Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Vilket ord är det jag letar efter?

Jag skulle säga att jag är mitt emellan vegetarian och allätare. Jag har väl egentligen aldrig gillat rött kött. Valt fisk eller kyckling före, och om jag nu ska äta kött så har jag bett om att få det well done.

Visste du att nötkött faktiskt är en av de största bovarna i klimatförändring? Att ett kilo kött (utan ben) motsvarar 23-39 kg växthusgaser. Det är ungefär 10 gånger så mycket som ett kg kyckling. Kor släpper ifrån sig en gas som heter ”metangas” och det är det som påverkar klimatet.

Köttet har varit vår främsta källa till protein och järn, men att vi svenskar äter ca 85 kg kött och chark per år tycker jag låter onödigt. Ur ett hälsoperspektiv så kan man dra ned på sitt köttätande, som i sin tur även gynnar miljön. Hur tänker jag då? Hur äter jag?

Jag funderar på att äta vegetariskt två gånger i veckan. Dels för att jag har börjat intressera mig för vegetarisk mat men också för att jag tycker att det är viktigt att alla tar ansvar. Sedan äter vi kyckling och fisk hemma. En gång i veckan köper vi köttfärs, och då blir det oftast tacos eller spagetti och köttfärssås. Går vi ut och äter på restaurang så får jag fundera på om jag tycker att det är värt att jag äter kött, eller om det går lika bra med fisk.

I kikärtor har jag hittat en ny proteinkälla. Likaså i Acai. Jag slänger i acai i min morgonsmooothie, så jag börjar min morgon med en proteinboost. Protein finns också i sojabönor, nötter, ägg, linfrön, riven parmesan och till med i broccoli.

Det händer saker i mig, jag börjar bli mer medveten. Jag tänker mig för vill ta medvetna val kring min och min familjs kost ur ett miljö och hälsoperspektiv. Men vad är då ordet jag söker? Vad sjutton är jag, när man är någonstans mitt emellan? Vad är du? Hur tänker du kring rött kött?

Untitled

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Michaela

    Du är inte ensam med dessa funderingar. Efter att ha sett för många dokumentärer för fyra år sedan och blivit anti-köttindustrin lade jag ner det och blev vegetarian. Sen dess har jag även varit vegan under lite över ett år men gick tillbaka till att vara vegetarian. För mig handlar det om att må bra och sen jag slutade med kött och drog ner på mjölk och ägg produkter har jag mått så mycket bättre. Jag tror också på att det är viktigt att inse att vi är privilegierade att kunna välja en vegetarisk/ vegansk kost. Så även om jag inte rört kött på fyra år förbjuder jag mig inte att äta det, en dag kanske jag befinner mig i ett land eller område där vegetariskt alternativ inte är möjligt, och det är okej.

    Intressant är också att i t.ex i Australien där jag bor äter en del vegetarianer kängurukött, då det behövs för miljön och faktiskt har en positiv energipåverkan jämfört med om man lämnar dom helt ostörda.

    Anyway, kul att höra att du gillar veggiemat och tro mig, det kommer bara ha en positiv påverkan på din kropp men va också tacksam för att kunna ha den valmöjligheten:) Och din blogg är underbar, TACK!!

  2. Elin

    Ett tips är att byta ut köttfärs mot sojafärs. Går att göra allt du gör med vanlig köttfärs på det och bidrar varken till lidande för djur eller miljöpåverkan. Dessutom är det riktigt gott och skillnaden är minimal. Det är dom små sakerna som gör skillnad. Lycka till och heja dig!

  3. Pernilla

    Förlåt men äter man kyckling är man inte ens i närheten av terian ordet…… antingen äter man kött eller så äter man de inte i min mening ?. Sen att de är bättre att välja bort det ibland är ju jätte bra men man är ju inte i närheten av att vara vegetarian eller nått annat för den delen Heller .. min mening alltså ?

