Det händer oss alla, vi lämnar ifrån oss våra skatter i olika åldrar till olika typer av verksamheter för att fortsätta med arbetslivet/studier eller annan sysselsättning. Molly var 16 månader när det var hennes tur att börja på förskolan. Det var lite nervöst men samtidigt spännande, förskolan ger något till Molly som vi aldrig kommer kunna ge henne. Där skulle hon helt plötsligt vara en del av en större grupp. Lära känna nya vuxna och barn, lära sig känna förtroende till gruppen och få ta lärdom om hur man fungerar socialt. Förskolan är det första steget ut i samhället och det är viktigt att både barn och föräldrar känner sig trygga på den plats. Jag hade aldrig kunnat gå ifrån en lämning med rak rygg om jag inte kände ett förtroende på 100 % till pedagogerna och verksamheten. Det händer att Molly är ledsen vid lämningen men jag vet att hon är stark, att det går över innan jag har hunnit nå grinden och att hon är i goda händer.
Mitt tips till dig som ska välja förskola till ditt barn är att höra med vänner eller grannar runt omkring er hur dom upplever förskolorna. Det är snacket mellan föräldrar som är det man ska lita på, inte omdömeslistan på förskolans hemsida. Det funkar hur bra som helst att ringa till olika förskolor för att be om att få komma och hälsa på. Tänk igenom vad du värderar och vad som passar just er familj bäst. Det finns så himla många inriktningar idag som t.ex. ur och skur, Reggio Emilia och dagsverksamheter med olika språk. Mollys lilla kusin börjar på ett finsktalande dagis nu nästa vecka, coolt!
Mitt enda krav inför Mollys förskolestart var att vi skulle känna förtroende. Med tanke på att jag har två sladdisar till bröder så fick jag hämta och lämna en del som tonåring. Grabbarna gick på den förskola som vi sökte till och Molly hamnade till och med på samma avdelning som mina bröder gick på. Så jag kände redan innan starten att jag ”känner” förskolan. Jag visste hur dom arbetade och jag såg hur bra mina bröder trivdes. Deras favoritpedagog arbetade till och med kvar så nu har även Molly tytt sig lite extra till just henne. Det är helt fantastiskt vilket arbete dom gör med våra barn, hur dom låter barnen upptäcka och lära sig saker på deras nivå. Varje dag får vi ett meddelande per mail med info om hur dagen har gått och ett gäng bilder. Detta följt av föräldrarfika, sommarfest, luciafirande, föräldrarmöten, utvecklingssamtal en gång per termin och uppriktighet om hur dom upplever Molly. Varenda dag vid hämtning blir jag så stolt, när jag hör andra prata om Molly och dom framsteg hon visat. Samtidigt berättas det när det varit tufft. I vintras så skolades två nya småttingar in och Molly kände nog lite rivalitet när hennes favvo-pedagog fick nya barn att ta hand om. Nu var hon inte yngst längre och det blev annorlunda förväntningar.
Här kommer en liten lista med tips på vad du kan tänka på inför en förskolestart:
* Märkpennan kommer bli din nya bästa vän. Märk allt, till och med skor!
* Tänk dubbelt av allt. Vi låter alltid ett regnställ få bli ”föris-regnstället”. Samtidigt måste man ha ett hemma om man behöver det på eftermiddagen eller under helgen. Tänk så med nästan alla utomhuskläder.
* Det finns hemsidor där du kan skräddarsy nappar. Där kan dy beställa nappar med ditt barns namn för att göra arbetet lättare för pedagogerna.
* Alla har olika relationer och jag känner att vi kommit alla Mollys pedagoger nära. Molly har varit lite sen i talet och i våras märkte både vi och pedagogerna att Molly blev frustrerad när hon inte blev förstådd. För att hjäpa henne så talade jag om saker vi t.ex. gjort under helgen. Efter vårt första Gröna Lunds besök pratade hon inte om annat än nyckelpigan och självklart ville hon tala om det på förskolan också. Så dela med er av livet ni har hemma, det hjälpte oss iallafall =)
* Hjälp varandra att utveckla barnet. Inför varje utvecklingssamtal uppmanar pedagogerna oss föräldrar att tänka igenom om det är något speciellt vi vill att förskolan ska tänka på. Det är föräldrarnas ansvar att forma barnet men förskolan är ett bra komplement. Vi önskade att Molly skulle få kika in på barntoaletten även om hon var långt ifrån redo vid det tillfället. Men vi tänkte att det kunde göra henne gott att se hur hennes kamrater gjorde.
* Köp lite billiga ”slit och släng” kläder som kan bli liggandes i lådan på förskolan. Det som vi istället lägger pengarna på är bra skor, vinterkläder, skaljackor, underställ, mössor och vantar. Vår och sommar känns alltid lättare för då behövs det inte lika mycket kläder.
* Respektera pedagogernas arbete. Alla som jobbar på förskolor är för mig vardagshjältar. Utan er skulle inte vardagen funka. Jag ger rätt så ofta bekräftelse och visar min tacksamhet gentemot dom. Regel nummer ett är att inte slarva med lämningen och hämtningen. Vi har sagt att Molly går mellan klockan 9-16 och då får hon inte vara där 09.06 utan hellre 08.52 för att inte försena deras plan för dagen. Likaså vid hämtningen. Inte komma vid 16.14 men 14.58 är inga problem för då förstör man inte hur dom har planerat med personal.
* Inkludera ditt barn så gott det går. Nu pratar jag med Molly om förskolan varje dag, att hon ska tillbaka på måndag. Jag berättar om att hon ska få träffa alla hennes kompisar igen och att hon ska leka, äta, sova, vara med på samling och äta mellis medans mamma är i skolan. Nu har hon fått gå och lägga sig tidigare den här veckan för att lättare kunna hitta tillbaka till rutinerna.
* Greta brukar aldrig få följa med till föris men på måndag ska hon få följa med. Kanske på tisdag också beroende på hur det går. Det kommer säkert gå smidigare än vad jag tror men Molly har varit hemma med oss sedan 5 juni så jag räknar med att det ska ta ett par dagar innan hon kommit in i svängen igen.
* Ge er hellre en halvtimme för mycket än en halvtimme för lite dagen då starten är. Ingen mår bra av att stressa och det ska checkas av en hel del. Alla extrakläder ska med, utomhuskläder, sovkläder, nappar och så ska man hinna uppdatera pedagogerna om det nya som hänt under sommaren. För oss blir det att Molly ska få vara blöjfri. Jag kommer packa allt som ska med redan på söndag för att göra måndagsmorgon ännu lättare!
TACK! Tänk om alla föräldrar med barn på förskola kunde läsa denna lista. Jag som arbetar på förskola blir så genuint glad av att det finns föräldrar som du, som respekterar oss och vårt arbete. Allt för många föräldrar har en syn på oss som att vi endast finns till för att ”passa” barnen, vårt arbete är så mycket mer än så <3 Återigen, TACK!
När jag för ett bra tag sedan påpekade det med talet blev jag påhoppad av dina läsare precis som om jag bara ville illa, inte förstod något och inte hade någon koll. Bra att hon får stötta såhär tidigt och inte får vänta lika länge som jag.
Med uppmärksamma pedagoger o föräldrar som ni blir det inga problem!
Åh Gud Paula vad glad jag blir när jag läser ditt inlägg!
Jag som själv jobbar på förskola önskar verkligen att många föräldrar/vårdnadshavare läser ditt inlägg och tar till sig. Vi barnskötare/förskolelärare har världens bästa jobb och det hade bara blivit bättre av lite uppmuntran! Utmärkt inlägg och vad kul att läsa att Molly trivs på förskolan, hon verkar vara en riktig lite guldklimp! Lycka till med eran nya diamant! 🙂
Vad glad jag blir när jag läser ditt inlägg! Fler borde ha samma synsätt som du. Jag har själv jobbat på förskola o vet hur tufft det är när man t ex har planerat att vara 2 kvar i personal o föräldrar inte kommer o hämtar sina barn i tid. Heja världens bästa Paula! <3
Som blivande förskollärare blir jag varm i hjärtat av att höra din inställning till förskolans verksamhet och personal!
