Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Vaccinera sig eller inte?

-Molly fick sin första fästing i början av veckan.

-En väns son äter just nu penicillin för att han fick Borelia av ett fästingbett

-Min mamma är LIVRÄDD för fästingar och skrämmer upp mig med hennes rädsla

Visste du att fästingar är typ det enda som inte behövs i ekosystemet? De gör ingen nytta alls! Ingen vill ha dom! Ingen av oss är vaccinerade mot fästingar men funderar på om vi kanske ska ta och göra det? Alltså mot TBE.

Nu är det försent, man bör vaccinera sig innan säsongen och man behöver tre injektioner för skydd under de första åren.

Då kommer vi igen till den där laddade frågan om vaccination. Ni vet att jag står för ”ja” till dom rekommenderade vaccinationerna. Helt ärligt så förstår jag inte alls hur man INTE kan/vill vaccinera sina spädbarn. Det är ofattbart för mig, men visst vi tänker olika och de måste man acceptera.

Läs mitt tidigare inlägg om vaccination HÄR

Minns ni när svininfluensan gick? Hela skolan vaccinerade sig, men min familj valde att inte göra det. Är du vaccinerad för svininfluensan? Hur tänker du med vaccination för TBE för dig själv och dina barn?

 

Fästingkolla kidsen varje dag!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mallan

  Jag jobbade i vården o erbjöds vaccin mot svininfluensan där o tog den. Vaccinerade inte min dotter mot det. Har vaccinerat min 14 åriga dotter mot TBE då hon ska vara i skärgården i sommar. Har inte vaccinerat mig eller min son på 4 år dock.

 2. E

  Jag valde att inte vaccinera mig mot svininfluensan, jag är försiktig med vaccin. Barnen har såklart följt vaccinationsprogrammet enligt BVC, utom att vi sa nej till rota-virus vacc. Är glad för att jag inte tog svininfluensan-sprutan då en kollega fick narkolepsi och hela hennes liv är förstört. Hon fick typ 100k i skadestånd. Hon kan inte jobba heltid, får inte köra bil, är ständigt trött och har hallucinationer.

 3. LFL

  Hej Paula

  Jobbar med Vaccinationer och Resemedicin
  1:a dosen TBE ca 40% skydd
  2:a dosen efter fyra veckor (kan tas efter tre veckor för vuxen) ger ca 90% skydd
  3:e dosen som ni kan ta efter ca 7-8 månader ger 98% skydd.

  TBE vaccinet är att rekommendera??

 4. Emelie

  Jag vaccinerade mig mot svininfluensan pga jag var i riskzonen, så fick den först av alla. Tyvärr blev jag sjuk av den då jag egentligen inte får ta sådant vaccin då jag har en autoimmun sjukdom. Blev väldigt ledsen att jag reagerade så på den. Tycker man ska vara försiktig med nya vaccin. Tog inte HPV-Vaccinet av den anledningen och fick viruset… så det är inte alls lätt att veta vad man ska göra. Grund-vaccinet är jag dock FÖR då det är ett måste för att inte sprida allvarliga sjukdomar

 5. Ronja

  Förstår inte alla människor som har olika konspirationsteorier om vaccinering och följdsjukdomar. Mässlingen var en sjukdom som nästan var utrotad och nu börjar den komma tillbaka, det är en farlig sjukdom.
  Sedan olika åsikter om vad såkallade svininfluensan vaccin gav för biverkningar , narkolepsi ja tyvärr i ett fåtal fall och de som fick de är det hemskt synd om , förstörda tarmar ? Hur vet man att den människan inte hade drabbats av det ändå (utan vaccin)
  De som även säger att vaccinet kan göra så barnet blir autistisk , känns som en nedvärdering för alla underbara autistiska barn som finns där ute, det är inte vaccinera fel, det bara blir så, autism har funnits i alla tider.

  Angående tbe vaccin , jobba en sommar/höst på infektionsavdelning och vårda fullt friska patienter som blir såååå sjuka av tbe och kanske heller inte återhämtar sig till 100 %, då tror jag ni tänker till
  Allt från unga friska män som blir som kollin till patienter som är så nära att dö.

