Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Sussa

Vet ni vad jag uppskattar? Bra och hållbara sovrutiner. Jag tycker att det känns viktigt att man har en stund för sig själv på kvällen. Att dom timmarna på kvällen gåt till en själv och ens partner. På dagarna ger jag allt till Molly. Hennes behov före mina. Alla dagar i veckan och när hon sover på dagarna passar jag på att blogga så det blir sällan någon vila för mig under dagen. Just därför är kvällarna heliga. Det spelar ingen roll om Molly är vaken längre än vanligt, bara jag får en timme till att göra sånt som jag vill göra. Titta på film, träna, träffa kompisar, umgås med Hugo, surfa runt på internet.

Enda sedan Molly låg i magen var en av mina ståndpunkter att lära henne att sova i egen säng. Att ha kvar sängen som min och Hugos kändes viktigt då och är viktigt än idag. Det är supermysigt att ligga och dra oss alla tre på morgonen när hon väl har vaknat och det är flera nätter som nä’r jag upplever att Molly sover oroligt som jag bär inne henne till oss. Man gör det man måste för sitt barn men jag tycker ändå att det är viktigt att man tänker på sig själv och sin partner. Vissa tycker om att samsova med sina barn och andra sover inte alls bra. Jag, Hugo och Molly håller varandra vakna när vi sover i samma säng. Molly är ett barn som kör gymnastik när hon sover och varje liten rörelse så vaknar jag till med ett ryck för att jag tror att något har hänt henne. Ingen bra kombo helt enkelt.

Så hur gjorde vi för att få in fungerande sovrutiner för oss? I början rullade allt på som rutin. Middag, leka, bada, gröt och nattas. När Molly var liten så ammades hon till söms och när amningen avslutades så låg hon intill bröstet och somnade av att få ligga nära. När vi flyttade till vår nuvarande lägenhet så var Molly 7 månader. Vi bestämde oss för att testa att låta Molly sova i ett eget rum och från natt 1 blev allt som utbytt. Tidigare väckte vi varandra minst 5 gånger per natt, det gjordes välling under natten till att bli utbytt till att vi nästan direkt sov hela nätter allihop.

Dom knep vi använde oss av för att få sömn hela nätter och ett barn som sov i eget rum var:

* En sista välling i sängen

* Sitta med när hon somnade och bara hålla hand så att hon hörde våra andetag och kroppsvärme.

* Greta. I julklapp fick hon en gris som hon har tytt sig till. Greta är en otrolig trygghet för Molly och idag sitter vi inte bredvid när hon ska somna utan Greta har tagit över nattningen. Molly stryker Gretas öron över sitt ansikte och armar. Denna beröring gör att man hör Molly snarka inom tre minuter.
* Vi har en liten nattlampa i form av en fluga. Vi kan justera ljuset och har den inställd på att vara tänd i 15 minuter. Inte för att Molly är speciellt mörkrädd men den ingår i våra sovrutiner så den får stanna ett tag till.

* Philip avents musik/nattlampa/stjärnhimmelsappart. Molly somnar varje natt till musik. Oftast är det blinka lilla stjärnas melodi och även denna mackapär kan man justera så den spelar melodin i 20 minuter innan den stängs av, av sig själv.

* Nappen. När Molly ska sova så vill hon ha nappen. Den åker ut ganska fort men hennes nappar är självlysande så hon hittar dem själv under natten och stoppar i munnen om hon mot förmodan skulle vakna.

Så ser det ut just nu. Sovrutiner som funkar hur bra som helst för oss. I sinom tid ska man avvänja vid napp men den karamellen suger vi på längre fram i tiden! =)

En liten Lolly när det var lejonet Lovis som gällde

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Jag har själv en 2mån bebis hemma och många gånger får jag vara sängen (speciellt på dagarna). Hur gjorde du när bebis somnat vid bröstet och sedan ska flytta över henne till sin säng, utan att hon vaknar?

  2. Hanna E

    Vi har samsovit, låtit barnen somna i egen säng, ammat till sömns, gett mat i sängen, ja nog hela listan. Allt för att maximera sömnen för alla i familjen.
    I en period så hade vi två barn som ville sova med oss, då byggde vi ett annex med spjälsängen och så fick ettåringen plats där och 4-åringen mellan oss.

    När det gäller att låta barnen äta i sängen så är det inte jättedåligt. Det går bra att borsta tänderna en stund innan och sen ge sista målet i sängen. Dock kanske det är bättre att inte vänja dem vid att äta sig till sömns, men vi har gjort det i perioder också.

