Vi börjar denna lördag med ett recept på en Västerbottenpaj som räcker till ca tio bitar. Det här behöver du:
Pajskal:
* 2 1/2 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl
* 1/2 tsk salt
* 150 g smör
* 1 ägg till pensling
Fyllning:
* 4 dl mjölk
* 2 dl vispgrädde
* 350 g västerbotten(riven)
* 6 ägg
* 1 tsk salt
* 2 krm svartpeppar
Så här gör du:
1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Pajskal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kulskåpet i 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 grader.
5. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde. Ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
6. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Häll i fyllningen i pajskalet. Grädda pajen ca 45 minuter.
taaaaadaaaaa =)
/ Senare idag på påsklunchen så är det upp till bevis om pajen blev god eller inte!
Lägg i smörstekta kantareller och hackad gul lök i västerbottenpajen också nästa gång – blir helt stört gott! Kram
Tänk humant och köp ekologiska ägg! :*
Tack för att du la ut receptet! Ska absolut prova göra västerbottenpaj någon gång. Ser så gott ut!
Glad påsk Paula 🙂 Hälsa bebben.
Gud va gott det ser ut!
Ser toppen fina ut,ha en mysig påskhelg!