  4. J

    Hej! detta är verkligen sååå roligt att höra!! ja bara måste tipsa om att se dessa filmer; Forks Over Knives, Cowspiracy, Speciesism, Earthlings (finns på youtube), Food Matters & Vegucated. Sjukt bra dokumentärer som hjälper en att bli ännu mer medveten 🙂

  5. Katta

    Om du vill tänka på miljön men samtidigt ha kött, vänd dig direkt till en bonde eller jägare, mer naturligt och närproducerat finns ju inte. Ser även att folk hyllar soyaprodukter, ta en titt på hur soyaproduktion ser ut, hur mycket vatten det går åt, hur mycket mark som skövlas för att göra mer soyaprodukter, där har ni en liten, okänd klimatbov 🙂 jag har tur som har en sambo som jagar sådig vi har närproducerat kött, sen äter jag vegetarisk flera gånger i veckan ändå bara för att det är så gott. Ser inte att jag har nån speciell titel utan bara en varierad kost som gör att jag inte behöver äta något extra näringstillskott, vilket är bra då pillertillverkning inte är det bästa ur miljösynpunkt. Sen odlar jag mycket på sommaren (bor dock i lägenhet så kan inte odla allt) men det som går kan man ju sen frysa ner så har man ju för resten av året också 🙂

    1. R

      Fast den sojan som har mest negativ påverkan är den soja som odlas till djur som sedan slaktas. att ens påstå att sojaprodukter för människor är en ”miljöbov” säger bara en människa som inte vet vad hen snackar om.

  6. Emelie

    När jag åt kyckling och fisk sa jag demi-vegetarian, äter du bara fisk blir det som de andra nämnt pescitarian 🙂 Hört många som också säger del-vegetarian, vegetarian ibland och ibland inte. Så fina tankar du har kring mat <3

  7. tp

    Pesceterian! Jag har kört vego och äter fisk och ägg typ 1-3 ggr i veckan 🙂 jag har alltid gillat vegetariskt men ääällskat kött, verkligen levt för en god köttbit. sen bestämde jag mig att jag mår bättre av vegetariskt, vår klimat mår bättre av vegetariskt. ser inga nackdelar alls. nu har det gått två månader och jag har sluppit migrän som jag tidigare hade en gång i veckan, jag har inte alls lika ont i lederna eller problem med magen. känns som att kroppen håller på att läker. nästa steg är att sluta med ägg men finner det svårt, ägg är en jäkligt bra basvara.

  8. Amanda

    Det finns nog ingen titel för det utan det är nog bara en vanlig balanserad kost. Jag själv äter på liknande vis. Äter vegetariskt 2-5 dagar i veckan beroende på vad jag är sugen på. Rött kött, fisk eller kyckling de andra dagarna i olika mängd beroende på vecka. Vegetarian blir du inte förrän du slutar med fisk och kyckling också eftersom kycklingar och fiskar är lika mycket djur som kor =) Vegetarisk kost + fisk kallas Stockholmsvegetarian tror jag =P

  9. Katja

    Jag bestämde mig i början av december förra året att sluta äta kött (från däggdjur). Det var av många olika anledningar:
    – Jag har aldrig tyckt om kött ”helt och hållet” dvs jag har kunnat tycka att det är ok gott ibland men så fort jag tänkt på vad det är jag äter eller så fort jag känt en seg bit eller fett så har jag nästan fått kväljningar. Det är alltså en väldigt lätt uppoffring för mig!
    – Av etiska skäl äter jag inte längre kött. Jag skulle aldrig kunna döda ett djur (förutom fisk, jag föredrar ju att inte göra det men skulle nog kunna) och därför känns det orimligt att jag ska äta det. Jag kan inte se djur skadas/plågas och tyvärr är det ju inte direkt djurens välmående när de är i livet som prioriteras i dagens stora köttindustri. Om man bor på landet och handlar kött av en lokal bonde eller köttaffär så kan det vara lite annorlunda, men i den stora köttindustrin behandlas inte djuren som individer vilket jag tycker är så fel.
    – Min kropp har mått sååå mycket bättre sedan jag slutade äta kött. Är piggare, min mage mår bättre och jag blir aldrig uppblåst vilket jag ofta kunde bli när jag åt kött.

    Jag är 100% nöjd med mitt val och kommer nog aldrig gå tillbaka till att äta kött.
    Sedan behöver man ju inte säga att man ALDRIG ska äta kött utan man kan göra som ni gör, dra ner på det, ät mer vegetariskt, men säg såhär: ”blir jag riktigt sugen på kött så kommer jag äta det.”
    Jag började med att säga så, men nu när det gått några månader känner jag att även om jag skulle bli sugen på det i framtiden (vilket är högst osannolikt) så kommer jag nog inte äta det. Det är inte värt det känner jag!

    Kram!