 6. Evelina

  Hej, brukar aldrig kommentera men slank in på din länk du vidarebefordrade i ditt inlägg om mässling fallen i Gbg. Då borde du oxå veta att dom flesta smittade redan var vaccinerade. Den här häxjakten på folk som väljer att tänka med egen hjärna och inte går på myten om ”herd immunity” (genom vaccination) måste sluta! Ovaccinerade som inte har nån sjukdom kan inte föra vidare något dom inte har, däremot en nyvaccinerad med levande virus i sin spruta gör det! I upp till 2 v efter sprutan. Läkemedels bolagen sponsrar massmedia med miljardbelopp varje år. Läkemedelsbolagen erkänner endast ca 1% av alla vaccinskador och plötslig spädbarnsdöd som anmäls. Varför finns det ett kompensations program för familjer som förlorar sina barn i olika neurologiska sjukdomar och/eller död om vacciner är säkra och effektiva? Miljardbelopp har betalats ut! Självklart är det inget du blir upplyst om via media. Dom äger media. Att det har gått så långt att dom lyckats dividera oss när allt vi alla vill är att leva friska, hälsosamma och lyckliga är hjärtskärande. Du kan gå och fråga din barnmorska el läkare vad du vill, dom säger bara det dom vet. Och det dom vet är det dom fått lära sig i medical school som i sin tur är under full kontroll av läkemedelsbolagens influens. Eller så kan du börja ifrågasätta varför så stort motstånd har börjat växa fram. Jag ska bli mamma i slutet av sommaren, jag har suttit dag som natt i månader och läst studier, bipacksedlar (package inserts från läkemedelsbolagen, inte dom vi kan se på tex FASS, dom byts ut i vissa fall), statistik och oräkneliga föräldrars berättelser. Jag är säker i mitt val. Hoppas du oxå blir det. Du ska inte lyssna på mig eller någon annan här i kommentarsfältet. Informationen finns därute, du är skyldig dig själv och din inre oro att ta reda på det.

  1. E

   Är du på allvar? Det som skrämmer mig mest är dessa vaccinmotståndare som ”tror” att vaccin är farligare än grundsjukdomen i sig. Snälla du, läs på ordentligt vad dessa sjukdomar kan orsaka! Hur kan man som förälder vara så oansvarig att inte vaccinera sina barn?

 7. Elin

  Nej. De skyddar inte fullt och blir man smittad när man är vaccinerad så blir utgången värre. Tyvärr. Biverkningarna man kan få är inte heller så milda . Avstå

 8. Emma

  Jag tycker absolut att du ska vaccinera er mot TBE, och det är inte försent! Jag kom på i slutet på april att jag skulle vaccinera mig och har tagit två sprutor. Sjuksköterskan sa att man har ju inte fullt skydd efter 2 sprutor men kanske 50% i alla fall. Det känns bättre än inget.
  Och för att inte hamna i samma situation nästa år tycker jag att ni ska börja nu. Man glömmer lätt av det och kommer på de när sommaren redan börjat då folk börjar prata om det.

 9. Therese

  efter att ha fått fyra fästingar inom loppet av några dagar när vi var på landet i maj så är jag glad att jag och barnen är vaccinerade. I västmanland där vi har lantställe har antalet rapporterade fall av tbe ökat i mkt stor gradfrån 2015 och framåt och det syns ju inte på de små rackarna vilka som bär på tbe eller vilka som ”bara” kan smitta dig med borrelia.

 10. Elin

  Vi kommer inte att vaccinera varesig oss eller dottern för TBE. Kollar igenom oss varje kväll innan läggdags. Och det är väldigt få fästingar som har viruset. Samt att just det vaccinet inte skyddar särskilt bra. Känner bara en person som har fått TBE och hon var fullvaccinerad. 🙂 bvc sa dessutom att dom inte brukar vaccinera barn för det då de klarar av sjukdomen bättre än vuxna, om de skulle få den.

 11. Erika

  Läs bipacksedeln till vaccinet.. Basera aldrig ett beslut på vad andra tror och tycker gällande något läkemedel. Läs på, bilda dig en egen uppfattning. Skulle aldrig ta det själv & aldrig ge det till mina barn. Väldigt påläst och medvetet beslut. Mycket biverkningar och dessutom skyddar det dåligt ändå. Som sagt, skit i vad andra tycker och läs på FASS.se så ser du innehåll & biverkningar 🙂

 12. S

  Vi följer Bvc rekommendationer om vaccin programmet.
  Men skulle ALDRIG ge ett ny framtaget vaccin till våra barn om de inte är 110% beprövat.
  Min sambo vaccinerade sig mot svininfluensan och lever idag med narkolepsi, precis som många andra i Sverige, efter att staten skrikit ut att man måste vaccinera sig osv.

