagsrum. Barnen vill göra många fler och denna gång vill de färglägga själva.

 66. Michelle

  Mitt bästa tips är att ta fram massa olika saker från papper papper till metal, skräp, ståltråd osv, ja allt möjligt. Och sedan låta barnen skapa därefter, låta fantasin flöda och låta de vara kreativa! Blir oftast helt fantastiska saker

 67. Amanda

  Mitt bäst tips är att ordna en miljö som väcker lusten att skapa! ? Kanske en liten ateljé-hörna där penslar, färger, papper mm presenteras så att det blir lockande och spännande för barnen att gå loss! Behöver inte alls vara något dyrt projekt. Också ta ut målarfärg mm för att skapa utomhus. ☺️

 68. Sofia

  RECEPT FÖR KREATIVITET HOS BARN:

  Börja med ett stort leende på barnens läppar
  då kan sinne för färg och form utvecklas, utan att någon deppar
  Därefter tillsätts material såsom kottar, penslar och ljus
  berika med allt du hittar från affär, skog och hus
  Den viktigaste ingrediensen är barnens kreativitet och tankar
  låt den flöda fritt, utan att du kritiskt klankar
  Undvik mobil och andra moment som stör
  njut istället av nuet, och hjälp till med det som barnen gör
  Kom med idéer, lyssna och uppmuntra allt glatt
  Engagera dig, prata och bidra med skratt
  Det är mitt recept för kreativitet hos barn stora som små
  Hoppas att jag lite inspiration hos dig kunna strå!

 69. Caroline

  När min son på 5år säger ”mamma idag är min hjärna helt tom på idéer” och han vill ha lite hjälp, då brukar jag hitta på en början på en hittepå historia/saga varpå han sedan efter eget val, klurar ut och kommer på en mittensektion och slut på sagan med hjälp av något ”verktyg” som exempelvis måla, rita, platdoh, lego etc etc för att sedan berätta via ex en målad bild sin del av sagan! Detta tycker han är superskoj (ja jag med ska tilläggas man vet ALDRIG vad deras små hjärnor kokar ihop?) och då brukar kreativiteten bara sprudla ut hos honom ? (är bra för då får man använda sin fantasi praktiskt och inte bara genom ord??)
  Håller alla tummar och tår på denna UNDERBARA vinst, ????

 70. Emilia

  Min kära mamma är bildläraren men har jobbat med 6åringar och på dagis hela mitt liv. Hemma hos oss berättade mamma alltid sagor med egengjorda bilder som ”klistrades” upp på kylskåp. Ju äldre jag blev desto roligare tyckte jag att det var när mamma dukade fram allt pyssel för att vi tillsammans skulle skapa sagor och bilder. Så det bästa sättet jag kan tänka mig att uppmuntra barn både mina egna (i framtiden) och andra barn till kreativitet måste vara att dela det med dom. Att göra det till en rolig del av vardagen, något att göra tillsammans som vuxen och barn som kvällssaga till exempel. Hemma hos oss pysslades det mycket, när mamma pysslade smög alltid jag och lillasyster dit för att få vara med och skapa ❤️

 71. Emmy Johansson

  Mitt bästa tips är att erbjuda material som de kan tänkas behöva och låta barnen göra det de vill utan att man som förälder lägger sig i. Jag brukar ställa fram lite olika varje dag, ena dagen pärlor och pärlplattor, andra dagen vattenfärger och penslar, tredje dagen leklera osv. Tycker även det är så bra att gå ut och plocka saker från naturen som löv, kottar och ta med in och lägga fram. Där kan kreativiteten verkligen växa! Min dotter älskar att pyssla och jag älskar att se all kreativitet hon har när jag ställer fram sakerna. Häromdan pärlade hon en regnbåge och hon var så nöjd! Hon är snart tre år och det såg inte alls ut som en regnbåge ”gör” men i hennes ögon var det just en regnbåge och det är det jag älskar. Att allt inte behöver vara som det är utan att man ser världen i barnens ögon. Det är det bästa jag vet.
  Självklart håller jag tummarna för denna vinst då vi är i stort behov här hemma av nya tavlor så jag äntligen kan göra mig av med de tråkiga gamla canvastavlorna som sitter lite här och där. Håller tummarna så hårt nu och passar på att önska dig och din familj en god jul & gott nytt år!???

 72. Erica

  Jag vet ingenting om barns utveckling eller lärandeprocess, men jag vet att när jag och min storasyster var små lyckades hon övertyga alla om att hennes helt vanliga orangea t-shirt var en poliströja! Inet nog med det ledde hon trollbindande lekar baserat på ingenting mindre än hennes egen fantasi. Du vet de där heliumballongerna man köper på marknader? De skulle få vårt hemmasnickrade ”flygplan” att lyfta! Hon hade en sån förmåga att inspirera till lek och skapa vad jag såg som magi. Med uppmuntran och fria tyglar lyckades hon förgylla inte bara sin, utan också sin lillasysters vardag. När hon lade fram idén om heliumballongerna som vingar till vårt flygplan sa våra föräldrar ”kör hårt! klart ni ska ut och flyga!”. Den inställningen är jag helt övertygad om är nyckeln till kreativitet.

 73. Dzejna

  Kärlek är superkraften för självkänslan. Ett barn som känner sig värd att bli älskad, respekterad och accepterad, blir också mindre rädd att göra misstag just för att de känner sig trygg.
  Ex frågar ett barn om man kan rita en buss med lejon i, man ska inte säga att man inte kan. Bättre att säga nej, jag har aldrig gjort det me jag provar! Blev det inte som jag tänkt mig? Så var det iaf ett bra försök. Barnen har oss som förebilder!
  Inget är omöjligt..

 74. Amalia

  Genom att ge barnen material utan att behöva bestämma vad dem ska göra med det, utan mer välja ett tema så att deras fantasi får sväva iväg! Tex ge dem kottar ram målarfärg och annat pyssel. Säg att vi ska pyssla saker som har med nyår att göra. Låt deras fantasi och kreativitet bestämma vart pysslet slutar!

 75. Elin

  Att uppmuntra barnet till att leka och tänka fritt! Att gå ut genom dörren och låta barnet styra leken/aktiviteten. Man kan dock ställa ledande frågor som tex ”vart ska vi gå? vad målar du? vad ska vi hitta på? vad kan vi bygga för djur med denna pinne, sten och kotte?” Heheh ?

  Är just nu inne i ett flyttkaos och har tittat på hur jag vill dekorera nya lägenheten och har faktiskt varit inne och tittat på deras hemsida men kostar ju så mycket så har inte beställt. Denna vinst vore med andra ord helt perfekt och underbar! Håller tummarna. God jul!

 76. Sandra Skiljo Goncalves

  Det bästa sättet att uppmuntra barnens kreativitet äe att låta barnen vara just barn. Låt de styra lekarna, teckningarna på egen hand och testa sig fram vad som faktiskt ger dem inspiration. Otroligt bra utvecklingsmetod,

 77. Anna

  Berömma barnen! Även om penslar är ÖVERALLT, färgen är ÖVERALLT, allting är överallt. Men! Det blev ju en fruktansvärd fint konststycke eller hur? Kanske halvt på bordet.. men det kan man ju diskutera vid något annat tillfälle!
  Jag själv är en person som säger ”jag vet inte” eller ”det kan inte jag” ofta. Men frågar barnet om man kan måla tre ugglor på månen, ja då får man ju måla tre ugglor på månen, finns inget ”jag kan inte” då?
  Men också låta ha barn lite tråkigt ibland, komma med egna förslag, tagna från fantasin, och genomföra dessa planer hur tokigt det än kan låta. Ge barn möjlighet att faktiskt hitta på själva?

 78. Diana

  Att genom på ett bra sätt bolla ideer barnet, ifall man själv försöker samtidigt som barnet får ta del och bestämma så tror jag att kommer uppmuntra till att tänka själv

 79. Jessica

  Mitt bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn är att själv aktivt välja att vara kreativ inför och med barnen. Barn gör som vuxna gör, så visar du att det är roligt att vara kreativ och att fantasin kan leda till fantastiskta ting, följer barnen med på tåget. Våga släppa kontrollen och upptäck och utforska med barnen ☺️

  1. Diana

   Att genom på ett bra sätt bolla ideer barnet, ifall man själv försöker samtidigt som barnet får ta del och bestämma så tror jag att kommer uppmuntra till att tänka själv

 80. Angelica

  Vi uppmuntrar till kreativitet genom att bara gå utanför dörren och låta barnen hitta på något, utan att försöka styra eller leda leken i någon riktning!

 81. Elin

  Hej! Mitt tips för att uppmuntra till kreativitet är att ha lustfyllt material och försöka göra den kreativa stunden spännande och intressant för barnen. Att ha mycket material att välja mellan och gärna i olika former och färger. Man kan spara toarullar, gamla kartonger, glasburkar m.m, det behöver inte alltid vara köpt material. Att låta barnen skapa med olika material som lera, gips, fingerfärg m.m. Att sitta på olika platser och skapa kan ge barnen nya idéer och inspiration. Som vuxen kan man också samtala med barnen om vad det skapar och försöka utmana dem i ditt skapande. 🙂

 82. Agnes

  Mitt bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn är väl helt enkelt att försöka att själv vara lite kreativ i livet. Det är ju välkänt att barn tar efter handlingar snarare än ord så att själv försöka tänka på att vara kreativ tror jag uppmuntrar barnen att vara detsamma. Rent konkreta tips kan ju vara att: laga mat utan recept (låt barnen och du själv kanske välja varsinn ingrediens och så försöker ni knåpa ihop en god maträtt där dessa ingredienser finns med), låt barnen själva välja kläder och välj själv också att kombinera dina egna kläder på olika roliga sätt så att de kan se hur olika plagg kan se olika ut vid olika tillfällen (detta är också jättebra för miljön eftersom du förhoppningsvis väljer att kombinera fram mer möjligheter istället för att köpa nya kläder), prata med dina barn och våga fråga hur DE ser på saker och ting istället för att förklara hur saker ligger till (de kommer förmodligen få dig att öppna upp för nya perspektiv samtidigt!).