  10. Ellinor

    Jag har inte ätit kött sedan jag gick i 6:an (är 23 i november) då min bror läste upp innehållet i prickigkorv. Därefter gick det inte att äta kött alls (dock åt jag lax och skaldjur) tills för typ två år sedan. Då började jag äta vääldigt tunna och sönderbrända oxfilé-bitar och nu äter jag även pyttelite köttfärs i tacosen. Jag har aldrig känt något sug efter kött då jag inte tycker det är så gott, men ibland kan jag liksom få i mig lite, så jag brukar kalla mig…… Hobby-veg ?

  11. Nni

    Alla dessa flygresor är hundra gånger sämre för miljön än en stackars ko. Köper man köttet från närliggande gårdar är det ju nära noll miljöpåverkan. Men såklart, alla dessa resor till andra sidan jorden vill ju en vanlig svensk inte dra in på, Thailand till jul och Spanien i maj och så en weekend till Barcelona. Men det pratas det inte om, bara om korna som pruttar ut koldioxid – det gör vi också, och därför är korna värre än flygresor. Konstiga prioriteringar tycker jag, och tycker det är än mer konstigt att alla bloggare på Loppi plötsligt börjar äta supervegetariskt – samtidigt!

  12. Felicia

    Jätte bra inlägg och sååå viktigt alla borde ta sitt ansvar för både miljön och för djurens skull!?

  13. Felicia

    Jätte bra inlägg och sååå viktigt alla borde ta sitt ansvar för både miljön och för djurens skull! Så länge man försöker kan vi göra skillnad?

  14. Elisabeth

    All respekt för vad var och en väljer att äta och tummen upp till medvetenhet!

    Jag vill dock inflika i diskussuonen att det även finns aspekten djurhälsa. Jag äter nästan bara nöt när jag äter kött (dvs kanske någon gång i veckan), för att det är den enda djurhållning jag tycker kan resultera i ett liv med glädje för djuret själv. Jag säger inte att alla kor har det fantastiskt (alls!), men svenska köttkor är i min åsikt det djur som mår absolut bäst. Jag vet att många nu kan hävda ”jamen cowspiracy då” – och jag ska inte totalt glorifiera Sverige men här finns djurskyddslagar som minskar mycket av den skiten som visas i den filmen, där mycket material kommer från bl a USA.

    Kyckling från kommersiella farmer lever däremot i en industri som jag har väldigt svårt att stödja – även om köttet är svenskt. Det är i min åsikt är ett otroligt glädjelöst liv på 35 dagar de lever. Det finns alltid undantag med privata småproduktioner etc, men jag är också medveten om att det inte är det de flesta människor köper.

    Naturligtvis väljer alla sina fighter och man kan inte göra allt i alla frågor! Jag bara menar att man inte behöver svartmåla korna som fan på väggen när de på många sätt är det snällaste att äta på andra sätt – negativa saker som miljöutsläppen de bifrar till kan man kanske balansera upp på annat vis.

    1. lilllis

      Vad menar du med ”jag tycker kan resultera i ett liv med glädje för djuret själv”? Skulle kossor vara speciella eller? De står trångt inomhus, äter upp sig till slaktvikt, skickas med vidriga transporter till slakteriet där de oskyldigt dödas. Vilket liv.
      I övrigt är det ganska mycket en myt att svenska djur har det bättre här, det finns många exempel på när djur farit illa i den svenska djurhållningen. (djurrättsalliansen)

      Ett liv är ett liv. En ko vill aldrig skiljas från sin kalv för att sedan stå i ett trångt stall, för att sedan dö.

  15. Jennifer - Ännu en föräldrablogg

    Vi har också börjat tänka väldigt mycket på det där 🙂 Kör minst en vegetarisk dag i veckan och försöker även göra den dagen hel vegansk, även om vi fortfarande har en del att lära där. Sen äter vi också mycket fisk och kyckling istället.

  16. Emma S

    Vi äter bara fisk hemma (jag vill inte att min son ska äta omega3 tabletter) sen äter vi veganskt och vegetariskt.
    1. Kyckling industrin är den hemskaste enligt mig… så INGET med ägg och kyckling.
    2. Inga mjölkproteinbelagda produkter då vi tycker att kalven ska få sin mamma…
    3. Helst glutenfritt för magens bästa

    Såhär tänker jag:
    Istället för en helstekt kyckling – gör en helstekt blomkål med samma tillbehör som du velat ha innan. Har du mjölk i något? Byt mot havre eller cashewmjölk och grädde. Super enkelt!
    Då kan man leva kvar i gamla vanor men med nya produkter i. Dessutom lätt för familj och vänner att laga med.
    Jag har inte mått såhär bra på flera år!