 13. Hanna

  Har flera runt mig som blivit allvarligt sjuka av svininfluensavaccinet. Allt mellan narkolepsi till förstörda i tarmsystemet. Tror inte på att vi blir skyddade utan snarare att vi blir sjukare…

 14. Evelina

  Hej Paula!
  Jag har inga barn men just detta ämnet ligger mig djupt om hjärtat. När jag var i 3-4 årsåldern fick jag borelia. Det är några av mina första minnen i livet men som tur är är många av dem positiva också. När man fick glass eller gosedjur på sjukhuset. Jag kommer inte ihåg allt men jag är livrädd för de där djuren. När jag fick borelia visste man inte mycket om det. Läkarna trodde att jag var frisk men jag blev bara sjukare och sjukare. Jag har hört i efterhand att det var nära att det gick till hjärnan så om det var borelia eller TBE vet jag ej helt. Jag har i efterhand inte vaccinerat mig då jag hört att man blir lite ”immun” om man haft det innan. Om det stämmer vet jag inte helt så det kanske är lite dubbelmoral. Däremot skulle mitt tips vara att vaccinera sina barn. Jag kommer ihåg en del av hur sjuk jag var men dessa minnen ligger som djupast hos mina föräldrar. Det var ingen rolig period och jag önskar att inga hade behövt gå igenom det. Och jag klarade mig ändå lindrigt. Dessutom tror jag att dessa vaccinen är mer utvecklade än det för svininfluensan. Den kom plötsligt och hastigt medans fästingsjukdomar har funnits ett bra tag nu.

  Detta är första gången jag kommenterar på din blogg så vill passa på att ge lite cred också. Har följt både dig och Hugo länge på instagram och kikar in här ibland. Tycker det är så kul att se eran resa med att bli föräldrar och tycker att ni på ett väldigt moget och fint sätt pratar om viktiga frågor samt ger så mycket inspiration till oss läsare. Så tack för det! Bra jobbat och fortsätt så ??

 15. Nery

  Tack för en bra blogg och för att du delar med dig av viktiga saker! Var misstänker ni att Molly fått sin fästing nånstans? Bör man vara orolig som villaägare att de kan gömma sig i gräsmattan?

 16. sara

  min mamma drabbades av TBE i november. Hon lag pa instensiven i tva mander och har nu antligen fatt flytta hem men kommer ha personlig assistent 24/7 och dom har ingen aning om hur fungerande hon kommer bli, trolightvis inte 100%. Hon var en fullt fungerande 46 arig sjukskoterska som precis skulle borja nytt jobb. Ta for guds skull alla vaccinationer ni kan for att forhindra det,

 17. A

  Jag vaccinerade mig inte mot svininfluensan. Då det vaccinet stressades fram utan att man hade beprövat det riktigt än.

  Jag kom också på försent detta året att jag borde vaccinera mig mot TBE. Har en kollega vars svärmor fått hjärnhinneinflammation utav en fästing. Det fick mig att tänka efter och för mig är det en självklarhet att vaccinera mig nästa är.
  Känner att TBE vaccinet är mer forskar och beprövad. Vilket gör att jag känner mig säker att ta det 🙂
  Super bra blogg!

 18. Julia

  Rekommenderar verkligen att vaccinera!! Min älskade sambo fick TBE 2015. Han var super dålig, hade konstant huvudvärk, sov de flesta av dygnets timmar, fick minnesproblematik, talsvårigheter och svårigheter att gå. Idag helt återställd och jobbar som vanligt. Så han hade verkligen tur i oturen. Det var obehagligt att se vad en liten fästing kan orsaka. Träffade då även på personer som blivit helt förlamade pga TBE.

 19. Petra

  Vaccinera er, och börja nu, aldrig försent. Så värt! Mim mamma tog med och vaccinerade oss för ca 18 år sedan, då tog jag de första tre. Sen rann det ut i sanden.. men har nu varit oxh vaccinerat mig igen, och i och med att jag hade de tre första sprutorna kunde jag ta en nu, 18 år senare, och minnescellerna i kroppen sätter igång själva skyddet igen. Så nu behöver jag inte göra det förän om 5 år igen. Detta enligt min vaccinationssköterska så litar på det och även läst mkt om det. Så jag säger bara gör det!

