Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Steg för steg

Jag får mycket frågor ifrån tjejer som befinner sig precis i början av graviditeten eller som precis fått pluset på gravidstickan, dom undrar vad jag gjorde så jag tänkte göra en punktlista på hur det gick till i början av graviditeten för mig. Jag är ingen expert men det kanske hjälper några i alla fall:

 • Pluset på stickan gav mig panik då jag inte hade några planer på att bli gravid. Jag var i vecka 5 då jag upptäckte graviditeten och den första veckan gick till att bestämma om vi ville behålla barnet eller inte.
 • Jag kontaktade min ungdomsmottagning för att få boka tid med en kurator. Jag ville gärna bolla mina tankar med en utomstående innan vi tog beslutet att behålla vårt barn.
 • När vi hade bestämt oss för att behålla Skorpan ringde jag till den mördavård som jag ville gå till och talade om att jag var gravid. Några veckor senare fick vi vår första tid som mer är som en hälsokontroll där man tar blodprov och skriver en hälsojournal på mamman.
 • Efter vecka 12 så talade jag om att jag var gravid på jobbet.
 • Två ultraljud fick vi genom mördavården, dom bokar allt sånt åt en.
 • När jag hade kommit upp i vecka 23 så fick jag ett intyg på att jag ska bli mamma, intyget skickade jag in och efter några veckor kom det hem papper ifrån försäkringskassan.
 • Jag lämnade in inkomstblanketterna till mina arbetsgivare och skickade sedan tillbaka papperna. Det är inkomstblanketterna som bestämmer hur mycket du får i mammapenning.
 • Som förälder kan jag varmt rekommendera att man använder sig av försäkringskassans inloggning med e-legitimation. Då kan man lätt justera alla sjukdagar, ledighetsdagar, hur många dagar jag väljer att ta ut per vecka med mammapengar, föra över dagar till partnern och så vidare genom internet och med en egen inloggning.
 • Om du vill ha delad vårdad med din partner på barnet så måste du kontakta din kommun. Detta går att justera efter barnets födelse men det är bättre att vara ute i god tid  och ha ett möte när bebisen fortfarande ligger i magen.
 • Man kan förbereda sig inför förlossningen på olika sätt. Jag och Hugo ska nu i slutet av mars gå på en andningskurs på det sjukhuset vi ska föda på. Under kursen håller personalen en föreläsning om vad det är som händer i en kvinnas kropp under en förlossning. Denna kurs kunde vi boka genom mödravårdcentralen.

Sen har jag själv inte kommit längre. Just nu så går jag till min barnmorska varannan vecka för att se till så att tillväxten på bebisen fortsätter att gå bra och se till att hjärtat slår som det ska. Jag vet att några veckor efter förlossningen ska jag få komma tillbaka till min barnmorska för att ha en efterkontroll =)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nikolina

  Glöm inte att gå på en föräldragrupp. De är de absolut bästa att gå på. Där får man lära sig allt som är nödvändigt att veta, och träffa andra som ska ha barn ungefär samtidigt ! För de flesta vännerna innan som inte har barn själva kommer försvinna tyvärr. Och man själv får ut mer att umgås med andra som har barn .
  http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skyddad identitet

 2. Maria

  Hej! En grej du kan lägga till i din lista är att skaffa gravidförsäkring! Det kan man göra från kring v 26 och så räcker den tills barnet är kring ett halvår , innan det måste man täcka en barnförsäkring!

  Lycka till med allt, ni är jättefina och kommer bli toppenföräldrar!

 3. Fanny

  Hej Paula!
  Har inte läst din blogg så länge så har inte riktigt kollen än, men tänkte fråga var du jobbar någonstans? 🙂
  Och om du funderade något på att läsa på universitet innan du fick reda på att du var gravid och isf hur du tänker kring det nu? 🙂
  För övrigt en riktigt bra blogg! 🙂

 4. Anna

  Är man gift behöver man inte intyga att pappan är pappan men är man sambo så måste man gå till soc o bli intervjuda.

 5. Erika - Gravid ♥

  Jag fick moderskapsintyget i vecka 25 tror jag! Men det är olika överallt, det är bra att veta.. Jag fick te.x bara ett ultraljud, men hade säkert fått två om jag hade vetat ”hur man ber om det”. En sak jag önskar att jag hade vetat, är att om graviditeten är normal, dvs utan några komplikationer, så har man knappt någon kontakt med MVC alls, förutom inskrivning, fram till vecka 20-25. Sedan är det en gång i månaden och först v30-32 börjar besöken bli tätare. Jag trodde liksom att man alltid var hos barnmorskan varannan vecka, redan från start, haha. Men så är det alltså inte 🙂

 6. Ellinor

  Den bilden på er är superfin! Ni vet att det finns sånna firmor där man kan skicka in en bild och få det som tapet? Kanske som fondvägg i skorpans rum? 🙂

 7. bakbloggen

  Skulle verkligen tipsa att INTE välja en vagn med små hjul där framme eftersom det är svårt att köra sen när vintern kommer…har sett massor av kvinnor som bokstavligen KÄMPAR sig fram i snön med en sådan vagn.. ett tips bara… :-))

 8. Sanna

  Insåg nu att den sista frågan kanske var väl privat, menade mer om du troro att det hjälper?
  Jag har 1 månad kvar och har lit epanik inför det, men spricker man så spricker man då kan man ju ändå inte göra något mot det.

 9. Sanna

  Hej Paula!

  Jag undrar hur ni mer förberett er tycker det är så mycket och försöker ta allt som det kommer.
  Kommer ni kräva sen avnavling?? Vi kommer det men jag hoppas de gör det per automatik i fall man glömmer, känns så himla viktigt.

  Jag funderar faktiskt på att föda i pool på sjukhuset, skulle du kunna göra det?

  Och har du börjat smörja ”där nere” än?

stats