    Jag älskar att laga mat och nu får jag utmana mig själv varje dag! Idag blev det kikärtsjärpar med havrebaseras brunsås och lingon med kokt potatis.

  17. Emm

    Vi äter bara fisk hemma (jag vill inte att min son ska äta omega3 tabletter) sen äter vi veganskt och vegetariskt.
    1. Kyckling industrin är den hemskaste enligt mig… så INGET med ägg och kyckling.
    2. Inga mjölkproteinbelagda produkter då vi tycker att kalven ska få sin mamma… ❤
    3. Helst glutenfritt för magens bästa

    Såhär tänker jag:
    Istället för en helstekt kyckling – gör en helstekt blomkål med samma tillbehör som du velat ha innan. Har du mjölk i något? Byt mot havre eller cashewmjölk och grädde. Super enkelt!
    Då kan man leva kvar i gamla vanor men med nya produkter i. Dessutom lätt för familj och vänner att laga med.

    Jag har inte mått såhär bra på flera år!

    Jag älskar att laga mat och nu får jag utmana mig själv varje dag! Idag blev det kikärtsjärpar med havrebaseras brunsås och lingon med kokt potatis. ?

  18. Cassandra

    Tycker du tar upp så jävla viktiga frågor på sistonde, kuul och häftigt att du tar upp ämnet med den makt du har att påverka! :D<3

  19. Emilia

    Någon har säkert tipsat redan, men demitarian och flexitarian är båda ord som innebär det du skriver. Själv har jag valt bort kött mycket under mina tonår, under gymnasiet började jag äta mer och mer vegetariskt och när jag flyttade hemifrån när jag var tjugo så slutade jag äta kött helt. Kanske slank ner en bit torsk då och då hos mormor som blev ledsen, hehe.

    Men en sak är viktigt för mig och det är att inte behöva benämna mig som något särskilt för att jag inte äter kött. Jag tycker det i allmänhet är stor hets om att man ska kunna benämna sig med olika etiketter, jag känner att jag och mina matvanor alltid varit mer komplexa än så. Nu har jag i och för sig valt bort köttet helt, men innan det var folk så besatta av att veta om man var ”riktig” vegetarian eller om man ”fuskade” ibland. Fusk? Jag vill inte benämna några av mina vanor som fusk. Det viktiga är att man gör medvetna val om vad en stoppar i sig, oavsett om det är kött, socker eller grönsaker.

  20. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

    Äter mindre och mindre kött. Dock är jag kluven också, slutar alla äta kött kommer ju kor, grisar, höns osv att försvinna helt. Ja man kanske får se dem på typ Skansen istället. Vilket inte heller känns som ett bra alternativ. Jag menar få människor kommer att ha råd eller ens intresse för att föda upp djur enbart som husdjur. Däremot äter vi människor alldeles för mycket kött och den största boven är väl ändå masslaken som sker i och med att vi faktiskt dödar fler djur än som behövs. Sen slängs köttet, så hemskt. Jag tror jag kommer förmodligen bli vegetarian det lutar åt den saken. Men samtidigt önskar jag inte att alla blir det, konstigt kanske att resonera så. Jag vet inte, det är så dubbelt liksom.

    1. Emma

      Svar till Orsakullan. Nej, djuren kommer inte försvinna ifall alla blir vegetarianer. Man kan faktiskt ha djur utan att se dem som produkter som endast finns till för att bli mat. I min drömvärld skulle alla vara vegetarianer/veganer. Men vi är på väg mot rätt håll, det tar flera hundra år för alla orättvisor att försvinna.

    2. Anna

      Orsakullen. Vad kul att du äter mycket mindre kött än innan 🙂 Du behöver inte oroa dig för att alla djuren kommer försvinna, det är en myt som köttätare gillar att hålla igång. Det kommer alltid finnas bidrag från EU, staten och naturskyddsföreningen för att hålla landskap öppna med hjälp av alla möjliga sorters boskapsdjur 🙂 Bondgårdar kommer även bli som en ”turistattraktion” i framtiden troligtvis som kan dra in pengar.

  21. Ellen

    Mitt bästa val i livet var att bli vegetarian. Jag mår så mycket bättre mentalt och fysiskt, min mage är bättre och jag har mer energi.