    För oss har minsta motståndets lag fungerat, å andra sidan så hade våra barn inget problem med att gå över från att amma till sömns och istället använda napp istället. Då var inte heller steget till att istället äta ersättning/välling på natten så långt.
    Visserligen har de fortsatt med det tills de var närmare två, men de behövde ganska mycket hjälp med att öka sitt matintag dagtid så vi minskade mängden vällingpulver i förhållande till vattnet och minskade efter ett tag även portionerna.
    Det jobbiga var att hitta den rätta balansen så att barnen inte vaknade två gånger för att äta.

    Det som jag tycker är viktigt att betona är att oavsett vad andra säger så är det inget problem förrän jag själv tycker att det är ett problem. Om jag tycker att det fungerar att samsova så gör jag det för jag kanske inte orkar gå tillbaka med barnen på nätterna när det ändå fungerar för oss att sova.

    Till min namne Hanna vill jag säga att jag tycker att du behöver mer hjälp. Dvs någon annan behöver ta din dotter på nätterna och så får du sova i ett annat rum eller helst ett annat hus. Då finns inte den enkla utvägen att ge henne bröstet. Alla jag känner som har varit i din situation har löst det så, ingen mamma jag känner har kunnat fixa det helt själv.
    Jag hoppas att du hittar en lösning så att ni får slut på det för det verkar vara ett riktigt stort problem.

  3. linnea

    vad skönt att ni hittat rutiner som funkar, det är ju guld värt! 🙂 hos oss funkar det så att man äter mat sen borstar man tänderna sen lägger man sig. mat I sängen kan jag inte förstå, inte bra för tänderna! sen kör vi snutte + napp tyvärr^^ men något ska de väl få ha

  4. ebbasmamma

    Så liten hon var! Tiden bara flyger iväg. Följt din blogg sedan du blev gravid och nu har jag själv en liten dotter på 7 månader. Stoppa tiden nån 😛

  5. hanna

    Var glad att hon slutade amma… Min dotter är lika gammal som Molly och hon somnar genom att amma. Hela natten vill hon ha bröstet. Så fort hon vaknar till (flera ggr om natten) så måste hon amma för att somna om. Hon är liksom ingen liten bebis längre men hon vägrar sluta nattamma 🙁 vet inte vad jag ska ta mig till.. Har fått ”hjälp” med dehär, men får bara höra att jag inte ska ge bröstet hur mkt hon än gnäller. Aa jo, testa själv kl 04 att inte ge bröstet till en unge som gallskriker efter bröstet. Det är inte så lätt…

  6. Snurran

    Har tänkte på det där med sista vällingen i sängen och funderat på och prova. Men hur gör ni med tandborstningen då?

  7. Lin

    Min dotter är 14månader o vak ar minst 5 ggr per natt sen 3månaders ålder. Somnar själv med napp. Jag går snart in i väggen kännerjag. Vila på sage när hon sover? Nej för hon sover exakt 30 min.

  8. Sanna

    Åh så söt bild!

    _En blogg om psykisk ohälsa(det må vara tjatigt med dessa ”mådåligtbloggar” men dom behövs). ”Man är inte sin/sina diagnoser”. Fast jo. Jag klarar liksom inte av vardagen. Emotionell instabil personlighetsstörning, ADHD, Depression och Panikångest_

  9. Josefine

    Jag är en av dom som tycker om att samsova med min dotter. Men hon är bara 5 månader än sålänge så det kanske vänder ju större hon blir. Tycker om att snusa i håret på henne när jag lägger mig. Hon sover hela natten, ibland vaknar hon 1 eller två gånger och vill ha nappen men det är så enkelt när hon ligger bredvid. Bara sträcka sig och ge henne. Men jag är iaf aldrig trött om dagarna, det är väl viktigast ^^

  10. Rebecca

    ellinor: Gud vad mysigt det var att läsa det inlägget! Måste hylla dina föräldrar lite att det var en ganska smart och bra grej att göra 🙂 Haha!

  11. ellinor

    Hejsan!
    Jag tror inte nappen är något att oroa sig för. När vi var små och skulle börja sluta med napp så pratade mamma med oss och berättade att när man blir stor så börjar nappen smaka äckligt. Och det visste vi. Nappen börjar smaka äckligt när man blev stor. Sen när de tyckte att vi skulle sluta så penslade mamma och pappa på stop och väx. Bara lite till att börja med. Sen blev det mer och mer och jag kommer ihåg hur glad jag var när jag en dag skulle sova och jag fick nappen oc j den smakade viiidrigt. ”Mamma, mamma. Nappen smakar äckligt. Jag är stor!” Och sen fick jag slå in alla mina äckliga nappar i ett paket och posta till tomten. Sen väntade ett paket på mig ”från tomten” som tack 😉

stats