 83. Helena H

  Att låta dom få göra som dom vill. Ställa fram penslar, färg, papper, klistermärken och allt annat möjligt pyssel. Låta deras fantasi gå lös, det tror jag är det bästa 🙂

 84. Malin

  Mitt bästa tips till kreativitet är att aldrig begränsa dem. Genom att ge barnen alla möjligheter till att du kunna vara kreativ och ibland ge en hjälpande hand när dem behöver hjälp. Sedan tror jag att det är väldigt viktigt att lyssna in sitt barn och aldrig tvinga fram kreativitet. Genom att barnet får göra det hen gillar allra bäst ser man sedan på resultatet av det som barnet skapat med sin härliga och vilda fantasi:)

 85. Andrea Munoz

  Att vara en förebild( vägledare). För att det är de som ska konstruera, med hjälp av ens stöd som senare leder till att barnet kan vara kreativ själv. Barn måste även göra fel genom att få testa själv.
  Viktigt är att visa barn hur man kan konstruera olika skapelser med hjälp av lek och beröm 🙂

 86. Hanna

  Efter många år som student ska jag ska nu i början på nästa år flytta in i min första ”riktiga” lägenhet. Den första jag äger och planerar att bo i lääänge. Den första som inte är första bästa för att ha tak över huvudet utan en jag verkligen VILL bo i. Den första lägenheten som inte kommer bli inredd med billigast möjliga från IKEA, utan där jag tänker ta mig tid och råd att köpa sånt som gör mig glad att komma hem. Den här lägenheten har plats för en till katt, plats med alla grejer utan att det kommer svämma över och plats för eventuella barn i framtiden. Ser så fram emot att få inreda ett riktigt hem med min sambo, och det här presentkortet hade verkligen hjälpt på vägen! Har redan mentalt inrett med massor från Desenio 🙂

 87. Emelie

  Hemma hos oss uppmuntrar jag mina barn till kreativitet genom mycket vardagssysslor, Av egna erfarenheter så ser barnen upp till vuxna i närheten och det är intressant att lära sig nytt. Involvera barnet i såväl matlagningen till träningen. För att involvera samtliga barn i olika åldrar så finns det oftast ett syfte och många gånger en tävling som håller motovationen vid liv. vem som snabbast parar ihop sockarna. Så här hemma har vi bland annat sock-memori!! Att det ibland är viktigt att få ha tråkigt för att den kreativa sidan växer fram med det lilla som man har att röra sig med.

 88. Emelie

  Mitt bästa tips är att låta barn vara barn, att inte alltid komma med pekfingrar & tillrättavisa de små. Beröm,beröm & återigen beröm, att bygga upp deras självförtroende & överösa dem med komplimanger & kärlek. Ett tryggt & självsäkert barn tror jag vågar levat ut & vara mer kreativa.Jag kom på mig själv med att tjata & gnälla gör inte Si,gör inte så, kladda inte här, måla inte där osv osv,
  Listan kan göras lång med allt som de inte fick göra. Tills jag en dag bara bestämde mig för att släppa på mycket, komma ner till deras nivå & plötsligt satt vi & hade en ” den som ritar finaste bajskorven vinner tävling”, Barnen har aldrig varit lyckligare än när mamma går all in, kladdar,tramsar & hittar på kreativa knasigheter i alla dess former…men inte 7 dagar i veckan ?? Lite lugn & ro för städfantast mammans nerver får det ändå vara ? Att få vinna detta presentkort vore som en dröm, har precis gjort om våra fyra barns två rum & att nu få unna oss själva lite fin ny fin konst skulle vara underbart! Tack Paula för en inspirerande blogg & insta. Har följt dig/er i många år. Du är amazing

 89. Sanna Lundgren

  Jag jobbar som lärare och tycker att det bästa sättet att ta fram kreativiteten är att barnen på sina egna premisser, får skapa det dom känner för. Jag vill inspirera dom till att själva skapa och inte visa vad ”som ska göras”. På en bildlektion förra veckan så hade jag plockat fram massor med olika pyssel och sa att de själva fick välja vad de ville göra. Allt från snöstjärnor, tomtar till ett rymdskepp skapades. Barnens fantasi och kreativitet är helt fantastisk att se och jag tycker att man på bästa sätt uppmuntrar barnen till att skapa – vad dom än väljer att göra!

 90. Tess

  Att vara närvarande föräldrar. Att finnas där för barnen och uppmuntra dom i allting dom gör, både bra och dåliga saker. Att låta dom testa nya saker och nya aktiviteter. Att dom får klä sig i vilken färg dom vill, finns inget ”han” eller ”hon” färg.

 91. DN

  Mitt bästa tips är att låta barnen delta i allt från vardagssysslor så som matlagning, sätta igång en tvättmaskin till montering av möbler, bestämma/välja inredning/taper mm i sina rum. Visa att vi ser och hör de och bekräfta att deras talan väger minst lika tungt i vår familj. ?

 92. Julia

  ❤️ Hej Paula ❤️
  Jag studerar och jobbar samtidigt med barn och unga. I framtiden när studierna är klara kommer just pedagogiken och barns kreativitet vara en del av min vardag, vilket är något jag längtar till! Jag tycker att det är viktigt att lyfta kreativitet genom att framhäva barnets egenskaper och gåvor. Stötta, uppmuntra men framförallt var närvarande! En sak som jag upplever väcker kreativitet är att fråga hur skapandet blev till.. det är så roligt att höra barnet motivering och tankar kring skapandet! Jag som student hoppas vinna för att väcka min kreativitet i studierna i form av färg och mönster här hemma på väggen i sovrummet för att i framtiden undervisa fler barn och unga. Kram!

 93. Johanna

  I 4,5 år har jag studerat till ämneslärare, åk 7-9 och i januari är jag äntligen färdig. Jag är rädd för att skolsystemet vi har just nu kväver barn och ungdomars kreativa sida. Praktiska ämnen så som bild och slöjd har fått in mer teoretiska delar där de ska skriva texter om vad de har gjort osv. Det är visserligen bra att visa att de har förstått vad de har gjort via text, men vad hände med att bara få vara kreativ och skapa olika saker i olika material? Jag ser det som min största utmaningen att få mina elever att hålla kvar vid sin kreativitet och använda sig av den i .sitt kunskapsinhämtande. Jag ska visserligen undervisa i svenska och svenska som andraspråk, men jag tror på att man kan göra mycket visuella saker – bland annat med hjälp av att skapa olika posters, Prezis och film. Jag ska försöka skapa ett kreativt klassrum där jag får med eleverna på att tycka att det är minst lika kul som jag tycker att det är. Förhoppningsvis går mina elever ur grundskolan med lite mer kreativitet än vad de hade när de kom till mig i årskurs 7.

 94. Jonna

  Jag har varit inne på desenios hemsida i flera år och tittat. Har önskat mig i födelsedagspresent och julklapp med snöfria fått. Har inte unnat mig att handla därifrån då jag har två barn och lägger alla pengar på dom. Skulle vara en så härlig vinst!

 95. Felicia

  Jag har inga barn än själv, men med en trasslig uppväxt vet jag med mig att det viktigaste är att man är närvarande. Det räcker inte heller bara att vara närvarande kroppsligt, utan man måste vara närvarande psykiskt också. Att umgås med barnen, engagera dom i matlagning och bakning, pyssla och leka tillsammans tror jag är otroligt viktigt för deras kreativitet. …och framförallt uppmuntran när barnen är duktiga och gör något fint! Om man som förälder är kreativ och hittar på roliga saker, exempelvis en skattjakt en vanlig lördag med pyssel som skatt, så tror jag att det smittar av sig! Jag är väldigt kreativ själv och vet att jag kommer göra allt för mina framtida barn och ge dom den uppväxt varje barn förtjänar att få, fyllt av kärlek och närvaro ❤️

  Jag och min sambo har precis flyttat till en lägenhet i en helt ny stad (så spännande!) och därför skulle det passa perfekt med lite fina tavlor att hänga upp på väggarna.

  Jag måste bara säga att ni verkar verkligen ha en superfin familj, jag blir så glad av att följa er! Keep up the good work ??❣️

 96. Emma S

  Hej Paula! Mitt bästa tips är att uppmunta barnen att själva prova sig fram, att inte låta dem fastna i de ramar vi har för hur saker ska göras och se ut! Fria händer för skapande och genom att hämta saker ur naturen! Det är fascinerande att se vad en pinne eller en sten kan bli, med hjälp av barnens egen fantasi!

 97. Therese

  Åh! Jag har länge beundrat er fotovägg och velat göra samma! Tyvärr inte haft råd.. När jag separerade från mitt barns pappa målade jag två tavlor som nu hänger på väggen – dags att bli av med den sorgen och börja nytt! Skulle verkligen behöva lyfta vårt hem och vägg till något positivt! Då betydde de tavlorna en sorts frigivning men inte längre tyvärr, nu vill jag ha färg och fina motiv!