 20. Caroline

  Hej Paula! Brukar inte kommentera på bloggar men nån gång ska vara den första! Jag jobbar som sjuksköterska och vaccinerar många barn mot TBE varje dag. Det som inte många tänker på är att det i princip räcker att fästingen ”sätter sig” och så kan det vara kört. Med borrelia har man lite mer tid på sig. TBE kan förstöra ett liv. Och du har fel med att det är försent! Två doser räcker för att få ett bra skydd, det ska gå 1 månad mellan första och andra dosen. Nu är det dock brist på vaccinet men tycker absolut ni ska ta det ASAP när det kommer in igen. Du kommer ångra dig om du inte gjorde det, tänker jag. Hör gärna av dig om du har några frågor 🙂

 21. Fru Dahlqvist

  Vi bor i högriskområde för TBE (norra Uppland) så i år har vi äntligen kommit iväg att vaccinera dottern på 3 år.
  Vi har mycket vilda djur på tomten (rådjur, harar, fåglar) även hästar som grannar. Sen har jag själv haft borrelia och kommer vaccinera mig mot TBE till nästa säsong. Skulle gjorde det nu om jag inte varit gravid, men kommer ta första sprutan när dottern får tredje. Enligt hon som vaccinerade oss har man 90% skydd efter två sprutor. TBE är en hemsk sjukdom du kan få problem med resten av livet om du har otur. Därför känns det helt klart värt att precis som de andra sjukdomarna vi vaccinerat mot vaccinera mot TBE

 22. Åsa

  Vi har vaccinerat oss och vår son, dock är vaccinet bara mot tbe och inte mot borrelia. Men vi har haft folk i vår närhet som fått tbe av fästingar så vi kände att vaccinet var värt det.

 23. Luljeta peci

  Hej underbara du! Jag har två barn och båda har fått första dosen. Andra ska jag ge kommande dagarna. I juni förra året blev min dotter svårt sjuk i neuroborelius vilket är borelia i hjärnan, hon var 5 år då och hennes vardag var förstörd! Kräktes stup i kvarten i samband med huggande smärtor i huvudet, i tre veckors tid in och ut från sjukhus tills dem i slutet då hon fick åka in ambulans pga kollaps, då valde läkaren göra en ryggvätske prov som visade att hon bar på neuroborelius och samma dag sattes en ven kateter i där hon sedan fick antibiotika intravenöst i 10 dagar! Det hon råkade ut förr är anledningen till att jag väljer att ge henne tbe vaccinet ❤️

 24. Nathalie

  Vi vaccinerar! Hela familjen tog första sprutan för en månad sedan och nu i helgen är det dags för andra dosen. Som någon annan skrev – Det är bättre att ha påbörjat vaccinationen än ingen alls.
  De pratade just om fästingar och TBE idag på Nyhetsmorgon. Och var tredje person som får TBE får men för resten av livet! Hade ingen aning om att det var så mycket som var tredje… finns det vaccin så tycker jag självklart att man ska ta det! ?

 25. Elin

  Hej Paula!
  Till och börja med vill jag säga att du är grym!! En så extremt inspirerande kvinna.

  Angående vaccination så tycker jag att ni ska vaccinera er mot TBE, jag tog första sprutan för en månad sen och sköterskan sa att jag är skyddad och ska ta nästa i oktober.

  För 8 år sen så fick min älskade morfar tbe och blev jättesjuk och det var riktigt illa, vi visste inte om han skulle klara det under en lång tid och han låg på sjukhus i 2 månader. Visserligen så är han äldre, men inte så gammal, då var han runt 65.

  Ta hand om er. All kärlek ❤️

 26. Tessie

  Vi vaccinerar oss självklart! Det finns väldigt mycket fästingar där vi bor och hittills har jag fått en och hittat två innan de hunnit sätta sig – sedan vi flyttade in för 3 år sedan lite drygt. Innan dess har jag bara fått en enda fästing i hela mitt liv, så det är verkligen fler här tyvärr. Tog mina två första doser förra sommaren, men nu är jag gravid och då rekommenderade de att jag skulle vänta med mig tredje dos till efter förlossningen, så det ska jag göra.

