Vi alla stävar mot att skapa empatiska små människor i våra barn. Eller? Jag gör det i alla fall. På mama.se hittade jag en superintressant artikel där Mama har talat med empatiforskaren Jakob Eklund. Här kommer hans nio nästs tips på att skapa empatiska barn:
- Visa empati mot andra
Barn gör bekant som vuxna gör och inte som vi säger. Om du visar omtanke mot andra, till exempel genom att fråga om du kan hjälpa någon som är ledsen, är det större chans att barnet också gör det.
– Vi har gjort en studie som just visar att människor bedömer om någon är empatisk utifrån handlingarna och inte från vad den säger. ”Actions speak louder than words”. Därför kommer barnen inte att gå på vad föräldrarna säger för empatiska fraser, utan på vad föräldern utför för empatiska handlingar.
Egen kommentar: Mitt i prick på denna punkt. Det spelar en mindre roll i vad man säger, det är utifrån ens agerande som barnen faktiskt tar efter och ”lär”.
- Säg förlåt
Du vill att barnet ska lära sig att säga förlåt, då är det viktigt att du själv gör det om du gjort något som är fel mot barnet. Hur ska hen annars kunna tycka att det är viktigt, om du själv kommer undan? Detta gäller även om du bråkat inför barnet, till exempel med din partner. Säg gärna till barnet att du har sagt förlåt och att ni är vänner nu.
– Återigen är det viktigt hur du handlar, barnet kommer att gå på dina handlingar. Att säga förlåt är då en handling.
Egen kommentar: Man måste alltid be om ursäkt. Till barn som till vuxna. Och aldrig gå och lägga sig osams, det är det värsta som finns.
- Prata om känslor med dina barn
– Prata om hur man är när man är arg, ledsen, rädd, glad, förvånad. Det gör att barnen lättare kan identifiera sig med olika känslor och förstå andra bättre. Eftersom empati per definition är att uppmärksamma känslor så är den här punkten mitt i prick, säger Jakob.
Egen kommentar: ”Man får känna alla känslor mamma”. I bilen brukar vi gå igenom alla möjliga känslor. Senast i förra veckan diskuterade vi hur man blir förvånad.
- Hylla likheter och olikheter
– Empati föds av att uppleva likhet, att känna igen sig i en annan människas situation, se att någon annan är lik mig. Och utmaningen blir då att se likheterna i olikheterna. Om jag träffar en person som är olik mig på så sätt att personen är rädd för att åka hiss kan jag ha empati med den personen. Då ingår det dels att respektera att den andra är olik mig. Men det handlar också om att kunna förstå den andra genom att se att rädslan för att åka hiss är likt något jag är rädd för. Jag kanske kan känna igen rädslan genom att tänka på situationer där jag varit rädd för hundar. Alltså spelar både olikhet och likhet en roll i empati.
Egen kommentar: Tänk att man alltid söker efter likheter hos en annan människa. Om det slår en att jag och personen som jag samtalar med är uppvuxna på samma plats, har föräldrar från samma länder, har gått i samma skola. Helt plötsligt väcks en iver och man vill veta mer. Likheter för en samman, och man ska inte vara rädd för olikheter. Jag ser det som att mina och Hugos olikheter gör oss till bra komponenter. Barn söker också likheter i andra.
- Uppmuntra om ditt barn är empatiskt
– Om du uppmuntrar eller belönar när barnet varit empatiskt ökar sannolikheten för att barnets empatiska beteende ska fortsätta.
Egen kommentar: Det är otroligt viktigt för barn att höra att dom är speciella, unika. Att man är stolt över dom och att man litar på dom. Likaväl som att man kanske är snabb med att påpeka det som man tycker dom gör fel bör man vara lika snabb med att påpeka och uppmuntra det man tycker att dom gör rätt.
- Påpeka igenkänning
– Peka ut likheter mellan andra människors situationer och något barnet själv varit med om. Igenkänning skapar empati.
- Läs
– Läs skönlitteratur för barnen så att de får träna sin inlevelse.
- Spela rollspel
– Låt barnet spela rollspel, prova att vara någon annan en stund.
Egen kommentar: Amen!
- Behandla barnet med empati
– Empati föder empati.
Egen kommentar: Word.
Tycker att detta är ju självklart när man har barn själv för mig att prata om känslor och varför man ska visa respekt och vara vänlig mot andra. Men det kan även vara bra att själv få bli påmind om hur man ska behandla andra. ! Att läsa är superbra! Älskar mina stunder på kvällen med min tös då vi sitter och läser Ingrid bland annat. ( Som förövrigt är en stor favorit här hemma.) Ha en fin helg!
Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
Så himla klokt inlägg!!
Vi uppmuntrar verkligen empati och att tänka på andra här hemma 🙂 Är glad att min son är empatisk. ”Oj! Gjorde det ont?” Kan han pausa för att fråga när han och hans pappa bus-brottas.
Så fint. 🙂
Tack för ett bra inlägg