 98. Rebecca

  Att uppmuntra kreativitet hos barn är så himla viktigt. Jag själv är tränare för barn och ungdomar inom truppgymnastik 4 dagar i veckan. Allt från barn till elittrupper och det är lika viktigt i allan åldrar, för att ett barn ska få känna sig kreativ behöver de också känna sig säkra på vad de ska göra, det är viktigt att involvera dom i lekar vi brukar göra, allt från att hitta på nya till att förbättra dom gamla lekarna med nya idéer. Det är också viktigt att alla barn får känna sig hörda. Vi i vår förening brukar göra så lite då och då att vi delar upp dom är grupper och så får de en låt som de ska hitta på en egen dans till. De brukar vara väldigt uppskattat ❤️

 99. Camilla

  Ordna en plats för barnet där hen kan vara kreativ, det behöver inte var ett helt rum om man inte har plats. Inte tillrättavisa barnet under sin kreativa stund utan låta hen vara inne i sitt eget tänk. Prova olika kreativa lekar eller produkter som aktiverar deras sinnen – känns, smaka, lukta osv. Stötta barnen i det de gillar att göra, stötta dem i deras passion. Jag tror också det är viktigt att inte försöka aktivera barn hela tiden utan låta de hitta sin egen lekglädje utan att konstant vara upptagna med att underhållas. Barn är smartare och mer kreativa än vad många vuxna tror.

 100. Emelie

  Min främsta tanke kring att uppmuntra barn till kreativitet är att låta barn vara barn. Att som vuxen vara en mer ja-sägare och uppmuntra till kladd och frihet i exempelvis bakning eller målande trots att det medför mer jobb för den vuxna. Barn ska vara barn och utvecklas av att få lära sig, kladda och låta fantasin flöda. ❤️

 101. Veronika

  Mitt bästa tips till att uppmuntra kreativiteten hos barn är att testa deras lösningar på problemen. Att säga ”nej”, ”det går inte” eller ”man måste göra såhär” tror jag minskar lusten för att upptäcka och uppfinna. Det är roligare att testa sig fram och skulle en lösning inte fungera kan man alltid testa igen. Tillsammans, Jag tror på att man ska uppmuntra till att prova och utmana sig själv. Även om det handlar om att rita ett hjärta på en teckning eller bygga ett slott i lego. Det ska alltid vara roligt.

 102. Veronika

  Mitt bästa tips till att uppmuntra kreativiteten hos barn är att testa deras lösningar på problemen. Att säga ”nej”, ”det går inte” eller ”man måste göra såhär” tror jag minskar lusten för att upptäcka och uppfinna. Det är roligare att testa sig fram och skulle en lösning inte fungera kan man alltid testa igen. Tillsammans, Jag tror på att man ska uppmuntra till att prova och utmana sig själv. Även om det handlar om att rita ett hjärta på en teckning eller bygga ett slott i lego. Det ska alltid vara roligt.

 103. Imra

  Kreativiteten försöker jag få dem att hitta. När vi är ute kan vi börja leta kottar eller hitta löv i olika färger eller former. Det behöver inte alltid vara en lekplats man går till eller ha med sig saker, försöker utforska naturen. Hade varit så kul och vinna detta till min syster som efter 2 år fortfarande inte hunnit fixa med tavlor på väggarna i sitt nya hus dessutom fyller hon år nu på onsdag ?

 104. Frida Nilsson

  Kreativiteten föds när barnen får försöka själva. Att få tänka fritt. Arbeta med egna händer. Men samtidigt inspireras av deras största förebilder (mamma & pappa).
  Jag tror att barnens kreativitet föds när föräldrarna uppmanar barnet till att göra något nytt. Samtidigt som tiden är det stora faktumet i dagen stressade samhälle. Det behöver inte vara något stort och tidskrävande. Även dom små sakerna räknas. Papper och penna är en bra början för att sätta igång kreativiteten.

 105. Manuella Eriksson

  Mitt bästa tips för kreativa barn är att våga delta och lek, pyssla och skapa tillsammans med barnen. Du behöver inte vara kreativt lagd (gudarna ska veta att jag är det inte!), men mina barn älskar att måla och pyssla. Varför undrar ni? Jag tror inte det beror på materialet som sätts framför dem, det kan vara allt från dyra pysselset till toalettrullar. Utan jag är övertygad om att deras kärlek till skapande är att jag deltar! Ibland blir det jättebra och ibland skrattar vi lite smått åt mammas resultat. Men vet ni, jag visar dem samtidigt att resultatet inte är jätteviktigt för mig utan det är känslan som skapandet ger oss som är det viktiga.

 106. Mikaela

  Jag tror på att istället för att endast berömma ”oj, vad duktig du är”, ”Wow, vilken fin”. Så försöker jag istället fråga och utveckla. Att istället säga ”Vad är det där?”, ”Vad tror du händer om man gör så?”, ”Hur tänkte du när du gjorde så?”. Försöka öppna upp tankeverksamheten hos barnet och få dem att tänka steget längre och testa annorlunda sätt. Det kan vara i allt från lek till pyssel.

 107. Isabella Bromander

  Jag tycker att det bästa resultatet för kreativt tänkande oftast kommer till en när man befinner sig på platser där det inte finns så många hjälpmedel att ta till. När man måste tänka utanför boxen. För mig är med andra ord det bästa sättet för att odla ett kreativt tänkande att ta med barnen till just sådana platser. Det kan vara en lekplats där det inte finns särskilt mycket leksaker. Eller bara allmänt i vardagen, att inte alltid finnas där och hjälpa till utan istället låta barnet själv komma upp med lösningar eller påhitt. Att släppa lite på tyglarna och låta dem misslyckas för att lyckas nästa gång, är också ett bra knep.

 108. Matilda

  Kreativiteten har alltid varit mitt bränsle, så länge jag får skapa mår jag bra.

  Jag har precis fått reda på att jag väntar mitt första barn, så om allt går som det ska så kommer jag bli mamma i augusti nästa år.

  Jag måste nog ändå erkänna att det jag ser framemot mest är just att få skapa och vara kreativ med mina barn. Pysselkvällar, att lära mina barn viktiga saker genom att använda roliga färger och vara kreativa tillsammans.

  Kladdigt kaos, det tror jag att barnen mår bra av! 🙂

 109. Martina Sjöström

  Jag tror att den bästa vägen till ett kreativt tänkande hos barn, är att vara kreativ själv. Det behöver inte vara storslaget, det är oftast de små sakerna som är avgörande i slutändan. Som att det går lika fint att måla med fingrarna, eller att lösningar kommer till en först när man tar till det kreativa. Uppstår det hinder i leken, låt barnen ta till sina egna knep för att lösa dessa och vipps så har det uppstått ett kreativt tänkande hos barnet. Det handlar så mycket om att vara öppen för att låta barnen testa själva. Kreativ är ingenting man föds till, det är något man blir genom att utsätta sig själv för situationer där det inte finns praktiska lösningar på problemet. Jag tror att ju mer man får traggla på egen hand, utan att föräldrarna alltid är där och vägleder; desto mer kreativ och självständig blir man sedan i sitt vuxna liv. Och alltså kreativitet ÄR ju det häftigaste???!!

 110. Natalie Johansson

  bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn:

  Mitt bästa tips är att ha på ömtåliga kläder. Sätta sig på golvet där man rullat ut papper så att barnen kan få gå loss med massa färger som barnen själv får välja.
  Sedan ska den vuxna inte vara med att bestämma utan låta barnet få utforska med färger och sitt bästa verktyg, sin kropp. Färgen kommer vara topp till tå men också en fantastisk fin målning på papperet. Mina barn älskar detta! Då får jag iaktta och de får skapa och bestämma själva! Underbart att se barnen drömma sig bort i fantasin genom att måla :)! Kram

 111. Emma

  När jag var liten hade vi en jättestor genomskinlig låda som var fylld med alla möjliga pysselgrejer. Lådan tog vi ofta fram och jag och mamma pysslade tillsammans med allt som fanns där i. Det var perfekt att lådan var genomskinlig så att man enkelt kunde hitta allt man behövde. Jag fick även följa med till pysselaffärer och välja nya saker att lägga i lådan i bland. Jag verkligen älskade den här lådan och att få vara kreativ och skapa tillsammans med mamma. Det är verkligen fina minnen vi har tillsammans.

 112. Ida Söderström

  Hej Paula, och tack för en fantastiskt öppen, personlig och inspirerande blogg.

  Jag tror att det är viktigt att låta barn få vara barn. Att låta barnen vara med i det vi vuxna gör men också låta det vara okej att det blir på deras sätt. Att uppmuntra dem att prova ”göra själv” trots att det ur vår vuxna synpunkt ej är precis ”rätt”. Barn har sitt sätt att göra på och kreativitet föds genom att prova sig fram, vilket gör att vi vuxna behöver se helheten och möjligheterna runt omkring oss istället för att stirra oss blinda på det vi själva gillar och se det ur våra barns ögon. Heja barnen!!

 113. Nadja

  Gå ut i SKOGEN! Plocka massa olika löv, stenar, kottar och pinnar. Gå hem och bygg något utav det kanske ett litet hus för katten (som man skapat av stenar). Måla dem!
  Ta en kartongslåda och inred med barnen med dessa skogsgrejer! JÄTTEROLIGT.

  Sen ett anant tips i skogen är att man bygger en KOJA med det som finns tillgängligt! Stora pinnar och löv på osv de så mysigt och barnen älskar det. Behöver inte bli perfekt bara man får använda fantasin. Dekorera kojan med blåbär eller blommor (när de finns) nu på vintern kan man ta snö och dekorera med.

 114. Camilla Blomqvist

  Bästa sättet är att erbjuda dem möjligheter. Inte servera färdiga svar eller resultat utan istället möjligheter. Även Ge dem inspiration till kreativitet genom olika aktiviteter.

 115. Marina Morgan

  Gör en heel pepparkasby (massa olika hus man gjort själv av mallar) dom ser oftast helt olika ut och blir ”dåligt” gjorda. Perfekt! Alla i familjen får dekorera preciiis hur dom vill och allas hus bidrar lika mycket till årets pepparkaksjulby!. Finns inget rätt och fel och allt man gör blir verkligen jätte bra. Gör samma sak med pepparkakor att hänga i granen och lite till att ge bort i present. Det finns många chanser att utvecklas, bli missnöjd och NÖJD. Vipps så har man ett helt julhem av kreativitet där allas feeling (bra eller dålig) är lika värda.