MALIN (med stora bokstäver ;). Såg att du skrev att din snart 2-årige skulle börja förskolan snart. För min kille som fyller 2 i oktober så var det första dagen idag :). Skulle vara kul att bolla lite, bl.a vad som behövs gällande kläder m.m. Hur du tänker.
Min mail är [email protected] om du vill ”prata” :).
Dina tankar var jättebra Paula! Så svårt som första förälder vad som är viktigt och inte viktigt inför förskolestarten.
Som förskollärare blir jag väldigt glad av detta inlägg! BRA skrivet! Tacksamt med föräldrar som du <3
TACK underbara Paula för det här inlägget!
Min son ska på tisdag skolas in. Han fyller 2 år i september och vi ser så himla mycket fram emot det här.
Jag ser upp till dig i din roll som mamma, med dina värderingar du vill dela med dig utav.
Jag blir glad av dina sunda tips och råd.
Tack för ett extra bra inlägg angående inskolningen.
Din dotter är otroligt charmig och jag vill önska dig och din lilla familj all lycka.
Kram
min dotter är 10 månader och vi ska inte skola in riktigt än men ett tips som jag fått av många är att besöka några förskolor, eller de man väljer mellan för att få en känsla redan innan. Ett annat tips jag fått är att gå till lekparken till den förskola man valt. Alltså när dagiset är stängt då lekplatsen är öppen för allmänheten. På så sätt känner barnet igen stället redan vid inskolning ☺️
Vilket bra inlägg!
Jag är utbildad förskollärare och håller med i allt du skriver förutom det om lämning. På alla förskolor jag arbetat på är det inte meningen att man ska lämna innan tiden man skrivit upp, då personalstyrkan är baserad på barnens tider (du har skrivit om det vid hämtning, men det gäller även vid lämning). Så vill man vara där innan 9 för att aktiviteter börjar då exempelvis är det bättre att skriva 8.45 🙂
Tack Paula du är underbar älskar din blogg! Min dotter började förskolan idag och jag ska ta nytta av många av dina tips!
Jag jobbar själv på förskola och håller med i nästintill allt du skriver 🙂 däremot tänkte jag lite på de du skrev att du hellre lämna några minuter tidigare än senare och jag förstår precis hur du tänker men kruxet med att lämna några minuter tidigare är att chansen finns att det inte är full personalstyrka, att personalen har lagt schema och personal efter att dem sett att det kommer tex 10 barn klockan 9 och kommer 5 av dem barnen tidigare kan det vara svårt att ta emot er föräldrar och era barn på ”rätt” sätt som känns bra för båda sidor 🙂
Jag ser att du har det tänker redan på hämtningstiden men de är bra att tänka även vid lämning 🙂
Sen en sak som jag inte tror du skrev som även har lite med tider att göra är att ringa! Självklart kan det hända saker på vägen eller att man måste jobba över med mera men ring och tala om. Många förskolor här där jag jobbar har även en mobiltelefon som kan kan slänga iväg ett sms till om det skulle bli några ändringar under dagen 🙂
Vad kul att läsa! 🙂 vår dotter går sitt andra år nu och jag tycker väldigt likt dig! 🙂
Speciellt det med att dela med sig av livet där hemma! 🙂 det uppskattas nog väldigt mkt av pedagogerna!
som förskollärare blir jag alldeles varm i hjärtat av det fina du skriver om mitt yrke. Många bra tips om hur man som förälder kan göra små, små saker men att de betyder och underlättar så mycket för oss. Tack <3