    Ur djurrätt och klimatperspektiv är det så viktigt att vi äter mindre kött. Cowspiracy är en bra dokumentär att se men även djurens rätt har många artiklar där man kan läsa om hur vi behandlar våra älskade djur.
    Molly och Leonore och alla andra barn kommer växa upp i en värld där klimatet kommer vara helt annorlunda pga klimatförändringarna. Översvämningar (diarrésjukdomar pga detta) torka, klimatflyktingar, utrotade djur, dåligt med grundvatten
    Det är så viktigt att vi lämnar jorden i skick till våra barn då de kan trivas lika bra som oss
    Kram! 🙂

  22. Majken

    Hej! Vill bara påminna om att svenskarna konsumerar mest komjölk i hela världen! Så snackar man om klimatpåverkan i samband med kossor och metangas så bör man även inkludera all mjölkkonsumtion! Och som någon nedan skrivit, det är andra sektorer som är de stora klimatbovarna! Flyg till Thailand till exempel. Metangas är en växthusgas som är ca 25 ggr starkare än koldioxid, MEN det är fortfarande koldioxiden som är det stora problemet.

  23. Sara

    Hej! Vill bara påminna om att svenskarna konsumerar mest komjölk i hela världen! Så snackar man om klimatpåverkan i samband med kossor och metangas så bör man även inkludera all mjölkkonsumtion! Och som någon nedan skrivit, det är andra sektorer som är de stora klimatbovarna! Flyg till Thailand till exempel. Metangas är en växthusgas som är ca 25 ggr starkare än koldioxid, MEN det är fortfarande koldioxiden som är det stora problemet.

  24. Ellen

    Att skylla växthuseffekten på korna och sen samtidigt flyga och resa världen över…. Nej sluta! ?? Hade man slutat flyga så mkt som man gör så hade det aldrig varit ett problem, sluta skyll på korna! Sen om man vill ära vegetariskt för hälsan eller djurensskull eller smaken det är en annan sak! Men för miljön? Ta cykeln då istället!???
    /bonde

    1. Joanna

      Fast att kossorna inte har något med växthuseffekten stämmer inte. Regnskogen I Sydamerika är ett exempel. Den huggs ner för att få betesmark och odla kraftfoder till kossorna. Utöver det så släpper kossorna ut metangas som bidrar till växthuseffekt. Kossorna blir sjukligt mass producerade för att vi i västvärlden överkonsumerar kött och mjölk som dessutom är dåligt för våran hälsa.

  25. Sofia

    Jag är inne på mitt 11e år som lakto-ovo vegetarian (äter alltså mjölkprodukter, ost och ägg)

  26. Kikki

    Hej..jag är vegiterian vilket innebär om man nu ska tala ”korrekt” att jag äter som många skulle säga veganskost…men jag gillar inte att man måste sätta folk i fack..det räcker väl att man har ett medvetande till det man stoppar i sig??:) jag tycker det är jättebra att du är medveten om miljöfrågan..sen är djurhållningen ej bra även om det är i sverige..

  27. Claudia

    Jag är nog rätt så lik dig när det gäller kött och kost, är någonstans mitt emellan. Däremot har jag aldrig känt att jag behöver kategorisera mig som något överhuvudtaget. Jag undviker kött när jag kan, men äter det om det bjuds på eller det inte finns andra möjligheter (har dock inte ätit rött kött på två år).
    Varför söka ett ord som beskriver? Du är du och du äter som du gör. 🙂

  28. Anonyn

    Jag är en stoltköttätare, halal slaktat dessutom och kommer fortsätta äta massa kött så länge jag lever ?

  29. Agnes

    Flexitarian! Äter också nästan bara köttfärs och kyckling som är ”riktigt kött”. Och det är typ en gång i veckan. Har helt slutat med charken för det sägs vara cancerframkallande (och för mig som just nu har en tumörmetastas i lungan känns detta då som ett bra val!).
    Ett tips på proteinkällor är ostar och mejeriprodukter! Mozarella, halloumi, fetaost, brieost, vanlig hårdost – MASSA med proteiner och fetter. Mjölk och smör innehåller ju också proteiner fast i lite mindre mängd.

    En jättegod, lättlagad måltid är att lägga rödbetor, brieost och valnötter i en ugnsform och ringla över lite olivolja och honung. Så in i ugnen för att värma i några minuter tills osten smält. Jättegott, utan kött men massa protein!

  30. Daniella

    Hej! Grymt att ni äter mer vegetariskt! Många och även du läste jag tror att fisk är ett bättre alternativ än de andra kötten. Det är dock fel, i havet finns det mycket microplast som hamnar i fiskens kropp via gälar och mun och vi sen får i oss när vi äter fisk! Du äter alltså plast, vilket inte alls är bra! Kolla SVT finns en 3 min dokumentär där ang fisk.
    Färsen kan ni byta ut mot quornfärs! Det är en mjukare konsistens än kött men den är knappt märkbar om man ska ha det i tacos! Den är super god!
    Sen är även quornfiléerna och bitarna super goda! Du tillagar och kryddar som om de va kyckling!
    Något som även är väldigt bra för djuren är att sluta eller skära ner på mejeriprodukter! Planti är det bästa företaget som gör sånna substitut enligt mig! Dom har den godaste yoghurten jag någonsin ätit! I mejeripruduktionen så är inte hanarna viktiga så de nyfödda djuren tas från sin mamma och slaktas vilket är fruktansvärt! ?
    Aja de var bara lite tips! Hoppas det inspirerar dig till att spara ännu mer på miljön och att ett djurs liv inte ska behöva sätta livet till för en måltid?
    / vegetarian sen årskiftet

    1. Izabella

      Jag skulle annars rekommendera ”Hälsans kök”s soyafärs, den är mycket mer lik riktig köttfärs och inte alls geggig som quorn-färsen!

  31. J

    Jag är pescetarian sen några år tillbaka. Men en dålig sådan. Skulle inte överlevt utan niferex och blutsaft. Protein tror jag att man får i sig vad man än äter..

  32. Emma

    Härligt att du tar upp detta Paula! SÅ viktigt ämne i dagens samhälle! Tycker fler borde bli lite mer positiva till idén att dra ner på kött, vi klarar ju faktiskt oss utan det och vegetariskt är ju sååå gott 🙂

  33. Emma

    Härligt att du tar upp detta Paula! SÅ viktigt ämne i dagens samhälle! Tycker fler borde bli lite mer positiva till idén att dra ner på kött, vi klarar ju faktiskt oss utan det! 🙂 Keep up the good work!

  34. Linda

    En flygresa Thailand tur och retur innebär 2,6 ton utsläpp i så kallad koldioxidekvivalenter. Med samma utsläppsmängd kan man köra 1 400 mil med en ny Volvo V70, alternativt äta 130 kilo nötkött eller 2 600 kilo kycklingkött. Så att säga att nötkött är det största bovarna i klimatförändring håller jag inte med om.

  35. Emma

    Jag äter sällan kött längre, aldrig varit speciellt förtjust i varken rött kött eller fisk. Äter jag något blir det kyckling.
    Kan tipsa om en kokbok som finns på designtorget som heter Gröna Proteiner. Finns hur mycket goda recept i den som helst och det är mycket bönor osv.

  36. Emmie

    Kul att du fått upp ögonen för detta!! Rekommenderar att se serien cowspiracy. Metangasen är inte den största boven. Det största problemet är all skövling av regnskog, för att kunna få odlingsmarker, för att kunna odla spannmål/soja till djuren. Men se serien, du kommer inte ångra dig!!

    1. R

      Hur är mögel nyttigare? Trodde också att quorn var nyttigt till jag satte mig ner framför datorn och läste på, tips!

  37. Emma

    Kommenterar aldrig, men måste tipsa om cashewnöts taco!! Lägg naturella cashew i blöt cirka en timme, grovhacka och stek i tacokrydda!!!

  38. Fanny

    Va kul att du intresserat dig för vegetarisk kost. Kan tipsa om att byta ut nötfärsen mot sojafärs. Toppengott! Jag tog beslutet att bli vegetarian för 6mån sedan. Bästa beslutet på länge!

  39. Jeanette

    Hej paula! Gud va kul att du börjar äta med vegetariskt. Ett tips från en miljövetare här är även fiskindustrin har en enorm miljöpåverkan eftersom att lagstiftningen halkat efter där. Men också för att vi främst äter rovfisk som lax och torsk (alltså fisk som äter andra fiskar) vilket kräver mer fiske än om man skulle äta fisk från längre ner i näringspyramiden. Ett miljömedvetet val på fiskfronten är därför att försöka äta mer sej eller hokifilé till exempel.
    Kram från mig!