 116. Marina Morgan

  Gör en heel pepparkasby (massa olika hus man gjort själv av mallar) dom ser oftast helt olika ut och blir ”dåligt” gjorda. Perfekt! Alla i familjen får dekorera preciiis hur dom vill och allas hus bidrar lika mycket till årets pepparkaksjulby!. Finns inget rätt och fel och allt man gör blir verkligen jätte bra. Gör samma sak med pepparkakor att hänga i granen och lite till att ge bort i present. Det finns många chanser att utvecklas, bli missnöjd och NÖJD. Vipps så har man ett helt julhem av kreativitet där allas feeling (bra eller dålig) är lika värda.

 117. Lovisa

  Jag tror på fri lek, låt barnen leka med olika typer av saker som man kan hitta både inomhus och utomhus (inte typiska leksaker). Naturen har så mycket att erbjuda.. Begränsa inte barnen för mycket, engagera dig istället. Barn gillar när vi vuxna också är med och leker och att våga vara lite galen själv . Barnen har oftast sina föräldrar/vårdnadshavare till förebilder!
  Låt dem fantisera mycket och var nyfiken på barnen. Uppmunta till mycket lek! .

 118. Nikolina M

  Mitt bästa sätt att uppmuntra mina barn till kreativitet är via högläsningen. Efter att jag läst en bok högt låter jag mina små antingen fortsätta på sagan, byta ut delar eller helt enkelt göra något av sagan. Vi läste nyligen en bok som heter till vildingarnas land, ingen typisk barnbok men väldigt intressant. Med mig som närvarande och via mina frågor, får jag höra deras tankar och efter denna högläsning ville de att vi skulle fortsätta på sagan men genom att måla fortsättningen. Barnen fick varsitt stort papper, målarfärg och penslar. De målade en ny händelse med samma karaktärer.
  Barnen utvecklar otroligt mycket kreativitet och fantasi genom högläsningen här hemmqa. En stående favorit!

 119. Nikolina M

  Mitt bästa sätt att uppmuntra mina barn till kreativitet är via högläsningen. Efter att jag läst en bok högt låter jag mina små antingen fortsätta på sagan, byta ut delar eller helt enkelt göra något av sagan. Vi läste nyligen en bok som heter till vildingarnas land, ingen typisk barnbok men väldigt intressant. Med mig som närvarande och via mina frågor, får jag höra deras tankar och efter denna högläsning ville de att vi skulle fortsätta på sagan men genom att måla fortsättningen. Barnen fick varsitt stort papper, målarfärg och penslar. De målade en ny händelse med samma karaktärer.
  Barnen utvecklar otroligt mycket kreativitet och fantasi genom högläsningen här hemmqa. En stående favorit!

 120. Sanna

  Jag tänker att det bästa sättet att uppmuntra barn till att vara kreativa är att dom får vara med oss vuxna och får vara delaktiga på det vi gör. Se, känna, klämma, utforska, testa, göra tokigt osv. Att dom får prova sig fram ger massor av idéer och att dom vågar!
  KRAM

 121. Sofia

  Att man själv sitter med och gör samma som barnet, exempel måla.
  Att inte försöka styra de in till att det ska bli något som man själv tycker. Om barnet har målat två streck och säger att de är en båt och att tavlan är klar så är den de, även om man själv hade velat se att dom målade mer.?

 122. Theresa

  Genom att stötta och visa att allt du skapar är fint på sitt sätt. Och att skapande kommer fram genom lek och glädje men även i mörka stunder. Och att man ska ut och se saker som att gå på museum gå i naturen. Skapande behöver ju inte kosta? Skogen och naturen är fri så varför inte passa på.

 123. Frida Hurnasti

  Att använda sig själv och vara med barnen när man tex målar och säg till barnen att du inte gjort det förut och behöver hjälp. Säg inte att du inte kan. Sätt upp stora papper på väggen och låt barnen måla där, barn älskar att måla på väggar och utforska sin kreativitet. Låt barnen välja kläder utan att tänka vad andra ska tycka och tänka, då tar barnen egna initiativ och tänker nytt. Uppmuntra alla försök och säg till barnet att det är försöken som är viktiga. Ge barnen oplanerad tid vilket ger dom tid att utforska sina egna idéer. Uppmuntra även barnen att prova nya saker. Man kan även ha familjeråd där barnen får välja en maträtt, en helg aktivitet eller hur man undviker stressiga mornar så barnen får ta egna initiativ så dom även vet att deras röst är hörd.

 124. Paulina Svenstrup

  Mitt bästa tips för att uppmuntra min dotter på tre år till kreativitet är att (nästan) alltid låta henne vara med i det jag själv gör. Jag försöker ge henne chansen att testa, kladda, misslyckas och undersöka ALLT. Det kan vara allt från matlagning till att bygga pepparkakshus eller att måla. Det är en fantastisk glädje att se henne utvecklas och bli stolt över sina prestationer och många gånger överraskar hon mig med vad hon klarar av trots att hon bara är tre år. Låt kidsen vara delaktiga och låt det kladdas hejvilt! ??
  Tack för en bra blogg! ❤️

 125. Malin

  Jag anser att det bästa sättet att främja kreativitet är att ha ”tråkigt”. Genom tristess så växer man som människa och endast fantasin sätter gränser. I dagens uppkopplade samhälle så måste vi kunna stänga av och koppla ifrån i och med att överstimulering sker på bekostnad av fantasin och därmed kreativiteten. Koppla ifrån allt som har med elektronik att göra, pyssla med allt vad naturen har att erbjuda och för att hjälpa till på traven kan man t.ex. ge luddiga uppdrag att skapa/rita/måla: något vackert, något roligt, något användbart.
  På så sätt är det upp till barnet att tolka uppdraget utifrån dennes egna fantasi samt att man som förälder får underbara skapelser/teckningar.
  Utöver detta så bör man även som vuxen vara närvarande, delaktig och uppmuntra kreativiteten men även själv vara påhittig och kreativ med enkla medel.

 126. Madelene Jacobsen

  Bästa tipset är att vara med, inspirera genom att visa, barn är alltid intresserade av att göra saker tillsammans.

  Och denna vinst är som gjord för mina väggar, vi har väntat i flera år på tapetsering genom hyresvärden men ickenicke då är det nästbästa att dölja det fula med ngt fint – hows that for inspiration !

 127. Sara S

  Mitt bästa tips, ha fantasi! 🙂 Man kan börja med en liten upptäcktsfärd i hemmet och samla ihop material, kanske hittar man några överblivna träbitar som man kan spika ihop. T-shirten som ändå aldrig används kan man brodera någonting roligt på 🙂 Golvpappen som blev över när man målade väggarna kan man rulla ut på golvet och sen kan man använda kroppen som pensel! Och kartongresterna som väntar på att bli tagen till återvinningen kan man tejpa ihop till en brevlåda att hänga utanför sitt rum 🙂 Vill man vara ute i det fina vädret kan man gå ut i skogen och göra gubbar eller djur av kottar och pinnar, eller varför inte ta med vattenfärgerna ut och måla utomhus? 😀 Det går att använda sig av så mycket ”skräp” som man har i hemmet redan, samtidigt som det kan vara superskoj att använda sig av papper och penna helt enkelt 🙂 Med fantasin kommer man långt och jag tycker att det är den största inspirationen för barn! 🙂

 128. Sara S

  Mitt bästa tips, ha fantasi! 🙂 Man kan börja med en liten upptäcktsfärd i hemmet och samla ihop material, kanske hittar man några överblivna träbitar som man kan spika. T-shirten som ändå aldrig används kan man brodera någonting roligt på 🙂 Golvpappen som blev över när man målade väggarna kan man rulla ut på golvet och sen kan man använda kroppen som pensel! Och kartongresterna som väntar på att bli tagen till återvinningen kan man tejpa ihop till en brevlåda att hänga utanför sitt rum 🙂 Vill man vara ute i det fina vädret kan man gå ut i skogen och göra gubbar eller djur av kottar och pinnar, eller varför inte ta med vattenfärgerna ut och måla utomhus? 😀 Det går att använda sig av så mycket ”skräp” som man har i hemmet redan, samtidigt som det kan vara superskoj att använda sig av papper och penna helt enkelt 🙂 Med fantasin kommer man otroligt långt och jag tycker att det är den största inspirationen för barn! 🙂

 129. Johanna

  Fick mitt första barn för tre månader sen och suger åt mig så mycket tips och inspiration jag kan få! Det som verkligen har satt fast sig är hur vi själva gjorde i vår familj när jag var liten! Min mamma har alltid uppmuntrat fantasi och kreativitet. Vi var på museum, kulturhus och teater så ofta, det har verkligen uppmuntrat till kreativitet! Jag hoppas att jag ska kunna föra vidare det till min dotter med!

 130. Jennie-Lie

  Mitt bästa tips för att öka kreativiteten hos barn är att anpassa allt efter barnen. Vi gjorde om vårt gästrum till ett lekrum, allt på deras höjd, enkelt sorterat och uppmärkt så de själva kan välja vad de vill göra. Aldrig har de lekt så mycket, målat så många färgglada teckningar eller berättat så mycket spännande historier för oss vuxna! ❤️

 131. Elin

  Att verktygen finns lätttilängliga, så de kan välja själva vad de ska göra. Och… det är även viktigt att stötta men inte mer än i ”onödan”. Låt det bli kladdigt och mycket ? Stötta och hindra inte.

