Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

HLR

I fredags var vi hos Trygghansa för att spendera ett par timmar med Camilla Thurell från Life in mind. Camilla arbetar som akutsjuksköterska och vi gick igenom allt möjligt. Hjärt och lungräddning på spädbarn, barn och vuxna. Vad man gör när någon sätter i halsen. Vi gick igenom feberkramper, krupp, när barn slår i huvudet, drunkning och brännskador. Sånt som faktiskt är jobbigt att prata om men som samtidigt är så himla viktigt. Det känns bra i magen att jag vet hur en HLR går till för det kan faktiskt hända att min insats är den som räddar liv. Jag tänkte här gå igenom stegen men jag rekommenderar alla att gå en liknande kurs. Jag kommer att vilja göra det igen om ett tag för att det verkligen ska sätta sig i mig.

1. Titta om personen är vid medvetande. ”Hallå, hallå vakna”. Ruska, nyp, slå. Här är det okej att vara hårdhänt.
2. Titta, se, känn. Ge fria luftvägar genom att placera två fingrar under hakan och placera den andra handen på pannan och dra upp. Gå ner nära och lägg ditt öra ovanför personens näsa och mun. Titta på bröstet om personen andas.

3. Är det ett barn som är under puberteten är det viktigt att börja med fem inblåsningar. Barn är i ett större behov av syre. Är detta ett spädbarn (barn under 9 månader) så placerar man två fingrar mellan bröstvårtorna och börjar trycka. 30 st tryck innan man gör två inblåsningar. Inblåsningen gör man över både näsa och mun. Barn över ett år och vuxna, här fungerar HLR:en likadant. Placera en hand eller båda över bröstkorgen och gör 30 tryck. Sedan två inblåsningar via munnen. I detta läge ska man också ringa 112. Om du är själv kan man sätta på högtalaren till telefonen eller så ringer någon annan efter hjälp. HLR gör man tills personal kommer till platsen. Det är för att hjälpa hjärtat att syresätta blodet och att se till att det cirkulerar i kroppen.

PB276974

Fina Damian PB276977

Gott till barnen fanns på plats PB276979

PB276981

Molly och Kiara lekte med alla dockor PB276985

PB276993

Busunge PB277006

En riktig liten bebis bland dockorna PB277008

Heja Hugo PB277015

Molly gjorde också HLRPB277026

PB277032

PB277040

”Mitt på 30,2”. En ramsa som gör det hela lite lättare att komma ihåg PB277047

Barnen vilade lite på eftermiddagen med filmPB277056

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Grattis Paula,Hugo och storasyster Molly till er lilla tös!! Hoppas allt gått bra! Ska bli spännande att läsa er förlossningsberättelse 🙂

  2. Caroline

    Till er som undrar, 15-2 gäller för sjukvårdspersonal och 30-2 för allmänheten. Det är för att det ska vara lika för både vuxna och barn och därmed lättare att komma ihåg men egentligen har barn större syrebehov och man ska helst göra inblåsningar oftare.

  3. Amanda

    Någonting som jag lärt mig är att det är bra att (till vuxna, vet inte hur det är med barn) att göra kompressionerna i takt till låten Stayin’ alive 🙂

  4. Matilda

    Undrar samma som Evelina… Jobbar också på en akutmottagning och vi kör 15 kompressioner på barn. Kan kanske vara så att man lär ut olika till sjukvårdspersonal respektive andra människor 🙂

  5. Evelina

    Jobbar på akuten som sjuksköterska men är för närvarande mammaledig så var ett tag sedan jag gjorde min barn-hlr, men är det inte längre 15×2 på barn??

    Just för att som du skriver, barn är i större behov av syre. Eller ja, den troligaste orsaken till deras hjärtstopp är syrebrist.

  6. Ella

    Glöm ej skriva ”i samarbete med” eller ”inlägget är sponsrat” så slipper du åka på böter för smygreklam!

  7. Celine

    Hej Paula jag har en fråga, hur känner du inför smink när det kommer till dina barn. Om Molly eller lilla L frågar om smink vid 10 årsåldern. // En blivande mamma med många frågor

stats