  40. bella larsson

    så länge man fortfarande äter kött oavsett mängd är man allätare, även om man inte är så förtjust i rött kött. finns ju tex inget ord för någon som äter allt utom ärtor 🙂 lite samma dära

    egentliga termen för någon som inte äter djur är vegetarian(mer känt som vegan däremot är vegan en livstil där man inte brukar något som kommer från djur -tex kläder, smink osv-)
    äter man enbart ägg och mjölk från djur är man lakto-ovo vegetarian
    någon som äter fisk kallas pescetarian

    utöver det finns inga beteckningar och namn för hur man väljer att äta

    är själv vegan och äter en helvegetarisk kost men tycker egentligen inte det är så viktigt med stämplar utan att man bidrar med sitt strå till stacken bäst man kan

    hoppas det hjälpte på traven <3

  41. bella

    så länge man fortfarande äter kött oavsett mängd är man allätare, även om man inte är så förtjust i rött kött. finns ju tex inget ord för någon som äter allt utom ärtor 🙂 lite samma dära

    egentliga termen för någon som inte äter djur är vegetarian(mer känt som vegan däremot är vegan en livstil där man inte brukar något som kommer från djur -tex kläder, smink osv-)
    äter man enbart ägg och mjölk från djur är man lakto-ovo vegetarian
    någon som äter fisk kallas pescetarian

    utöver det finns inga beteckningar och namn för hur man väljer att äta

    är själv vegan och äter en helvegetarisk kost men tycker egentligen inte det är så viktigt med stämplar utan att man bidrar med sitt strå till stacken bäst man kan

    hoppas det hjälpte på travel

  42. Jessica

    Ett supersmart tips; kycklingfärs! Tycker det är såå gott att ha det istället för nötfärs när man gör tacos. Mycket fräschare och kul med lite variation till ”vanlig” tacos! 🙂 jättegott att ha santa marias pineapple salsasås till också, passar perfekt till kycklingfärsen 🙂

  43. Linnéa

    Vi har börjat byta ut köttfärs mot sojafärs, i tex köttfärssås, tacos osv. Funkar superbra och är minst lika gott!

  44. Johanna

    Ett tips till om du vill minska även på kycklingen är att testa quorn-filéerna eller bitarna. (Så gott till faitas) Ett riktigt bra alternativ om man vill minska på produktionen för hönsens del, för de är en riktigt hemsk industri 🙁 om du vill testa att byta ut färs rekommenderar jag Annamas färs, den tycker jag är bäst tex till tacos eller spagetti och göttfärssås 🙂 har man väl börjat tänka som du brukar man efter ett tag nästan sluta helt ? Så blev de i våran familj iaf! Kram

    1. Johanna

      Ett tips till om du vill minska även på kycklingen är att testa quorn-filéerna eller bitarna. (Så gott till faitas) Ett riktigt bra alternativ om man vill minska på produktionen för hönsens del, för de är en riktigt hemsk industri 🙁 om du vill testa att byta ut färs rekommenderar jag Annamas färs, den tycker jag är bäst tex till tacos eller spagetti och göttfärssås 🙂 har man väl börjat tänka som du brukar man efter ett tag nästan sluta helt ? Så blev de i våran familj iaf! Kram

    2. e

      äter i princip aldrig rött kött längre, kan hända någon gång per sommar om man grillar själv ute, men aldrig annars. tycker inte det är särskilt gott längre och det känns som man blir tung i kroppen av det. tar så mkt energi att bryta ner köttet. äter nästan aldrig nötkött heller, som du skriver, blir tacos någon gång ibland. det blir mest fisk, skaldjur, eller kyckling om det blir kött. det är såklart superbra ur miljösynpunkt och djursynpunkt men tror helt ärligt det har varit mest av egoistiska skäl. för att min kropp mår bättre av det o jag känner mig piggare o lättare i kroppen. magen krånglar inte heller osv. finns så mycket goda vegetariska alternativ!

  45. Emma Anderberg

    Heter det inte flexiterian? ? Har för mig jag läst det.
    Ett tips bara! Jag och min sambo tänkte precis i samma banor, vi äter mest kyckling/fisk/veg. Jag äter dock gärna en köttbit om jag äter ute.
    Tyvärr har jag nu fått lågt hb och låga järndepåer 🙁 så håll koll på järnet om du slutar med det röda köttet, det innehåller ju mest hem-järn.
    Kram!!

stats