  Min dotter på 1½ har precis tagit sin andra dos och får sin tredje nästa vår. Det var ingen tvekan alls om att hon också skulle få bli vaccinerad!

 27. Malin

  Du har 90% skydd efter 2 sprutor och dom kan du ta med 4 veckors mellanrum. 3 sprutan efter ett år. Fästingar är aktiva fram till september/oktober om det är varmt. Vaccinera er! ?

 28. Erica

  Jag valde att ta fästingvaccin på vår dotter för att TBE är så farligt att om man får det kan man bli skadad för livet. Därför tycker jag att det var värt att skydda henne mot det. Så nu är hela vår familj Vaccinerade 🙂 jag känner att jag hellre gjort allt jag kan (så länge de inte är farligt) för att vår dotter inte ska bli sjuk!

 29. Malin

  Jag kommer ta TBE sprutan på min son i början på nästa år. Han blir 1 nu i juli så får inte ta än. Men här där jag bor är det varning för mycket fästingar. Jag har haft borelia men aldrig sett en fästing på mig. Men tvingade faktiskt sambon nu så att jag och han gick och tog TBE vaccin. Tagit 2 doser nu så det ska funka under sommaren.
  Jag tar självklart alla vaccin som ingår. Tog inte Rota då sambon inte ville. Men nu är det min tur att bestämma så TBE blir det verkligen.
  Jag tar allt vaccin för att man inte ska få de sjukdomarna och plus att de som är infektionskänsliga som inte får ta vaccin eller får få vissa sjukdomar ska kunna gå på förskolan.

 30. Cassandra

  Vaccinerade mig inte mot svininfluensan då jag tyckte de stressade fram det vaccinet.

  Däremot vaccinerar vi mot allt annat inklusive TBE för både mig och sonen på 2 år.

  Jag är neurosjuksköterska och har sett hur illa det kan gå om man får TBE. Har sett patienten som fått förlamningar och kognitiva svårigheter för resten av livet. En fruktansvärd sjukdom!!!! Så för mig är det självklart att vaccinera då Sthlm dessutom är högriskområde.

  Jag säger så här vaccinera nu så har ni lite skydd i sommar och så kan ni ta tredje sprutan i maj nästa år så har ni skydd hela nästa sommar. Det är jätte viktigt!!

  Vaccinerade mig och sonen i juli och augusti förra året och tredje sprutan nu i maj.

 31. Erika

  Det går att påbörja vaccinationen ändå nu. Första sprutan ger mer skydd än ingen spruta. Tbe finns det inget botemedel emot. Vi är vaccinerade allihop. Stor respekt för fästingar. Sen är det bra att hålla koll om man får fästingbett. Borrelia finns i två sorter en synlig och en osynlig. Min dotter fick den osynliga som inte visar sig med en ring runt bettet. Hon fick feber och ont i kroppen och blev behandlad. För långt gående med borrelia kan ge ledbesvär och man kan bli steril.

  Mitt råd är att vaccinera Nu ändå.

 32. Jenny

  Båda våra barn är vaccinerade, eller hela familjen är det. Förra året sökte min pappa hjälp pga fruktansvärd huvudvärk. Han fick söka flera gånger innan han tillslut åkte in till akuten. Jag och min bror åkte dit och de är det jobbigaste jag varit med om. Han var sååå dålig, låg bara i en säng med en blöt handduk över pannan. Pratade inte, rörde sig knappt. Massor av prover togs och efter flera dagar hittade dom att han hade TBE. Många veckor på sjukhus, behövde hjälp med toabesök och allting (från att vara helt pigg och frisk). Tillsist fick han komma hem men låg bara i sängen i ett halvår. Vi alla fick hjälpas åt med lunch, toabesök och allt där till. Mina barn tyckte att de va jätteläskigt att träffa morfar den perioden, deras fantastiska band gick av och jag grät varje gång jag såg det. Nu, ett år senare har en äntligen fått börja jobba igen! Vaccinera er för Guds skull <3

