Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Dagens fråga

Just nu pratas det mycket om mobilanvändning bland barn. Det har fått mig att tänka till om vad jag tycker om det. Jag arbetar mycket med min blogg och det gör jag både från min mobil och min dator. Det är lätt och smidigt att blogga från mobilen men jag gör oftast min bloggning genom datorn. Varför? Jo för att jag har sedan dag 1 i Mollys liv ägnat hennes vakna tid åt henne och ingen annan. Sedan Molly kom till världen har jag blivit urdålig på att svara på sms och svara när det ringer och det är för att jag inte ägnar min telefon något intresse.

Dom gångerna jag ändå har telefonen i handen när Molly är vaken så tar den så fort över uppmärksamheten. Fokuset på Molly försvinner och så ska det inte vara. Jag vill vara med av flera olika anledningar. Först och främst så är det mitt ansvar som förälder att se till att hon inte gör illa sig genom att välta eller så. Självklart kan olyckan vara framme ändå men jag kan undvika det genom att inte hålla på med något annat när Molly leker. Sedan tänker jag på barnets välmående. Hur kul är det för barnet när den söker kontakt och mamman eller pappan inte bemöter ögonkontakten för att man istället kollar ner på en surfplatta?

På arbeten kan man också bli distraherad av ens telefon. Det kanske är instagram, facebook eller bloggar som lockar. Detta är inte heller okej. Om man arbetar med en konkret personkontakt så bör man respektera behoven inom ens arbete. Om man arbetar inom vården så är de gamla viktigast, om man arbetar på en förskola så är barnen viktigast. Inte mobilen! Jag vet inte hur jag skulle reagera om jag såg Mollys pedagoger sitta med telefonerna på arbetstid. Det skulle nog få mitt förtroende för dom att minska då jag ger över ansvaret på mitt barn till dom medans jag arbetar. Under den lilla oskyldiga mobil-breaken kanske Molly drar ner i backen och gör sig illa just för inte någon hade uppsikt över henne. I parken har jag sett samma sak. Föräldrar som sitter med mobilerna istället för att kolla på barnen. Där kan det också gå illa och varför vill man inte ta det säkra före det osäkra? Självklart kan du ta ett steg tillbaka och bara slappa med mobilen men se då till att den andra föräldern eller en annan vuxen har koll på barnet.

Det har hänt mycket med sociala medier på senare år. När jag var liten så existerade inte mobiler och datorer på samma sätt. Det känns lite tråkigt att barn hellre sitter och spelar tv-spel än att vara ute och leka. Där kommer jag iallafall vilja göra skillnad. Att jag hela tiden får göra medvetna val för att göra det som jag tycker känns bäst för min dotter. Hon kommer säkert bli intresserad av suftplattor och liknande då hon växer upp i en tid som erbjuder sånt. Om mamma bara sitter med sin telefon så kommer hon att bli intresserad av telefonen och senare upptäcka alla appar och spel. Nej, nej och nej känner bara jag. Vi får inte försvinna in i cybervärlden, om det är svårt så får man avsätta tid tillsammans i verkligheten. Med telefoner blir vi tysta och hur skulle det påverka Molly i längden? Skulle hon bli osocial? Ovetande om hur man umgås? Det vill inte jag riskera så jag tycker att alla bör ta ett steg bort från telefoner och surfplattor. Använd dom med måtta så att ni inte riskerar att bli beroende. Om det känns svårt och att de sociala medierna lockar kanske ni kan testa att ta bort alla appar så att telefonen används som bara en telefon.

Vad anser ni om det här? Är det okej att använda sig av surfplattor och telefoner tillsammans med barnen? Bör man införskaffa mobilförbud på arbetsplatser? Jag vill höra vad just du har att säga om det här!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Filippa

  tycker det är sjukt bra skrivit! Själv är jag i den åldern och mitt i klumpen, har kollat ner i mobilen i en tredjedel av mitt liv nästan, men när man väl tänker på det, hur roligt är det igentligen? Att lägga all sin energi på att skriva ett sms eller updatera någonting, vem ska det vara bra för? När jag ser mammor som går med mobilen och har dottern i vagnen eller knäet, tycker jag bara synd om barnet. Jag fick min första mobil när jag gick i 6:an, det var min mammas gamla, som hon hade ärvt av sin syster, min bror går nu i femman, där han är nästan den enda som inte har en telefon. Dom som har mobiler har inte gamla sony eriksson, nä, dom har iphone 4s eller femmor som deras föräldrar har köpt till dom. Min granne fick mobil när hon började 2:an, alltså 8 år! Jag tycker saker går lite för långt, dom barnen växer upp med att instagramma, eller titta ner i mobilen! Jag tycker det var bra att du tog upp detta som en fråga, jättebra skrivit! Älskar din blogg, förbild! kram

 2. Linda

  Men du måste ju använda mobilen jättemycket när du tar alla kort? Har själv en bebis i samma ålder o jag vet att det tar mycket tid o jag tar inte alla lika mycket kort som dig, tycker inte det är någon skillnad, mobilanvändande oavsett vad du gör med den../Linda

 3. Lea

  Du tänker nog såhär för att det är ditt första barn. Gör bara inte så att molly blir mesig sen 🙂 Man är ju så himla försiktig såfort hon rör sig lite. Ditt andra barn kommer du säkert vara mer avslappnad med. Brukar oftast bli så. Så slappna av lite, gör väl inget av att man sitter med mobilen/datorn (med måtta) en stund medan barnet är där med dig.

 4. E

  Tycker att du tänker väldigt klokt Paula!! Håller totalt med dig i det du säger! Brukar se små barn som sitter fastklistrade framför sina ipads och iphones. Att det finns föräldrar som tillåter det är skrämmande…

 5. Caroline

  Men det absolut viktigaste är väl endå att vi inte vet, inte ens forskarna, hur strålningen från mobilen påverkar hjärnan.
  Att låta barn leka med elektroniska prylar, kan vara riskfyllt
  Och detta kommer vi inte få reda på förrän barnen blivit äldre.
  Strålningen kan ge hjärncancer sägs det, så jag skulle inte ta riske . Vad ska ett barn med en mobil till ändå…..

 6. Bianca

  Jag brukar gillar din blogg men snälla Paula, dina långa pretto utläggningar där du vill framställa dig själv i bästa väder hela tiden och alltid ska försvara din åsikt – det börjar bli så störande. Aldrig erkänner du att du gjort fel och alltid en förklaring på precis allt för att det ska vara till din fördel. Tex bråket mellan dig och Hugo, istället för att erkänna att du hade varit en gnällig pip-fia (som Hugo beskrev med snällare ord) så går du i försvar och tar fram hans sämre sidor. Jag skriver detta för att jag gillar din blogg men just dina pretto utläggningar, alltså snälla. Du behöver inte försvara hur rätt du själv tycker du har i allt. Lite gladare kritik då – du har en kanon kille i Hugo och eran supersöta dotter verkar helt underbar, var glad över det och gnäll inte så mycket på Hugo. Var glad och tacksam över att han finns istället!

 7. Joline

  Först och främst, tack för en underbar blogg! Tänkte på dedär med att ge sina barn uppmärksamheten hela vakna tiden eller hur du skrev. När jag var liten (är nu 20) var vi mycket ute i skogen med familjen och vänner. Min mamma och hennes väninna satt och fikade medans vi barn lekte och hade så kul själva. Det gjorde iaf oss till väldigt glada, vilda och fantasifulla barn. Viktigt att låta barn få leka själva tror jag därför, som min mamma säger ”jag har då aldrig vart någon lektant” och vi alla 5 syskon är lika vilda och glada för de 🙂

 8. Sandra

  Nu kommer jag ju säkerligen bli påhoppad av arga mammor. Men känns som att jag borde ge min syn på saken,detta är ju trots allt en del av vår mänsklighets utveckling kan man väll säga. Min son på 1 1/2 år leker med både våra telefoner och iPad,såklart begränsat. Men detta med ”förbud” och ”aaaaaldrig att mitt barn” känns så klyschigt bara föratt man ska verka rätt. Min son lägger pussel både på iPad och riktiga på en halv minut. Efter han upptäckte ett bollspel så har hans bollintresse skjutit i höjden! Han kan förvånansvärt många djur och sakljud…se det inte som en fiende,utan som en samarbetspartner! Det kommer gånger när vi faktiskt inte kan ge våra barn 100% uppmärksamhet,speciellt när det är god fart i dom så är en sådan teknikgrej FANTASTISK!

