Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Varför koppar man kaffe?

Inlägg i samarbete med ZOÉGAS

P5183335

Jag tänkte såhär i sommaren dela med mig av lite tankar som fick mig att förstå hur mycket arbete det ligger bakom varje paket ZOÉGAS. Framförallt hur mycket ZOÉGAS hjälper de lokala kaffebönderna. Men först lite fun facts som jag har lärt mig genom mitt samarbete tillsammans med ZOÉGAS:

  • Grundaren bakom ZOÉGAS var Carlos Zoéga. Han tyckte att mörkrostat kaffe var godare än det som fanns på marknaden på 1800-talet.
  • 1886 är födelseåret för ZOÉGAS, och också året företaget flyttade till Helsingborg från Landskrona (där det finns kvar än idag).
  • Kaffe är egentligen en röd frukt, tänk dig ungefär som ett körsbär.
  • Vi i norden är dom som dricker allra mest kaffe i världen.
  • Visste du att det finns över 800 aromer i kaffe? Det är ungefär dubbelt så många som det finns i vin!

 

Jag är tacksam för att jag har fått tagit del av kaffets väg från en skörd i Kenya till bryggd kopp i Sverige. Att jag har fått tagit del av kaffets tillverkning på väldigt nära håll, det har lärt mig mycket. Om jag skulle sammanfatta arbetet bakom kaffet med två ord skulle det nog bli noga och expertis. Det finns en enorm expertis och det finns en stor noggrannhet i hantverket att skapa kvalitativt kaffe.

Det är en konst att hitta bra bönor och göra goda blandningar av dom. Det fick jag ta del av under vårt studiebesök i Helsingborg. Noga utvalda bönor med olika karaktärer blandas och rostas tillsammans. Varje dag koppas det, smakas det och skapas det. För att få fram de aromer man önskar krävs det en perfektion som gör att de olika smakerna och detaljerna kompletterar varandra, samt höjer smakupplevelsen. På ZOÉGAS rostar man mycket från Östafrika som utgör ZOÉGAS-koppen. Om de t.ex. rostar Arabicbönor med 0,1 grader för mycket kan man förstöra hela rostningen och det går allt till spillo. Då kan kaffet brännas.

Du förstår säkert vilket hantverk det är att skapa kaffe i stycket ovan, och då har vi inte ens kommit till hjärtat av produktionen. Nämligen provsmakningen som på kaffespråk är koppning. Detta kom jag i kontakt med för första gången i Kenya, vid en kaffekvarn som de lokala bönderna lämnar sitt kaffe vid. Där det skulle koppas. Jag, och dom andra förstod ingenting när det började shottas kaffe. Gud så vi skrattade, men när vi själva skulle testa insåg vi att det inte alls var så enkelt. Idag tycker jag ändå att jag har fått till tekniken, det handlar om att med hjälp av luft dra upp kaffet i gommen för att syresätta kaffet och  känna dess smaker och aromer.

Varför koppas kaffet då? Jo det är en jordbruksprodukt som kan skifta i kvalité och smak precis som allt annat. Därför har ZOÉGAS vattentäta rutiner med kvalitetsspecialister som provsmakar kaffet dagligen. Detta för att man som konsument ska kunna kräva en viss typ av kvalité på kaffet året om, och att det då ska smaka likadant året om. Visst är det coolt?

Nedan finner du en Video från vårt studiebesök. Magdalena var så himla rolig när det var hennes tur att koppa! =)

[youtube width=”600″ height=”450″]https://youtu.be/lwrivdaiVpg[/youtube]

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats