Paula Uribe, Kontakt: [email protected]

Viktig HLR-kunskap för dig och din förskola

Inlägg i samarbete med Trygg-Hansa

Som du såg i förra veckan bjöd jag in lite familjemedlemmar för att öva på det livsviktiga återigen – givetvis Hjärt-lungräddning (HLR) tillsammans med Alexandra Gahnström som är Trygg-Hansas Barnförsäkringsexpert och Camilla Thurell från Life In Mind. Nu har jag gjort det några gånger, och jag är tacksam över att övningen har återkommit till mig. För jag tror att det är precis så man bör göra för att få in det här. Öva, öva, öva så kanske man faktiskt agerar när olyckan väl är framme. Inom första hjälpen kan det handla om sekunder. Fastnar något i halsen så måste man få hjälp och det är snabbt. Detta händer dagligen på arbetsplatser, i hemmet eller på förskolan. Förskolan… Platsen där våra barn befinner sig på dagtid under veckodagarna. Hur ser det ut där? Jag frågade min förskolechef via mail, hon berättade att all personal på barnens förskola erbjuds HLR vartannat år. Det kändes bra.

En av fem förskolelärare uppger* att det aldrig har blivit erbjuda att gå en utbildning i HLR och första hjälpen inom barnomsorgen. Detta är helt och hållet kommunens eller huvudmännens ansvar. Jag tror att genom att erbjuda den livsviktiga kunskapen, och att få öva på detta kontinuerligt skapas en trygghet hos förskoleläraren (och därmed förskolan). Statistiken säger också att 72% av förskollärarna skulle önska utbildning i första hjälpen, att det skulle bidra med säkerhet gentemot sin yrkesroll. Var tionde förskolelärare ska inte behöva känna skuld för att dom faktiskt inte vet vad dom ska göra om ett barn sätter i halsen. Samtidigt så visar statistiken på att varannan förälder är osäker på om förskolepersonalen har genomgått en HLR-utbildning.

Du ser, statistiken är problematisk och jag tycker att det är toppen att Trygg-Hansa just nu fokuserar på just förskolor. Det kanske kan väcka sovande kommuner, så att förskolepersonalen får en kontinuerlig HLR utbildning. Min personliga åsikt är att alla bör ha den rätten, oavsett vad man arbetar med.

Jag utbildade några av mina närmsta anhöriga, i och med att vår förskola precis hade haft HLR. Men i och med detta samarbete så får jag äran att tävla ut fem stycken HLR-webbutbildningar till dig och din förskola. Det är samma utbildning som jag nu gjort några gånger men via webb. Dockor att öva på skickas ut i förväg och personlig kontakt. Läs mer nedan.

Tävlingsperiod från 3 april till 28 april.

Gör så här för att tävla:
Motivera varför just din förskola behöver vinna utbildningen. Det kan vara en förskola som ditt barn går på eller en som du själv jobbar på.

Motiveringen ska göras tillsammans med någon personal på din förskola och/eller att du först stämmer av att intresse/möjlighet finns för en HLR-utbildning på din förskola.

Mejla din motivering, med namn, kontaktuppgifter och namn på förskolan till: [email protected] senast den 28 april.

 

Om HLR-webbutbildningen

En Livsviktig kurs är en heltäckande kurs där vi utbildar dig i hjärt- och lungräddning (HLR) och luftvägsstopp samt utvalda akuta olycksfall och sjukdomstillstånd som kan drabba barn. Teori varvas med praktik på dockor och utbildningen ger en bred handlingsberedskap och ökad trygghet att våga agera i väntan på ambulans.
Detta är ingen vanlig webbkurs- vi har nämligen skapat en kurs med exakt samma innehåll och kvalitet som den fysiska kursen. Du får en docka hemskickad och sen samma sorts instruktioner och genomgång av Camilla Thurell i strukturerade filmklipp, du får också samma kursmaterial hemskickat och även möjlighet till personlig kontakt med Life in Mind för att kunna ställa frågor.

Här kan du se vår film om webbkursen
Kurserna riktar sig till dig som förälder, mor- eller farförälder, till dig som brukar sitta barnvakt eller kanske bara har barn i din närhet, utan några krav på förkunskaper.

17492891_1261085133946942_3398142245624017605_o

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats