Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Dags att ta revansch – för mina döttrars skull

I annonssamarbete med Fundler

Idag vill jag göra en bekännelse för er och det är något jag nästan skäms lite för att berätta. I nästan allt är jag familjens projektledare, jag är den som ser till att allt blir gjort. Det mesta som rör det praktiska i familjen ligger på mitt bord och jag delegerar till Hugo vad han ska göra (men kan aldrig riktigt koppla bort det förrän det är klart). Men när det kommer till ekonomin har jag lämnat ALLT åt Hugo. Det är han som betalar räkningarna, får fakturorna när jag handlar online, skickar ut fakturaunderlag, jämför priser när vi ska handla något och han som sköter våra investeringar. Hugo går igång på ekonomi, investeringar och avkastning. Jag gör det inte – it just dosen’t do it for me. Då har det varit enklare att låta Hugo ta den pucken helt och hållet.

Nu när flickorna blir större inser jag att jag måste börja sätta mig in i familjens ekonomi. Jag vill visa upp ett jämställt förhållande för våra döttrar där Hugo och jag delar bördan på allt och har koll tillsammans. Att betala räkningar är ingen konst såklart men när det kommer till investeringar känner jag mig helt lost. Bara jag hör ord som index, courtage och ränta är det som att någon trycker snooze i huvudet på mig. Jag önskar verkligen att jag hade ett brinnande intresse för det för det känns så mycket power att kunna placera pengar på rätt sätt och se dom växa. Nu har jag fått ett gyllene tillfälle att faktiskt börja sätta mig in i ekonomin och våra investeringar och det gör jag i samarbete med Fundler.

Fundler är alltså en app som hjälpt mig att börja investera genom att rekommendera fonder till rätt risknivå. Handen upp alla som inte är ekonomer och tycker det känns omöjligt att veta själv vad man ska ta för risk – man vill ju att pengarna ska växa mycket men för att dom ska göra det krävs det någon form av risk, där hjälper Fundler till att rekommendera rätt risknivå utifrån det man tänkt spara till. Fundler är en ganska ny tjänst och det kan kännas skrämmande när det handlar om pengar men ens pengar är lika säkra som att ha dom på banken – pengarna omfattas av svenska riksgäldens insättningsgaranti vilket känns tryggt. Jag öppnade mitt konto med Mobilt Bank-ID, därefter anslöts mitt bankkonto via Bankgirocentralen så man vet att allt går rätt till. Man kan också när som helst plocka ut sina pengar om man skulle vilja det vilket jag tycker känns tryggt.

Det jag verkligen gillar med Fundler är det möjliggör för alla att börja engagera sig i ekonomi och investera i sin egna framtid – oavsett vad man har för bakgrund eller kunskap. Du kan använda Fundler som ett sätt att få gratis tips på vilka fonder du ska välja – om du dessutom vill att de ska sköta själva upphandlingen av fonderna automatiskt åt dig gör dom det för mycket billigare peng än att gå till banken och låta dom göra det. I appen får du tydlig information om avgiften för ditt sparande och du kan alltid få rådgivning om dina fonder.

Eftersom jag vill börja få koll på ekonomin för mina barns skull tänker jag att mitt sparande på Fundler blir en del av barnbidraget. Jag tycker det känns bra i magen att ta lite av barnbidraget och investera det för mina barns framtid. Nu har jag gjort min första insättning på 500 kronor som jag tänkt att jag ska investera varje månad. Själva insättningen gick så smidigt – jag fyllde i hur mycket jag vill investera och valde att göra den månadsvis (man kan ta engångsinsättningar också) – sen godkände jag med Mobilt Bank-ID och då skickas insättningen iväg för registrering. Det känns spännande att se hur barnbidraget kommer utveckla sig med Fundler, det här är något jag vill ge mina döttrar som start på vuxenlivet. Jag förstår att alla kanske inte har möjlighet att använda hela barnbidraget till fonder men då kanske man kan göra såhär och ta en del av det – 500 kr räcker också långt!

Det känns faktiskt lekande lätt att komma igång med Fundler och jag kommer uppdatera er lite längre fram om hur det går med mina investeringar! Vill du också testa Fundler? Eller bara kika runt och få gratis rådgivning om hur du kan lägga upp ditt sparande? Ladda då ner iOS appen HÄR! Eller Android appen HÄR!

Ni som har barn, sparar ni i dagsläget till dom och i så fall – hur har ni lagt upp det? Tycker ni det är en djungel där ute eller har ni stenkoll på läget? Berätta gärna!

ps. Alla fonder och pengar i Fundler förvaras på SEB och omfattas av svenska Riksgäldens insättningsgaranti. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Det här är ju en sv anledningarna till att barnbidraget borde inkomstprövas…
    Har man en ekonomi som gör att man kan ”spela” (eller spara för dem som gör det) med hela barnbidraget borde egentligen inte ha rätt till detta bidrag. Barnbidraget ska vara till för familjer som behöver detta tillskott för att kunna köpa exempelvis gympakläder, vinterjacka, skor för alla årstider, kläder osv.

    1. Danniélla

      AMEN! Jag förstår inte hur människor skriver öppet om att dom gör så. Det låter faktiskt vidrigt.

  2. Ebba

    Lärarstudent här som trots mitt låga csn + lite jobb vid sidan av, lyckas sätta över 700kr i månaden. Känns superbra att kunna spara lite trots studier

  3. Nadia

    Vi sparar inget själva men farmor och mormor och morfar sätter ca 5000kr/mån på ett isk i fonder.
    Ska sparas till lägenhet och körkort när han blir stor.

  4. Elisabeth

    Paula, jag rådiggar dig på alla sätt och vis men det är absolut inte okej att du skriver direkt felaktiga påståenden när det kommer till investeringar i form av ”dina pengar omfattas av insättningsgarantin och dina pengar är lika säkra där som på bankkontot” – vilket ABSOLUT inte stämmer. Du kan bli av med varenda krona du har via Fundler, eller så kan din portfölj dippa 90% och ligger där under flera års tid (som under finanskrisen). Det är alltid en risk med att handla i värdepapper, hade det varit riskfritt hade alla gjort det.

    1. Maria på Fundler

      Hej Elisabeth!

      Det känns som att du kanske har missuppfattat lite vad insättningsgatantin/bankgaratin är för något, så jag ska försöka förklara lite enkelt. Den statliga insättningsgarantin skyddar pengar som är insatta på bankkonton ifall banken skulle gå i konkurs. Statliga Riksgäldens insättningsgaranti skyddar pengar som är investerade i tex fond- eller aktiedepåer, som Fundlers konton, ifall företaget man har kontot hos skulle gå i konkurs, tex Fundler. Det är alltså ingen skillnad i skyddet mot konkurs ifall man använder Fundler eller banken.

      Däremot innebär förstås alla investeringar i fonder eller aktier att man tar mer risk än om man har pengarna på ett bankkonto. Det finns ingen insättningsgaranti som skyddar mot värdefall i sina placeringar, oavsett om det är hos banken eller någon annanstans. Paula skriver ju tex att hon har tagit hög risk på sitt första konto hos Fundler. Frågan man måste ställa sig är egentligen framförallt om hur länge man behöver pengarna. Kan man behöva dem nästa månad bör man generellt låta dem ligga på bankkontot, men ska man ha dem om flera år så är Fundler smartare.

      Skriv gärna om du har några frågor! Mvh, Maria på Fundler

      1. Elisabeth

        Maria, jag vet den exakta skillnaden mellan de två olika insättningsgarantierna. Just DÄRFÖR ifrågasätter jag Paulas sätt att uttrycka sig med ”pengarna är lika säkra där som på bankkontot” – vilket som sagt inte stämmer. Statliga Riksgäldens insättningsgaranti skyddar inte mot värdenedgångar i värdepapper, vilket med hennes ord kan göra att man tolkar det så.

        Fundlers kunder är personer som har absolut noll kunskap kring investeringar, vilket ni är mycket väl medvetna om. Att locka med att det är lika säkert som bankkontot är direkt felaktig marknadsföring till alla oinsatta inom aktie och fondfronten.

        Sammanfattningsvis. Att placera i Fundler är INTE lika säkert som att placera pengarna på ett bankkonto

        1. Maria på Fundler

          Hej Elisabeth,

          Appen är helt och hållet gjord för att ge rätt råd oavsett spararens egen kunskap om placeringar. Placeringen som Paula har valt att göra har ju precis som hon skriver hög risk, eftersom hon har en lång placeringshorisont. Ifall du provar rådgivningen i appen kommer du att märka att den i vissa fall helt avråder sparare att ta risk överhuvudtaget, just för att det faktiskt finns omständigheter där fonder inte är rätt val, och då sätter vi deras bästa i första rummet. Ha en fortsatt trevlig helg!

  5. Gih8

    Att leva jämställt betyder väl inte att båda ska göra samma sån? Jag förstår ditt syfte med inlägget men det där tycker iallafall jag låter tokigt ?

  6. Karin

    Nu fattar jag att detta är ett samarbete och att du skriver det utifrån det, men för det första tycker inte jag att båda föräldrarna måste göra allt och för det andra borde rimligtvis Hugo avlasta dig i något så du inte bara får ännu en uppgift på ditt bord.

  7. Jhim

    Jag har två barn. Vi sparar 1300kr / barn varje månad. Pengarna sätts in på en så kallad mixfond. Bägge fonderna ligger +.

  8. Frun

    Vi sparar hela barnens respektive barnbidrag till dom i fonder och aktier. Mina föräldrar gjorde så åt mig och mina syskon och så fick vi tillgång till pengarna när vi fyllde 20. Tanken är att det blir en bra grund till att tex köpa boende eller plugga utan att behöva ta studielån. Nåt vettigt är kravet, inte slösas bort!

  9. Carro

    Sen sonen föddes så har vi inte rört en ända krona av barnbidraget utan dom går direkt till sparkontot. Medningen är att han ska kunna ta sitt körkort utan några lån när han fyller 18 år.

stats