 132. My

  Åh vad kul! Precis flyttat och våra väggar ekar tomma. Mitt bästa tips är att bita sig rejält i tungan! Det är så lätt att vilja säga nej och stoppa när de börjar måla hela armen, men det är ju ett skitbra sätt att utforska och prova.

 133. Emelie Johansson

  Jag känner såhär, att varje barn är ett barn för sig, en lillasyster och storebror kan behöva olika sätt för att komma igång och prova på, Varför inte ställa fram en burk med pennor, några papper och se vad dom själva gör utan att dom vuxna är med (i bakgrunden såklart)., Utifrån det dom ritar med sin livliga fantasi kan vi sedan sätta oss ner och prata kring det. Barn är ärliga och låter vi dom visa vad dom tycker och tänker så är det nyckeln till så mycket mer 🙂

 134. Sarah L

  Jag älskar att leka med tankarna och att använda fantasin – den har ju inga gränser!
  Så att duka upp ett bord med allt möjligt som finns att pyssla med, det kan vara precis vad som helst, är det bästa jag vet! Att låta barnen få plocka och skapa något från huvudet efter hand de kommer på det är så fantastiskt att se! Det finns oändligt med kreativitet i dessa små liv och inget ska stoppa dem! ?

 135. Emma

  Hej! Ett bra tips är att besöka museum, gallerier osv med sina små! Att passa på att utforska vad varje stad har att erbjuda – både på hemmaplan och på resa! Vidgar intresse för konst och kultur.

 136. Marlene

  Mina barn visar större intresse när jag aktivt sitter med dem. Genom högläsning tillsammans har de fått större intresse för atr läsa på egen hand samma sak med att rita, pyssla, leka ?

 137. Nadja

  Jag tycker det absolut bästa tipset är att själv visa ditt intresse, visa barnen att det är roligt att vara kreativ. Lek med en kotte ute och säg att det är en ko, måla tillsammans med ditt barn, lägg pussel, alltså uuumgås med ditt barn för att dom ska få ett intresse för sin konstnärliga sida 🙂 Jag längtar tills våran tjej blir liiite större och vi kan sitta på kvällen och pussla vid köksbordet

 138. Hang

  Tar examen i januari. Kämpat som en dåre i 3 år för att bli sjuksköterska. Drömmen är barnmorska till slut. Meeeen till det vesäntliga, har precis flyttat och mina väggar är tomma! Har fått kommentarer av vänner att det ser så ”ohemtrevligt” ut hemma hos mig. Men det är faktiskt så jäkla dyrt med tavlor och småprylar. Hade varit evigt tacksam om jag vann!

  1. Hang

   Fick inte med mitt tips. Tycker att man kan göra en kul grej av allting när det gäller barn. Lego och playdoh är ju två fantastiska saker!!!

 139. Linnea

  ”Idag ska vi skapa något som inte redan finns”

  Då får barnen tänka till ordentligt och möjligheten att själva rita/ bygga något som ingen tidigare gjort. Det är favoritleken och verkligen en kreativ tanke för att uppmuntra till kreativt lärande! ?

 140. Ellinor

  Sen jag var barn har jag alltid älskat att pyssla och det är något jag vill föra vidare till mina framtida barn. Jag vill göra ett pysselrum som ska vara anpassat för barnen och där även jag kan sitta och pyssla med dom. Jag tror att det är viktigt att det ska vara mysigt och att man gör det tillsammans. Jag skulle älska att ha fina färglada väggar med ett bord i mitten där alla får plats, så att alla som pysslar sitter tillsammans. Och mot väggarna ha lådor fyllda med pyssel. Pricken över i:et skulle vara att ha en snygg inspererande vägg där barn, bus och glädje ska förmedlas.

 141. Sofia

  ag har inga egna barn men älskar barn och jag är helt övertygad om att det bästa sättet att uppmuntra till mer kreativitet, helt enkelt är att spendera tid med sina barn och då låta barnen tänka själv, komma på, leda och att som anhögrig följa med i det. Låt barnen föra leken framåt exempelvis. Eller varför inte tillsammans bara hitta på en saga utan bok? Finns små medel som kan göra mycket, man behöver inte direkt springa till affären och köpa pyssel. Mer tid, mer följsamhet och mer lek tror jag skapar den bästa kreativiteten och dessutom bygger de starka relationer!

 142. Sofia B

  Jag har inga egna barn men älskar barn och jag är helt övertygad om att det bästa sättet att uppmuntra till mer kreativitet, helt enkelt är att spendera tid med sina barn och då låta barnen tänka själv, komma på, leda och att som anhögrig följa med i det. Låt barnen föra leken framåt exempelvis. Eller varför inte tillsammans bara hitta på en saga utan bok? Finns små medel som kan göra mycket, man behöver inte direkt springa till affären och köpa pyssel. Mer tid, mer följsamhet och mer lek tror jag skapar den bästa kreativiteten och dessutom bygger de starka relationer!

 143. Sofia

  Jag har inga egna barn men älskar barn och jag är helt övertygad om att det bästa sättet att uppmuntra till mer kreativitet, helt enkelt är att spendera tid med sina barn och då låta barnen tänka själv, komma på, leda och att som anhögrig följa med i det. Låt barnen föra leken framåt exempelvis. Eller varför inte tillsammans bara hitta på en saga utan bok? Finns små medel som kan göra mycket, man behöver inte direkt springa till affären och köpa pyssel. Mer tid, mer följsamhet och mer lek tror jag skapar den bästa kreativiteten och dessutom bygger de starka relationer!

 144. Hedda

  Jag skulle vilja dela detta med min syster Anna och hennes dotter på 6 år som jag står väldigt nära. Jag tycker det är så viktigt att inkludera barnen och kanske inte låta sig själv göra det alltför krångligt.
  Vi brukar ofta gå ute i skogen o finna kreativitet o pyssel.
  Skulle vara så tacksam om jag o min syster vann något!<3
  Kram

 145. Matilda

  Jag tycker det är viktigt att låta barnen skapa pyssel på sitt eget sätt. Jag har inga egen barn men jag jobbar som lärare på lågstadiet där jag träffar barn dagligen. Jag undervisar bland annat i bild och där tycker jag det är viktigt att barnen få skapa på sitt egna sätt. Jag kan inspirera dem i bilsuppgifter men sen vill jag att de skapa sitt egna, det behöver inte se ut som mitt. Jag älskar när barnen skapar själva och kommer med egna idéer, en bilduppgift ser oftast aldrig likadan ut trots samma instruktion och det älskar jag!

 146. Nathalie

  Det absolut bästa sättet tycker jag är att börja själv! Köp hem lite pyssel eller gå ut i skogen och upptäck saker och former som går att göra om och använd som prydnader i julgran eller någon prydnad i hemmet! Den absolut viktigaste saken tycker jag är en limpistol, det går att göra underverk med en sådan. Men var försiktig med små barn! ”Barn gör inte som vi säger, utan som vi andra gör”

 147. Sonja

  Att barn ska få utveckla sin kreativitet står skrivet
  Att kunna ge förslag för hur de ska utveckla det är givet
  Lego, färg, vatten, sand och glitter
  Jag lovar att tillåta barnen använda olika material kommer göra att barnen utbrister i fnitter
  Passa på att tillsammans med barnen utforska skogen
  För innan ni föräldrar vet är barnen mer intresserade av att vara kreativa på krogen
  På museum finns spännande djur ni kan samtala om och beskåda
  För att sedan åka hem och i lera dessa djur knåda
  Tänk på att vi vuxna kan vara ett hinder
  Om vi vågar släppa på våra spärrar och faktiskt se barnens kreativitet oss trollbinder
  Om barnen vill prova något nytt är det viktigt att som förälder inte gorma
  Tänk istället vad fantastiskt vad våra barn faktiskt kan forma
  Nu hoppas jag att ni förstår att även i juletid ni med barnen kan vara kreativa genom att kavla
  Så att jag nu kan få vinna mig en tavla
  Då jag efter årsskiftet ska flytta
  Hade jag blivit så glad för detta presentkort så jag skulle våga mig på en kullerbytta

 148. Frida

  Jag har inte själv barn än men mina tips är:
  1. Renovera hemma? Måla om hemma?
  Låt barnet vara med, låt dom måla på väggarna och låta de skapa det som deras fantasi säger! Låt det ta någon dag extra innan man skapar rummet enligt den plan man som förälder har. Extra roligt är det o man rullar ut papper (sådant som skyddar golvet vid målning, billigt och roligt!), det blir en enorm teckning! Uppmana barnen att kanske testa nya färger och nya penslar för att prova något nytt!
  Personligen tycker jag att man ska låta barnen själva bestämma vad de vill ha på sig på förskolan. Sluta tänka vad andra tycker och tänker utan kör på det barnet själv tar fram.
  Ha en fin dag! 🙂

 149. Julia

  Jag håller på att planera lekrum för barnen där temat ska vara lekfullt och kreativt. En vägg ska tex målas i griffelfärg för alla mästerverk och ett hus ska byggas med kök på bottenplan och myshörna ovanför. Rummet ska även få en stor pysselbänk med massor av olika material där endast fantasin sätter gränser. Det är viktigt för mig att de själva kan gå in i rummet och välja vad de känner för att göra. Men det jag tror är viktigast för att uppmuntra barn till kreativitet är att man som förälder själv visar intresse för skapande och lek redan när de är små och att försöka få de att tänka utanför ramarna.