 9. Julia

  Det finns forskning som visat att barn som får titta mkt på tv, använda surfplattor och liknande de första 3 åren har mer konc.svårigheter än barn som inte får använda det. Tycker det är intressant även om säkert mer forskning behövs innan man kan säkerställa fakta helt. Dock är det något jag tänker på och mina barn skulle inte få använda detta innan de blivit lite äldre.
  Att barn får ha tråkigt lär dem också att utveckla sin kreativitet mer då de tvingas stimulera sig själva och inte utifrån enbart. Jag själv försöker minska mitt egna användande själv också. 🙂 teknologin ger oss mycket, både bra och dåligt.

 10. Jennifer

  Tyvärr tror jag att det kommer stanna ett bra tag till (mobiler,ipads,datorer, osv)
  Det gäller att visa tidigt till sina barn vad man prioriterar, vad som är livskvalitet osv. Barn tar ofta en del av sin uppväxt med sig. Om du lär dina barn att leka är roligare än spel/datorer, kommer det bli så också.
  Man kanske borde lägga in barn tidigt i aktiviteter som är bra, som exempel kreativitet/sport, det ger ju också bättre självförtroende.

  Vill inte säga att barnen/unga är tröga, men det är inte samma kreativitet som förr, att det kan komma på något tillsammans, de hänger ju bara framför datorn/telefonen. Människor umgås inte på samma sätt längre.

 11. Mar

  Du lever väl inte upp till det du själv skriver. Du ägnar så mycket tid åt att ta bilder (väldigt söta bilder) och posta upp dem osv. På både instagram och bloggen. Tar det inte tid? Förlorar du inte tid med Molly då?

  Håller annars med dig om att barn ska vara barn som på ”gamla goda tiden.” Hade vridit tillbaka tiden om jag kunde *ledsen* haha.

 12. ubm

  jaaaaaaaaaaa det är så vidrigt med föräldrar som inte orkar ge sin tid till deras barn och istället ger dom varsin ipad/iphone osv…… man märker verkligen att detta inte är bra för dom små också:( blir helt galna när dom inte får ”leka” längre och försvinner mer och mer in i cybervärlden utan att lära sej handskas med den vanliga… en gång såg jag en hel familj med 3 barn sitta och äta frukost på mcdonalds och ALLA i familjen hade varsin ipad som dom satt och blippa på, kan vara det vidrigaste jag sett! var inte måltider ett sätt att samla familjen och umgås med varandra?…..not anymore…. sen plus det att denna generation som växer upp nu, mollys mfl, är den första generationen som faktiskt har denna sjuka teknikhets överallt i deras tillvaro från födsel där alla har minst en iphone och det finns flera datorer och ipads i varje hem, hur påverkar all strålning barnen? det är inte bra att sitta vid en skärm pga strålningen det vet alla, så hur bra kan det vara att låta en liten outvecklad bebis hålla på med mobilerna hela dagarna? har en gång sett på tv att det inte ens är bra att ha sitt spädbarns spjälsäng vid en vägg där de på andra sidan väggen var en massa teknikprylar för de gick rakt in i bebisen så vem vet egentligen hur de kommer påverka deras utveckling eller deras hälsa……. känns jobbigt att veta att alla barnen hur man än gör hemma kommer växa upp med all denna teknik, de kommer bli en jävligt stressad generation tror jag…

 13. Stina

  Hur ser du på det här med att du dokumenterar väldigt mycket av det du gör? Alltså fotar med kameran på molly. Är det inte jobbigt om du ska ägna dig 100% åt Molly?

  En nyfiken fråga bara då jag själv märker att det tar rätt mkt tid att fota mycket..

 14. josefine

  Du är så fruktansvärt klok! håller med dig helt och hållet med detta. Det sorgliga är att fler och fler förskolor i dagens samhälle skaffar sig ipad som barnen får sitta och spela med istället för leka tillexempel.
  Förskolan nära mig tillexempel har 2 ipads på varje avdelning, sjukt ju!

  Nej usch, fler borde tänka som dig Paula! Vad var inte bättre än att samla ihop ett gäng kompisar och leka burken, polis och tjuv m.m nära man var liten? Det händer ju tyvärr inte längre..

 15. Hanna E

  Nu är mina barn lite äldre (6 och 3 år), men när mina barn leker för sig själva tycker jag inte att det spelar någon roll om jag sitter med mobilen, datorn eller läser en bok.
  Det viktiga är att de får min uppmärksamhet när de behöver den och om det är kris och de verkligen behöver mig så lägger jag ifrån mig det jag håller på med.
  Ibland sitter vi med surfplattorna tillsammans och spelar 4-i-rad eller något annat spel tillsammans eller tittar på någon film.

  Jag tycker inte att man ska vara kategoriskt negativ till att inte ge barnen fullständig uppmärksamhet under hela deras vakna tid. De behöver också få testa själva och klara sig lite själva. Visst små barn behöver uppmärksamheten, men 3-åringar och 6-åringar som jag har behöver kunna testa att lösa konflikter själva och mår bra av att jag inte sitter med och ska leka med dem hela tiden utan de får testa sina idéer och komma på egna lekar.

  När det kommer till barns hanterande av telefoner och surfplattor så måste vi inse att det är teknik som är här för att stanna och de barn som kan hantera det har ett försprång framför barn som inte kan. Använda på rätt sätt så kan de vara ett hjälpmedel.
  På barnens förskola används de för att dokumentera mycket av arbetet och barnen gillar att använda dem för att fota varandra vid olika aktiviteter.

  Sen måste man som förälder också vara medveten om vad barnen gör och se till att de inte kan göra vad som. Vi låter inte våra barn vara helt själva med surfplattorna utan sitter bredvid och läser en bok eller gör något annat så att vi har lite koll på vad de gör.

 16. Sandra

  Gång på gång blir jag imponerad över ditt sunda tänk. Jag tycker inlägget ovan är väldigt bra skrivet! Molly har fått grymma föräldrar. Tyvärr fick jag för 1,5 vecka sedan reda på att min graviditet avstannat men den dagen jag blir mamma tänker jag komma ihåg det här inlägget. Du verkar vara en fantastisk mamma Paula! /en tjej som gick en klass över dig hela grundskoletiden. 🙂

 17. Jessica

  Så jäkla bra att du tar upp detta!!!!!
  Jag är 23 år, Min lillebror som idag är 13 år spelar hellre data eller på sin mobil än att umgås med familj och släkt. Jag bor inte hemma och vi ses landlevande tredje månad. Ändå sätter han sig hellre vid datan. Jag försöker motverka detta på det sätt jag kan. Spela brädspel med han, gå ut och spela hockey/fotboll, nolltolerans (eller specifika tider) när han är och hälsar på mig. Jag tar alltid med honom till mina vänner och fikar eller gör annat så att han får mer av det sociala! Tyvärr har han nu också börjat få underkänt i skolan, väldigt mycket handlar om att han spenderar alla hans lediga timmar framför datorn istället för att plugga…

  Jag vet att datorn betyder mycket för honom och att det ger honom mycket. Alla hans vänner spelar, klart att han vill det också. Så jag försöker att inte körande förbud, utan istället locka med honom så att det blir hans eget val att göra annat.

  Tyvär har min mamma och hans pappa som han bor med gett upp den diskussionenför länge sen… Tycker det är så himla tråkigt att det blivit så..

 18. Susanne

  Väl talat av en klok kvinna. Vad kommer det att bli av alla dessa barn som måste slåss mot tekniska prylar om sina föräldrars uppmärksamhet? Lär väl bli varse det om några år när de anländer till skolans värld. Det viktigaste vi kan ge till våra barn när de växer upp är kärlek och uppmärksamhet. På så sätt får vi trygga, harmoniska och sociala barn. Så alla ni föräldrar som låter bli mobilen, plattan och datorn och istället ägnar er åt era barn, fortsätt med det! Ni är unika idag.

 19. Amanda

  Tycker de är katastrof att de används ipads på förskolor. Mina bröder har de på sitt dagis också. Min son är 6 mån och datorn sitter jag vid när han sover. Och jag ska minsann inte tillåta min lille pojk leka med iPad när han börja förskolan, personalen kommer säkert se mig som en gnäll mamma men tycker verkligen de gått för långt när småbarn sitter med mobil, iPad och datorer!
  Bra inlägg. Kram

 20. Melissa

  Håller med dig! Men även på förskolor finns där iPads, jag själv utbildar mig till förskollärare och på alla förskolor jag har varit på så är det att barnen får ”leka” med iPaden och turas om att spela på den..

 21. Fanny

  Det här med att inte ha den med barn tycker ja ska va en självklarhet, men mobilförbud på jobb kan inte jag, för jag har en sambo som är yrkesmilitär så jag måste vara nåbar om det händer han något!

 22. sarah

  Vänta ska du få se om 2-3 år. då kommer surfplattan vara din och hugos bästa vän. Speciellt om ni planerar en till. BÄSTA BARNVAKTEN!

 23. Annie

  Jag tycker med att mobilen används alldeles för mycket och jag gillar inte att jag själv blivit så beroende, för det mesta kollar man in massa onödiga uppdateringar av en vana. Ibland får jag säga åt mig själv att lägga ifrån mig den när jag ska plugga eller umgås med vännerna och familj, det är inte kul och umgås med folk som inte känns närvarande. Roligare att snacka öga mot öga och spela riktiga spel 🙂

 24. Amanda

  Jag använder min mobil när min dotter sover. Det är absolut inte okej att sitta med den tillsammans med henne. Vad gäller arbetsplatser tycker jag att det beror på vad jobbet går ut på. Jag har aldrig med min mobil på jobbet eftersom jag är lärare. Privata ärenden kan man göra på fritiden!

 25. sanna

  tycker det är sunt tänkt av dig, att välja mer fokus på din dotter än någons uppdatering om vad den åt till lunch 🙂 nu har inte jag barn, men jag hoppas och tror att jag kommer kunna finna glädjen i att SE mitt barn, och inte bara titta upp ifrån mobilen var tredje sekund. tror inte man kan förlåta sig själv om nåt skulle hända. däremot nu när jag är med min pojkvän så har vi mobilförbud när vi kollar film, för förut kunde vi se på film och helt plötsligt hände något och eftersom jag kollat lite snabbt på fb instagram etc så missade jag nåt, varpå ja jämt fråga min kille: vad hände där? är han mördaren? men vem fan är hon? till slut insåg vi båda att det är meningslöst att ha mysig filmstund om man blippar med telefonen samtidigt. nu när jag är och fikar med vänner eller med min kille så försöker jag ha fokus på den personen, att ha ögonkontakt och inte bara Hmmmmmm Jooooooo Preeeecis. och inte bara : HAR DU SETT DETTA KLIPPET? HÖHÖHÖ 😛

  ha en underbar dag going. kram

 26. annacarins

  Jag håller helt med dig, mobiler och surfplattor tar lätt över och man glömmer att fokusera på det som är viktigt. Min sambo har sedan tidigare en son på sju år, som inte kan göra någonting annat än att spela eller kolla på film. Jag försöker aktivera honom, skicka ut honom på gården eller så ber jag honom leka med sina leksaker, men det är helt omöjligt för han har så otroligt dålig fantasi. Hans mamma tyckte att det var lättare att placera honom framför en film, istället för att leka själv med honom och det märks tyvärr väldigt tydligt nu. Han har också svårt att delta i ”vuxenkonversationer” och tycker att det mesta är tråkigt om han inte får ha sitt nintendo eller sin pappas surfplatta. Han vill väldigt gärna ha en massa leksaker, men han vet inte hur man leker med dem, så alla leksaker blir i princip orörda så fort de kommer ur förpackningen. Det är verkligen jätte tråkigt!

  Jag har varit jätte tydlig med att mitt barn ska lära sig att leka och att läsa, samt bygga upp en fantasi. Sen tycker jag att det är viktigt att vårt barn får vara med på det mesta redan ifrån början, att det får känna sig delaktiga i samtal och aktiviteter som vi vuxna utför och inte bara bli åtstucken en läsplatta för att det är ”lättast så”. Det är så tråkigt med barn som inte är intresserade av någonting annat än tv-spel eller barnprogram.

  Jag tycker du har en väldigt sund syn på din användning av mobil/dator tillsammans med Molly, fler föräldrar borde tänka i samma banor! Kram/Anna Carin

stats