Stora tjejen
Min dotter är 10 månader gammal. Vad kan man som förälder göra för att uppmuntra? Jag pratar mycket med Molly. Hon förstår inte allt men hon lär sig att urskilja känslor i form av tal. Det är knappt något bråk på kvällarna längre, hon lever ett stimulerande liv vilket ger en god (hel) nattsömn. Vi har nog hunnit göra en hel del med Molly men det som ligger framför oss är att hälsa på sandlådan och måla med färg. Jag skulle bara vilja köpa vita rullar och tejpa fast dom på golvet. Klä av Molly till bara blöja och låta henne gå loss med målarfärg. Jag skulle också vara med och måla såklart.
I april får jag tillbaka min loppa på heltid. Då är det mamatime och jag ser ljust på våren. Vi kommer hitta på så mycket kul. Balkongen är ett av vårens projekt att ordna och jag ser framför mig när jag försöker plantera att Molly river upp jorden =)
Lite tips på vad man kan göra med lite större bebisar
*Låt barnet sitta i en säker gunga. Samtidigt som man gungar barnet kan man passa på att busa, prata eller sjunga lite. Berätta för barnet att det gungar upp och ner och fram och tillbaka.
*Bind fast ett rep på ett mjukdjur eller en leksak. Göm den under en stol så att bara repet syns. Fråga var djuret är. Visa hur man kan dra i repet så att djuret eller leksaken blir synlig igen.
*Låt barnet bada en docka. Visa dockans olika kroppsdelar och visa sedan samma kroppsdel på barnet.
*Låt barnet måla med fingerfärg. Använd en blandning av filmjölk och hushållsfärg. Sätt barnet naket på ett stadigt underlag, till exempel en badkarsmatta, och låt det pröva fingerfärgen. Spela gärna musik som barnet tycker om.
*Med fasta läggningsrutiner vet barnet vad som väntar. Det blir mindre svårt att övergå från lek till sömn. Man kan till exempel bada innan barnet ska läggas för natten, läsa en bok eller sjunga en sång, men vara lyhörd för vad som passar bäst för barnet.
Jag och Molly på playan
hon är så himla lik dig på sista bilden. Har tänkt på det många gånger förr. då bland annat Hugo huggorm har lagt ut bilden förr.
Om man vill boosta sin kommunikation med barnet så kan man stödteckna/använda babytecken. Det är helt enkelt att man använder ett handtecken som stöd till vissa talade ord, för att förstärka vad man pratar om.
Just talet är något som kommer när det kommer, och vissa barn (t ex mitt) börjar inte snacka loss förrän vid 1,5-2 år. Då har de kunnat massor med ord jättelänge, utan att kunna kommunicera. Tänk er den frustrationen! Då är det extremt tacksamt om barnet lärt sig att teckna, för handtecken kan bebisar börja använda redan från sju månader. Mitt barn tecknade sitt första ord vid tio månader (lampa) och nu har hon minst 40 tecken som hon använder för att göra sig förstådd.
För att förtydliga så hämmar alltså inte tecken talat språk på något sätt, utan förstärker snarare ett barns ordförråd. Googla på babytecken/stödtecken, det är the shit!
En annan sak som är mysigt är att läsa och titta i böcker. Vår 2:a var sen med talet och då fick vi massor med tips av talpedagogen och ett var att man inte bara ska läsa böcker rakt upp och ner utan använda bilderna och prata om dem.
Du kan börja väldigt tidigt med att beskriva vad man ser. Du kan beskriva saker med färg och form förutom vad det är för något. Det främjar deras språkutveckling.
Sen kan man som Ylva säger också använda tecken för att kommunicera, men även ljud. Om du försöker notera olika ljud som Molly använder så kommer du säkert att märka att hon använder samma ljud i liknande situationer.
Att använda ljud och tecken glöms ofta bort i kommunikation med barn som inte har börjat prata eller precis har börjat prata. Om du bekräftar dessa (när du har lärt dig vad Mollys tecken och ljud betyder förutom de du lär henne) så kommer hon att kunna lära sig de svenska orden snabbare.
Vi jobbade jättemycket med tecken och ljud och bekräftade dessa med de svenska orden när vi skulle få vår 2:a att börja prata mer (hen förstod i princip allting).