 150. Saba

  Åh vilken fantastisk tävling! Mitt bästa tips för att uppmuntra barn till kreativitet är att själva vara kreativa runt barnet. Skapa, måla, hitta på lösningar om det dyker upp vardagsproblem tillsammans med barnet. Att låta barnet testa sina idéer. Att t.ex. hitta på sagor istället för att läsa från en bok ibland. Att hitta på lekar ihop osv. 🙂

 151. Kimberly

  Jag älskar kreativitet hos barn, färg och form. Men är danslärare åt barn 4-6 år och älskar att se kreativiteten av vad barn kan göra till musik. Vi kommer alltid tillsammans på danser utefter vad barnen vill visa. Att kunna vara kreativ genom att använda sin kropp och rörelse. Det är så fint att se♥️

 152. anita koczotowska

  Att slänga alla roliga pyssel på bordet ge barnen frihet att göra saker på deras sätt och starka dem i tro att det dem skapar är precis lika bra som andras -va glad för det ,som mamma visa det genom uppmuntran och glädje ,berömm. Peppa till när det misslyckas och inte vill göra om ,ge andra alternativ eller ideer!Jag tycker är det är nog det bästa receptet.

 153. Kimberly

  Jag älskar kreativitet hos barn, färg och form. Men är danslärare åt barn 4-6 år och älskar att se kreativiteten av vad barn kan göra till musik. Vi kommer alltid tillsammans på danser utefter vad barnen vill visa. Att kunna vara kreativ genom att använda sin kropp och rörelse. Det är så fint att se♥️

 154. Bella

  Som förälder och barnskötare själv tycker jag att det är viktigt att använda sig själv, tänka på att försöka vara modig och kreativ när man pysslar med barnen. Skulle barnet fråga ifall man kan rita en tex. pingvin bör man aldrig svara att man INTE kan utan att man aldrig gjort det men att man gärna provar.

  Eftersom barnen gärna målar på väggar både på förskola och hemma kan man ta sig en för- eller eftermiddag och sätta upp stora papper och faktiskt måla på ”väggarna” väldigt lustfyllt och bejakande!

  När det gäller mat, ska man låta barnet testa och leka! Vill barnet ha ketchup på mackan ska man inte neka utan ta en liten del av mackan med ketchup så barnet får smaka. Det är okej att tycka om olika och testa sig fram för att få fram sinnet. Skulle det bli alldeles för mycket kladd och släng får man begränsa det och avsluta experimentet!

  Tycker också att man ska låta barnet själv välja vad hen ska ha på sig en dag på förskolan, man får se det som barnets förmåga att testa nytt och även initiativtagande hos dom.

  Viktigt att låta barnet försöka själv!

  Ha med barnen i planering som i tillexempel, veckomatsedel. Så barnen faktiskt också får vara med och bestämma och känna sig delaktiga och gärna vara med och laga maten hemma.
  Vad gäller veckomatsedel har vi även på förskolan infört att varje matbord får bestämma maten för veckan ibland.

 155. Elin

  Jag tror på att uppmuntra barnets alla försök och berätta för barnet att det är bra att försöka även om det inte alltid blir som man tänkt sig. Att våga testa nya saker. Gäller oss vuxna att visa att man vågar testa nya och obekväma saker för att visa våra barn att man ska våga prova om än knasiga saker i vissa människors syn. Man behöver inte vara som alla andra, på det viset tror jag man blir mer krativ som barn också.

 156. Emelie Lindblom

  Att vara kreativ i väldigt ung ålder har jag fått se nu med min två åring! Hon har själv en väldigt bra fantasi och kan plötsligt hämta saker i handen (det finns inget i handen alltså, men i hennes fantasi ser hon vad där finns) jag uppmuntrar till detta sätt genom att följa den leken, fantasi kopplat med krativitet är så viktigt för barn känner jag, i synnerhet i dagens läge då dom snabbt kan plocka upp tabletten eller mammas telefon med youtube. Vi leker och ger varann saker som inte syns, lagar mat, gömmer oss för tigern.. Ja allt du kan tänka dej, och jag kan säga att barnet i en själv kommer också fram, för visst är det roligt att hitta på saker tillsammans med sitt barn.. ????

  KRAM OCH GOD JUL PÅ ER❤️

 157. Ellinor

  Mitt bästa tips för att uppmuntra till kreativitet hos barn är att ge dem en positiv bild av hur resultatet kan bli och självklart att berömma under vägen dit. Om man ger barn chans att tänka sig resultatet i förväg så blir de nyfikna och uppmuntrade till att nå det. Det är alltid lättare att ha ett mål att sträva efter 🙂

 158. Elin

  Jag tror på att uppmuntra barnets alla försök och berätta för barnet att det är bra att försöka även om det inte alltid blir som man tänkt sig. Att våga testa nya saker. Gäller oss vuxna att visa att man vågar testa nya och obekväma saker för att visa våra barn att man ska våga prova om än knasiga saker i vissa människors syn. Man behöver inte vara som alla andra, på det viset tror jag man blir mer krativ som barn också. ?

 159. Camilla

  De bästa sättet att uppmuntra barn att vara kreativa är att låta dem prova sina idéer. Jag tror att barn är som vi vuxna att man kan ha en bild i huvudet hur de vill att de ska vara, men de är inte lika lätt att göra de i verkligheten.

 160. RoseMarie

  Här hemma pysslar vi väldigt ofta.. hon får skapa det hon kommer på. Vi sparar alla kartonger och nu innan jul har hon skapat lucia tåg av en äggkartong. Hon älskar att klippa och klistra samt måla.

 161. Paulina

  Något med det finaste med våra barn är att alla barn är kreativa varelser. Så längd barnen får utgå från sina intressen att leka, exprementera och laborera får demöjlighet att utveckla sin kreativitet. När de får använda sina fem sinnen att känna, lyssna, höra, lukta och skapa kan vi få dem stt utgå från sina känslor. Vi vuxna ska främja och inte hämma och tillrättavisa barns kreativitet. Det finns inga rätt eller fel. Kreativitet skapas när vi inte sätter några gränser. Låt barnen använda sig av gammalt material och skapa nytt, på sitt sätt. Tro mig, det kan bli något helt annat! Gå ut i naturen och hitta material där. Barns fantasi är något unikt.
  Kram Paulina ?

 162. SCH

  Mina tips:
  1. Låt dit barn berätta genom bilder. Istället för att fråga vad gjorde du i skolan idag be ditt barn rita om sin dag. Eller istället för att fråga ”hur mår du” uppmuntra att hen ska rita sina känslor. Sen kan ni prata om bilden tillsammans.
  2. Istället för att alltid läsa godnattsaga åt ditt barn be ditt barn hitta på en saga. Eller så kan ni göra en vikgubbe tillsamman och sedan hitta på en saga om figuren ni gjort.
  3. Dansa. Sätt på musik och dansa loss. Inte bara när alla är glada. Att dansa när man är ledsen eller arg kanske spontant inte känns så lockande, men rörelse frigör negativ energi så börja dansa själv först så blir ditt barn förhoppningsvis inspirerad efter et tag.
  4. Spela teater. När jag var liten brukade jag och min syster ha show efter middagen på lördagar. Efter maten satt mamma och pappa kvar vid bordet och pratade medan jag och syrran ordnade en show som vi sedan visade upp.

 163. Madelene borg

  Att vi vuxna låter barnen vara barn! Stoppa aldrig deras kreativitet gällande skapande, vill dem kladda och smutsiga och miljön runt omkring blir hullerombuller. Låt det bli så, vattnet och trasan är ett stenkast bort! Uppmuntra deras sinne att alltid vara öppet och låt fantasin flöda & att även du som förälder kan skapa med barnen. ?

 164. Hanna Johansson

  För att uppmuntra mina barns kreativitet ger jag mycket tid för deras fantasier. Ifrån deras fantasier och tankar kommer deras kreativit. Att gå ut i skogen kan räcka för dem att skapa en helt ny värld med hjälp av deras fantasi. Jag vill ge dem verktyg för att utveckla deras egen väg och upptäcka deras egna egenskaper.

 165. Casey

  Ge barn goda förutsättningar att utveckla kreatitiviten genom att plocka fram ex penna, papper, lim, tejp, sax, pensel, målarfärg, olika färger och mönster på papper, klistermärken, pärlor m.m. och låt de upptäcka själva. Och fokusera på processen och inte resultatet! Då sker även utveckling?

 166. Nermina

  I mitt framtida yrke som lärare ska jag försöka främja många elevers kreativa sidor. Men som en vuxen människa i ett barns liv är man en av de största inspirationerna och förebilder. Därför är det viktigt att vi försöker vara kreativa, ha pysselstunder och motiverar och väcker ett intresse hos barnen för att de ska vara kreativa. Om ett barn frågar oss om vi kan något, är det viktigt att vi inte avfärdar dem utan att man uppmuntrar och säger kom så försöker vi tillsammans. Även om barnen är små är det viktigt att de känner sig delaktiga i olika beslut. Därför är det alltid bra att fråga om de känner för att göra något speciellt och låta dem komma med förslag. Detta är saker jag försöker tänka på i vardagen när jag möter barn och ungdomar.

 167. Natali

  Åh älskad Desenio! Jag har inte barn själv men min mamma har alltid inspirerat mig att vara kreativ. Jag tror att det bästa sättet att inspirera barn att vara kreativa är att låta barnen leka och tänka fritt. Vi har alltid pysslat, ritat och lekt väldigt mycket. Min mamma var alltid delaktig i alla våra experiment med allt från ansiktsmålningar till hemmagjort slime. 🙂

 168. Ellen

  Jag tror att de är viktigt att vuxna lyssnar in barnen och ta vara på den fantasi och de idéer som de redan har. Att alla barn får möjlighet att utveckla och förverkliga sina fantasier och drömmar hur knäppa de än kan låta och i de finna sin kreativitet, Jag tror att som vuxen behöver man ibland ta ett steg tillbaka och låta barnen få vara den drivande motorn.