 33. Daniela B

  Är vaccinerad både mot TBE och svininfluensa. TBE för att min fästman är topporienterare och jag följer med på många tävlingar och svininfluensan var nog mest för att de flesta andra i min dåvarande skola gjorde det. Rekommenderar nog varmt TBE vaccinet. Var skraj för de biverkningar vaccinet kan ha men jag slapp undan med värk i armen några dygn. Enligt hälsovårdaren som vaccinera mej får de allra flesta ingen biverkning alls förutom en lite öm arm 🙂

 34. Annika

  Alla som inte vaccinerar sina barn enligt det rekommenderade programmet på BVC blir jag så irriterad på. Skulle de resonera likadant om INGEN vaccinerade sig och alla dessa, vissa dödliga, sjukdomar härjade fritt? Jag tror många skulle tänka ett varv extra. Att vaccinera sig och de sina är att ta en för laget, alltså samhället.

 35. Malin

  Mina tjejer fick sin första dos TBE vaccin för drygt 1 månad sen. Förra året velade jag fram o tillbaka.. men i år bestämde vi att det är dags! Vi bor i ett högrisk område (Västerås) samt så har en av mina döttrar redan haft 2 stycken otäckingar… Hört om så många fall för TBE så jag är livrädd för de!

 36. MAlin

  Vi är vaccinerade 3 av 4 i familjen, jag och barnen.
  Barnen leker, rullar och hoppar omkring i naturen och jag efter dom, plus att vi har katt som kan dra in dom så det kändes som ett bra val. Tbe har ökat otroligt där vi bor så det kändes ganska självklart. Sambon valde att inte göra med resonemanget att ”det drabbar aldrig mig”

  Varken jag eller barnen har fått några biverkningar av vaccinationen.

 37. Camilla

  Är inte vaccinerad mot svininfluensan eller fästingar. Visst har man haft en och annan fästing men har alltid kollat igenom kroppen före läggdags, om man varit ute i naturen, och alltså fått bort dem i tid.

  Inga extra vacciner tänker jag. ☺️

  1. Olivia

   Tänkte bara skriva att om en fästing är smittad med tbe och biter så får man viruset i sig direkt, så om de hinner bita en och man inte är vaccinerad så är det kört..

 38. Sandra

  Helt klart för trots att vi inte tog svininfluensan som jag nu är tacksam för iof. Tyckte då att den kändes för stressad och ny. Dock har mina barn tagit alla andra och i år även fästing de första 2 sen är de ju påfyllning osv. Bästa beslutet då sonen fick flera jätte lätt förra året, nu känner jag mig tryggare.
  Dock tampas jag nu med om dottern ska ta livmoderhalscancer sprutan ?. Den känns också ny, i usa tar både pojkar och tjejer men i sverige bara tjejer. Sedan vet man ju ändå inte. Men får krävas lite mer av mig att kolla upp allt innan beslutet ska tas är som tur något år dit.
  Men tycker absolut att fästing sprutan är bra att ta speciellt för dem som har lätt att få det. Jag själv har aldrig haft någon dock får jag myggbett istället ??. Måste bara säga att jag knappt läser bloggar dock älskar jag din. Den är så verklig och inte tillgjord men även tar du upp bra frågor!!

  1. Freja

   Hejsan!
   Jag är själv vaccinerad mot livmoderhalscancer. Jag hörde nyligen på radion att de precis kommit fram till att färre i just min årskull -93 fått förändringar pga sprutan. Värt att kolla upp den infon kanske 🙂

 39. Isabelle

  Vi började vaccinera oss jag och min son för 1 månad sedan , Men nu lagom tills vi skulle ta andra dosen så är vaccinet slut! Så vet inte när vi kommer få ta nästa nu…

 40. Klara

  Både jag och barnen är vaccinerade mot tbe (3 barn) anledningen är för att vi bor i Roslagen och spenderar mestadels av somrarna här ute. Sen fick en släkting till mig tbe för några år sedan och hon lider fortfarande av det. Svininfluensan är jag vaccinerad mot, fick det via jobbet men jag vet inte om jag hade gjort det själv annars…

 41. Cassandra

  Jag tänker att det är en billig (till och med gratis för barnen) livförsäkring. Visst gör det lite ont för någon minut, men jag skulle aldrig kunna sitta där.. Vid mitt barns sjukhussäng och veta att jag hade kunnat undvika det med vaccination. Jag tycker verkligen att man ska vaccinera sig, fästingarna är överallt ?

stats