 169. Johanna

  Avsätt en stund då och då till att låta barnet ”ta kontrollen”. Det kan va så enkelt som att gå till parken i en liten stund – och gå i barnets takt. Säga att barnet självt får planera utflykten, uppmuntra barnet att berätta om alla de fantastiska saker som ni ska göra när ni kommer dit. Följa med när det utforskar världen – ställ frågor om vad barnet ser eller föreställer sig. Och om det slutar med att man ägnar sin eftermiddag åt att jaga fantasidrakar eller att låtsas äta sandkakor? Vad vore väl bättre än de?! 🙂

 170. Emmi

  Omg vad jag hade velat vinna detta! Mitt bästa tips kommer från mina föräldrar – de drog fram min kreativa sida genom att låta mig välja kläder och ta för mig av mina drömmar. De tillät mig att blanda klädesplagg och var lyhörda och tillät mig att ta plats i det som jag var bekvämast med. Jag var en pojkflicka och drömde dessutom om att bli brandman, och de tog in mina drömmar i vardagen genom att låtsas att det brann och jag räddade dem, tog mig till hinderbanor uppmuntrade till att jag ska bli stark och snabb som en brandman. Dem tog mig till en brandstation också, och på sätt fick jag vara mig själv och ha mina drömmar i livet än att bara låta det vara en dröm. Tack för en bra blogg, håller tummar och tår <3

 171. Lina

  Mitt bästa tips som socialpedagog är faktiskt att sätta sig ner och själv vara kreativ runt barn och ungdomar. Barn är nyfikna och vill oftast vara delaktiga. Normalisera kreativitet till den grad att det ingår i livet och inspirera till den genom sitt eget skapande.
  Att inte säga att de är duktiga när det kreativa tagit vid och istället säga saker som ”Vilken fantastisk blå färg! Vad fick dig att välja den?” ökar barnets känsla för färg och form.

  I övrigt har jag precis flyttat och har så otroligt många vita väggar att börja planera, det börjar kännas som att vakna på Danderyds sjukhus. ?

 172. Jennifer

  Vi samlas vid matbordet efter förskolan, har en låda med diverse pyssel som barnen får blanda hur dem själva vill utan stopp och nej. Kan hända att vi haft teckningar med ett stort glitterberg på men det får dem göra. Sitter själv bredvid men lagar mat, de får pyssla, vi hinner umgås, samtidigt som maten blir klar i tid.

 173. Ida A

  Hej,

  Kreativitet behöver barnet och blir allt viktigare i den värld vi lever. Jag skulle fråga barnet vad hen tycker om och på så sätt spinna vidare på hens tankar. Är det så att barnet gillar hästar, så hjälp till att ta fram information om hästar för barnet, låt barnet skapa olika saker av temat hästar, sjunga sånger om hästar, läsa sagor, pyssla o.sv. Låt barnets fantasi flöda och styra, barnets häst ska få se ut som den gör och viktigt att barnet får den handledning som hen vill och behöver, men där barnet är den som ska få styra. Genom att ta vara på barnets intressen och funderingar, ges en möjlighet för att kreativiteten skall växa.

 174. Sofia Abdelkarim

  Hej Paula,

  Vilken fantastisk vinst! Jag har följt dig genom åren från dina allra första inlägg och du är en sann inspirationskälla. Jag har sett dina tidigare julkalendrar men aldrig vågat tävla. Jag känner dock att denna lucka är som skapt för mig eftersom jag skall flytta till min första och alldeles egna lägenhet om en månad. Jag har den senaste veckan kollat in desenios hemsida och drömt om att i framtiden skulle kunna köpa några av dem men tyvärr måste jag prioritera alla andra nödvändigheter. Jag skulle bli så fantastisk glad och tacksam om jag fick chansen till att vinna denna lucka och kunna inreda min lägenheten så att den känns varm och hemma med desenios planscher.

  Kram Sofia

 175. Lina

  Mitt bästa tips som socialpedagog är faktiskt att sätta sig ner och själv vara kreativ runt barn och ungdomar. Barn är nyfikna och vill oftast vara delaktiga. Normalisera kreativitet till den grad att det ingår i livet och inspirera till den genom sitt eget skapande.
  Att inte säga att de är duktiga när det kreativa tagit vid och istället säga saker som ”Vilken fantastisk blå färg! Vad fick dig att välja den?” ökar barnets känsla för färg och form.

  I övrigt har jag precis flyttat och har så otroligt många vita väggar att börja planera, det börjar kännas som att vakna på Danderyds sjukhus. ?

 176. Hanna

  Åå min mamma har haft vattenskada pga en brand i källarutrymmet precis under hennes lägenhet. Så hon har levt i kaos i 11 månader tillsammans med mina syskon och djur i en fuktskadad lägenhet.
  Hade jag vunnit presentkortet så hade jag köpt massa fina tavlor till henne som hade kunnat pryda hennes lägenhet. Älskar förövrigt Desenio.

  God Fortsättning
  Kram Hanna

 177. Alexandra

  Jag tycker det är viktigt att barn får ta del av sin kreativitet och att de får ta ett ansvar för det.
  Jag tror även på att om barn får bestämma, såklart till rimlig mängd, så gör det att de känner motivationen till att utöka sin kreativa sida.

 178. Sandra

  Barn gör som vi gör. Så jag pysslar mycket, försöker hitta nya saker i allt. Igår på väg till förskolan började min son plötsligt prata om saker han såg i molnen, något jag berättat för honom tidigare men som han inte riktigt har förstått. Så små enkla saker som gör att barnet själv upptäcker sin fantasi och kreativitet 🙂

 179. Daniela

  Härlig tävling! Flyttar in i min nya lägenhet 1 januari så det hade ju passat perfekt med lite hjälp på traven att få en fin tavelvägg.
  Jag har inga barn ännu men jag har två syskonbarn som betyder otroligt mycket för mig. När jag varit barnvakt sedan dom var små så har jag på olika sätt uppmuntrat dom till att vara kreativa. Och jag tror att det allra bästa sättet att uppmuntra barn till att vara just kreativa är att vara närvarande, ha tålamod som förälder eller i mitt fall som moster. Att själv visa dom vad man kan göra med färg och form och på så sätt få dom inspirerade till att själva börja skapa.

 180. Julia

  Det ska vara fritt! Ställ fram papper, pennor, målarfärg, lera eller princip vad som helst och låt barnens kreativitet flöda utan våra vuxna fyrkantiga synsätt ska påverka de små skaparna.

 181. Angelica

  Mitt bästa tips utifrån min erfarenhet som utbildad förskollärare är att använda sig själv för att visa barnen att du också kan försöka vara modig och kreativ. Det finns inga gränser, låt barnen upptäcka nya saker. Visst tycker alla barn det är roligt att måla på väggen? Dra upp ett stort vitt pappersark och låt de få släppa loss ibland. Låt de få experimentera med olika material eller bara med kroppen, så naturligt och roligt som möjligt. Låt inte barnens vardag begränsas med ett Nej, använd deras fantasier på ett kreativt sätt. Det viktiga är att barn får vara barn och utforska tillsammans med en förebild, som till exempel sina föräldrar.

 182. Jenny

  Låta barnens intresse styra. Aldrig tvinga till kreativt skapande. Bjud in, skapa själv och ha materialet lättillgängligt och låt barnen skapa fritt med det som finns. Dy kan försöka göra en ”mall” som insperation men låt barnen göra själv. Kanske inte blir det du tänkte från början men barnen kommer tycka det är roligare att skapa utifrån sitt eget huvud än styras av någon.

 183. Catherine

  Hitta en miljö som passar för barnen att slappna av, där de får skapa och låta fantasin flöda. Låta barnen själva få styra och få göra på sitt sätt och inte efter vad vuxna vill eller förväntar sig. Att prata och fråga, föra en dialog med barnen kan vara till stor hjälp för att utveckla sin kreativitet men allt efter barnets villkor.

 184. Katja

  Förutom natur och annat roligt pysselmaterial som finns så måste jag säga att ”diy” videosar från youtube (jaja inte bra med skärm meeeen….) det har fått igång en ordentlig kreativitet hos min 5åring. Byxor blir till tröjor och en förlängare till vattenkran skulle pysslas ihop så det är lättare att tvätta händerna ? Nu har hon t.om gjort en klädvikare av kartong så där sitter hon och viker in sina kläder själv. Inte så pjåkigt ändå.

 185. Gona

  Hej! Bästa tipset är att blanda material och försöka skapa något som vi känner igen. Här hemma blandar vi material när vi skapar. Vi tar fram lego och bygger ett hus, tillsammans med leklera skapar vi träd. I bakgrunden har vi målat en sol. Vi utgår oftast ifrån någons hus, typ farmors hem, hur ser det ut? Bästa tipset som alltid väcker nyfikenhet hos både barnen och de vuxna!

 186. Aurora

  Oh wow!
  Har önskat mig tavlor så länge. Speciellt nu när jag har flyttat till en ny lägenhet så ligger dem där tavlor tankarna lite längre bort så man får prioritera lite när ekonomin simmar runt en student.
  Önskan hade gått i uppfyllelse om jag hade fått vinna det här presentkortet. Så mysigt mitt hem hade blivit.

 187. Majja

  Oh detta är behövligt i mitt hem. Vi köpte hus för knappt ett år sen och bokstavligen varenda vägg i hemmet är tomt. Många gånger så säger vi (både jag och min man ) att hemmet känns så tomt) har prioriterat annat i huset så som sonens rum och vårt rum. Är även gravid nu i 7 månaden och hade så gärna velat få upp lite tavlor på väggarna så de blir mysigt speciellt nu när vi ska spendera en del tid hemma jag och barnen under mamma ledigheten.

 188. Julia

  Det ska vara kul! Det ska inte behöva vara perfekt eller likna någonting. Lägg bara fram kritor/papper, lera, målarfärg/staffli eller princip vad som helst och låt barnens kreativitet flöda utan våra fyrkantiga vuxna ramar.

 189. Anna lettfält

  Jag tycker att de är superviktigt att det finns lätt åtkomligt för barnen, i ett skåp där dom själva kan öppna och plocka fram de som vill pysslas med! Vi har färg, penslar, papper, saxar, pärlor, snören, pärlplattor och lera och de åker ofta fram! Oftast när vi lagar mat osv!

 190. Chrisse

  Wow vilka tävlingar du har! Jag uppmuntrar mina barn genom att stötta engagerar och tro på dem säga att dem är duktiga låta dem göra sina misstag och få leka med form.

 191. Matilda

  Jag har alltid gillat att vara kreativ och det har jag viljat föra över till mina barn. Vi brukar vara ute i naturen mycket och då plockar vi med kottar och stenar och det dom vill med oss hem , så målar vi och pysslar med det hemma, på det sättet får dom vara med ifrån start och välja och man gör det hela mycket roligare.

 192. Martina bergström

  Både jag och mina barn älskar pyssel, och mitt bästa tips är att aldrig säga nej! Så fort dom får en idéer så försöker jag göra mitt bästa för att kunna genomföra den. Oavsett om det handlar om bygga en egen enhörning eller måla hela badkaret med ringerfärg. Sen har vi en stor pyssellåda med massor olika materiel, färg och verktyg som vi ställer fram med jämna mellanrum, och gör precis det vi känner för. Ibland blir det bara en tekning och ibland blir det en egenbygd vulkan.

 193. Wendela

  Att ha lätt tillgängligt material, inte bara strukturerar material osv utan sånt som uppmuntrar till ökad fantasi. Men också att som förälder vara uppmuntrande i att hitta på sagor tillsammans, vara kreativa tillsammans, måla, pyssla, läsa, va i naturen, kommunicera. Berömma och fråga.
  Med detta presentkort skulle jag inte bara få en underbar tavelvägg i vårt vardagsrum, vår dotter på 3 år skulle också få välja tavlor som gör henne glad i sitt rum.

 194. Jeanette

  Mitt bästa sätt är nog att redan i tidig ålder läsa böcker, och att sedan låta dem skapa vidare på historien, altså inte läsa boken som den är skriven, utan låta barnen bestämma om det är en drake/hund som räddar prinsessan/båten osv, och att papper o pennor alltid finns tillgängligt ❤️

 195. Jennifer

  Då vår son har en språkstörning är kreativitet en del av vardagen. Att visa allt med händer och kropp. Min son älskar att sjunga, dansa, fråga/göra mat i play doh, måla rita världen och baka. Kreativitet för mig är en öppen form. Om man målar av en fot är det mer än en fot, det kan vara ett ansikte på vår nya familjemedlem eller en älgs horn. Se allt som en möjlighet att se utanför ramen och gränserna. Det gör att de som inte är exakt enligt figuren vi tror människan ska vara, automatiskt blir mer passande i vår verklighet ❤️

 196. Camilla

  Hej Paula!
  Mitt bästa tips för att väcka kreativitet hos barn är att vara ute med dem i naturen så mycket som det är möjligt – att låta dem få se och känna på allt ifrån kottar och barr till palmblad och snäckor. Det tror jag både skapar kreativitet och minnen för livet..! ♡

 197. Agnes

  Jag har inga egna barn ännu (men längtar tills dess, ska bara plugga klart!!) men jag har vikarierat en hel del på förskola. Två saker vi ofta gjorde som jag tyckte gav störst utbyte hos barnen var: 1. Gå ut i skogen och låt dem plocka lite naturmaterial, men berätta inte varför. Sedan gick vi in och berättade att de skulle göra konstverk. Istället för att ha dukat fram lim, färg, glitter osv lät vi dem komma på själva vad de ville ha. Tror det är bra att låta dem tänka fritt och inte servera allt!
  2. Att låta barnen komma på egna sagor och berättelser, med de lite äldre barnen gjorde vi även bilder tillsammans som de kunde ha som stöd när de berättade! Kram!

 198. Emelie Johansson

  Vi brukar ha pysseldagar ungefär..en gång i månaden. Där vi ibland är själv eller bjudit hem nära och kära. På bordet dukar jag fram allt möjligt, papper,pennor, kartong, färg, glitter, lim, saxar, saker utifrån (ex löv, kottar osv) brukar spara tomma mjölkkartonger mm. Och det är SÅ uppskattat, för både stora och små! Nästan så de vuxna har mest kul ibland, haha!

 199. Emma

  Att man ”dukar” fram ett bord med massa inbjudande material, där barnen sjävla får låta fantasin flöda och barns kreaktivetet komma fram ✨?

 200. Maria

  Min son leker med LEGO där han kan fullständigt gå bananas med färger och former.
  Annars brukar vi hitta på nya roliga sagor. Hans fantasi är outstanding ?❤
  Sen får han göra sina fantasidjur.
  Vi brukar rama in dom och byta ut konstverken i trappan. Så ser vi dom varje dag ❤

 201. Emelie

  Min bästa uppmuntran är att själv vara kreativ, att ge barnen möjlighet att få vara de. Av med tvn på med musik, fram med filtar, kuddar, papper, penna, låta barnen baka eller laga mat eller gå ut i skogen. Barn kan så mycker bara vi vuxna ger dem förutsättningarna.

 202. Carla

  Migt bästa tips för att uppmuntra till kreativitet är dessa tre: – gör det enkelt i början! Att måla en pinne röd eller blå eller gul kan vara roligare än att måla på papper. – var med barnet! Gör själv aktiviteten och visa att det är något du tycker är roligt. – sist men inte minst: kladda!! Det är inte så farligt om det kommer färg eller glitter eller nåt annat på kläderna, förhoppningsvis går det bort i tvätten och gör det inte det så får man väl helt enkelt skryta med att ens barn är kläddesigner ?

 203. Beverly

  Förutom att jag tycker att man som förälder kan skapa olika tillfällen för kreativitet som att måla, pyssla, baka osv så tror jag att det är viktigt att inte bedöma det barnet gör. Jag vet själv att det är lätt som förälder att säga ”vad fin teckning”. Men jag försöker påminna mig om att det barnet ska uppnå genom exempelvis sin teckning är inte att vara duktig utan att vara just kreativ. De ska få uttrycka sig kreativt utan krav på prestation. Som förälder kan man istället fråga barnet: ”vad målar du?” Eller: ”Vad föreställer teckningen?” vilket även utvecklar deras fantasi och berättarförmåga. Barn är egentligen kreativa i det mesta de gör som i exempelvis leken. Och genom att fråga barnet om vad de gör och liknande så uppmuntrar man deras kreativitet. ?

 204. Ninja

  Här hemma håller vi just nu på med renovering, vår son brukar ofta vilja hjälpa till
  Med alla från att måla till att skruva ihop saker. Han blir ofta väldigt inspirerand av oss och att få bygga något eget tex en liten träbåt eller så
  Av spillvirke är en favorit! Då det ofta blir lite spill av både trä och färg brukar han gå loss och fixa ihop något litet pyssel.

 205. Jasmine Bergqvist

  Mitt bästa tips är att läsa högt för barnen. Ta sedan med er fantasin ut i leken. Uppmuntra, fråga och lek tillsammans ❤️

 206. Maria

  Åh vi älskar pyssel. Mitt bästa tips är att låta barnen göra som dom vill. De finns inget rätt eller fel, utan bara låt fantasin flöda :). Här hemma tar vi det som finns( bor på landet, finns massor i naturen). Och de är så roligt och få se sonen när han skapar något utifrån vad han själv tycker. Glädjen i hans ögon slår allt.

 207. Rosa

  Här hemma tar vi vad vi har eller så hittar vi saker i naturen sen läggs allt ut på bordet och skapandet kan börja. Brukar säga att de behöver inte vara perfekt, bara de är ditt ?

 208. Sofie

  Mitt bästa tips är att låta barn få göra som dom själva vill när de gäller att vara kreativ. Ingen kan säga till dom att ”så här ska du göra”. På så sätt lär dom sig att skapa, vara kreativa och tänka utanför boxen.

  Kram

 209. Ulrika

  Hej.
  Detta priset hade jag så gärna velat vinna. Har kala väggar där hemma. Inte riktigt hittat något intressant men kan kanske hitta något bra tavlor där. Behöver något bra att se fram emot då livet just nu känns som skit.

 210. Micaela Wivallius

  Nu har jag inga barn ännu, men tänker att det är otroligt viktigt (egentligen i allt) att som förälder vara delaktig, uppmuntrande och framför allt närvarande. Att inte sitta med telefonen 24/7 utan att pyssla med barnen eller bara sitta med och lösa korsord och hjälpa dem genom att själv visa starten på vägen. Kanske flummigt men just närvaron utan skärm kommer vara så otroligt viktigt för mig som förälder.

 211. Patricia Nilsson

  Älskar Desenios poster!
  I Oktober flyttade vii till ett underbart radhus med vår 9 månaders son. Hemmet är långt ifrån färdigt men vi kämpar på när sambon är hemma på helgerna. Det som verkligen fattas är just något på väggarna. Det är vitt & tomt och det hade varit så glädjande att få vinna detta och kunna göra vårt hem riktigt fint!

 212. Malin

  Jag tycker om att låta mina barn vara kreativa med olika sorters material! Allt från färdigt ”köpepyssel” till återbruksmaterial från återvinningspåsen eller naturen. Känns extra viktigt att ge de verktygen till att se att det går att göra något nytt och spännande av något använt, framförallt ur miljöperspektiv ??
  Det bidrar starkt till deras kreativitet och de använder gärna alla sorters material till skapande.?

stats